• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Mide Yanması Basit Yöntemlerle Giderilir

8 Temmuz 2018 By Multiyaşam Staff 1 Yorum

Mide Yanması Belirtileri

1.Hazımsızlık
Aşağıdaki etkenler hazımsızlığa ve mide yanmasına yol açabilir:

  • Çok fazla veya çok hızlı yemek
  • Çok yağlı yemek
  • Kişiye özel bazı baharatlar, nişasta ve türevleri
  • Lokmaları çiğnemeden yutmak
  • Tahıllarda bulunan glüten proteinini sindirememe (glüten intoleransı)

2.Reflü
Reflü, mide asidinin yukarı çıkması hastalığıdır. Yemek borusunun mideye bağlandığı noktada oluşan doğal kapağın yeterince kapanmaması sonucu ortaya çıkar. Bu durumda mide asidi yemek borusunu tahriş ederek mide yanmasına yol açar.
3.Laktoz İntoleransı
Laktoz süt ve süt ürünlerinde bulunan bir tür şekerdir. Kişide bu şekeri sindiren laktaz enzimi az olursa şişkinlik ve mide yanması ile kendini gösteren laktoz intoleransı ortaya çıkar. Kalıtsal bir rahatsızlıktır.

4.Gastrit, Ülser
Gastrit mide duvarının iltihap kapması sonucu ortaya çıkan bir tür sindirim rahatsızlığıdır. Ülser ise bu iltihabın ilerlemiş ve açık yaraya dönüşmüş şeklidir. Bazı bakteriyel iltihaplar yüzünden veya aspirin, ibuprofen, naproksen sodyum gibi ağrı kesicilerin çok fazla kullanılması ile ortaya çıkabilir. Şiddetli mide yanmasına neden olur.
5.Mide Fıtığı ve Diğer Nedenler
Mide fıtığı, midenin kaslarda zayıf bir nokta bularak oradan taşması durumudur. İshal, yaralanma, kabızlık, öksürme, ağır kaldırma, aşırı kilolu olma ve cerrahi müdahale geçirme gibi nedenlerle ortaya çıkmaktadır. Neden olduğu rahatsızlık hastalarca mide yanması şeklinde ifade edilmektedir.
6.Diğer Nedenler
Aşağıdakiler de midede yanma ile sonuçlanabilir:

Dış gebelik: Bebeğin rahim dışında gelişmeye başlamasıdır. Çoğu vaka şiddetli mide yanması ve karın ağrısına yol açar.

Apandisit (apandis iltihabı): Yol açtığı şişkinlik, bulantı, kusma gibi belirtiler mide yanması şeklinde tanımlanabilmektedir.

Böbrek taşları: Böbreklerde ve idrar yolunda tıkanmalara yol açan böbrek taşları mide yanması da dahil olmak üzere birçok farklı belirtiye yol açabilmektedir.

Ayrıca;

  • Sigara içmek veya pasif içici olmak
  • Çok fazla alkol tüketmek
  • Hava kirliliğine maruz kalmak
  • Gıda zehirlenmeleri
  • Bazı ağrı kesiciler ve antibiyotikler dahil olmak üzere birçok farklı ilaç türü
  • Aşırı derecede stresli olmak
  • Kemoterapi veya radyasyon tedavisi görmek
  • Uyuşturucu kullanımı

gibi etkenler de mide yanmasına yol açabilir.

Mide Yanmasını Ne Keser?

Mide yanması nasıl geçer? Mide yanmasını ne geçirir? Midede yanmaya iyi gelen yöntemler şunlardır:

1.Karbonat Alın
Karbonatlı su midedeki hidroklorik asidin etkisini azaltarak hızlı bir rahatlama sağlar. Bir su bardağı suda bir çay kaşığı karbonat çözerek yudumlayın.

Mide Yanması Süt: İçerisindeki kalsiyum mide asidinin etkisini azaltarak mide yanmasını rahatlatır. Laktoz intoleransınız varsa laktozsuz süt için. Dikkat: Bu metot mide ülseri olan kişilerde geçici rahatlama sağlasa da uzun vadede ülserin şiddetlenmesine neden olabilir.

2.Beslenme Alışkanlıklarınızı Gözden Geçirin
Kaliteli bir beslenme sayesinde çoğu mide yanması kaybolur. Takipte olun: Sarımsak, soğan, çikolata, asitli içecek, domates, salça ya da başka gıdalar mide yanmasına yol açıyorsa hangi gıda olduğunu tespit edin ve onu daha az tüketin.

  • Yatmadan önceki üç saat bir şey yemeyin.
  • Lokmaları yavaş yavaş, çiğneyerek yutun.
  • Geğirme ihtiyacınızı baskılamayın.
  • Üç büyük öğün yerine daha sık ama azar azar yiyin.

3.Sakız Çiğneyin
Sakız çiğnemek tükürük enzimlerinin salgılanmasını artırarak sindirimi rahatlatır ve mide asidinin etkisini zayıflatır. Yemeklerden sonra yarım saat boyunca şekersiz bir sakız çiğnemek mide yanmasını azaltacaktır. Aşağıdaki önlemler de mide yanmasına iyi gelir:

  • Yemeklerden sonra bir bardak papatya çayı veya meyan kökü çayı için.
  • Birkaç dilim zencefile bal karıştırarak yiyin.
  • Kekik çayı gazı giderir, sindirim kanalındaki mukoza tabakasının iltihabını alır, mide yanmasını giderir.
  • Yoğurt veya ayran iyi gelir.
  • Muz veya kavun yiyin.

4.İberogast ve Diğer İlaç Tedavileri
Mide yanması ilaç isimleri:

İberogast, içeriğinde hünkar çiçeğinden kırlangıçotuna kadar 9 farklı bitkisel içerik barındırıyor. Sindirim sorunları ve mide yanması için kullanılmaktadır.

  • Mide asidinin etkisini azaltmak için antiasitler alınabilir. Ancak bu geçici bir çözümdür.
  • Uzun vadeli çözüm için doktor önerisi ile proton pompa inhibitörü ilaçların kullanılması gerekebilir.

5.Soğuk Su ve Diğer Tedaviler

  • Bir bardak soğuk su içmek hızlı rahatlama sağlar.
  • Fazla kilolarınızdan kurtulun, düzenli olarak egzersiz yapın.
  • Sigaradan uzak durun.

Bazı reflü vakalarında cerrahi müdahale gerekli olmaktadır. Böbrek taşı vb. hastalıklar söz konusu ise tedaviyi ihmal etmeyin.

Bitkisel Tedavi

Mide yanması başladığı vakit soğuk ya da oda sıcaklığındaki sütten iki yudum içilir. Etkisi belki birkaç dakika sonra görülebilir ama mide yanmaları giderek azalacak ve ortadan kalkacaktır. Bir hafta kadar uygulanabilir.
İbrahim Saraçoğlu
İbrahim Saraçoğlu
Profesör Doktor
1.Nane
Nane mide yanması tedavisinde sakinleştirici olarak kullanılır. Genel anlamda sindirim sisteminde yatıştırıcı özelliği olan nane hazımsızlık, mide ekşimesi ve mide yanmasına faydalıdır. Bir bardak suya birkaç nane yaprağı koyun va 30 dakika bekletin ve süzdükten sonra suyu için. Bunun yanında nane yaprakları çiğnemek de mide yanmasına faydalı olabilir.
2.Elma Sirkesi
Elma sirkesi mide yanmasına neden olan asit seviyesinin yükselmesini engeller, bir çok farklı sirke mide yanmasını tedavi ederken daha çok elma sirkesinin faydalı olduğu düşünülmektedir. Bir bardak su içerisine bir çay kaşığı elma sirkesi ekleyerek tüketmeniz, kısa sürede sonuç almanızı zağlayabilir. Yemeklerden önce içmelisiniz.
3.Şekersiz Sakız
Nefesinizi ferahlatan, ağız ve diş sağlığında etkili olan sakız çiğnemek mide yanmasına da iyi geliyor. Sakız çiğnerken daha sık yutkunacağınız için mideden gelen asitlerin yemek borusundan aşağı inmesine de yardımcı oluyorsunuz. Böylece hazmınızı kolaylaştırmış oluyorsunuz. Dikkat etmeniz gereken tek husus sakızınızın şekersiz olması.
4.Süt
Mide yanmasında süt kısa bir süreliğine iyi gelir. Sütte az miktarda asit bulunur ama yine de mide ağrısını geçirdiği söylenir. Evet, mide asidine geçici bir engel oluşturur ama asit üretimini teşvik ettiğinden bu kısa süreli bir rahatlama yaratır. Ardından rahatsızlık tekrar ortaya çıkar.
5.Soda
Mide yanması ve ekşimesine karşı bazik özelliklerinden dolayı doğal soda etkilidir ve kısa sürede sonuç almayı sağlar. Anlık rahatlama sağlamak için bir bardak doğal sodanı içerisine birkaç damla limon ekleyebilirsiniz.
6.Zencefil
Taze zencefil iki şekilde mide yanmasını tedavi eder. Mide asidini emer ve mide yanmasına neden olan sinirleri sakinleştirir. Yemeklerde zencefili baharat olarak kullanabilirsiniz, böylece çiğ ve taze zencefille anlık sonuçlar aldığınız gibi genel anlamda mide yanmasına engel olabilirsiniz. Bunun dışında anlık mide yanmaları için zencefil çayı hazırlayarak içebilirsiniz. Bir tatlı kaşığı zencefili bir bardak suda 5 dakika kaynaratak zencefil çayı hazırlayabilirsiniz.
7.Rezene Tohumu
Mide yanmasına faydalı diğer bir besin ise rezene tohumudur. Mide asitleri üreten ve dengeleyen rezene tohumu genel sindirim sistemi sağlığı için de oldukça faydalıdır. Rezene tohumlarını bir bardak suda kaynatarak soğuduktan sonra içemniz sorunun büyük ölçüde çözülmesine yardımcı olabilir. Rezene tohumu aynı zamanda mide ekşimesine de iyi gelir.
8.Bal
Eğer mide yanması belirtileriniz varsa 1 çorba kaşığı bal yiyin. Alternatif olarak, papatya çayına bal karıştırarak yavaş yavaş içebilirsiniz.
9.Badem
15-20 adet badem yemek mide yanmasından kaynaklanan ağrılara birebirdir. Yarım saat içinde ağrıyı dindirir. Ayrıca badem tamamen yanma hissini keser. Bu rahatsızlıktan tamamen kurtulmak için yemeklerden sonra bir kaç tane badem yiyin.
10.Aloe Vera Suyu
Aloe vera suyu mide yanması tedavisi için en iyi çözümdür. Aloe Vera Suyu ağrı ve iltihabı yok eder. İçtiğini aloe vera suyunun doğal ve taze olduğundan emin olmanız lazım.
11.Elma
Günlük bir tane elma yemek sizi hastanelerden uzak tutar. Elmanın sağlığınız için birçok faydalı özellikleri vardır. Mide yanmasını hemen rahatlatmak için elma yiyin. Elma 4-5 dakika içinde mide asidini nötralize eder.
12.Muz
Şiddetli mide yanması rahatsızlığından kurtulmak için rahatsızlık sırasında bir tane muz yiyin. Muz hızlı bir şekilde rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
13. Kabartma Tozu
Su dolu bir bardağa yarım kaşık kabartma tozu ilave edin ve karıştırın. Bu su hem mide yanmasına hem de reflü kökenli mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Ancak eğer hastalılığınız bir devamlılığa sahip ise sakın bunu denemeyin. Karbonat tuz açısından zengin olduğu için bulantıya ya da mide şişkinliğine sebep olabilir.
Havuç suyu. Çünkü vücuttaki besin akışını dengeler. İshal gibi mide sorunları için de hastalara doktorlar tarafından havuç suyu önerilmektedir. Havuç suyu mide rahatsızlıklarının yanı sıra grip, nezle gibi sağlık sorunlarında da kullanılabilir.
İbrahim Saraçoğlu
İbrahim Saraçoğlu
Profesör Doktor

Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur?

Mide yanması hamile kadınlar arasında oldukça yaygın olan bir sağlık sorunudur. Asitlik veya hazımsızlık, ani bir yanma hissine neden olarak, göğsünüzde ağrıya neden olur.

Asitlik, alt boğazınızdan genellikle göğüs kemiğinin tabanına kadar uzanan bir yanma hissi olan mide yanmasına neden olabilir. Hamilelik sırasında mide yanması ve asitliği vücuttaki hormonal ve fiziksel değişikliklerden kaynaklanır.

Hamilelik sırasında, plasenta, rahmin (uterus) düz kaslarını gevşeten hormon progesteronunu üretir. Bu hormon aynı zamanda yemek borusunu mideden ayıran ve gastrik asitlerin boruyu geri çekmesini sağlayan valfi de rahatlatır. Bu, mide yanması ya da mide ekşimesi olarak bilinen rahatsız edici yanma hissine neden olan şeydir.

Progesteron ayrıca midenin dalga benzeri kasılmalarını yavaşlatır, sindirimi yavaşlatır ve asitliğe yol açar.

Daha sonraki hamilelikte, büyüyen bebek o kadar büyük olur ki etraftaki organlar bazen sıkışır. Bu, midenin bağırsaklarına olan hareketlerini yavaşlatarak asitliğe neden olabilir. Ayrıca mideden mide asitlerini yemek borusuna doğru iterek mide yanmasına yol açabilir.

Gebelikte mide yanmasına iyi gelen şeyler gebelik söz konusu olmadığında yapılan uygulamalardakilerle hemen hemen aynıdır.

Gebelikte yanma ilaç tedavisi olarak çoğu antasit gebelikte güvenli kabul edilir. Antasitler, mide ekşimesi olan gebe kadınlarda yüzde 50 oranında semptomları hafifletmede etkilidir. Bununla birlikte, gebelikte sodyum bikarbonat veya magnezyum trisilikat içeren antasitler önerilmemektedir.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Comments

  1. ahingilizce.com says

    1 Kasım 2016 at 23:47

    Çok teşekkürler, gerçekten işime yaradı. Öncelikle hızlı yemeyi kesmeliyim, peşine çayı ve tuzu azaltmalıyım.

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress