• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Meningosel (Spina Bifida) Onarımı

11 Ocak 2019 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Meningosel (Spina Bifida) Onarıma Kimlerin İhtiyacı Vardır?

Ayrık omurga denen bir doğum kusuruna sahip olan yeni doğan bebeklerin bu operasyona ihtiyacı olabilir. Bu bebeklerde omuriliğin oluşumunda bir kusur bulunur. Bu kusur, omuriliği ve omuriliğin etrafını çevreleyen sıvı dolu keseyi etkiler. Bazen, bu kusur omuriliğin etrafındaki sinirleri de etkileyebilir.

Hamilelik sırasında teşhis amaçlı yapılan bazı testler, bebek doğmadan ayrık omurgayı teşhis edebilir. 15 ile 20. hafta arasında yapılan kan testleri fetüste sinir yolu kusuru riskinin olup olmadığını ortaya çıkarabilir. Hamilelik sırasında yapılan ultrasonlar fetüsün dokularının ve organlarının görüntülerini alarak doktorun bebeğinizle ilgili bilgi edinmesini sağlar.

Amniyosentez de hamilelik sırasında yapılabilir. Bu test sırasında doktorunuz amniyotik sıvıdan biraz alarak inceler. Bu test, sinir yolu kusurunun varlığını kesin bir şekilde teşhis edebilir. Sinir yolu, çocuğun merkezi sinir sisteminin öncüsüdür.

Bebek doğduktan sonra omuriliği çevreleyen kese genellikle görünür bir hal alır. Bu durum, ayrık omurganın erkenden teşhis edilmesini sağlar. Doktor bebeğin omuriliğini daha detaylı bir şekilde incelemek isterse röntgen, tomografi ya da MR gibi taramalar yapabilir.

Meningosel (Spina Bifida) Nedir?

Meningosel, ayrık omurganın bir türüdür. Her yıl yaklaşık olarak 1500 bebek bu rahatsızlıkla beraber doğar. Bu kusur, omurganın herhangi bir yerinde sinir yolunun olması gerektiği kadar kapanmadığında görülebilir. Bu durum omurgada açıklığa neden olur.

Üç tür ayrık omurga vardır:

I Spina Bifida Occulta
Bu hastalık, hafif bir kusur olarak düşünülür. Omurilik ve etrafındaki yapılar bebeğin içindedir ancak bel kemikleri normal değildir. Bu durumda omuriliğin etkilenen kısmında kıllı bir bölge ya da gamze oluşabilir.
II Meningosel
Meningosel, hafif ya da orta şiddetli olabilir ve ayrık omurgada en az görünen rahatsızlıktır. Küçük, nemli bir kese omurilikteki bir boşluk aracılığıyla dışarı çıkar. Bu kesede omurilik zarının ve omurilik sıvısının bir kısmı bulunur. Kese, ciltle ya da omurilik zarının bir kısmıyla kaplanmış olabilir. Kesede çok az sinir bulunabilir ya da hiç sinir olmaz.
III Miyelomeningosel
Miyelomeningosel, ayrık omurganın ciddi bir türüdür. Bu rahatsızlıkta omurilik ve sinirler, bebeğin vücudunun dışında oluşur. Bunun sonucunda kusurun oluştuğu yerin alt kısmında zayıflık ve his kaybı görülür. Miyelomeningosel, mesane ve bağırsak hareketlerine engel olabilir ya da beyinde sıvı birikimine yol açabilir.

Meningosel (Spina Bifida) Nasıl Onarılır?

Ameliyat sırasında bebeğin uyumasını ve acı hissetmemesini sağlamak için genel anestezi verilir. Doktor, kesenin ya da kistin olduğu yere bir kesik atarak fazla sıvıyı boşaltır. Daha sonra omurilik koruma için zarla kaplanır ve kesik kapatılır.

Meningosel (Spina Bifida) İyileşme Süreci Nasıl Olur?

Bebeğinizin ameliyattan sonra iyileşme için iki hafta boyunca hastanede kalması gerekebilir. Doktorlar enfeksiyonu önlemek için antibiyotik verirler. İyileşmenin normal bir şekilde gerçekleştiğinin anlaşılması için MR ya da ultrason gibi ek testler yapılabilir. Bu testler, kusur düzeltildikten sonra oluşabilecek herhangi bir şişliği ya da sıvı birikmesini (hidrosefali) saptayabilir. Hemşireler, bebeğin yaraya baskı oluşturmasını engellemek için bebeği midesinin üstünde yatırır.

Sonuçlar, bebeğin omurilik sinirlerindeki hasarın boyutuna bağlıdır. Meningosel genellikle sinir hücrelerine zarar vermediğinden ameliyatın da çoğu zaman muhteşem sonuçları olur. Bebeklerde devam eden engeller ya da meningoselin neden olduğu beyin, sinir ya da kas sorunları nadiren görülür.

Meningosel (Spina Bifida) Onarımıyla İlişkilendirilen Riskler ve Komplikasyonlar Nelerdir?

Genel anestezi verilen her ameliyatta olduğu gibi bu işlem sırasında da anestezi kullanılan ilaca karşı küçük bir alerji riski bulunur. Kanama, enfeksiyon ve şişliklerin oluşması nadiren görülse de bu durumların yaşanma ihtimali vardır. Doktorunuz bebeğinize evde nasıl bakacağınızla ilgili tavsiyelerde bulunacaktır. Doktorunuz, komplikasyonların varlığına karar vermek için hangi belirtileri kontrol edeceğinizi de size söyleyecektir.

Hastaneden bebeğinizle birlikte çıkarken ayrık omurga konusunda uzman doktorlar önerilebilir. Bu profesyonel kişiler daha başka sorunların saptanmasına yardımcı olacaktır. Sorunlar arasında kas zayıflığı, konuşma sorunları ve sinir yolu kusuruyla ilgili diğer sorunlar bulunur.

Meningoseli (Spina Bifida) Önleyebilir miyim?

Ayrık omurganın bilinen herhangi bir nedeni yoktur. Genetiğiniz bu durumda büyük rol oynar. Hamilelik sırasında yeterli folik asitin kullanılması bu durumu engeller.

Folik asit kaynakları arasında şunlar bulunur:
Tam tahıllar
Besin içeriği zenginleştirilmiş mısır gevrekleri
Kuru bakliyatlar
Yeşil yapraklı sebzeler
Yumurta sarısı
Narenciye meyveleri
Meyve suları
Hamilelik sırasında ne kadar folik asit ve takviye almanız gerektiğini doktorunuza danışın.

Bazı ilaçların kullanılması, ayrık omurgası olan bir bebek doğurma riskinizi artırır. Mümkünse hamile kalmadan önce kullandığınız ilaçla ilgili doktorunuza danışın. Diyabet ve obezite de meningoselli bir bebek doğurma riskinizi artırabilir. Bu nedenle sağlıklı kiloda olmanız ve kan şekeri seviyenizi kontrol etmeniz önemlidir.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress