
Meningosel (Spina Bifida) Onarıma Kimlerin İhtiyacı Vardır?
Ayrık omurga denen bir doğum kusuruna sahip olan yeni doğan bebeklerin bu operasyona ihtiyacı olabilir. Bu bebeklerde omuriliğin oluşumunda bir kusur bulunur. Bu kusur, omuriliği ve omuriliğin etrafını çevreleyen sıvı dolu keseyi etkiler. Bazen, bu kusur omuriliğin etrafındaki sinirleri de etkileyebilir.
Hamilelik sırasında teşhis amaçlı yapılan bazı testler, bebek doğmadan ayrık omurgayı teşhis edebilir. 15 ile 20. hafta arasında yapılan kan testleri fetüste sinir yolu kusuru riskinin olup olmadığını ortaya çıkarabilir. Hamilelik sırasında yapılan ultrasonlar fetüsün dokularının ve organlarının görüntülerini alarak doktorun bebeğinizle ilgili bilgi edinmesini sağlar.
Amniyosentez de hamilelik sırasında yapılabilir. Bu test sırasında doktorunuz amniyotik sıvıdan biraz alarak inceler. Bu test, sinir yolu kusurunun varlığını kesin bir şekilde teşhis edebilir. Sinir yolu, çocuğun merkezi sinir sisteminin öncüsüdür.
Bebek doğduktan sonra omuriliği çevreleyen kese genellikle görünür bir hal alır. Bu durum, ayrık omurganın erkenden teşhis edilmesini sağlar. Doktor bebeğin omuriliğini daha detaylı bir şekilde incelemek isterse röntgen, tomografi ya da MR gibi taramalar yapabilir.
Meningosel (Spina Bifida) Nedir?
Meningosel, ayrık omurganın bir türüdür. Her yıl yaklaşık olarak 1500 bebek bu rahatsızlıkla beraber doğar. Bu kusur, omurganın herhangi bir yerinde sinir yolunun olması gerektiği kadar kapanmadığında görülebilir. Bu durum omurgada açıklığa neden olur.
Üç tür ayrık omurga vardır:
I Spina Bifida Occulta
II Meningosel
III Miyelomeningosel
Meningosel (Spina Bifida) Nasıl Onarılır?
Ameliyat sırasında bebeğin uyumasını ve acı hissetmemesini sağlamak için genel anestezi verilir. Doktor, kesenin ya da kistin olduğu yere bir kesik atarak fazla sıvıyı boşaltır. Daha sonra omurilik koruma için zarla kaplanır ve kesik kapatılır.
Meningosel (Spina Bifida) İyileşme Süreci Nasıl Olur?
Bebeğinizin ameliyattan sonra iyileşme için iki hafta boyunca hastanede kalması gerekebilir. Doktorlar enfeksiyonu önlemek için antibiyotik verirler. İyileşmenin normal bir şekilde gerçekleştiğinin anlaşılması için MR ya da ultrason gibi ek testler yapılabilir. Bu testler, kusur düzeltildikten sonra oluşabilecek herhangi bir şişliği ya da sıvı birikmesini (hidrosefali) saptayabilir. Hemşireler, bebeğin yaraya baskı oluşturmasını engellemek için bebeği midesinin üstünde yatırır.
Sonuçlar, bebeğin omurilik sinirlerindeki hasarın boyutuna bağlıdır. Meningosel genellikle sinir hücrelerine zarar vermediğinden ameliyatın da çoğu zaman muhteşem sonuçları olur. Bebeklerde devam eden engeller ya da meningoselin neden olduğu beyin, sinir ya da kas sorunları nadiren görülür.
Meningosel (Spina Bifida) Onarımıyla İlişkilendirilen Riskler ve Komplikasyonlar Nelerdir?
Genel anestezi verilen her ameliyatta olduğu gibi bu işlem sırasında da anestezi kullanılan ilaca karşı küçük bir alerji riski bulunur. Kanama, enfeksiyon ve şişliklerin oluşması nadiren görülse de bu durumların yaşanma ihtimali vardır. Doktorunuz bebeğinize evde nasıl bakacağınızla ilgili tavsiyelerde bulunacaktır. Doktorunuz, komplikasyonların varlığına karar vermek için hangi belirtileri kontrol edeceğinizi de size söyleyecektir.
Hastaneden bebeğinizle birlikte çıkarken ayrık omurga konusunda uzman doktorlar önerilebilir. Bu profesyonel kişiler daha başka sorunların saptanmasına yardımcı olacaktır. Sorunlar arasında kas zayıflığı, konuşma sorunları ve sinir yolu kusuruyla ilgili diğer sorunlar bulunur.
Meningoseli (Spina Bifida) Önleyebilir miyim?
Ayrık omurganın bilinen herhangi bir nedeni yoktur. Genetiğiniz bu durumda büyük rol oynar. Hamilelik sırasında yeterli folik asitin kullanılması bu durumu engeller.
Folik asit kaynakları arasında şunlar bulunur: |
---|
Tam tahıllar |
Besin içeriği zenginleştirilmiş mısır gevrekleri |
Kuru bakliyatlar |
Yeşil yapraklı sebzeler |
Yumurta sarısı |
Narenciye meyveleri |
Meyve suları |
Bazı ilaçların kullanılması, ayrık omurgası olan bir bebek doğurma riskinizi artırır. Mümkünse hamile kalmadan önce kullandığınız ilaçla ilgili doktorunuza danışın. Diyabet ve obezite de meningoselli bir bebek doğurma riskinizi artırabilir. Bu nedenle sağlıklı kiloda olmanız ve kan şekeri seviyenizi kontrol etmeniz önemlidir.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın