
Lupus ve Saç Dökülmesi
Lupus hastalığı olan herkeste saç dökülmesi yaşanmaz ama bu durumu yaşayan çoğu kişide kademeli olarak incelme ve dökülme görülür. Bazen saçlar geri çıkabilirken bazı durumlarda saçlar tekrar çıkmaz.
Saç dökülmesinin farklı nedenleri vardır:
1 İltihaplanma
2 Disk Şeklinde Yaralar
3 İlaçlar
Lupus Hastalığında Saç Dökülmesinin Belirtileri
Lupus, her zaman saçları etkilemez ama etkilediği zaman dökülen saçlarınızın sayısında bir artış yaşanır.
Günde 100 saç telinin dökülmesi normal olarak düşünülür. Ancak, lupus hastalığı olan kişilerde hastalığın ciddiyetine bağlı olarak bu sayı artış gösterir. Lupus hastasıysanız saçınızı yıkarken ya da tararken saç dökülmesi daha belirgin hale gelebilir.
Bazı kişilerde saçlarda kırılma veya incelme olurken bazılarında saç dökülmesi olabilir. Saç dökülmesi her taraftan olabileceği gibi sadece bölgesel dökülme de olabilir.
Yarasız saç dökülmesi yaşayan lupus hastası dört kadın üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, saç dökülmesinin dereceleri değişiklik gösteriyor. Kadınlar saçlarında %55 ile %100 arasında bir dökülme yaşıyorlar. Ancak, daha doğru sonuçlara ulaşmak için daha geniş kapsamlı çalışmalar yapılması gerekmektedir.
Lupus Hastalığında Saç Dökülmesinin Tedavisi
Lupus hastalığında eğer disk şeklinde yaralarınız yoksa saç dökülmesi geri döndürülebilir bir durum olabilir. Ancak, bu durum sadece hastalığı tedavi ederseniz mümkündür.
Hastalığın belirtileriyle başa çıkmak için kortikosteroidler ve bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçların dışında doktorunuz sıtma ilacı da kullanmanızı isteyebilir.
Lupus belirtilerinin hafiflemesini sağlayacak damar yolundan alınacak ilaçlar da kullanabilirsiniz.
Lupusun hafiflemesi birkaç haftayı ya da birkaç ayı bulabilir. Bu sırada, saç dökülmesiyle başa çıkabilmeniz için yapabilecekleriniz:
1) Güneş Işınlarından Kaçının
Güneş ışınları lupusun belirtilerini ve disk şeklinde yaraların oluşumunu tetikleyebilir. Cildinizi ve kafanızı dışarıdayken korumanız çok önemlidir. Güneşe maruz kalacağınız zamanlarda şapka takmanızı ve güneş koruyucu kullanmanızı tavsiye ederiz.
2) Kullandığınız İlaçları Değiştirin
Saç dökülmesine kullandığınız bir ilacın neden olduğunu düşünüyorsanız doktorunuzla konuşarak başka bir ilaca geçin veya kullandığınız ilacın dozunu azaltın.
3) Sağlıklı Beslenin
Meyve ve sebze açısından zengin bir beslenme düzeni saç dökülmesini azaltabilir. Saçlarınızı güçlendirip saç dökülmenizi azaltmak için doktorunuzdan vitamin takviyesi de isteyebilirsiniz. C vitamini, D vitamini, demir ve çinko takviyeleri saçların dökülmesini engelleyebilir.
4) Stresi Azaltın
Bazı etkenler lupus hastalığının belirtilerini ve saç dökülmesini daha da kötüleştirebilir. Stresin lupus belirtilerini tetiklediği bilinen bir gerçektir. Stresi azaltmak için spor ve meditasyon yapmayı deneyebilirsiniz.
5) Bol Bol Dinlenin
Günde 8 – 9 saat uyumanız saç dökülmesi rahatsızlığınızı hafifletebilir.
Lupus hastalığında saç dökülmesinin her zaman önlenebilir bir durum olmadığını anlamanız gerekmektedir. Saç dökülmesi yaşadığınızda, saç bakım ürünleriyle saç dökülmesini azaltabilirsiniz.
- Saçlarınızın kırılmasını önlemek için saten nevresim takımları kullanın.
- Saçlarınızın nemli kalmasını sağlayın. Kuru saçlar daha kolay kırılır. Böylece, saçta zayıflama ve incelme görülür.
- Saçı boyamak, saça ısıtıcılarla şekil vermek gibi saça zarar verecek bakım yöntemlerinden uzak durun. Saçlarınızı fırçalamayı da azaltmanız gerekmektedir.
Saç dökülmesi durmazsa veya tersine dönmezse saçlarınızı kısaltmayı deneyebilirsiniz. Saçlarınızda yaralanmadan dolayı kalıcı bir dökülme söz konusuysa seçeneklerinizi öğrenmek için doktorunuzla konuşabilirsiniz.
Doktorunuzun onayını almadan saç çıkaran ürünleri kullanmaktan kaçınmalısınız. Bu tür ürünler başka sebeplerden saç dökülmesi yaşayanlar içindir.
Lupustan kaynaklanan saç dökülmesinin pek çok nedeni olabilir. Saç dökülmesi, iltihaplanmanın ya da kullanılan ilaçların neden olduğu bir durum olabilir. Hastalığınız iyileşince saçların geri çıkma olasılığı vardır. Fakat kıl köklerine zarar veren yaralanmalar mevcutsa saçlarınız kalıcı olarak dökülebilir.
Kaynak: https://www.healthline.com
Bir cevap yazın