• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Menopozda Saç Dökülmesini Önlemenin Yolları

6 Kasım 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Menopoz Ve Saç Dökülmesi

Araştırmalar, menopoz sırasında yaşanan saç dökülmesinin hormon dengesizliklerinden kaynaklandığını belirtmektedir. Bu durum özellikle östrojen ve progesteron hormonlarının azalmasıyla alakalıdır. Bu hormonlar, saçların çok daha hızlı uzamasına ve saçların kafa derisinde daha uzun süre kalmasına yardımcı olurlar. Östrojen ve progesteron seviyeleri düştüğünde, saçlar çok daha yavaş büyür ve giderek incelir. Bu hormonlardaki azalmalar, erkeklik hormonu olan androjenin artmasına da neden olur. Androjen, kıl köklerini küçültür. Bunun sonucunda ise kafada saç dökülmesi yaşanır. Bazı durumlarda ise bu hormonlar yüzde kılların uzamasına neden olabilir. Bu yüzden menopoza giren bazı kadınlar şeftali tüyü de denilen çene ve yüzün diğer kısımlarında ortaya çıkan kıllarla karşılaşabilirler.

Menopoza giren kadınlarda saç dökülmesi yaşanması neredeyse tamamen hormonal değişikliklerle alakalıdır. Ancak, menopoz sırasında saç dökülmesine neden olacak pek çok etken bulunmaktadır. Stres seviyesinin aşırı yüksek olması, hastalıklar, bazı vitamin ve minerallerin eksikliği bu duruma neden olabilir. Tiroit testleri ve tam kan sayımı gibi kan testleri, saç dökülmesine neden olan diğer durumları saptamak veya elimine etmek için kullanılabilir.

Saç dökülmesi, fiziksel görünüşünüz konusunda kendinize olan güveninizi kaybetmenize neden olabilir ancak bu durum kalıcı değildir. Saç dökülmesini tedavi etmek ve saçınızın daha sağlıklı olmasını sağlamak için yapabileceğiniz bazı şeyler bulunmaktadır.

Bu ipuçlarını takip ederek menopoz sırasında daha sağlıklı ve güçlü saçlara sahip olabilirsiniz:

1) Stresi Azaltın

Stres seviyenizi kontrol altına almanız, hormonal dengesizlikleri önleyebilmeniz için oldukça önemlidir. Östrojen üretiminin azalması beyin kimyanızı etkileyerek duygu durumunda değişimlerin yaşanmasına, anksiyeteye ve depresyona neden olabilir. Ancak, yoga ve diğer nefes alma egzersizlerini yapmanız menopoz belirtilerini hafifletmenize yardım edecektir. Düzenli egzersiz yapmak da stresi azaltır.

2) Hareket Edin

Egzersiz yapmak, sağlıklı bir yaşamın anahtarıdır. Günlük rutininize egzersizi eklediğinizde daha güçlü ve mutlu olursunuz. Egzersiz yapmanız, menopozun duygu durumunda değişimler, kilo alma ve uykusuzluk gibi diğer belirtilerini önlemenize de yardımcı olacaktır. Tüm bu faktörler sağlıklı saçlara sahip olmanızı sağlayacak hormon dengesini kurmanız için önemlidir.

Size en uygun egzersizi seçin. Arkadaşınızla birlikte yürümek, spor salonuna yazılmak ya da koşuya çıkmak gibi egzersiz türlerini düşünebilirsiniz.

3) Dengeli Beslenin

Dengeli beslenmek ve az yağlı bir diyet uygulamak saç dökülmesine karşı yapacağınız en iyi savunma olacaktır. Tam tahılları, meyveleri ve sebzeleri her yemeğinize dâhil ettiğinizden emin olun. Zeytinyağı, susam yağı gibi tekli doymamış yağları beslenme düzeninize ekleyin. Yeşil çay içmek ve B6 vitamini ile folik asit takviyesi almak da saçlarınızın sağlıklı olmasına yardımcı olacaktır. Temel yağ asitleri de saç sağlığı konusunda oldukça önemli bir rol oynamaktadır.

Yağ asitleri şu yiyeceklerde bulunabilir:

  • Somon
  • Ton balığı
  • Keten tohumu yağı
  • Ceviz
  • Badem

4) Vücudunuzu Susuz Bırakmayın

Vücudunuzun düzgün bir şekilde işleyebilmesi için suya ihtiyacı vardır. Gün içinde bolca su için ve meyve sularını, şekerli içecekleri pas geçin. Vücudun ihtiyaç duyduğu su miktarı kişiden kişiye, sağlık durumuna ve gün içindeki egzersiz yoğunluğuna göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak gün içinde 8 bardak su içmeniz gerekmektedir.

5) Doğal Kalın

Saçlarda kurumayı ve kırılmayı engellemek için en iyisi düzleştirici ve fön makinesi gibi ısıtıcı aletlerden uzak durmanız olacaktır. Kaynak ve diğer şekillendirme yöntemleri de erken yaşta saç dökülmeleri yaşanmasına neden olacaktır. Saçlarınızı boyamak istiyorsanız doğal ürünlerden elde edilen boyaları kullanın. Boyalarda bulunan yapay kimyasallar kafa derinize ve saçlarınıza zarar verebilir. Saçlarınızı yıkarken her zaman besleyici bir saç kremi kullanarak saçlarınızın sağlıklı bir şekilde uzamasına ve kafa derinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilirsiniz.

Yüzüyorsanız bone kullanmalısınız. Havuzlarda kullanılan klor saçları kırabilir. Uzun süre güneşe ve rüzgâra maruz kalacağınız zamanlarda saçlarınızın kırılmasını ve kurumasını engellemek için şapka takmanız önemlidir.

6) Kullandığınız İlaçlarla İlgili Doktorunuzla Konuşun

Bazı ilaçların saç dökülmesi gibi yan etkileri olabilir. Saç dökülmesi yaşıyorsanız ve bu duruma kullandığınız ilaçların neden olduğunu düşünüyorsanız doktorunuzla konuşmalısınız. Doktorunuz size bu yan etkiye neden olmayacak başka bir ilaç yazabilir. İlaçları kendi kafanıza göre bırakmak tehlikeli olabileceğinden ilaçlarınızı doktorunuza danışmadan bırakmayın.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress