• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Lupus Hastalığında Saçlar Neden Dökülür?

5 Eylül 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Lupus ve Saç Dökülmesi

Lupus hastalığı olan herkeste saç dökülmesi yaşanmaz ama bu durumu yaşayan çoğu kişide kademeli olarak incelme ve dökülme görülür. Bazen saçlar geri çıkabilirken bazı durumlarda saçlar tekrar çıkmaz.

Saç dökülmesinin farklı nedenleri vardır:

1 İltihaplanma
Araştırmalara göre lupus hastalığında yaralı ve yarasız olmak üzere iki tür saç dökülmesi vardır. Yarasız saç dökülmesi iltihaplanmanın sonucunda ortaya çıkar.

İltihaplanma, lupus hastalığının belirleyici özellikleri olmasının yanı sıra genellikle her yere yayılır. Kafa derisine ve kıl köklerine yayıldığı zamansa saç dökülmesi meydana gelir.

Lupus hastalığının neden olduğu iltihaplanma sadece saçları etkilemez. Bunun dışında kaşları, sakalları ve kirpikleri de etkileyebilir.

İltihaplanmadan kaynaklanan saç dökülmesi tersine çevrilebilir fakat öncesinde lupus hastalığının tedavi edilmesi gerekmektedir.

2 Disk Şeklinde Yaralar
Lupus bazen disk şeklinde yaralara neden olur. Bu yaralar vücudun her yerinde ortaya çıkabilir ve kalıcı yara izlerinin oluşmasına sebep olurlar. Başta yara izi oluşumu, kalıcı saç dökülmesine neden olabilir.
3 İlaçlar
Saç dökülmesi, lupus hastalığını tedavi etmek için kullanılan ilaçların bir yan etkisi olabilir. Tedavi için bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçlar kullanabilirsiniz. Bu ilaçlar, bağışıklık sisteminizi baskılayarak hastalığın bastırılmasını sağlar.

Lupus Hastalığında Saç Dökülmesinin Belirtileri

Lupus, her zaman saçları etkilemez ama etkilediği zaman dökülen saçlarınızın sayısında bir artış yaşanır.

Günde 100 saç telinin dökülmesi normal olarak düşünülür. Ancak, lupus hastalığı olan kişilerde hastalığın ciddiyetine bağlı olarak bu sayı artış gösterir. Lupus hastasıysanız saçınızı yıkarken ya da tararken saç dökülmesi daha belirgin hale gelebilir.

Bazı kişilerde saçlarda kırılma veya incelme olurken bazılarında saç dökülmesi olabilir. Saç dökülmesi her taraftan olabileceği gibi sadece bölgesel dökülme de olabilir.

Yarasız saç dökülmesi yaşayan lupus hastası dört kadın üzerinde yapılan bir çalışmaya göre, saç dökülmesinin dereceleri değişiklik gösteriyor. Kadınlar saçlarında %55 ile %100 arasında bir dökülme yaşıyorlar. Ancak, daha doğru sonuçlara ulaşmak için daha geniş kapsamlı çalışmalar yapılması gerekmektedir.

Saç dökülmesi ya da saç incelmesi belirtileri yaşıyorsanız doktorunuzla görüşün. Bazen saç dökülmesi lupus hastalığının ilk belirtisi olabilir.

Lupus Hastalığında Saç Dökülmesinin Tedavisi

Lupus hastalığında eğer disk şeklinde yaralarınız yoksa saç dökülmesi geri döndürülebilir bir durum olabilir. Ancak, bu durum sadece hastalığı tedavi ederseniz mümkündür.

Hastalığın belirtileriyle başa çıkmak için kortikosteroidler ve bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaçların dışında doktorunuz sıtma ilacı da kullanmanızı isteyebilir.

Lupus belirtilerinin hafiflemesini sağlayacak damar yolundan alınacak ilaçlar da kullanabilirsiniz.

İlaçlarınızı kullanırken doktorunuzun tavsiyelerine uymaya dikkat etmelisiniz.

Lupusun hafiflemesi birkaç haftayı ya da birkaç ayı bulabilir. Bu sırada, saç dökülmesiyle başa çıkabilmeniz için yapabilecekleriniz:

1) Güneş Işınlarından Kaçının

Güneş ışınları lupusun belirtilerini ve disk şeklinde yaraların oluşumunu tetikleyebilir. Cildinizi ve kafanızı dışarıdayken korumanız çok önemlidir. Güneşe maruz kalacağınız zamanlarda şapka takmanızı ve güneş koruyucu kullanmanızı tavsiye ederiz.

2) Kullandığınız İlaçları Değiştirin

Saç dökülmesine kullandığınız bir ilacın neden olduğunu düşünüyorsanız doktorunuzla konuşarak başka bir ilaca geçin veya kullandığınız ilacın dozunu azaltın.

3) Sağlıklı Beslenin

Meyve ve sebze açısından zengin bir beslenme düzeni saç dökülmesini azaltabilir. Saçlarınızı güçlendirip saç dökülmenizi azaltmak için doktorunuzdan vitamin takviyesi de isteyebilirsiniz. C vitamini, D vitamini, demir ve çinko takviyeleri saçların dökülmesini engelleyebilir.

4) Stresi Azaltın

Bazı etkenler lupus hastalığının belirtilerini ve saç dökülmesini daha da kötüleştirebilir. Stresin lupus belirtilerini tetiklediği bilinen bir gerçektir. Stresi azaltmak için spor ve meditasyon yapmayı deneyebilirsiniz.

5) Bol Bol Dinlenin

Günde 8 – 9 saat uyumanız saç dökülmesi rahatsızlığınızı hafifletebilir.

Lupus hastalığında saç dökülmesinin her zaman önlenebilir bir durum olmadığını anlamanız gerekmektedir. Saç dökülmesi yaşadığınızda, saç bakım ürünleriyle saç dökülmesini azaltabilirsiniz.

  • Saçlarınızın kırılmasını önlemek için saten nevresim takımları kullanın.
  • Saçlarınızın nemli kalmasını sağlayın. Kuru saçlar daha kolay kırılır. Böylece, saçta zayıflama ve incelme görülür.
  • Saçı boyamak, saça ısıtıcılarla şekil vermek gibi saça zarar verecek bakım yöntemlerinden uzak durun. Saçlarınızı fırçalamayı da azaltmanız gerekmektedir.

Saç dökülmesi durmazsa veya tersine dönmezse saçlarınızı kısaltmayı deneyebilirsiniz. Saçlarınızda yaralanmadan dolayı kalıcı bir dökülme söz konusuysa seçeneklerinizi öğrenmek için doktorunuzla konuşabilirsiniz.

Doktorunuzun onayını almadan saç çıkaran ürünleri kullanmaktan kaçınmalısınız. Bu tür ürünler başka sebeplerden saç dökülmesi yaşayanlar içindir.

Lupustan kaynaklanan saç dökülmesinin pek çok nedeni olabilir. Saç dökülmesi, iltihaplanmanın ya da kullanılan ilaçların neden olduğu bir durum olabilir. Hastalığınız iyileşince saçların geri çıkma olasılığı vardır. Fakat kıl köklerine zarar veren yaralanmalar mevcutsa saçlarınız kalıcı olarak dökülebilir.

Lupus hastalığında saç dökülmesi hakkında kafanızda sorular varsa doktorunuzla görüşebilirsiniz. Doktorunuz saç dökülmesini nasıl düzelteceğinizi, eğer kalıcı saç dökülmesi varsa ne gibi bir işlem yapabileceğinizi size anlatacaktır.

Kaynak: https://www.healthline.com

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress