• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Menstrual Döngünüzle (Adet Döngüsü) İlgili Bilmeniz Gereken 16 Şey

31 Ağustos 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

1 Ovülasyon Nedir?
Ovülasyon menstrual döngünüzün bir parçasıdır. Yumurtalıklarınızdan, yumurtanın salındığı zaman gerçekleşir.

Yumurta salındığında, sperm tarafından döllenebilir veya döllenmeyebilir. Döllenirse, yumurta rahme doğru hareket eder ve hamileliğin gelişmesini sağlar. Döllenmezse, yumurta parçalara ayrılır ve regl sırasında vücuttan atılır.

Ovülasyonun nasıl oluştuğunu ve ne zaman olduğunu anlamak hamile kalmanıza yardımcı olabilir veya hamileliği engellemenizi sağlayabilir. Aynı zamanda, sağlık durumunuzu kontrol etmenizde de işe yarar.

2 Ovülasyon Ne Zaman Olur?
Ovülasyon genellikle menstrual döngünüzün 14. gününde olur. Ancak, herkes 28 günlük döngüler yaşamadığı için ovülasyonun zamanı kişilere göre değişiklik gösterebilir.

Genel olarak ovülasyon, döngünüzün tam ortasından dört gün önce veya sonra gerçekleşir.

3 Ne Kadar Sürer?
Ovülasyonun başlama süreci, vücudunuzun folikül uyarıcı hormon salgılamasıyla başlar ve genellikle menstrual döngünüzün 6 ve 14. günleri arasında gerçekleşir. Bu hormon, yumurtanın yumurtalığın içerisinde kalıp yumurta salınana kadar olgunlaşmasını sağlar.

Yumurta olgunlaştığında, vücudunuz luteinize edici hormon salgılayarak yumurtanın salınmasını tetikler. Ovülasyon, luteinize edici hormonun salgılanmasından sonraki 28 – 36 saat arasında başlar.

4 Belirtilere Neden Olur mu?
Gerçekleşmek üzere olan ovülasyon akıntıda artış meydana getirebilir. Bu akıntı genellikle şeffaf ve yapışkan olur ve genellikle yumurta beyazına benzer. Ovülasyondan sonra, akıntınızın miktarı genellikle azalır ve daha yoğu, bulanık bir akıntı gelmeye başlar.

Ovülasyon başka durumlara da sebep olabilir:

  • Hafif kanama veya lekelenme
  • Göğüslerde hassasiyet
  • Cinsel arzuda artış
  • Karnın tek bir tarafında oluşan ağrı ya da rahatsızlık

Ovülasyonla birlikte herkes bu belirtileri yaşamaz o yüzden bu belirtiler doğurganlığınızı takip etmek için ikincil etkenler olarak düşünülürler.

5 Ovülasyon, Menstrual Döngünüzün Neresindedir?
Menstrual döngünüz, kanamanız başladığı gün sıfırlanır. Bu aşama, foliküler fazın başlangıcıdır ve bu aşamada yumurta daha sonra ovülasyon aşamasında salınmak üzere 14 gün boyunca olgunlaşmaya başlar.

Ovülasyondan sonra luteal faz gelir. Bu aşamada hamilelik gerçekleşirse hormonlar reglin olmasına engel olacaktır. Aksi takdirde, kanamayla birlikte 28 günlük yeni bir döngü başlar.

Kısacası, ovülasyon genellikle menstrual döngünüzün ortasında olur.

6 Bir Döngüde Birden Çok Kez Ovülasyon Olabilir mi?
Evet. Bazı kişiler tek bir döngünün içinde birden çok kez yumurtlayabilirler.

2003 yılında yapılan bir çalışmaya göre bazıları bir döngünün içinde 2 ya da 3 kez yumurtalayabilir. Hatta araştırmaya göre, çalışmaya katılanların %10’unun bir ay içinde iki kez yumurtladığı ortaya çıkmıştır.

Diğerleri doğal bir şekilde ya da doğurganlığı artıran ilaçların yardımıyla bir ovülasyon döneminde birden çok yumurta oluşturabilirler. Oluşturulan yumurtaların ikisi de döllenirse ikiz bebek oluşabilir.

7 Hamilelik Bir Tek Ovülasyon Zamanında mı Olur?
Hayır. Yumurta salındıktan sadece 12 ile 24 saat arası döllenebilirken, sperm üreme yolunda 5 güne kadar kalabilir. O yüzden, ovülasyonun yaklaştığı zaman cinsel ilişkiye girdiyseniz de hamile kalma olasılığınız vardır.
8 Doğurganlık Penceresi Nedir?
Ovülasyonu da kapsayan 6 günlük süreye doğurganlık penceresi denir. Bu dönemde cinsel ilişkiye girerseniz hamile kalma olasılığınız yüksektir.

Spermler dölyatağı borusunda cinsel ilişkinin sonrasındaki birkaç gün boyunca kalarak yumurtanın salınmasını bekleyebilir. Yumurta, dölyatağı borusuna girdikten sonra yaklaşık 24 saat yaşar ve sonrasında doğurganlık pencereniz kapanır.

9 Ovülasyonunuzu Takip Edebilir misiniz?
Ovülasyonu takip etmenin en kesin yolu, doktorunuzun rahminize ultrasonla bakması veya hormon testi yapmasıdır. Ovülasyonu kendiniz takip edebilmek için kullanabileceğiniz birkaç yöntem mevcuttur.

1) Bazal vücut ısısında değişim: Menstrual döngünüz boyunca her sabah bazal termometreyle vücut ısınızı ölçerek değişiklikleri kaydetmelisiniz. Ovülasyon, vücut sıcaklığınız üç gün boyunca normalin üstünde olursa gerçekleşiyor demektir.

2) Ovülasyon tahmin kitleri: Bu kitleri genellikle eczanelerde bulabilirsiniz. İdrarınızdan luteinize edici hormonun varlığına bakarak ovülasyon tahmin edilir. Eğer çizgi koyu renkliyse ovülasyon birkaç gün içinde gerçekleşecek demektir.

3) Doğurganlık takip cihazları: Bu cihazları da eczanelerden veya internet üzerinden temin etmeniz mümkün. Bu seçenek, diğer seçeneklere göre daha pahalı olsa da östrojen ve luteinize edici hormon seviyelerini kontrol ederek altı günlük doğurganlık penceresini yakalamanızı sağlar.

10 Hangi Yöntem Daha Çok İşe Yarar?
Hangi yöntemin daha çok işe yaradığını söylemek oldukça zordur.

Bazal vücut ısınız, hastalıklardan ya da alkol tüketiminden kolayca etkilenebilir. Yapılan bir çalışmada, bazal vücut ısısının 77 vakanın sadece 17’sinde ovülasyonu doğru bir şekilde saptadığı belirlenmiştir. Hamileliği önlemek için doğurganlık bilinci yöntemi kullanan her 100 kişiden 12 ila 24’ü arası hamile kalmaktadır.

Şu durumları yaşıyorsanız doktorunuzla görüşmelisiniz:

  • Menopoza yaklaşıyorsanız
  • Yakın zamanda regl olmaya başladıysanız
  • Hormonal doğum kontrol yöntemlerinde değişiklik yaptıysanız
  • Yakın zamanda doğum yaptıysanız

Doğurganlık takip cihazlarıysa sadece bir ay kullandığınızda bile hamile kalma olasılığınızı artırır. Yine de bu cihazlar herkes için işe yaramayabilir.
11 Hamile Kalmaya Çalışıyorsanız Ne Sıklıkla Cinsel İlişkiye Girmelisiniz?
Hamile kalmak için doğurganlık penceresi açıldığı zaman cinsel ilişkiye girmeniz yeterlidir. Doğurganlık penceresi açıkken her gün cinsel ilişkiye girmek hamile kalma olasılığınızı artırır.

Hamile kalmak için en iyi zaman ovülasyona yaklaşılan iki gün ve ovülasyonun gerçekleştiği gündür.

12 Hamile Kalmak İstemiyorsanız Ne Yapmalısınız?
Hamileliği önlemek istiyorsanız, doğurganlık pencerenizin açık olduğu zamanlarda doğum kontrol yöntemlerini kullanmanız önemlidir. Kondom gibi bariyerler kullanmak hiç korunmamaktan daha iyi olsa da daha etkili yöntemler denemek isteyebilirsiniz.

Sizin için en uygun seçeneğin hangisi olduğunu öğrenmek için doktorunuzla görüşebilirsiniz.
13 Yumurta Döllenirse Ne Olur?
Yumurta döllenirse, hücre önce ikiye sonra dörde bölünür ve bölünme işlemi bu şekilde embriyonik hücreler oluşana kadar devam eder. Embriyonik hücreler, hamileliğin gerçekleşmesi için rahme başarılı bir şekilde yerleşmelidir.

Embriyonik hücreler rahme yerleştikten sonra, östrojen ve progesteron hormonları rahim duvarını kalınlaştırır. Bu hormonlar, embriyonun gelişerek fetüse dönüşmesi için beyne sinyal gönderirler.

14 Yumurta Döllenmezse Ne Olur?
Menstrual döngünün içinde yumurta spermle döllenmezse yumurta parçalanır. Hormonlar vücuda rahim duvarının incelmesi için ve 2 – 7 gün arası süren regl döneminin başlaması için sinyal gönderirler.
15 Düzenli Olarak Ovülasyon Olmuyorsa Ne Olur?
Ovülasyonun takibini yapmaya başladığınızda düzenli olarak ovülasyon olmadığını görebilirsiniz. Bazı kişiler ovülasyonun hiç olmadığını da fark edebilir. Bu durumda doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Stres ve beslenme düzeni gibi durumlar ovülasyonun gününü her ay değiştirebilse de bu durumun altında yatan polikistikoversendromu ya da amenore gibi ovülasyonu düzensizleştiren ya da tamamen bitiren sağlık sorunları da olabilir.

Bu durumlara hormon dengesizlikleri, yüzde ve vücutta aşırı kıllanma ve hatta kısırlık gibi belirtiler eşlik edebilir.
16 Doktorunuzla Ne Zaman Görüşmelisiniz?
Yakın bir gelecekte hamile kalmayı planlıyorsanız, doktorunuzdan randevu alarak hamilelik öncesinde kontrolden geçmelisiniz.

Doktorunuz ovülasyon ve ovülasyonu takip etmenizle ilgili her türlü durumu cevaplayacak ve hamile kalma ihtimalinizi artırmak için ne zamanlar cinsel ilişkiye girmeniz gerektiğini belirtecektir.

Doktorunuz, düzensiz ovülasyona ya da diğer anormal belirtilere sebep olan bir durumunuz varsa bunun nedenini de teşhis edip tedavi etmeye çalışacaktır.

Kaynak: https://www.healthline.com

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress