• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Meme Kanseri ve Beslenme: Sağlıklı Bir Diyet Oluşturmak için İpuçları

18 Eylül 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Atılması Gereken Adımlar

1 Bir Diyetisyenle Görüşün

Diyetisyen, sağlıklı bir yemek planı oluşturmanıza ve ihtiyacınız olan besinleri almanıza yardımcı olacaktır. Diyetisyeniniz, kanser tedavisinin yan etkilerini daha dengeli beslenerek nasıl yok edeceğinizi de size öğretecektir.

Mümkünse daha önce meme kanseri hastalarıyla çalışmış diyetisyenlerle görüşmeniz sizin açınızdan çok daha iyi olacaktır. Birini önermesi için doktorunuza danışabilirsiniz.

2 Kilerinizi ve Buzdolabınızı Gözden Geçirin

Bazı yiyecekler, meme kanseri hastaları için çok daha faydalıdır.

Yemeniz Gereken Yiyecekler

  • Meyveler ve Sebzeler

Parlak renkli meyveler ve sebzeler fitokimyasal madde açısından zengindir. Turpgillerden brokoli, karnabahar, lahana ve Brüksel lahanası antiöstrojen özelliklerinden dolayı çok daha iyi seçenekler olacaktır. Günlük en az 5 porsiyon meyve ve sebze yemeye çalışın.

  • Tam Tahıllar

Tam tahıllı ekmekler, yulaf, kinoa ve diğer tahıllarda lif bulunur. Fazla lifli yemeniz, kanser tedavisinde kullandığınız ilaçların sizi kabız yapmasını engeller. Günlük en az 25 – 30 gram lifli gıda tüketmeye çalışmalısınız.

  • Mercimek ve Fasulye

Bu bakliyatlar protein açısından oldukça zengindir ve çok az yağ barındırır.

  • Protein

Sağlıklı protein kaynakları seçmeniz vücudunuzun güçlenmesini sağlar. Derisi ayrılmış tavuk ve hindi göğsü ve ton balığı ile somon gibi yağlı balıklar yiyebilirsiniz. Proteini hayvansal olmayan tofu ve kuruyemiş gibi kaynaklardan da alabilirsiniz.

Yememeniz Gereken Yiyecekler

  • Yağlı Etler ve Süt Ürünleri

Bu yiyeceklerin içinde sağlıksız doymuş yağlar vardır. Tükettiğiniz kırmızı et, süt, tereyağı ve süt kreması miktarını kısıtlamalısınız.

  • Alkol

Bira, şarap ve likör, kullandığınız kanser ilaçlarıyla etkileşime girerler. Alkol kullanmak, meme kanseri riskini artırır.

  • Tatlılar

Kurabiyeler, pastalar, şekerler, şekerli içecekler ve diğer şeker içeren atıştırmalıklar kilo almanıza neden olurlar. Ayrıca beslenme düzeninizde sağlıklı gıdaların daha az yer almasına da neden olurlar.

  • Az Pişmiş Yemekler

Kanser tedavileri, akyuvar hücrelerinizin sayısını azaltabilir. Bağışıklık sisteminizde enfeksiyonlara karşı savaşan yeterli hücre olmadığında vücudunuz enfeksiyonlara açık bir hale gelir. Sushi ve istiridye gibi çiğ gıdalardan tedaviniz boyunca uzak durun. Yiyeceğiniz kırmızı etleri, balıkları ve kümes hayvanlarını iyice pişirmelisiniz.

3 Porsiyonlarınızı Küçültün

Bulantı, şişkinlik ve kabızlık günde üç öğün yemenizi zorlaştırabilir. İhtiyacınız olan kalori miktarını alabilmek için porsiyonlarınızı küçülterek günde beş ya da altı öğüne bölün. Öğünlerinizin arasına yoğurt, yerfıstığı ezmesi, kraker ve elma gibi atıştırmalıklar ekleyebilirsiniz.

4 Yeni Diyetlere Temkinli Yaklaşın

Meme kanserine tedavi ararken, internette meme kanserini tedavi ettiğini iddia eden diyetlere rastlayabilirsiniz. Bu abartılı iddiaları gördüğünüzde hemen inanmayın.

Akdeniz diyeti ya da düşük yağlı diyetler, kanseri olan kişilerde olumlu etkiler bırakabilir. Yapılan bir çalışma, düşük yağlı bir diyete geçen kişilerin meme kanserinden kurtulma şanslarının daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur.

Fakat deneyeceğiniz diyetlerin protein, yağ ve diğer besinleri dengeli bir şekilde içermesi gerekmektedir. Uç noktalardaki diyetler tehlike yaratabilir.

Karbonhidratları tamamen kesen ketojenik diyetler vücudunuzu enerji elde etmek için depolanan yağları yakmaya zorlayabilir. Yapılan bazı çalışmalar, ketojenik diyetlerin bazı kanser türlerinde etkili olduğunu gösterse de meme kanserinde faydalı olduğu henüz kanıtlanmamıştır. Ketojenik diyetler, vücudunuzun kimyasal dengesini bozabileceğinden risk oluşturabilir.

Yeni bir diyeti denemeden önce diyetisyeninizle ve doktorunuzla görüşerek bu diyetin size uygun olup olmadığını öğrenmeniz gerekmektedir.

5 Yemeklerinizi ve Öğünlerinizi Önceden Planlayın

Kanser tedavisi, gününüzün büyük bir kısmını alabilir ve sizi yorgun bir halde bırakabilir. Yemekleri planlamak yemek yemenizi daha da kolaylaştıracaktır. Ayrıca, yemeklerinizi önceden hazırlarsanız sağlıklı beslenme düzeninize daha sadık kalırsınız.

Tüm hafta için yemek planı oluşturun. Diyetisyeninizden size sağlıklı ve kanser dostu tarifler önermesini isteyin ya da bu tarifleri internetten araştırarak bulun.

Tüm haftanın yemeğini hafta sonu veya vaktiniz olduğunda pişirin. Eğer yemek pişirmeyi bilmiyorsanız veya yemek pişirilirken çıkan kokular midenizi bulandırıyorsa bir arkadaşınızdan veya akrabanızdan sizin için yemek pişirmesini isteyebilirsiniz.

6 Daha Çok Sıvı Tüketin

Kusma ve ishal gibi tedaviden kaynaklanan yan etkiler vücudunuzun susuz kalmasına neden olabilir. Günde en az 2 – 3 litre su, meyve suyu ve kafeinsiz içecekler içmeye çalışın. Bulantı yaşarsanız zencefil veya nane çayı içerek midenizi rahatlatabilirsiniz.

Ağzınız katı yiyecekler yiyemeyecek kadar ağrıyorsa almanız gereken besinleri içecek haline getirin. Meyve püreleri veya besleyici içecekler içebilirsiniz.

7 Farklı Aletler Kullanın

Bazen kemoterapi ağızda kötü bir tat bırakır. Bunun sonucunda, yediğiniz yiyeceklerden hoşunuza gitmeyen tatlar alabilirsiniz. Et gibi bazı yemeklerde metalik tat almanız da mümkün.

Yemeğinizin lezzetini artırmak için pişirirken metal tencere ve kaşıkları kullanmaktan kaçının. Bunun yerine plastik veya cam aletler kullanabilirsiniz.

Kaynak: https://www.healthline.com

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress