
Depresyonun Belirtilerini Tanımak
Depresyonun diğer belirtileri:
- Asabiyet, hüsran ya da öfke patlamaları
- Kaygı, dinlenememe ya da endişe
- Suçluluk veya değersizlik hissi
- Eskiden keyif alınan şeylere karşı ilgi kaybı
- Odaklanma ve karar almada güçlük çekme
- Hafızayla ilgili sorunlar
- Enerjinin düşmesi
- Çok az ya da çok fazla uyuma
- İştahta değişiklikler
- Açıklanamayan fiziksel ağrılar
Depresyonun Risklerini Anlamak
Menopoz sırasında anksiyete veya depresyonun yaşanmasına şu faktörler de katkıda bulunabilir:
- Menopozdan önce depresyon teşhisi konması
- Menopoza veya yaşlanmaya karşı olumsuz hislerin olması
- İş yerinden veya kişisel ilişkilerden kaynaklanan stresin artması
- İş, yaşanan çevre ya da maddi durumlardan hoşnut olmamak
- Özgüvenin olmaması
- Anksiyete
- Etraftaki insanlar tarafından desteklenmemek
- Egzersiz ve fiziksel hareket eksikliği
- Sigara içmek
Yaşam Tarzı Değişikleri İle Depresyonu Tedavi Etmek
→Menopoz sırasında depresyon, diğer zamanlarda görülen depresyonla aynı şekilde tedavi edilir. Doktorunuz hayat tarzınızda değişiklikler yapmanızı, ilaç kullanmanızı, terapiye gitmenizi veya hepsini birden uygulamanızı önerebilir.
→Doktorunuz, depresyonu doğruca menopoza bağlamak yerine belirtilerinizin tiroit hastalıkları gibi fiziksel sebeplerini araştıracaktır.
→Teşhis koyduktan sonra, doktorunuz hayatınızda yapacağınız değişikliklerle depresyona ve anksiyeteye doğal yollarla rahatlama sağlanıp sağlanmayacağını görmek isteyecektir.
1) Yeterince Uyuyun
Menopozdaki pek çok kadın, uyku sorunları yaşar. Doktorunuz, geceleri daha çok uyumanızı önerebilir. Her gün aynı saatte yatağa gidip, her gün aynı saatte uyanarak düzenli bir uyku rutini oluşturabilirsiniz. Yatak odanızın karanlık, sessiz ve serin olması uyumanıza yardımcı olacaktır.
2) Düzenli Egzersiz Yapın
Düzenli egzersiz yapmanız stresi azaltırken enerjinizi artıracak, moralinizi düzeltecektir. Haftanın beş günü, günde en az 30 dakika egzersiz yapmayı deneyin. Örneğin, hızlı bir yürüyüşe çıkabilir, bisiklet sürebilir, havuzda yüzebilir veya tenis oynamaya gidebilirsiniz.
Haftalık rutininize en az iki kez kaslarınızı güçlendirecek egzersizleri eklemeniz de önemlidir. Ağırlık kaldırma, direnç bantlarıyla egzersiz veya yoga yapabilirsiniz. Planladığınız egzersizlerle ilgili doktorunuzla konuşmayı unutmayın.
3) Gevşeme Tekniklerini Deneyin
Yoga, tai chi, meditasyon ve masaj gibi gevşeme teknikleri stresi azaltmanıza yardımcı olacaktır. Bu teknikler, geceleri daha rahat uyumanıza da yardımcı olabilir.
4) Sigara İçmeyi Bırakın
Araştırmalar, menopoz döneminde sigara içen kadınlarda depresyon riskinin içmeyenlere göre daha fazla olduğunu göstermektedir. Şu anda sigara içiyorsanız bırakmak için yardım isteyin. Doktorunuz sigarayı bırakmaya yardımcı olacak tekniklerle ilgili sizi bilgilendirecektir.
5) Destek Grupları Arayın
Aileniz ve arkadaşlarınız size sosyal destek sağlayabilir. Ancak, bazen bulunduğunuz toplumda menopoza giren diğer kadınlarla iletişim kurmanız faydalı olabilir. Bu konuda yalnız olmadığınızı hatırlamalısınız. Bu değişikliği yaşayan başkalarının da olduğunu unutmamalısınız.
Depresyonu İlaçlarla ve Terapiyle Tedavi Etmek
Hayat tarzınızda yapacağınız değişiklikler işe yaramazsa doktorunuz diğer tedavi seçeneklerine bakmak isteyecektir. Örneğin, hormon tedavisi, antidepresan ilaçlar ya da konuşma terapisi etkili olabilir.
1 Düşük Dozlu Östrojen Tedavisi
2 Antidepresan Tedavisi
3 Konuşma Terapisi
Menopozda Görülen Depresyon İyileştirilebilir
Menopoz sırasında ortaya çıkan depresyon tedavi edilebilir bir durumdur. Belirtileri hafifletmek ve yaşadığınız değişimlerle başa çıkmak için kullanabileceğiniz pek çok strateji ve tedavi yöntemi bulunmaktadır.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın