• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Menopoz ve İdrar Kaçırma

15 Kasım 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

İdrar Kaçırmanın Nedenleri

Menopozda idrar kaçırmayla ilişkilendirilen birkaç durum vardır. Bu durumlar:

1 Stres İnkontinansı
Yaşı ilerleyen kadınlarda mesane kontrol sorunlarına en yaygın şekilde neden olan durum stres inkontinansıdır. Zayıflayan kaslar öksürüldüğünde, egzersiz yapıldığında, hapşırıldığında, gülündüğünde veya ağır bir şeyler kaldırıldığında idrarı kontrol edemez. Bunun sonucunda ise birkaç damla sızıntı olabileceği gibi idrarın kontrolü tamamen kaybedilebilir. Bu tür kaçırmalara genellikle hamileliğin, doğumun ve menopozun sonucunda ortaya çıkan fiziksel değişimler neden olmaktadır.
2 Sıkışma İnkontinansı
Mesane kasları doğru olmayan bir şekilde kasıldığında ya da gevşeme yeteneğini kaybettiğinde mesaneniz boş olsa bile idrara çıkmak için ani bir istek duyarsınız. Bu durum, birkaç damla idrarın sızmasına ya da mesane kontrolünün tamamen kaybedilmesine neden olabilir. Bu rahatsızlık bazen aşırı aktif mesane olarak da isimlendirilir.
3 Taşma İnkontinansı
Mesaneniz tamamen dolu olmadığında sürekli bir idrar kaçırma söz konusuysa bu tür bir inkontinanstan bahsedilebilir. İdrarın akışı zayıf olabilir ve idrara çıktığınız sırada duraksamalar yaşayabilirsiniz. Bu duruma mesane kaslarının aşırı aktif olması neden olabilir.

Menopozda İdrar Kaçırmanın Riskleri

→Menopoz, mesane kontrol sorunlarının ortaya çıkmasındaki tek neden değildir. Menopozdaysanız idrar kaçırma sorunu yaşama riskiniz bazı etkenlere bağlı olarak gelişebilir.

Bu etkenler:

1 Alkol veya Kafein Tüketmek
Alkol veya kafein içeren içecekler mesanenin çok daha hızlı bir şekilde dolmasına neden olarak daha sık tuvalete çıkmanıza neden olur.
2 Enfeksiyonlar
İdrar yolunda veya mesanede oluşan enfeksiyonlar geçici olarak idrar kaçırmaya neden olabilir. Enfeksiyon temizlendiğinde idrar kaçırma geçebilir veya azalabilir.
3 Sinir Hasarı
Sinir hasarı, mesanenizden beyninize giden sinyalleri engelleyebilir. Bu yüzden idrara çıkmanız gerektiğini anlayamazsınız. Bu durum idrarınızı kontrol etme yetinizi olumsuz anlamda etkiler.
4 Kullanılan İlaçlar
İdrar kaçırma, diüretikler veya steroidler gibi bazı ilaçların yan etkisi olarak görülebilir.
5 Kabızlık
Kronik ya da uzun süreli görülen kabızlık, mesane kontrolünü etkileyebilir. Bu durum, pelvik kaslarını da zayıflatarak idrarınızı tutmanızı güçleştirebilir.
6 Aşırı Kilolu Olmak
Fazla kilolu olmanız idrar kaçırma riskinizi artırabilir. Fazla kilolarınız mesaneye baskı yapabilir. Bu durum ise idrar kaçırılmasına neden olabilir ya da var olan durumu daha da kötüleştirebilir.

Menopozda İdrar Kaçırma Tedavi Seçenekleri

→İdrar kaçırma için uygulanabilecek tedavi seçenekleri yaşadığınız inkontinans türüne ve bu duruma neden olan etkenlere göre değişiklik gösterebilir. Doktorunuz hayat tarzınızda yapabileceğiniz birkaç değişiklik önerebilir.

Doktorunuzun önerebileceği şeyler:

  • Kafein ve alkol tüketimini azaltın.
  • Günün sadece belli saatlerinde tuvalete giderek mesanenizi daha çok idrar tutması için eğitin.
  • Mesanenizdeki ve kaslarınızdaki baskıyı azaltmak için kilo verin.
  • Kegel egzersizlerinden ve pelvik kaslarını çalıştıracak egzersizlerden faydalanarak pelvik kaslarınızı güçlendirin.

→Kegel egzersizleri, pelvik ve genital bölgedeki kasların sıkılıp gevşetilerek bu bölgelerdeki kasların güçlendirilmesini kapsamaktadır. Bu egzersizle mesane kontrolünü daha iyi bir şekilde yapabilirsiniz.

→Hayat tarzınızda yapacağınız değişikliklerin bir faydası olduğunu düşünmüyorsanız doktorunuz başka tedaviler önerecektir.

Doktorunuzun önerebileceği tedaviler:

1 İlaç
Bazı ilaçlar, yaşadığınız belirtileri geçirebilir ve idrar kaçırmanın bazı türlerini tedavi edebilir. Örneğin, doktorunuz aşırı aktif mesaneyi rahatlatabilmek için antikolinerjik yazabilir. Mirabegron (Mrybetriq) de mesanenin tutacağı idrar kapasitesini artırmak için kullanılan ve doktorunuzun size yazabileceği özel bir ilaçtır. Topikal östrojen ürünleri ise idrar yolundaki ve vajinal bölgedeki kasların çalışmasını düzenleyebilir.
2 Sinir Uyarılması
Pelvik kasların elektrikle uyarılması, sinirlerde bozulmadan kaynaklanan idrar kaçırma sorununu yaşıyorsanız mesane kontrolünü geri kazanmanıza yardımcı olabilir.
3 Cihazlar
İdrar kaçırma sorununu tedavi etmek için birçok cihazdan faydalanılabilir. Ovül, stres inkontinansını tedavi etmek için çok yaygın bir şekilde kullanılır. Bu alet, vajinaya yerleştirilen bir halka olup idrar yolunun sızıntıları engellemek için tekrar konumlandırılmasına yardımcı olur. Doktorunuz, idrar yoluna da cihaz koyarak sızıntıları engellemeye çalışabilir.
4 Biyogeribildirim
Vücudunuzun nasıl çalıştığını anlamak için terapistle birlikte çalışabilirsiniz. Biyogeribildirimde mesaneye ve idrar yolunun etrafındaki kaslara elektrik bantları bağlanır. Bu kablolar, kaslarınızı kastığınız zaman ekrana sinyal gönderir. Kaslarınızı ne zaman kastığınızı öğrenerek kaslarınızın üzerinde tekrar kontrol kazanabilirsiniz.
5 Ameliyat
Ameliyatla mesane onarılabilir, daha iyi bir pozisyona yerleştirilebilir. Ancak ameliyat, idrar kaçırma sorununu çözmek için son çare olarak başvurulacak bir tedavi yöntemidir. Bu seçenek, diğer tedavilerden fayda görmeyen hastalara uygulanır.

İdrar Kaçırma Sorununun İlerleyişi

→İdrar inkontinansının pek çok türü tedaviyle düzeltilebilir. Ancak bazı durumlarda idrar kaçırma sorununuz kalıcı veya tedavi edilmesi güç bir hâl almış olabilir.

→İdrar kaçırma sorununuz kalıcı olsa bile belirtileri kontrol altına almak için atabileceğiniz adımlar bulunmaktadır. Örneğin, idrar kaçırma sorunu yaşayan yetişkinlere özel olarak üretilmiş koruyucu pedlerden satın alabilirsiniz. Bu ürünlerin pek çoğu kıyafetlerin altından fark edilmeyecek şekilde olup kolayca kullanılabilir. İdrar kaçırma sorununuz varken aktif bir hayat yaşamamanız için herhangi bir sebep yoktur.

→Durumunuzla, tedavi seçenekleriyle ve gelecekte ne gibi sorunlar yaşayabileceğinizle ilgili doktorunuzdan daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress