
Menopozda Neden Kilo Alınır?
Menopozda çok büyük değişimler geçirilir. Sadece regl dönemleriniz bitmez. Menopoza girdiğinizde artık çocuk sahibi olamazsınız. Bunun nedeni, vücudun doğurganlığı sağlayan östrojen ve progesteron hormonlarını artık yeterince üretmiyor olmasıdır.
Menopozla alakalı olarak kilo almanın bir gecede gerçekleşmeyeceğini bilmeniz önemlidir. Yani, regl görmemeye başladıktan sonra birden bire 5 kilo almazsınız. Kilo almak, dereceli olarak gerçekleşir. Kötü alışkanlıklar ve diğer faktörler de kilo alımına neden olabilir.
Kilo Almaya Neden Olan Diğer Faktörler
Kilo almak, menopozla ilgili olabilse de başka faktörler de kilo almaya neden olabilir.
Şu durumlarda daha çok kilo aldığınızı fark etmiş olabilirsiniz:
- Stres altında olduğunuzda
- Yeterince uyumadığınızda
- Ailede yaşanan değişikliklerde (Çocuğunuzun okumak için evden ayrılması ya da boşanma gibi)
- İş ve ilişkilerle ilgili sorunların varlığında
- Sigarayı bırakmaya çalıştığınızda
- Daha sık alkol tüketmeye başladığınızda
- Antidepresan gibi bazı ilaçları kullandığınızda
↘Genetik de kilo alımında rol oynamaktadır. Anneniz menopoz sırasında kilo alma sorunu yaşadıysa ileride sizin de bu sorunu yaşama ihtimaliniz vardır.
↘Yaşlanmanın kendisi de kilo almakla ilgili pek çok değişikliği beraberinde getirecektir. 30’lu yaşlarınıza geldiğinizde metabolizmanız yavaşlar. Bu zamanlarda beslenme ve egzersiz alışkanlıklarınızda bir değişiklik yapmazsanız kilonuzu sabit tutmak çok daha zor bir hale gelir.
↘40’lı ve 50’li yaşlara geldiğinizde şartlar çok daha zorlaşır. Bunun nedeni, kas kütlesinin sürekli olarak azalması ve yağ kütlesinin giderek artmasıdır. Kas kütlesi olmadan vücudunuz kalorileri eskisi kadar etkili yakamaz. Bunun sonucunda ise kilo alırsınız. Bu yüzden, menopoz kilo almaya neden olabilir. Ancak hayatınızın bu aşamasında kilo almanızın tek nedeni menopoz değildir.
Menopozda Kilo Alımıyla İlişkili Komplikasyonlar
Menopoz sırasında aşırı kilo alımı, en sevdiğiniz kıyafetlere ve kotlara sığamamaktan daha fazla soruna yol açacaktır.
Aslında, 40’lı yaşlarınızda kilo almak şu riskleri artırır:
- Meme kanseri
- Depresyon
- Kalp hastalıkları
- Tip 2 diyabet
Ayrıca, tip 2 diyabet ya da hipotiroidi gibi kronik hastalıklarınız varsa kilo almakla ilgili belirtileriniz çok daha kötü bir hale gelecektir.
Kilo Almayı Kontrol Altına Alabilmek için İpuçları
Günümüzde, menopozda kilo almaya yönelik pek çok çözüm önerilse de bunu engelleyecek sihirli bir formül bulunmamaktadır. Doktorunuzun kontrolünde, sağlıklı alışkanlıkları benimseyerek menopozdan kaynaklı kilo alımını engelleyebilirsiniz.
1) Beslenme Düzeninde Yapılacak Değişiklikler
Şekerli içecekler gibi besin değeri olmayan, kalorili yiyeceklerden ve içeceklerden uzak durmak isteyebilirsiniz.
2) Aerobik Egzersizlerin Faydaları
Egzersiz rutininde başarılı olmak için sıkılmamak ve yalnız yapmaktan kaçınmak önemlidir. Rutininizi değiştirin, yeni derslere katılın veya farklı videolar kullanarak çalışın. Egzersizinizi her zaman yaptığınız yerden farklı bir yerde yaparak gördüğünüz manzarayı değiştirin. Sizi motive etmesi için egzersiz partneri bulabilirsiniz. Amacınız haftada en az iki buçuk saat egzersiz yapmak olmalıdır.
3) Güç Antrenmanları
Güç antrenmanları, yaşlandıkça kas kaybı yaşamanızı engelleyecektir. Ayrıca, bu antrenmanlar egzersiz yapmamaktan dolayı kaybettiğiniz kasların tekrar gelişmesine de yardımcı olabilir. Özellikle direnç antrenmanları menopozdan sonra kemik erimesi yaşama riski arttığından daha önemlidir.
Tam bir rutin içerisinde kollar, bacaklar, karın kasları gibi birden çok kas grubunu çalıştırabilirsiniz. Yaralanma riski ortaya çıkacağından egzersiz yaparken aşırıya kaçmamanız önemlidir. Mayo Clinic, sonuçları görmek için haftada iki kez güç antrenmanı yapılması gerektiğini belirtmektedir.
Güç antrenmanlarının ve aerobik egzersizlerin iki farklı şey olduğunu unutmayın. Güç antrenmanları kalbinizi ve ciğerlerinizi çalıştırmaya odaklanmaz. Kas kütlesini artırarak, etkin bir şekilde daha fazla kalori yakmanıza yardımcı olur.
Ne Zaman Doktora Görünmelisiniz?
↘Pek çok kadın, menopoz sırasında kilo alımıyla karşılaşsa da bu durum herkeste görülmeyebilir. Kilonuz konusunda önceden harekete geçmeniz size çok yardımcı olacaktır.
↘Henüz menopoza girmediyseniz hayat tarzınızda değişiklikler yapmaya başlayarak yaklaşan büyük değişimin etkilerini hafifletebilirsiniz. Çoktan menopozun ortasındaysanız hâlâ geç kalmadınız. Alışkanlık edinene kadar hayatınızla ilgili küçük değişiklikler yapın.
↘Daha fazla egzersiz yapmaya başlayıp daha sağlıklı yediğinizde farkı göreceksiniz. Bunu yapmak kesinlikle kolay değil fakat kilo verme planıyla daha güzel görünüp kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.
↘Hayatında büyük değişiklikler yapmasına rağmen bazı kadınlar menopozdan sonra kilo sorunlarını yine de yaşamaktadırlar. Kalorileri azaltıp, düzenli egzersiz yapmanıza rağmen kilo almaya devam ediyorsanız bu duruma neden olacak başka sağlık sorunlarının incelenmesi için doktora görünmelisiniz.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın