
1 Ovülasyon Nedir?
Yumurta salındığında, sperm tarafından döllenebilir veya döllenmeyebilir. Döllenirse, yumurta rahme doğru hareket eder ve hamileliğin gelişmesini sağlar. Döllenmezse, yumurta parçalara ayrılır ve regl sırasında vücuttan atılır.
Ovülasyonun nasıl oluştuğunu ve ne zaman olduğunu anlamak hamile kalmanıza yardımcı olabilir veya hamileliği engellemenizi sağlayabilir. Aynı zamanda, sağlık durumunuzu kontrol etmenizde de işe yarar.
2 Ovülasyon Ne Zaman Olur?
Genel olarak ovülasyon, döngünüzün tam ortasından dört gün önce veya sonra gerçekleşir.
3 Ne Kadar Sürer?
Yumurta olgunlaştığında, vücudunuz luteinize edici hormon salgılayarak yumurtanın salınmasını tetikler. Ovülasyon, luteinize edici hormonun salgılanmasından sonraki 28 – 36 saat arasında başlar.
4 Belirtilere Neden Olur mu?
Ovülasyon başka durumlara da sebep olabilir:
- Hafif kanama veya lekelenme
- Göğüslerde hassasiyet
- Cinsel arzuda artış
- Karnın tek bir tarafında oluşan ağrı ya da rahatsızlık
Ovülasyonla birlikte herkes bu belirtileri yaşamaz o yüzden bu belirtiler doğurganlığınızı takip etmek için ikincil etkenler olarak düşünülürler.
5 Ovülasyon, Menstrual Döngünüzün Neresindedir?
Ovülasyondan sonra luteal faz gelir. Bu aşamada hamilelik gerçekleşirse hormonlar reglin olmasına engel olacaktır. Aksi takdirde, kanamayla birlikte 28 günlük yeni bir döngü başlar.
Kısacası, ovülasyon genellikle menstrual döngünüzün ortasında olur.
6 Bir Döngüde Birden Çok Kez Ovülasyon Olabilir mi?
Diğerleri doğal bir şekilde ya da doğurganlığı artıran ilaçların yardımıyla bir ovülasyon döneminde birden çok yumurta oluşturabilirler. Oluşturulan yumurtaların ikisi de döllenirse ikiz bebek oluşabilir.
7 Hamilelik Bir Tek Ovülasyon Zamanında mı Olur?
8 Doğurganlık Penceresi Nedir?
Spermler dölyatağı borusunda cinsel ilişkinin sonrasındaki birkaç gün boyunca kalarak yumurtanın salınmasını bekleyebilir. Yumurta, dölyatağı borusuna girdikten sonra yaklaşık 24 saat yaşar ve sonrasında doğurganlık pencereniz kapanır.
9 Ovülasyonunuzu Takip Edebilir misiniz?
1) Bazal vücut ısısında değişim: Menstrual döngünüz boyunca her sabah bazal termometreyle vücut ısınızı ölçerek değişiklikleri kaydetmelisiniz. Ovülasyon, vücut sıcaklığınız üç gün boyunca normalin üstünde olursa gerçekleşiyor demektir.
2) Ovülasyon tahmin kitleri: Bu kitleri genellikle eczanelerde bulabilirsiniz. İdrarınızdan luteinize edici hormonun varlığına bakarak ovülasyon tahmin edilir. Eğer çizgi koyu renkliyse ovülasyon birkaç gün içinde gerçekleşecek demektir.
3) Doğurganlık takip cihazları: Bu cihazları da eczanelerden veya internet üzerinden temin etmeniz mümkün. Bu seçenek, diğer seçeneklere göre daha pahalı olsa da östrojen ve luteinize edici hormon seviyelerini kontrol ederek altı günlük doğurganlık penceresini yakalamanızı sağlar.
10 Hangi Yöntem Daha Çok İşe Yarar?
Bazal vücut ısınız, hastalıklardan ya da alkol tüketiminden kolayca etkilenebilir. Yapılan bir çalışmada, bazal vücut ısısının 77 vakanın sadece 17’sinde ovülasyonu doğru bir şekilde saptadığı belirlenmiştir. Hamileliği önlemek için doğurganlık bilinci yöntemi kullanan her 100 kişiden 12 ila 24’ü arası hamile kalmaktadır.
Şu durumları yaşıyorsanız doktorunuzla görüşmelisiniz:
- Menopoza yaklaşıyorsanız
- Yakın zamanda regl olmaya başladıysanız
- Hormonal doğum kontrol yöntemlerinde değişiklik yaptıysanız
- Yakın zamanda doğum yaptıysanız
11 Hamile Kalmaya Çalışıyorsanız Ne Sıklıkla Cinsel İlişkiye Girmelisiniz?
Hamile kalmak için en iyi zaman ovülasyona yaklaşılan iki gün ve ovülasyonun gerçekleştiği gündür.
12 Hamile Kalmak İstemiyorsanız Ne Yapmalısınız?
13 Yumurta Döllenirse Ne Olur?
Embriyonik hücreler rahme yerleştikten sonra, östrojen ve progesteron hormonları rahim duvarını kalınlaştırır. Bu hormonlar, embriyonun gelişerek fetüse dönüşmesi için beyne sinyal gönderirler.
14 Yumurta Döllenmezse Ne Olur?
15 Düzenli Olarak Ovülasyon Olmuyorsa Ne Olur?
Stres ve beslenme düzeni gibi durumlar ovülasyonun gününü her ay değiştirebilse de bu durumun altında yatan polikistikoversendromu ya da amenore gibi ovülasyonu düzensizleştiren ya da tamamen bitiren sağlık sorunları da olabilir.
16 Doktorunuzla Ne Zaman Görüşmelisiniz?
Doktorunuz ovülasyon ve ovülasyonu takip etmenizle ilgili her türlü durumu cevaplayacak ve hamile kalma ihtimalinizi artırmak için ne zamanlar cinsel ilişkiye girmeniz gerektiğini belirtecektir.
Doktorunuz, düzensiz ovülasyona ya da diğer anormal belirtilere sebep olan bir durumunuz varsa bunun nedenini de teşhis edip tedavi etmeye çalışacaktır.
Kaynak: https://www.healthline.com
Bir cevap yazın