
Mesane Kanseri Belirtileri
İdrarda kan görülmesi mesane kanserinin en sık karşılaşılan nedenidir. Bu durum idrarla birlikte kan akması şeklinde de olabilir, idrar renginin kahverengiye dönmesine de neden olabilir ve genellikle ağrısızdır. Aşağıdaki belirtiler de görülebilir:
- Normalden daha sık idrara çıkmak
- İdrar yaparken ağrı, zorlanma
- Halsizlik
Mesane kanseri ilerlediği takdirde aşağıdaki belirtilere de yol açabilir:
- Leğen kemiği civarında ağrı
- Kemik ağrısı
- Açıklanamayan kilo kaybı
- Bacaklarda şişme
Unutulmamalıdır ki idrarda kan görülmesine neden olan idrar yolları iltihapları, böbrek taşları, prostat büyümesi gibi sorunlar mesane kanserinden çok daha sık karşılan hastalıklardır.
Mesane kanserinin 3 çeşidi vardır:
Tranzisyonel Hücreli Karsinom: Mesane kanserinin en çok görülen çeşididir. Tranzisyonel hücreler dokular gerildiği zaman herhangi bir zarar görmeden şekil değiştirebilen hücrelerdir. Kanser ilk olarak bu hücrelerde başladığı için adını da bunlardan almıştır.
Skuamöz Hücreli Karsinom: Mesanede yassı hücreler oluşması sonucu ortaya çıkan kanser çeşididir. Bu hücreler mesanede uzun süreli enfeksiyon bulunmasının sonucu olarak oluşurlar.
Adenokarsinon: Mesanede glandüler hücreler oluşması sonucu ortaya çıkan kanser çeşididir. Bunun nedeni de mesanede enfeksiyon bulunmasıdır.
Mesane Kanseri Nedenleri
Mesane kanserinin neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Ancak aşağıdaki etkenler mesane kanseri riskini artırmaktadır:
1.Sigara İçmek
2.İş Yeri Kimyasallarına Maruz Kalmak
3.Hatalı Beslenme
4.Diğer Risk Faktörleri
Böyle ciddi bir sorunum olacağı aklıma gelmemişti. Doktorumu dinledim ve uzman bir jinekoloğa başvurdum. Yapılan görüntüleme testlerinin ardından fiziksel muayene ile mesane kanseri teşhisi konuldu. 6 seans BCG tedavisi aldım. Bu tedavi erken aşamadaki mesane kanserleri için kullanılıyormuş. Bu tedavinin ardından hayatıma kaldığım yerden devam ediyorum. Artık başka bir şehirde yaşamama rağmen yılda iki defa kendi doktoruma muayene olmak için gidiyorum. Sue Boyle – Hasta Not: BCG (Bacillus Calmette-Guerin) 1900’lerin başında iki Fransız bilim adamı sayesinde bulunmuş bir aşıdır. İlk amacı tüberkülozu tedavi etmek olan bu aşının mesane kistlerine iyi geldiği 1920’li yıllarda anlaşılmış ve Amerika’da kullanılmaya başlanmıştır.
Mesane Kanseri Evreleri
Mesane kanseri ölümcül müdür? Mesane kanseri yaşam süresi ne kadardır? Mesane kanseri olan kişi kaç yıl yaşar? Mesane kanseri teşhis zamanına göre 5 evreye ayrılmaktadır:
0.Evre
1.Evre
2.Evre
3.Evre
4.Evre
Mesane Kanseri Yaşam Oranları
- 5 yıllık yaşam oranı %77
- 10 yıllık yaşam oranı %70
- 15 yıllık yaşam oranı %65
Not: Yılların başlangıç noktaları teşhisin konulduğu zamandır. Bu yılların tamamlandığı dönemler hastanın hayatını kaybedeceği anlamına gelmemektedir. Yani 15 yıllık yaşam oranına yaklaşıyor olmanız bu sürenin sonunda hayatınızı kaybetmenize sebep olmaz.
Bu süreden çok daha uzun yaşayabilirsiniz.Mesane kanserine yakalanan hastaların internette en çok aradıkları sorulardan birisi “Mesane kanseri olan kişi kaç yıl yaşar?” sorusudur. Bu sorunun kesin bir cevabı bulunmamaktadır.
Mesane Kanseri Tedavisi
Cerrahi Müdahale
Cerrahi müdahale mesane kanserinde en sık kullanılan tedavi yöntemidir. Her bir farklı tür ve aşamadaki mesane kanseri için uygulanabilecek farklı ameliyat türleri söz konusu olabilir:
1.Transüretral rezeksiyon
2.Radikal sistektomi
3.Parsiyel sistektomi
Radyasyon Tedavisi Ve Kemoterapi
Mesane kanserini yok etmek veya küçültmek için yüksek enerjili X ışınlarının kullanıldığı radyasyon tedavisi kullanılabilir. Aynı amaçla damar veya ağız yolundan alınan ilaçlar da verilebilir (kemoterapi).
Mesane Kanseri Bitkisel Tedavi
A P John Kanser Enstitüsü’nün yapmış olduğu çalışmalar ıspanağın içerdiği E vitamini sayesinde mesane kanseri riskini %42 oranında azalttığı görülmüştür. Ispanağın düzenli olarak tüketilmesi gerekmektedir.
Fasulye ve havuç gıdalarının gündelik tüketimi Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi’ne göre mesane kanseri riskini azaltmaktadır.
Serpilmiş brokoli
Lahana ve karnabahar
Açıklaması verilmemiş olan gıdalar mesane kanserine karşı kullanılmaktadır fakat araştırmaları henüz yapılmamıştır ve kullanım dozları kesin olarak bilinmemektedir.
Bir cevap yazın