• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Menopozun Vücuda Etkileri

17 Eylül 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Menopozun Vücuda Etkileri

Östrojen ve progesteron, üremeden sorumlu temel hormonlardır. Yumurtlama yaş arttıkça azalır ve yumurtlama düzensizleşmeye başlar. Bunun sonucunda düzensiz regl dönemleri oluşur.

En sonunda yumurtlama tamamen biter ve regl kesilir. Bu durum, yumurtaları üreten östrojen ve progesteron hormonlarının seviyelerinin azalması sonucunda olur.

Bir sene boyunca regl olmadığınızda menopoza girmişsiniz demektir. Bu doğal olay genellikle 40’lı yaşların ortasından 50’li yaşların ortasına kadar görülebilir ve yıllarca sürer.

Menopoz artık regl olmadığınız ve hamile kalamayacağınız anlamına gelir ve hormon seviyelerinin azalmasıyla birlikte vücudunuzda daha başka belirtiler de ortaya çıkar.

1) Üreme Sistemine Etkileri

Regliniz tamamen kesilmediği sürece regl döneminizde son birkaç yıl içinde değişiklik olması menopoza girmediğinizi gösterir. Menopoza girmeniz, vücudunuzun üreme için yumurta üretmeyi bıraktığı anlamına gelir.

Her ay yumurta üretimi yoksa regl de olmaz.

Menopoz üreme sisteminin diğer kısımlarını da etkiler. Aylık döngünüzü yaşamadığınızda, yumurtlamanın bir belirtisi olan rahimdeki mukusun döngünüzün ortasında yoğunlaştığını göremezsiniz.

Vajinal kuruluk ve cinsel istekte azalma da menopozla birlikte yaşanabilecek durumlar arasındadır fakat kalıcı değillerdir. Kayganlaştırıcı kullanımıyla bu rahatsızlıktan kurtulabilirsiniz.

Menopozla birlikte cinsel isteğinizde azalma oluyorsa ilaçlarla cinsel isteği artırmanız mümkün.

2) Endokrin Sistemine Etkileri

Endokrin sistemi, üremeden sorumlu hormonları üretir. Östrojen ve progesteron hormonlarının az üretilmesi menopoza neden olur.

Ateş basması, menopozda en sık gözlenen rahatsızlıktır. Bu durum, östrojen miktarının azalmasından kaynaklanır. Menopozdan sonraki birkaç yıl boyunca da bu durum yaşanabilir.

Ateş basması ani bir sıcaklık hissi ve terlemeyle ortaya çıkar. Günün herhangi bir saatinde, gündüz veya gece ateş basması yaşanabilir. Ateş basması, birkaç saniye veya birkaç dakika sürebilir.

Hayat tarzınızda yapacağınız değişiklikler, ateş basmasını önlemek ve bu durumla başa çıkmakta son derece önemlidir. Kafein ve sıcak içeceklerin tüketimini azaltarak bu durumu önleyebilirsiniz.

Meditasyon ve hipnoz gibi teknikler de ateş basmasını hafifletmek için kullanılabilir.

Menopoz vücudunuzun daha kolay bir şekilde enerji depolamasını sağlar. Bu yüzden kolay bir şekilde kalorileri ve yağları yakamazsınız. Bunun sonucunda kilo alabilirsiniz. Menopoza giren kadınlar bel kısımlarından ve göbekten kilo almaya yatkındırlar.

3) Sinir Sistemine Etkileri

Menopoz tüm moralinizi etkileyebilir. Bir gün mutlu hissederken ertesi gün kendinizi çok kötü hissedebilirsiniz.

Asabiyete neden olan duygu durumunda değişiklikler yaşayabilirsiniz. Birkaç hafta boyunca anksiyete ve depresyon yaşarsanız doktorunuza başvurmalısınız. Menopoz, depresyonu tetikleyebilir.

Menopoz sırasında uyumak da oldukça zorlaşabilir. Östrojen seviyesinde düşmenin sebep olduğu ateş basmaları ve terleme sizi tüm gece ayakta tutabilir. Bu durum uyumayı güçleştirebilir.

Bilinmeyen nedenlerden dolayı menopoz hafızanızı da etkileyebilir. Hafıza kaybı yaşlanmayla normal olarak görülse de menopozla bir ilişkisi olup olmadığı henüz bilinmemektedir.

4) Bağışıklık ve Boşaltım Sistemlerine Etkileri

Östrojen seviyesinde düşmenin olması idrar kaçırmaya neden olabilir. Gülerken, ağır işler yaparken ya da hapşırırken birkaç damla idrar kaçırdığınızı fark edebilirsiniz veya daha sık idrara çıkmak isteyebilirsiniz. Sık sık idrara çıkmak uykunuzu da böler.

5) Kas ve İskelet Sistemine Etkileri

Menopoz, kemiklerinizin yoğunluğunun azalmasına neden olur. Bu yüzden kemikleriniz çok daha kolay kırılacak hale gelirler. Menopozdaki kadınlarda kemik erimesi riski yükselir.

Menopoz sırasında kas yoğunluğunun azalması riski de artar. Eklemleriniz daha katı olur ve ağrı yaşayabilirsiniz. Düzenli olarak egzersiz yapmak kemik yoğunluğunu ve kas kütlesini artırır. Ayrıca eklemlerde yaşadığınız rahatsızlıkları da azaltır.

Kaynak: https://www.healthline.com

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress