• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Mide Delinmesi – Belirtileri ve Tedavisi

14 Ağustos 2018 By Multiyaşam Staff 2 Yorum

Mide Delinmesinin Nedenleri

Uzmanlara göre mide delinmesinin çeşitli nedenleri vardır. En yaygın neden helicobacter pylori enfeksiyonunun neden olduğu bakteriyel enfeksiyondur. Bu bakteri mide ülserinin yayılmasında da %60 oranında sorumludur. Bazı durumlarda iç kanama ya da mide hastalıklarının sorumlu olmadığı durumlarda mide delinmesinin muhtemel nedenlerinden biri düzenli olarak yüksek dozlarda aspirin gibi ilaçların alınmasıdır. Bir araştırmaya göre antienflamatuar ilaçların yoğun şekilde kullanılmasının mide delinmesini tetiklediği ortaya çıkmıştır.

Mide Delinmesi Belirtileri

En yaygın belirti göbek ve mide kemiği arasında hissedilen yanma hissidir. Birçok insanın özellikle sabahları yemek aralarında karın bölgesinde ağrıdan şikayetçi olduğu görülmüştür. Ağrı değişken ve farklı şiddetlerde olabilir.

Az miktarda görülen diğer belirtiler:

  • mide bulantısı
  • kusma
  • iştah
  • kilo kaybıdır

Diğer yaygın bir belirti ise mide kanamasıdır. Çoğu vakada midede az miktarda kanama görülür ve genellikle hastalar mide delinmesi olduklarının farkında olmazlar. Fakat bağırsaktaki kanama da muhtemel belirtilerden biridir.

Mide Delinmesi Teşhisi

Mide delinmesini teşhis etmenin çeşitli yolları vardır. Bunlar endoskopi, baryum sülfat, biyopsi ve C14 nefes testidir. Son yıllarda popüler hale gelen endoskopi testlerinde yemek borusuna esnek bir tüp yerleştirilir. Endoskop doktora hastalığı gözlemlemesini sağlayan sabitlenmiş bir kamerayla izlenir. Biyopsi testinde ise küçük bir doku örneği test edilir ve test sonucu mide delinmesi teşhisi konulur.

Mide Delinmesinin Tedavisi

Tedavi genellikle ilaçlar, hayat tarzında değişiklikler ve cerrahi operasyonları içerir. Cerrahi operasyonlar ve ilaçlar her zaman yan etkiler riskini taşıdığı için en etkili yöntem hayat tarzında yapılan değişikliklerdir. Mide delinmesi riski taşıyan insanlar tahriş edici yiyeceklerden kaçınmalı ve problemlerini doktorla paylaşmalıdır.

Özellikle doktor tarafından tavsiye edilen düzenli bir diyet takip etmek ülser bağlantılı bu rahatsızlık için son derece önemlidir. Antibiyotikler, H2 blokörleri ve asit pompası inhibitörleri en etkili ilaçlardır. Bu ilaçların etkili olmadığı durumlarda ise ameliyat seçeneği doktorlarca uygulamaya alınır. Doktorlarca mide delinmesi için en fazla tercih edilen cerrahi yöntem laparoskopi ameliyatıdır. Laparoskopide mide bölgesinde uzun kesikler açılarak kameralar ve değişik medikal cihazlar kullanılarak ameliyat gerçekleştirilir. Bu ameliyatta enfeksiyon riskleri ve komplikasyonlar minimum seviyededir ve iyileşme süreci de daha kısadır.

Laparoskopinin dışında nadiren uygulanan ameliyat çeşitleri vagotomi, antrektomi ve piloroplastidir. Tüm bu seçenekler dikkate alındığında hasta için en uygun ameliyatı yapmak için uzman doktorların görüşü çok önemlidir.

Komplikasyonlar

Mide delinmesi ülser zamanında tedavi edilmezse çeşitli komplikasyonlar gösterebilir. Mide delinmesi için en yaygın problemlerden biri kanama ve mide sonunun tahrip olmasıdır. Mide kanaması mide duvarını tahrip eder ve bu tahribat yavaş yavaş sindirim yoluna doğru ilerler. Hasta sersem ve bitkin hissetmeye başlar. Karın zarı iltihabı ve karın boşluğunun duvarındaki enflamasyon da mide delinmesi sonucu ortaya çıkabilir. Mide sonunda yer alan oniki parmak bağırsağındaki şişme ve yaralar da görülebilir.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Comments

  1. Havva says

    2 Ocak 2016 at 22:22

    Benim Miğdem delik neler yemem lazim nelerden uzak durmam lazim kulandiğim ilaç pantoprazol Actavis Almanya’da yaşiyorum burda bu şekilde tedavi uyguluyorlar sizin önerilerinize de ihtiyacin var

    Cevapla
  2. Mehmet says

    22 Kasım 2016 at 03:06

    Mrb Hocam 2 yıl önce mide delinmesinden ameliyat oldum ilaclarimi düzenli bi şekilde kullandim endoskopi sonucunda doktor bana iltihap olduğunu söyledi ilaçları kullandim 2. Endoskopide aynı şekilde iltihap in geçmediğini söyledi ne yapmalıyım?

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress