• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Meme Kanseri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

4 Kasım 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

♦♦Meme kanseri, anormal hücrelerin meme dokusunda gelişip kontrol edilemeyen bir şekilde büyümesinin sonucunda ortaya çıkar. Her kadında bu durumun sonuçları farklıdır. Bu yüzden erken teşhis son derece önemlidir.

♦♦45 yaştan itibaren yıllık mamogram  çektirilmesi önerilmektedir. Ailenizde meme kanseri geçiren varsa kontrollere daha erken başlanması daha iyi olur.

♦♦Yaşınız küçükse ve yıllık meme röntgeni çektirmenize gerek yoktur. Ancak yine de aylık olarak memelerinizi kontrol etmeniz çok önemlidir. Böylece memelerinizde oluşabilecek değişiklikleri, bezeleri, göğüs ucundaki değişiklikleri ve kızarıklıkları kolayca fark edebilirsiniz. Doktorunuzda kontroller sırasında sizi muayene edebilir.

♦♦Teşhis etmek için uygulanan farklı teşhis yöntemleriyle meme kanseri erkenden teşhis edilebilir. Bu testlerle ilgili daha fazla bilgi edinmek için yazının devamını okuyun.

Mamogram (Meme Röntgeni)

♦♦Yıllık mamogram çekilmesi 45 yaş üstündeki kadınlara önerilmektedir ama bu taramalara 40 yaşında da başlayabilirsiniz. Mamogram, sadece memelerin röntgeninin çekilmesi anlamına gelmektedir. Bu görüntüler, doktorunuza göğsünüzde oluşan bezeler gibi kansere sebep olabilecek herhangi bir anormallik olup olmadığını gösterir.

♦♦Mamogramda anormallik çıkması meme kanseri olduğunuz anlamına gelmez. Bu durumda, başka testlerin de yapılması gerekir.

Meme Ultrasonu

♦♦Ultrason, ses dalgalarını kullanarak vücudun içinin görüntüsünü gösterir. Mamogramda bir kütle tespit edilirse doktorunuz bu kütleyi tanımlayabilmek için ultrason ister. Doktorunuz, göğüste gözle görünebilir bir kütle varsa da ultrason isteyebilir.

♦♦Ultrason, doktorunuza bu kütlenin sıvı veya katı olduğunu anlamak konusunda yardımcı olur. Sıvıyla dolu bir kütle kist oluştuğuna işaret eder ve kistler kansere dönüşmez.

♦♦Meme ultrasonu için doktorunuz göğüslerinize jel sürer ve özel bir cihaz kullanarak göğüslerinizdeki dokuları görüntüler.

Meme Biyopsisi

♦♦Biyopsi, kütlenin kanser hücresi mi yoksa iyi huylu mu olduğunu anlamak için dokudan örnek alınmasıyla yapılır. Bu genellikle günübirlik cerrahi bir işlemdir.

♦♦Tümörün boyutuna bağlı olarak meme biyopsisi yapmanın birden çok yolu vardır. Tümör küçükse ve şüphe uyandırıcı değilse cerrah iğneyle biyopsi yapar. İğneyi göğsünüze batırarak bir parça doku örneği alır. Daha büyük örnekler alınabilmesi için cerrahi biyopsi yapılması gerekir. Bu durumda tüm kütle alınır. Cerrah duruma göre büyüyen lenf nodüllerini de alabilir.

Biyopsiler, doku analizi için gereklidir. Biyopsi çeşitleri:

1.İnce İğne Aspirasyon Biyopsisi
Görünen kütle katı olduğunda bu biyopsi yöntemi kullanılır. Doktor, ince bir iğne yardımıyla patolog tarafından incelenmek üzere küçük bir doku parçası çıkarır. Bazı vakalarda, doktor kistlerin içinde kanser hücresi olmadığını onaylamak için kistlerden de örnek alabilir.

2.Büyük İğneyle Biyopsi

Bu yöntemde daha büyük bir iğne ve dokuyu çıkarmak için kalem boyutunda bir tüpten faydalanılır. İğne, hissedilerek, mamogramla veya ultrason yardımıyla kullanılır. Son zamanlarda bu yöntem bilgisayarlı uygulamalara dönmektedir.

3.Cerrahi Biyopsi
Bu biyopsi türünde, cerrah kütlenin bir kısmını veya tamamını keserek alır ve incelemeye gönderir. Kütle küçükse veya elle anlaşılamayacak kadar sert değilse ameliyat öncesinde kütlenin yerinin belirlenmesi gerekir.
4.Öncül Lenf Düğümü Biyopsisi
Öncül lenf düğümü biyopsisinde, kanserin ilk olarak yayılabileceği lenf düğümlerinden biyopsi örneği alınır. Meme kanserinde, öncül lenf düğümü biyopsisi genellikle kol altından alınır. Bu test, kanserin varlığına karar vermek ve kanserin ne kadar yayıldığını anlamak için kullanılır.

5.Görüntü Rehberliğinde Biyopsi
Görüntü rehberliğinde biyopside, doktorlar ultrason gibi görüntüleme yöntemlerinden faydalanarak kolayca görülemeyen veya hissedilemeyen kütleleri bulurlar. Bu şüpheli hücrelerden biyopsi iğne yardımıyla alınır. Biyopsilerin analizleri, doktorunuzun kanserin evresine karar vermesine, tümörün özelliğine ve kanserin tedaviye nasıl tepki vereceğini anlamasına yardımcı olacaktır.

Meme MR’ı

♦♦Meme MR’ı, meme kanserinde kullanılan yöntemlerden biri değildir. MR’da yanlış sonuç çıkma olasılığı çok yüksektir. Meme kanseri riski taşıyorsanız, doktorunuz mamogram dışında önlem olarak MR’da isteyebilir.

♦♦Bu test, manyetizma ve radyo dalgalarını kullanarak meme dokularının görüntüsünün alınmasını sağlar.

Meme Kanserinin Evrelerinin Test Edilmesi

♦♦Meme kanseri teşhisi konulduktan sonra, bir sonraki aşama kanserin evresinin teşhis edilmesidir. Kanserin hangi evrede olduğunu bilmek, doktorunuzun tedavi planı oluşturmasına yardımcı olur. Tümörün boyutuna ve göğsünüzün içindeki yayılma durumuna göre evrelere karar verilir. Meme kanserinde 5 evre bulunmaktadır:

  • Evre 0: Kanser diğer organlara ve dokulara yayılmamış.
  • Evre 1: Tümör, 2 santimetre boyunca ve lenf boğumlarına yayılmamış.
  • Evre 2: Tümör 2 ile 5 santimetre arasında ve lenf boğumlarıyla göğse yayılmış.
  • Evre 3: Tümör 5 santimetre genişliğinde ve kanser göğsün etrafındaki diğer lenf boğumlarına yayılmış.
  • Evre 4: Kanser, vücudun diğer kısımlarına yayılmış.

♦♦Lenf boğumlarına yayılan kanser hücreleri, vücudunuzun diğer kısımlarına da yayılabilir. Evre belirlenirken doktorunuz tam kan sayımı ve mamogram isteyerek göğsünüzde tümörün belirtilerini kontrol eder. Kanserin boyutunu anlayabilmek için doktorunuz şu testleri de isteyebilir:

1. Kemik Taraması

Vücudun bir bölümünden diğer bölümlerine yayılan kanserler kemiklere geçebilir. Kemik taraması, kemiklerinizde kanser hücrelerinin olup olmadığının anlaşılması için yapılır.

2. Tomografi

Röntgenin başka bir türü olan tomografi, organlarınızın detaylı bir fotoğrafının çekilmesini sağlar. Doktorunuz tomografiyle kanserin göğsünüze ve midenize yayılıp yayılmadığını anlamaya çalışır.

3. MR Taraması

Görüntüleme testleri genellikle kanser hücrelerini taramak için etkili olmasa da hangi evrede olduğunun belirlenmesinde çok etkilidirler. MR, vücudun farklı kısımlarının dijital görüntüsünü oluşturur. Böylece doktorunuz kanser hücrelerinin omuriliğe, beyne ve diğer organlara yayılıp yayılmadığını anlayabilir.

4. PET Taraması

PET taraması benzersiz bir testtir. Doktorunuz damarlarınıza boya enjekte eder. Boya vücudunuzda dolaşırken özel bir kamera yardımıyla vücudunuzun içinin üç boyutlu görüntüsü oluşturulur. Böylece tümörlerin bulunduğu yerler tespit edilir.

İkinci Bir Görüş Alın

♦♦Kanser tanısı konulduğunda başka doktora görünerek fikir almak oldukça yaygın bir durumdur. Tedaviye başlamadan önce ikincil görüşü almanız oldukça önemlidir. İkincil görüşler teşhisi değiştirebileceği gibi tedaviyi de değiştirebilir. Ancak, ikincil görüşü tedaviye başladıktan sonra da alabilirsiniz.

İkincil görüş isteyebileceğiniz noktalar:

  • Patoloji raporunuz tamamlandıktan sonra
  • Ameliyattan önce
  • Tedavi planında ameliyat olmak varsa
  • Tedavi sırasında tedavinin değişmesi gerektiğine inanırsanız
  • Tedaviye başlarken ikincil görüş istemediyseniz tedaviye başlandıktan sonra

♦♦Mamogram ya da klinik muayeneler endişe yarattıysa, kanser teşhisinin konulması için diğer testler yapılmadılır. Meme kanseri tedavi edilebilir bir hastalık olsa da erken teşhis edilmediği durumlarda hayati risk oluşturabilir.

♦♦Özellikle ailenizde meme kanseri yaşayan biri varsa yıllık taramalarla ilgili doktorunuzdan bilgi almalısınız. Yaşınız kaç olursa olsun her ay kendi kendinizi muayene etmelisiniz.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress