
Menopozda Uyku Sorunlarıma Ne Sebep Oluyor?
→Menopoza yaklaştıkça yumurtalıklarınız yeterli östrojen ve projesteron hormonu üretmemeye başlar. Bu hormonlardaki azalma sıcak basmalarına ve gece terlemelerine sebep olmaktadır. Vücut ısınızın uykunuz sırasında artmaya başlaması uyanmanıza neden olabilir. Sıcak basmalarınız geçene kadar rahatsızlık verici birkaç dakika boyunca uyanık kalabilirsiniz. Çoğu kadın bu durumdan sonra uyumakta zorlanır.
→Sıcak basmalarının ve terlemelerin yanı sıra perimenopoz ve menopoz sırasında depresyon, anksiyete veya duygu durumunda bozukluklar yaşayabilirsiniz. Duygusal stres yaşıyorsanız aklınızdan geçenler uyumanıza engel olabilir. Zihniniz, gün içinde yaşadığınız endişelerden ve kaygıdan kurtulamıyorsa uykuya dalmak sizin için daha zor olabilir. Her şeyden önemlisi, yeterince uyumamak gün içinde sersemlik, yorgunluk ve duygu durumunda değişimler yaşamak gibi başka sorunlara neden olabilir.
→Uyku apnesi, huzursuz bacak sendromu ve uyuyamama hastalığı da menopoz sırasında yaşanan uykuyla ilgili sorunların neden olabileceği diğer sağlık sorunları arasındadır.
Daha İyi Uyuyabilmek için Stratejiler
1) Daha İyi Beslenin ve Bolca Egzersiz Yapın
→Yağ veya şeker içermeyen düzenli ve dengeli beslenme kurallarına uymak ve gün içinde egzersiz yapmak sıcak basmalarını engeller.
→Bu aktivitelerin zamanı da önemlidir. Yatma vaktine yakın bir saatte yemek yemek ve egzersiz yapmak vücudunuzun doğal saatini bozarak uykunuzu engeller. Bazı kişiler akşam egzersiz yaptıklarında daha kolay uyuduklarını fark etmişlerdir. Sizin için en uygun olanı deneyip görmeniz gerekmektedir.
2) Yatağa Girerken Bol Kıyafetler Giyinin
→Pamuk gibi doğal liflerden yapılan kıyafetler giyinin. Bu tür kıyafetler cildinizin daha kolay nefes almasını sağlar. Bu kumaşlar nemi cildinizden uzaklaştırır.
3) Pamuklu Nevresimler Kullanın
→Diğer kumaş türlerine göre pamuk, cildinizin daha serin olmasını sağlar. Etrafınızdaki sıcaklığın yayılmasını sağlar. Bu durum, terlemenizi engeller.
4) Yatak Odanızı Serin Tutun
→Soğuk bir oda, ılık bir odaya göre daha kolay uyumanızı sağlayacaktır. Geceleri evinizin sıcaklığını düşürmeyi düşünün. Tavana yerleştirilen ya da ayakta duran vantilatörler havanın dolaşmasını sağlayarak yatak odanızı serinleştirir.
5) Baharatlı Yiyeceklerden Uzak Durun
→Yatmadan önce yiyorsanız bazı yiyecekler terlemeye neden olarak uykunuzu böler. Genellikle baharatlı yiyecekler bu duruma neden olur.
6) Nikotin, Kafein ve Alkolden Uzak Durun
→Yatmadan önce gazlı içecek, kahve ya da sigara içiyorsanız vücudunuz kafeinin ve nikotinin verdiği enerjiyi tersine çevirmekte zorlanır. Yatmadan önce içilen bir kadeh şarap uyumanıza yardımcı olabilse de bunu yapmanız normal uyku döngünüzün bozulmasına neden olur. Yani, alkol kullandıktan sonra daha kolay uyusanız bile sabah daha erken ve daha az dinlenmiş bir şekilde uyanabilirsiniz.
7) Stresi Kontrol Altına Alın
→Duygusal stres, sıcaklık değişimlerine karşı hassasiyetinizi artırabilir. Bu durum sıcak basmalarına ve gece terlemesine neden olabilir. Yoga, egzersiz ve masaj gibi rahatlama tekniklerini denemek yaşadığınız stresle ve anksiyeteyle başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
→Kendinizi kronik olarak stres altında, endişeli veya depresif hissediyorsanız doktorunuzla görüşün. Stresinizi kontrol altına almanız ve duygu durumunuzu düzeltmeniz için doktorunuz size önerilerde bulunacaktır. Bazı durumlarda doktorunuz hayat tarzınızda değişiklikler yapmanızı, ilaç kullanmanızı veya terapiye gitmenizi isteyebilir.
8) İlaçları Reçete Edildiği Şekilde Kullanın
→Hayat tarzında yapılacak değişiklikler etkili değilse doktorunuz menopoz belirtilerini tedavi etmek için hormon tedavisinden faydalanabilir. Östrojen tedavisi genellikle hap, cilde yapıştırılacak bant ya da vajinal krem şeklindedir. Bazı durumlarda östrojen, progesteronla birlikte kullanılır.
→Hormon tedavisi, sıcak basması ve menopozun diğer belirtilerini önlemek için rutin olarak kullanılır.
Ancak araştırmalar, hormon tedavisinin bazı sağlık sorunlarının ortaya çıkma riskini artırdığını göstermektedir:
- Kanda pıhtı oluşumu
- İnme
- Kalp hastalıkları
- Meme kanseri
→Hormon tedavisi ve diğer seçeneklerle ilgili potansiyel faydaları ve riskleri öğrenmek için doktorunuzla görüşün. Hormon içermeyen ilaçların kadınlara menopoz belirtilerini hafifletmesi konusunda yardımcı olduğu bilinmektedir. Doktorunuz sizin için hangi tedavinin daha uygun olacağını belirleyecektir.
→Uyuyamamak yorgun hissetmenize, kafanızın karışmasına ve gün boyu asabi olmanıza neden olabilir. Bu durum, kaza yaparak yaralanma ve bazı sağlık sorunlarının ortaya çıkma riskini de artırır. Sıcak basması ve menopozla alakalı uyumanıza engel olacak diğer belirtileri yaşıyorsanız doktorunuzla görüşün.
→Doktorunuz uyku kalitenizi artırmak için hayat tarzınızda değişiklikler yapmanızı önerecektir. Doktorunuzun size önerebileceği şeyler arasında düzenli egzersiz yapmak, dengeli beslenmek ve yatmadan önce uykunuzu kaçıracak uyaranlardan uzak durmak bulunabilir. Ayrıca, yatak odanızın veya uyku rutininizin düzenlenmesi de önerilebilir. Bazı durumlarda hormon tedavisi de dâhil olmak üzere ilaç kullanımı tavsiye edilebilir.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın