
Menopozun Vücuda Etkileri
Östrojen ve progesteron, üremeden sorumlu temel hormonlardır. Yumurtlama yaş arttıkça azalır ve yumurtlama düzensizleşmeye başlar. Bunun sonucunda düzensiz regl dönemleri oluşur.
En sonunda yumurtlama tamamen biter ve regl kesilir. Bu durum, yumurtaları üreten östrojen ve progesteron hormonlarının seviyelerinin azalması sonucunda olur.
Bir sene boyunca regl olmadığınızda menopoza girmişsiniz demektir. Bu doğal olay genellikle 40’lı yaşların ortasından 50’li yaşların ortasına kadar görülebilir ve yıllarca sürer.
Menopoz artık regl olmadığınız ve hamile kalamayacağınız anlamına gelir ve hormon seviyelerinin azalmasıyla birlikte vücudunuzda daha başka belirtiler de ortaya çıkar.
1) Üreme Sistemine Etkileri
Regliniz tamamen kesilmediği sürece regl döneminizde son birkaç yıl içinde değişiklik olması menopoza girmediğinizi gösterir. Menopoza girmeniz, vücudunuzun üreme için yumurta üretmeyi bıraktığı anlamına gelir.
Her ay yumurta üretimi yoksa regl de olmaz.
Menopoz üreme sisteminin diğer kısımlarını da etkiler. Aylık döngünüzü yaşamadığınızda, yumurtlamanın bir belirtisi olan rahimdeki mukusun döngünüzün ortasında yoğunlaştığını göremezsiniz.
Vajinal kuruluk ve cinsel istekte azalma da menopozla birlikte yaşanabilecek durumlar arasındadır fakat kalıcı değillerdir. Kayganlaştırıcı kullanımıyla bu rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz.
2) Endokrin Sistemine Etkileri
Endokrin sistemi, üremeden sorumlu hormonları üretir. Östrojen ve progesteron hormonlarının az üretilmesi menopoza neden olur.
Ateş basması, menopozda en sık gözlenen rahatsızlıktır. Bu durum, östrojen miktarının azalmasından kaynaklanır. Menopozdan sonraki birkaç yıl boyunca da bu durum yaşanabilir.
Ateş basması ani bir sıcaklık hissi ve terlemeyle ortaya çıkar. Günün herhangi bir saatinde, gündüz veya gece ateş basması yaşanabilir. Ateş basması, birkaç saniye veya birkaç dakika sürebilir.
Hayat tarzınızda yapacağınız değişiklikler, ateş basmasını önlemek ve bu durumla başa çıkmakta son derece önemlidir. Kafein ve sıcak içeceklerin tüketimini azaltarak bu durumu önleyebilirsiniz.
Meditasyon ve hipnoz gibi teknikler de ateş basmasını hafifletmek için kullanılabilir.
Menopoz vücudunuzun daha kolay bir şekilde enerji depolamasını sağlar. Bu yüzden kolay bir şekilde kalorileri ve yağları yakamazsınız. Bunun sonucunda kilo alabilirsiniz. Menopoza giren kadınlar bel kısımlarından ve göbekten kilo almaya yatkındırlar.
3) Sinir Sistemine Etkileri
Menopoz tüm moralinizi etkileyebilir. Bir gün mutlu hissederken ertesi gün kendinizi çok kötü hissedebilirsiniz.
Asabiyete neden olan duygu durumunda değişiklikler yaşayabilirsiniz. Birkaç hafta boyunca anksiyete ve depresyon yaşarsanız doktorunuza başvurmalısınız. Menopoz, depresyonu tetikleyebilir.
Menopoz sırasında uyumak da oldukça zorlaşabilir. Östrojen seviyesinde düşmenin sebep olduğu ateş basmaları ve terleme sizi tüm gece ayakta tutabilir. Bu durum uyumayı güçleştirebilir.
Bilinmeyen nedenlerden dolayı menopoz hafızanızı da etkileyebilir. Hafıza kaybı yaşlanmayla normal olarak görülse de menopozla bir ilişkisi olup olmadığı henüz bilinmemektedir.
4) Bağışıklık ve Boşaltım Sistemlerine Etkileri
Östrojen seviyesinde düşmenin olması idrar kaçırmaya neden olabilir. Gülerken, ağır işler yaparken ya da hapşırırken birkaç damla idrar kaçırdığınızı fark edebilirsiniz veya daha sık idrara çıkmak isteyebilirsiniz. Sık sık idrara çıkmak uykunuzu da böler.
5) Kas ve İskelet Sistemine Etkileri
Menopoz, kemiklerinizin yoğunluğunun azalmasına neden olur. Bu yüzden kemikleriniz çok daha kolay kırılacak hale gelirler. Menopozdaki kadınlarda kemik erimesi riski yükselir.
Menopoz sırasında kas yoğunluğunun azalması riski de artar. Eklemleriniz daha katı olur ve ağrı yaşayabilirsiniz. Düzenli olarak egzersiz yapmak kemik yoğunluğunu ve kas kütlesini artırır. Ayrıca eklemlerde yaşadığınız rahatsızlıkları da azaltır.
Kaynak: https://www.healthline.com
Bir cevap yazın