• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Metastatik Meme Kanseri Tedavisinin Yan Etkileriyle Başa Çıkmanın 12 Yolu

17 Eylül 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Metastatik Meme Kanserinin Tedavisinin Yaygın Görülen Yan Etkileri

  • Kabızlık
  • İshal
  • Yorgunluk
  • Saç dökülmesi
  • Baş ağrısı
  • Ateş basması
  • Enfeksiyon riskinin artması
  • Eklem ve kemik ağrıları
  • İştahta azalma
  • Duygu durumunda değişimler
  • Ağızda yaralar
  • Bulantı ve kusma
  • Uyuşma ve karıncalanma
  • Vajinada kuruluk

Tedaviniz bittiğinde bu yan etkiler de ortadan kalkacaktır. Fakat tedavi devam ederken bu etkileri gözleyebilirsiniz.

Bu yan etkilerle başa çıkmanın 12 yolu:

1) Enerjinizi Koruyun

Kemoterapi ve radyasyon tedavisi enerjinizi tüketebilir. Bu tür kanser tedavileri sağlıklı hücreleri öldürür ve vücudunuzu fazla çalışarak yeni hücreler yapmaya zorlar. Az uyuma ve yetersiz beslenme, kanserin ve kanser tedavisinin bir diğer yan etkisidir ve sizi zayıf bırakabilir.

Yorgunlukla başa çıkabilmek için mümkün olduğunca çok dinlenmelisiniz. İhtiyacınız olursa gün içinde uyuyabilirsiniz. Çok fazla iş yapmamaya çalışmayın. Enerjinizi koruyun.

2) Lif Alımını Artırın

Kanser tedavileri, kabız olmanıza neden olabilir. Bağırsak hareketleri bu durumda en çok endişeleneceğiniz şey olmasa da günlerce kabızlık yaşadığınızda şişkinlik oluşur ve kramp girebilir.

Kabızlığı rahatlatmak için diyetinize meyvelerden, sebzelerden ve tam tahıllı gıdalardan alacağınız lifleri eklemelisiniz. Gerekli görülürse lif takviyesi de alabilirsiniz.

3) Egzersiz Yapmak için Vakit Ayırın

Kanserden ve kanser tedavisinden kaynaklanan yorgunluk, egzersiz yapmayı imkansızlaştırabilir ama gün içinde hareket ederseniz kendinizi daha iyi hissedersiniz ve daha fazla enerjiniz olur. Yürüyüşe çıkın, yoga veya tai chi yapın ya da sabit bisikletle biraz hareket edin.

Egzersiz yapmak daha iyi uyumanızı sağlar, iştahınızı artırır ve kabızlığı giderir.

Günlük 10 dakika hareket ederek başlayın ve zamanla egzersiz süresini 30 dakikaya çıkarın. Gücünüz yettikçe egzersiz süresini daha da uzatabilirsiniz.

4) Öğünlerinizi Bölün

Kanser tedavileri, iştahınızı etkileyebilir. Bu tedaviler, ağızda yaralara neden olacağından yemek yemeyi çok daha zor ve acı verici bir hale getirebilir. Vücudunuzu sağlıklı tutmak için düzgün beslenmeye ihtiyacınız olduğundan besin değeri ve protein oranı yüksek yemeklerden küçük porsiyonlar halinde yemeye çalışın. Yerfıstığı, tam yağlı yoğurt, süt gibi yiyecekleri beslenme düzeninize ekleyin. Gün içinde besin değeri yüksek içecekler veya atıştırmalıklar da tüketebilirsiniz.

5) Daha Çok Sıvı Tüketin

Daha önce de bahsettiğimiz gibi bazı kanser tedavileri kabızlığa neden olur. Daha fazla su ve sıvı tüketmek bağırsak hareketlerini tetikler ve kabızlığı önler.

Kanser tedavisi sizi ishal yapıyorsa yine bol sıvı tüketmeniz gerekmektedir. Yeterli miktarsa su ve diğer sıvıları tüketmediğiniz takdirde ishal,dehidrasyona neden olabilir.

Su içmek ve zencefil suyu gibi yumuşak içecekler içmek bulantıyı gidermeye de yardımcı olur.

6) Kendinize Nazik Davranın

Kemoterapi ve radyasyon tedavisi saç köklerine zarar verir ve saç dökülmesine neden olur. Kanser tedavisi, çok daha kolay kanamanın olmasına da neden olur.

Tedavi sırasında saçlarınızı daha az yıkayın. Saçlarınızda ısı verici aletleri kullanmamaya özen gösterin ve saçlarınızı nazik bir şekilde yıkayın.

Dişlerinize de aynı şekilde nazik davranmalısınız. Diş fırçanız mutlaka yumuşak olmalı. Kesiklerin oluşumunu engellemek için jilet kullanmak yerine elektrikli tıraş makinelerine geçiş yapabilirsiniz.

7) Sıcak veya Buz Uygulayın

Sıcak ve soğuk, tedavi sırasında oluşan ağrıları ve acıları hafifletmeye yarayacaktır. Ağrılarınızı hangisi hafifletiyorsa onu kullanabilirsiniz. Sıcak veya soğuk bası uygulamadan önce sıcak su torbasını veya buz torbasını bir örtüyle kapatmayı unutmamalısınız.

8) Bol Kıyafetler Giyinin

Menopoza giren kadınlarda ateş basması çok yaygın yaşanan bir durumdur. Bu durum, meme kanserinin tedavisinde yan etki olarak da ortaya çıkabilir. Östrojen hormonu tedavisi, ateş basmasını hafifletir. Ancak hormon terapisi, meme kanseri teşhisi konulan kadınlarda kanserin kendini tekrar etme riskini artıracağından dolayı tavsiye edilmez. İlaç olmadan serinlemek için kat kat ve bol kıyafetler giyebilirsiniz. Ateş bastığında bu bol kıyafetleri kolayca çıkarabilirsiniz.

9) Ellerinizi Yıkayın

Bazı kanser türlerinde, vücutta enfeksiyonla savaşan akyuvar hücrelerinin sayısı azalır. Bu hücreler olmadan, virüslere ve diğer mikroplara karşı daha açık hale gelirsiniz.

Enfeksiyonlardan kaçınmak için ellerinizi sabunla ve ılık suyla sık sık yıkamalısınız.

10) Akupunkturu Deneyin

Akupunktur, vücudunuzdaki belli basınç noktalarını uyarmak için küçük iğneleri kullanır. Yapılan klinik denemelerde, kemoterapinin neden olduğu bulantı ve kusmayı tedavi etmek için akupunkturun uygulanabileceği ortaya konmuştur. Akupunktur, tedavinin neden olduğu ateş basması, yorgunluk ve ağız kuruluğu gibi diğer yan etkileri gidermek için de kullanılabilir.

11) Not Tutun

Akıllı telefonunuzun not defteri kısmına ya da bir parça kâğıda tedavi sırasında yaşadığınız yan etkileri not edin. Doktorunuz, rahatsızlıklarınızı bildiğinde bunlarla başa çıkmanız için uygun yöntemleri de önerecektir.

Kemoterapiden sonra bazı kişilerde sersemlik veya kafa karışıklığı olur. Bu durumu yaşıyorsanız kendinize hatırlatıcı notlar yazabilirsiniz.

12) Kendinize Destek Bulun

Kanser tüm dünyanızı alt üst edebilir. Tedaviyi sürdürmek işinizin, ailenizin ve bu hastalığın öncesinde hayatınızın merkezinde olan her şeyin önüne geçip odak noktanız haline gelir. Bu durum, sizin yorgun, bunalmış ve son derece üzgün hissetmenize neden olabilir.

Kaynak: https://www.healthline.com

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress