• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Meme Kanseri Ne Sıklıkla Görülür? İyileşme Oranı Nedir?

1 Ekim 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Meme kanseri, kadınları en çok etkileyen kanser türüdür. Her yıl dünya çapında 1.7 milyon yeni vaka ortaya çıkmaktadır.

Meme Kanserinde Hayatta Kalma Oranı

Teşhis konulduktan sonraki beş yıl içindeki yaşam oranı, hayatta kalma oranı olarak belirtilir. Meme kanseri teşhisi konulan kadınlarda hayatta kalma oranı %89.7’dir. Bu oran, kanserin türüne veya aşamasına bağlı değildir.

Bu oranlar, kanserin hangi aşamada teşhis edildiğine göre değişiklik gösterebilir. Meme kanserinin aşaması, kanserin ne kadar ilerlediğine ve yayıldığına göre anlaşılır.

Evre 0, anormal hücre oluşumlarının olduğunu fakat bu hücrelerin yayılmacı kanser hücrelerine dönüşmediğini gösterir. Evre 1’de tümör küçüktür ve memenin içinde bulunur. Evre 2’de tümör 2 santimetreden küçük olsa da lenf boğumlarına ilerlemiş olabilir veya 2 – 5 santimetre arasında olup lenf boğumlarına ilerlememiştir. Evre 3’teki meme kanserinde, kanser cilde, göğüs duvarına, lenf boğumlarına ve göğsün yakınlarına yayılmış olabilir. Evre 4’e ise metastatik meme kanseri denilir. Bu evrede kanser; kemikler, akciğerler ve karaciğer gibi vücudun birden fazla bölümüne yayılmıştır.

Meme kanserinin erken teşhis edilmesi tedavi edilme olasılığını ve hayatta kalma oranını artırır.

Kadınların %61.4’üne kanserin 1. evresinde teşhis konmaktadır. Bu noktada, 5 yıllık hayatta kalma oranı %98.8 ile %100 arasındadır. 2. evrede teşhis konulan kadınların hayatta kalma oranı %93’e kadar düşmektedir. 3. evrede teşhis konulan kadınlarda hayatta kalma oranı %72 iken 4. evrede hayatta kalma oranı %22’ye kadar düşmektedir. Erkeklerde hayatta kalma oranı kadınlara göre daha düşüktür.

Yaşa Göre Hayatta Kalma Oranı

Yaşlandıkça meme kanserine yakalanma oranı artar. Meme kanseri tanısı konulan kadınların %3’ü 40 yaş altındadır. Meme kanseri tanısın konulduğu ortalama yaş 62’tir. Meme kanserinden kaynaklanan ölümlerde ortalama yaş ise 68’dir.

Irklara Göre Hayatta Kalma Oranları

Irkın da meme kanserinde hayatta kalma üzerine oldukça önemli etkileri bulunmaktadır. Meme kanseri, genellikle kadınlarda görülen bir kanser türüdür. 2009 ve 2013 yılları arasında yapılan araştırmalar Amerika’daki beyaz ırkta, Hispanik kökenli kadınlara göre daha sık meme kanseri yaşandığını ortaya koymuştur.

Siyahi kadınlar, meme kanserinden en çok etkilenen ikinci ırktır. Üçüncü sırada Asya kökenliler, daha sonra Hispanik kökenliler ve son olarak da Kızılderililer bulunmaktadır.

Araştırma sonuçları ırklara ve etnik kökene göre değişiklik göstermektedir. Asyalı kadınlarda 5 yıllık hayatta kalma oranı %90.7’dir. Bu toplulukta en fazla hayatta kalma oranı %93 ile Japonlara aitken en alt grupta %89 ile Filipinli kadınlar bulunmaktadır.

Hispanik kökenli olmayan beyaz kadınlar, %88 oranıyla hayatta kalma oranı en yüksek ikinci gruptur. Bunu %85.6 oranla Kızılderililer, %83.8 oranıyla da Hispanik kökenliler takip eder. Siyahi kadınlarda 5 yıllık hayatta kalma oranı %77.5 ile en düşüktür.

Dünyada Meme Kanseri

2012 yılında, dünya çapında 1.7 milyon yeni meme kanseri vakası ortaya çıkmıştır. Bu kadınların 508,000’i her yıl meme kanserinden ölür.

Hayatta kalma oranları ve meme kanserine yakalanma oranları bölgeden bölgeye değişiklik gösterir. Gelişmiş ülkelerdeki kadınlarda, gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki kadınlara göre meme kanserine yakalanma riski daha yüksektir.

Kuzey Amerika ve Batı Avrupa’da meme kanseri oranı çok yüksektir. Bu bölgelerde her 100,000 kadından 90’ında meme kanserine yakalanma riski bulunmaktadır. Doğu ve Orta Afrika’daki ülkelerde ise her 100,000 kadından sadece 20’sinde meme kanseri görülme riski vardır.

Hayatta kalma oranı Kuzey Amerika, İskandinavya ülkelerinde ve Brezilya, Finlandiya, İsrail gibi ülkelerde daha yüksektir. Orta gelir düzeyindeki ülkelerde hayatta kalma oranı %60 iken, düşük gelir düzeyindeki ülkelerde hayatta kalma oranı %40’tır.

Hayatta Kalma Oranını Etkileyen Diğer Faktörler

Meme kanserinin bazı türleri çok daha agresiftir. Kadınlarda, 5 yıllık hayatta kalma oranı üçlü negatif meme kanseri tanısı konulduğunda düşme eğilimindedir. Üçlü negatif meme kanseri ilk 3 yılında çok daha fazla yayılır. Beş yıldan sonra ise meme kanserinin diğer türlerine göre risk düşer. Afro Amerikan kadınlarda bu kanser türü daha sık gözlenir.

Kanserde Mevcut Eğilimler

Genel olarak, kanserde ölüm oranları günümüze yaklaştıkça düşme eğilimindedir. Kadınlarda kanserle ölüm oranı 1989’dan 2012’ye kadar %36 oranında azalmıştır.

Son 30 yıl içerisinde, 5 yıllık hayatta kalma oranı %21.3 artmıştır. 1975 yılında, kadınlarda hayatta kalma oranı %75.2 iken 2008 yılında bu oran %90.6’ya kadar yükselmiştir. Bu yükselme, kanser hücrelerini görüntüleme olanaklarının artması ve teşhisin daha çabuk yapılabilmesine bağlıdır.

Meme kanseri tanısı yeni konulduysa, bu oranların sadece istatistiklerden ibaret olduğunu unutmamalısınız. Bu istatistikler, meme kanserinin teşhis edilme yöntemlerini ve tedavi yöntemlerinin etkilerini yansıtmayabilirler. Herkesin tedaviye tepkisi farklıdır. Bu yüzden, hastalığın tedavisinde ne yönde bir beklentinizin olması gerektiğini doktorunuza danışmalısınız.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress