• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Mide Kanseri: Geç Kalma!

28 Temmuz 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Mide Kanseri Belirtileri

İnsanların mide kanseri olduğunu erken zamanda fark etmesi çok olası değildir. Çünkü bu hastalığın erken belirtileri ya hiç hissedilmeyebilir ya da belirsiz bir şekilde seyredebilir. Mide bulantısı ve kilo kaybı belirtilerden olup kolaylıkla gözden kaçabilir ya da yanlış teşhise sebep olabilir. Ayrıca direkt olarak mide kanserine özgü belirtiler bulunmaması sebebiyle teşhis için ekstra testler ve değerlendirmeler gerekmektedir.

Mide kanserinin belirtileri kanserin şiddeti ve tipine göre değişiklik gösterebilmektedir. Mide kanserine yönelik herhangi bir belirti gözlemlendiğinde derhal doktora başvurmak gerekmektedir.

1.Dışkıda kan bulunması
Bu mide kanserinin birçok belirtisinden birisidir. Tuvalet kağıdında kan görüldüğünde bir check-up yaptırmak faydalı olur. Bununla birlikte dışkıdaki kanın başka hastalıklardan kaynaklanıyor olabileceğini de belirtmemiz gerekir. Dışkıdaki kan her zaman gözle görülmeyebilir. Kanın nereden geldiği ve sebebini araştırmak üzere testler yapılmalıdır. Dışkıdaki kan başka kanser türlerinin de habercisi olabilir. Bunların başında da kolon kanseri gelmektedir.
2.Karında Rahatsızlık Hissi ve Ağrı
Bu belirti insanları doktora gitmeye sevk eden belirtilerin başında gelir. Bu ağrı hafif ya da yüksek şiddette olabilmektedir. Ağrı ve rahatsızlık hissi genellikle karnın üst kısmında yoğunlaşmaktadır. Karında sürekli devam eden herhangi bir ağrı yaşandığında derhal doktora başvurulmalıdır.
3.Devam Eden Kusma ve Mide Bulantısı
Bu belirtiler herhangi bir hastalığa özgü olmayıp birçok farklı rahatsızlığı işaret edebilmesi ile birlikte mide kanserinin habercisi de olabilir. Bu sebeple devam eden bir kusma ve mide bulantısı yaşandığında derhal doktora başvurulmalıdır. Çünkü bu durum yemek borusunun iç yüzeyine zarar verebilir.

4.İştah Kaybı
Arada sırada iştahın azalması oldukça normal bir durumdur. Bununla birlikte uzun süre iştahsızlık yaşamak sağlık için zararlıdır. Buna rağmen iştah kaybının sebebi mide kanserini ile ilgili olmayabilir.

5.Karında Şişkinlik Hissi
Karındaki şişkinlik hissi mide kanserinin en yaygın belirtilerinden biridir. Bu durum genellikle yemeklerden sonra şiddetlenmektedir. Şişkinlik hissine hazımsızlık ve yemek borusunda yanma hissi de eşlik edebilir.
6.Bağırsak Hareketlerinde Değişiklik
Mide kanserine bağlı bağırsak hareketlerindeki değişikliklerden en yaygınları kabızlık ve ishaldir. Bununla birlikte, bu belirti başka rahatsızlıklardan da kaynaklanıyor olabileceği için teşhis konulmasında belirleyici bir rol oynamayabilir.
7.Bitkinlik
Sürekli devam eden bir bitkinlik hali yaşıyorsanız doktora başvurmalısınız. Eğer mide kanseri varsa, kusma ve dışkı yoluyla kaybedilen kandan dolayı anemiye sebep olarak bitkinlik hali yaşanmasına yol açabilir.
8.Aşırı ve Ani Kilo Kaybı
Diyet yapmadan yaşanan kilo kaybı birçok insanın hoşuna gitse de çok ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir. Eğer diyet ya da egzersiz yapmıyorsanız vücut ağırlığının %5 miktarını 6 aydan kısa bir sürede kaybettiyseniz bir doktora başvurmalısınız.

Karnabahar sebzesi özelikle kolon olmak üzere kanserle savaşmada etkilidir. Gefernato (karnabaharda yoğun olarak bulunan bir madde) kolon kanserini başlangıç aşamasında direk olarak yok edebiliyor.

İbrahim Saraçoğlu
İbrahim Saraçoğlu
Profesör Doktor

Mide Kanserinin Nedenleri ve Risk Faktörleri

Doktorlar kanser hücrelerinin midede oluşup büyümesine yol açan nedenleri tam olarak bilememektedir. Buna rağmen mide kanseri riskini arttıran bazı etmenler bilinmektedir. Helikobakter pilori, ülsere yol açan bu bakterinin enfeksiyonu mide kanseri riskini arttırmaktadır. Mide iltihabı (Gastrit) ve polipler de bu riski arttırmaktadır.

Mide kanseri riskini arttırdığı gözlemlenen diğer faktörler ise:

  • Sigara
  • Aşırı kilo
  • Aşırı tuzlu ve yağlı yemekler içeren diyetler
  • Ülser için yapılan ameliyatlar
  • A grubu kan
  • Epstein-Barr enfeksiyonu
  • Belirli genler
  • Kömür madeni, metal, kereste ve lastik fabrikalarında çalışmak
  • Asbeste maruz kalmak

Erkeklerin mide kanserine yakalanma riski kadınlara oranla iki kat fazladır.

Mide Kanserinin Teşhisi

Mide kanseri teşhisi koyabilmek için gereken değişik testler vardır. Bunlardan bazıları şöyledir:

1.Gastroskopi
Bu işlem zayıf ve esnek bir tüpün kişinin boğazından aşağıya sarkıtılarak mide, yemek borusu ve bağırsağın üst kısmının gözlemlenmesi ile yapılır.
2.Barium Röntgeni
Hastaya barium sıvısı içirilir. Bu sıvı sindirim sisteminden geçerken röntgen filmi çekilir. Bu işlem midedeki herhangi bir anormalliği ortaya çıkarmakta etkilidir.
3.Biyopsi
Bu işlem endoskopi esnasında mideden küçük bir örnek alınarak mikroskop altında incelenir.
4.Kan Testleri
Karsinoembriyonik antijen testi bunlardan biridir(CEA). CEA kanser hücrelerinde çok miktarda bulunur. Mide kanseri teşhisi koyulan hastaların neredeyse yarısında ortaya çıkmaktadır.
5.Ultrason
Ses dalgalarının mide görüntüsünü almak için kullanılmasıdır.

Kanserle mücadele etmek ve kanserin önüne geçmek için doğal olan tereyağı ve zeytinyağın bol bol tüketin. Günde tüketilen 30-35 adet zeytin ömrü uzatır.

Canan Karatay
Canan Karatay
Profesör Doktor

Mide Kanseri Tedavisi

Mide Kanseri Tedavisi

Birçok tedavi mide kanseri ile savaşabilir. Bu tedavilerden hangisinin sizin için uygun olduğunu doktorunuzla birlikte hastalığın ne kadar ilerlemiş olduğunu öğrendikten sonra tespit edebilirsiniz. Hastalığın bu süreçlerine aşama denir.

1.Aşama
Bu aşamada kanser henüz tam olarak ilerlemiş ve sadece midenizde kansere dönüşebilecek hücrelerin oluştuğu dönemdir. Bu aşamada hastalıklı hücrelerin ameliyat yoluyla alınması genellikle işe yarar.
2.Aşama
Bu aşamada kanser midede oluşmuştur. Aynı zamanda kanserin lenf bezlerinize sıçrama riski de bulunmaktadır. 1. Aşamada olduğu gibi bu aşamada da ameliyat yoluyla kanserli hücreler alınır. Ayrıca hastaya ameliyat öncesi tümörü küçültmek için ve sonrasında ise kalan kanserli hücreleri öldürmek için kemoterapi veya kemoradyasyon tedavisi uygulanabilir.
3.Aşama
Bu aşamada kanser midenin alt katmanlarına ilerlemiştir hatta yakınında bulunan lenf bezlerine de sıçramış olabilir. Ameliyat hala en önemli tedavidir. Ameliyat öncesi kemoterapi veya kemoradyasyon tedavisi uygulanır. Ameliyat tamamlandıktan sonra doktorun uygun görmesi halinde bu tedavilerden bir tanesi tekrardan uygulanabilir.

4.Aşama
Bu aşamada kanser daha fazla ilerlemiş ve yakın organlara sıçramıştır. Kemoterapi ve kemoradyasyon ile hastalıkla mücadele edilmeye çalışılır. Artık kanser mideyi ele geçirdiği için hastanın midesinin tamamı ameliyat ile alınır. Eğer ameliyat için fazla hastaysanız kemoterapi tedavisi ile devam edilir.
5.Aşama
Kanserin en son aşaması olan bu aşamada hastalığınız sadece mide kanseri değildir. Çünkü kanser hücreleri diğer organlarınıza da sıçramıştır. Tedavi bu aşamada çok zordur. Bu yüzden doktorunuz size yardımcı olması için bazı tedaviler uygulayabilir. Endoskopi ile kanserli hücrelerin bir kısmını yok edebilir. Midenizi rahatlatması için midenizle yutağınızın arasına veya midenizle ince bağırsağınızın arasına bir stent adı verilen bir tüp yerleştirebilir. Tümörün etrafından dolaşacak bir gastrik baypas uygulanabilir. Midenizin bir bölümü alınabilir. Bu aşamada kemoterapi ve kemoradyasyon bir arada uygulanabilir. Ayrıca kanser hücreleriyle savaşması için hedeflenmiş tedavi yöntemleri kullanılabilir.

Mide kanseri nasıl engellenir?

  • Mide enfeksiyonlarına dikkat edilmelidir. H. Polari enfeksiyonu antibiyotiklerle tedavi edilerek kanser riski azaltılmalıdır.
  • Sağlıklı yemekler tercih edilmelidir. Mümkünse her gün organik ve taze meyce sebzeler tüketilmelidir. Yüksek lif içeren yiyecekler mide kanseri riskini azaltmanıza yardımcı olur. Yediklerinizin yanında ayrıca kilonuza da dikkat etmeli ve sağlıklı bir noktada tutmanız yardımcı olacaktır.
  • Sigara ve tütün mamullerini tüketmeyin.
  • Aspirin kullanımınıza dikkat edin. Kalp sorunlarını engellemek için günlük olarak aspirin kullanıyorsanız aspirinin mideniz üzerindeki etkisini doktorunuz ile konuşmalısınız.

Bitkisel Tedavi

Bitkisel yöntemlerin ve doğal ürünlerin kanseri azaltma ve kanserle savaşma konusunda çok önemli yardımları olduğu tıbben kanıtlanmıştır.

Mide kanseri ile savaşma konusunda kullanabileceğiniz bazı bitkisel yöntemler:

Güneş ışığı ve D3 vitamini: Bilim kalp dostu olan ve yağla çözülebilen vitamin ve minerallerin vücudumuzu sağlıklı tuttuğunu desteklemektedir. Güneş ışığı ve D3 vitamini mide kanseri ile savaşmada yaralıdır. Kesin konuşmak gerekirse D3 vitamininin bütün kanser çeşitlerinin oluşmasını %77 oranında azalttığı kanıtlanmıştır. D3 vitaminini almanın en etkili yolu vücudumuzun yaklaşık olarak %40’lık bir kısmının sabah 10 ile öğlen 2 saatleri arasında 20 dakikalığına güneş ışığı almasını sağlamaktır.

Zerdeçal: Zerdeçal birçok alanda olduğu gibi burada da karşımıza çıkmaktadır. 2007 yılında yapılan laboratuvar araştırmaları kanserle mücadele alanında zerdeçalın kemoterapiye yardımcı olduğunu kanıtlamıştır. Bu araştırmalar sırasında kemoterapi ve zerdeçalın birlikte kullanımının sadece kemoterapiden daha iyi sonuçlar verdiğini gözlemlemişlerdir.

Bağışıklık sistemini güçlendiren mantarlar: Mantar tüketerek bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi de bitkisel olarak kanserle mücadele alanında kullanılmaktadır. Her hastalıkta olduğu gibi kanserde de vücudumuz için savaşı bağışıklık sistemimiz vermektedir. Bu yüzden bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi kanseri engellemek ve kanserle savaşmak için etkili bir yöntemdir.

 

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress