• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Mesane Kanseri Belirtileri Ve Erken Teşhisin Önemi

5 Temmuz 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Mesane Kanseri Belirtileri

İdrarda kan görülmesi mesane kanserinin en sık karşılaşılan nedenidir. Bu durum idrarla birlikte kan akması şeklinde de olabilir, idrar renginin kahverengiye dönmesine de neden olabilir ve genellikle ağrısızdır. Aşağıdaki belirtiler de görülebilir:

  • Normalden daha sık idrara çıkmak
  • İdrar yaparken ağrı, zorlanma
  • Halsizlik

Mesane kanseri ilerlediği takdirde aşağıdaki belirtilere de yol açabilir:

  • Leğen kemiği civarında ağrı
  • Kemik ağrısı
  • Açıklanamayan kilo kaybı
  • Bacaklarda şişme

Unutulmamalıdır ki idrarda kan görülmesine neden olan idrar yolları iltihapları, böbrek taşları, prostat büyümesi gibi sorunlar mesane kanserinden çok daha sık karşılan hastalıklardır.

Mesane kanserinin 3 çeşidi vardır:

Tranzisyonel Hücreli Karsinom: Mesane kanserinin en çok görülen çeşididir. Tranzisyonel hücreler dokular gerildiği zaman herhangi bir zarar görmeden şekil değiştirebilen hücrelerdir. Kanser ilk olarak bu hücrelerde başladığı için adını da bunlardan almıştır.

Skuamöz Hücreli Karsinom: Mesanede yassı hücreler oluşması sonucu ortaya çıkan kanser çeşididir. Bu hücreler mesanede uzun süreli enfeksiyon bulunmasının sonucu olarak oluşurlar.

Adenokarsinon: Mesanede glandüler hücreler oluşması sonucu ortaya çıkan kanser çeşididir. Bunun nedeni de mesanede enfeksiyon bulunmasıdır.

Mesane Kanseri Nedenleri

Mesane kanserinin neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Ancak aşağıdaki etkenler mesane kanseri riskini artırmaktadır:

1.Sigara İçmek
Sigara ve diğer tüm tütün mamulleri mesane kanseri riskini en çok artıran faktördür. Sigara içenlerin içmeyenlere oranla mesane kanserine yakalanma riski iki kat fazladır.

2.İş Yeri Kimyasallarına Maruz Kalmak
Özellikle iş yerlerinde maruz kalınan bazı kimyasallar mesane kanserine yakalanma riskini artırmaktadır. Bu maddelerin bazıları şunlardır:

  • Egzoz dumanı (taksi, dolmuş ve otobüs şoförleri daha büyük risk altındadır)
  • Anilin: Boya ürünlerinde de kullanılan bir tür organik bileşen
  • 2-naftilamin: Boya, isopropil alkol, solvent (çözücü), auramin gibi kimya endüstrisi ürünlerinde kullanılır
  • 4-aminodifenil: 2-naftilaminin kullanıldığı yerlerde ve sentetik lateks, lastik, öğütücü, karıştırıcı gibi kauçuk endüstrisi ürünlerinde kullanılır.
  • Benzidin: Kimya endüstrisinde kullanılır
  • O-toluidin: Boya, pigment endüstrisinde kullanılır

Bu maddeler ve bazı diğer kanserojenler tekstil, plastik ve deri tabaklama sanayisinde de kullanılmaktadır. Vakaların 25%’inde hastaların bu kimyasallara maruz kaldığı görülmektedir.

3.Hatalı Beslenme
Çok miktarda kızarmış et veya hayvansal yağ tüketmek mesane kanseri riskini artırmaktadır. Kilo verdirici özelliği için kullanılan ve böbrek fonksiyonlarına verdiği hasar ile meşhur Aristolochia Fangchi bitkisi de mesane kanseri riskini artırmaktadır.
4.Diğer Risk Faktörleri
Araştırmalar aşağıdaki etkenlerin de mesane kanseri riskini artırdığını saptamıştır:

  • Bağırsak gibi mesaneye yakın organlarda görülen kanseri tedavi etmek için uygulanan radyasyon tedavileri
  • Siklofosfamit ve cisplatin gibi bazı kemoterapi ilaçları
  • Tip 2 şeker hastalığında kullanılan bazı tedaviler
  • Felç olmak vb. nedenlerle mesaneye uzanan boşaltma tüplerinin uzun süreli kullanımı
  • Uzun süreli (veya sık tekrar eden) idrar yolu iltihapları
  • Uzun süreli mesane taşları
  • 42 yaşından önce menopoza girmek
  • İçme sularında bulunabilen bazı parazitlerin neden olduğu Sistozomyas isimli iltihabın uzun süre tedavi edilmemesi

Benim hikayem 2001 yılında başladı. Yerel hastaneye karın ağrısı şikâyeti ile gittim. Eskiden böbreklerimde taş bulunmuştu bu yüzden aklıma ilk gelen bu oldu. Fakat doktorum muayene sonrası böbrek taşımın olmadığını söyledi ve mesane kanserinin kontrol edilebilmesi için jinekoloğuma gitmemi istedi.

Böyle ciddi bir sorunum olacağı aklıma gelmemişti. Doktorumu dinledim ve uzman bir jinekoloğa başvurdum. Yapılan görüntüleme testlerinin ardından fiziksel muayene ile mesane kanseri teşhisi konuldu.

6 seans BCG tedavisi aldım. Bu tedavi erken aşamadaki mesane kanserleri için kullanılıyormuş. Bu tedavinin ardından hayatıma kaldığım yerden devam ediyorum. Artık başka bir şehirde yaşamama rağmen yılda iki defa kendi doktoruma muayene olmak için gidiyorum.

Sue Boyle – Hasta

Not: BCG (Bacillus Calmette-Guerin) 1900’lerin başında iki Fransız bilim adamı sayesinde bulunmuş bir aşıdır. İlk amacı tüberkülozu tedavi etmek olan bu aşının mesane kistlerine iyi geldiği 1920’li yıllarda anlaşılmış ve Amerika’da kullanılmaya başlanmıştır.

Mesane Kanseri Evreleri

Mesane kanseri ölümcül müdür? Mesane kanseri yaşam süresi ne kadardır? Mesane kanseri olan kişi kaç yıl yaşar? Mesane kanseri teşhis zamanına göre 5 evreye ayrılmaktadır:

0.Evre
Bu evrede tümör mesanenin ortasındaki boşlukta ilerlemiş, herhangi bir doku, kas, ya da mesane çeperine sıçramamıştır. Ölüm riski en düşük olan evredir.Bu evrede teşhis edilen mesane kanserinde 5 yıl hayatta kalma oranı %98’dir.
1.Evre
Bu evrede tümör mesanenin alt kısmında bulunan bağlayıcı dokulara yayılmış, ancak mesane çeperi ya da yakındaki lenf bezlerine sıçramamıştır.Bu evrede teşhis edilen mesane kanserinde 5 yıl hayatta kalma oranı %88’dir.
2.Evre
Bu evrede tümör mesanenin kaslı çeper dokusunda yayılmıştır.Bu evrede teşhis edilen mesane kanserinde 5 yıl hayatta kalma oranı %63’tür.
3.Evre
Bu evrede tümör mesaneyi çevreleyen yağlı dokuya sıçramıştır. Prostat, rahim ya da vajinaya sıçramış olabilir ama karın ya da pelvis duvarına ulaşmamıştır.Bu evrede teşhis edilen mesane kanserinde 5 yıl hayatta kalma oranı %46’dır.
4.Evre
Bu evrede tümör karın ya da pelvis duvarına ulaşmış, etraftaki lenf bezlerine yayılmış yahut uzaktaki bir organa, karaciğere, akciğere yahut kemiklere sıçramıştır. Mesane kanserinin en ölümcül evresi olsa da tedavi seçenekleri bulunmaktadır.Bu evrede teşhis edilen mesane kanserinde 5 yıl hayatta kalma oranı %15’tir.

Mesane Kanseri Yaşam Oranları

  • 5 yıllık yaşam oranı %77
  • 10 yıllık yaşam oranı %70
  • 15 yıllık yaşam oranı %65

Not: Yılların başlangıç noktaları teşhisin konulduğu zamandır. Bu yılların tamamlandığı dönemler hastanın hayatını kaybedeceği anlamına gelmemektedir. Yani 15 yıllık yaşam oranına yaklaşıyor olmanız bu sürenin sonunda hayatınızı kaybetmenize sebep olmaz.

Bu süreden çok daha uzun yaşayabilirsiniz.Mesane kanserine yakalanan hastaların internette en çok aradıkları sorulardan birisi “Mesane kanseri olan kişi kaç yıl yaşar?” sorusudur. Bu sorunun kesin bir cevabı bulunmamaktadır.

Mesane Kanseri Tedavisi

 Cerrahi Müdahale

Cerrahi müdahale mesane kanserinde en sık kullanılan tedavi yöntemidir. Her bir farklı tür ve aşamadaki mesane kanseri için uygulanabilecek farklı ameliyat türleri söz konusu olabilir:

1.Transüretral rezeksiyon
Rezektoskop adı verilen bir aletle idrar çıkış noktasından girilerek mesaneye erişilir. Aletin ucundaki ince bir tel yardımı ile tümör (kanserli doku) kesilerek alınır veya elektrik akımı ile yakılır. Başlangıç aşamasındaki mesane kanserinde daha sık kullanılır.

2.Radikal sistektomi
Bu ameliyatta tüm mesane alınır. Kanserin yayılmış olduğu civar dokular ve lenf bezleri de alınabilir. Bu ameliyatın uygulanması için mesane kanserinin en azından mesane duvarındaki kas dokulara kadar ilerlemiş olması gerekir. Diğer tedavilere cevap vermeyen mesane kanseri vakalarında da kullanılabilir.
3.Parsiyel sistektomi
Mesanenin bir kısmının alınması ameliyatıdır. Mesane duvarına yayılmış ama küçük bir bölgeyi etkileyen mesane kanserinde uygulanır.

Mesanenin alındığı cerrahi müdahalelerle ilgili aşağıdakilerin de bilinmesinde fayda vardır:

  • Erkeklere uygulanan radikal sistektomide prostat bezi ve meni kesesi de alınabilir. Bu durum bazı vakalarda hastanın sertleşme fonksiyonlarını etkileyebilir.
  • Kadınlarda ise rahim, yumurtalıklar ve vajinanın bir kısmı alınabilir. Bu durum hastanın bir daha adet görmemesi ile sonuçlanır, kişi hamile kalamaz.
  • Yeni bir idrar yolu inşası gerekebilir. Hasta, idrarının toplanacağı vücut dışında bulunan bir torba kullanmak durumunda kalabilir.
  • Bazı hastalarda bağırsak parçalarından oluşturulan bir torba vücut içinde kullanılabilir. Bu sayede idrar yapma kontrolü sağlanabilir.

Radyasyon Tedavisi Ve Kemoterapi

Mesane kanserini yok etmek veya küçültmek için yüksek enerjili X ışınlarının kullanıldığı radyasyon tedavisi kullanılabilir. Aynı amaçla damar veya ağız yolundan alınan ilaçlar da verilebilir (kemoterapi).

Mesane Kanseri Bitkisel Tedavi

Mesane kanseri kürüne başlamadan önce mutlaka yapmanız gereken şeyler vardır. Sigarayı bırakmak, Yaşlı hayvan eti tüketmemek, Şarküteri ürünleri (sucuk, salam, sosis, pastırma) tüketmemek Sarı ballıbaba ve sarı kantaron bitlilerinden birer tutam alın ve 1 bardak suyun içerisinde 5 dakika kaynatın ve için.
İbrahim Saraçoğlu
İbrahim Saraçoğlu
Profesör Doktor

A P John Kanser Enstitüsü’nün bulgularına göre günlük olarak greyfurt ve portakal tüketmek mesaneye iyi gelmektedir. Bu meyveleri doğrudan yemek ya da sularını içebilirsiniz.

A P John Kanser Enstitüsü’nün yapmış olduğu çalışmalar ıspanağın içerdiği E vitamini sayesinde mesane kanseri riskini %42 oranında azalttığı görülmüştür. Ispanağın düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir.

Fasulye ve havuç gıdalarının gündelik tüketimi Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi’ne göre mesane kanseri riskini azaltmaktadır.

Serpilmiş brokoli

Lahana ve karnabahar

Açıklaması verilmemiş olan gıdalar mesane kanserine karşı kullanılmaktadır fakat araştırmaları henüz yapılmamıştır ve kullanım dozları kesin olarak bilinmemektedir.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress