• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Mikrognatizm Nedir? Neden Olur?

18 Aralık 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Mikrognatizmin Nedenleri

Mikrognatizmin bazı nedenleri genetik bozukluklardır. Bazı durumlarda ise aileden gelmeyen genetik mutasyonlar bu duruma sebep olmaktadır.

I Pierre Robin Sendromu
Pierre Robin sendromu bebeğin çenesinin anne rahminde yavaşça gelişmesine neden olur. Bu ise çenenin oldukça küçük olmasına neden olur. Bu durum, bebeğin dilinin boğazın arkasına kaçmasına neden olarak solunum yolunu tıkayarak nefes almayı güçleştirir.
II Trizomi 13 ve 18
Trizomi, bebekte fazladan genetik materyal olduğunda görülen bir genetik bozukluktur. Trizomi, ciddi akli kusurlara ve fiziksel bozukluklara neden olur.

Her 16,000 bebekten 1’inde trizomi 13 vardır. Trizomi 18 Kuruluşu(Trisomy 18 Foundation)’na göre ise ölü doğan bebekler hariç yaklaşık 6,000 bebekten 1’inde trizomi 18 görülmektedir. 13 ve 18 gibi sayılar ise fazla kromozomun hangisi olduğunu belirtmektedir.
ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi
ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi
U.S National Library of Medicine
III Akonrojenez
Akonrojenez, çocukları hipofiz bezlerinin yeterli hormonu üretmemesine neden olan nadir görülen kalıtsal bir hastalıktır. Bu hastalık, alt çene kemiğinin ve göğsün küçük olması gibi ciddi kemik sorunlarına neden olur.

Ayrıca, şu uzuvların aşırı kısa olmasına da neden olur:
Bacaklar
Kollar
Boyun
Gövde

IV Progeria (Erken Yaşlanma)
Progeria, çocuğun hızlı bir oranda büyümesine neden olan genetik bir rahatsızlıktır. Progeriası olan bebekler genellikle doğduklarında belirti göstermezler ancak 1. yaşlarına geldikleri sırada bu bozukluğun belirtilerini göstermeye başlarlar. Genetik mutasyondan dolayı ortaya çıksa da kalıtsal değildir. Küçük çenenin yanı sıra çocukta büyüme gelişme hızı yavaş olur, saçları dökülür ve yüz küçüktür.
V Kedi Miyavlaması Sendromu
Bu nadir görülen genetik rahatsızlık gelişimsel engellere ve çenenin küçük olması ile düşük yerleşimli kulaklar gibi fiziksel kusurlara yol açar. Bu isim, bebeklerin tıpkı kedi gibi yüksek perdeden ağlamasından gelmektedir. Genellikle kalıtsal değildir.
VI Treacher Collins Sendromu
Bu kalıtsal rahatsızlık yüzde anormalliklere neden olur. Çene kemiğinin düşük olmasının yanı sıra bu rahatsızlık yarık damağa, elmacık kemiklerinin olmamasına ya da kulağın görünüşünde kusurun olmasına neden olur.

Doktora Ne Zaman Görünmeliyim?

Çene kemiğinin küçük olmasına neden olan bazı genetik durumlar ciddidir ve tedaviye bir an önce başlanabilmesi için teşhis edilmelidir.

Çocuğunuzun doktorunu ya da dişçisini çiğneme, ısırma veya konuşma gibi zorluklar hakkında bilgilendirin. Bu gibi sorunlar, ortodontistin ya da oral cerrahın tedavi edebileceği dişlerin yanlış dizilmesi gibi bir sorundan kaynaklanabilir.

Mikrognatizmde Tedavi Seçenekleri

Çocuğunuzun çene kemiği özellikle ergenlik çağında kendiliğinden gelişebilir. Bu durumda tedavi yapılmasına gerek yoktur.

Genel olarak mikrognatizmin tedavisinde beslenme yöntemlerinin değiştirilmesi ve yeme sorunu olan çocuk için özel ekipmanlardan faydalanılır. Doktorunuz, bu konuda size yardımcı olabilecek bir hastane önerecektir. Çocuğunuzun oral cerrah tarafından düzeltici bir ameliyata girmesi gerekebilir. Cerrah, çocuğunuzun çene kemiğini düzeltmek için birkaç kemik alabilir veya eklenti yapabilir. Diş teli gibi düzeltici aletlerle çene kemiğinin kısa olmasının neden olduğu dişlerdeki bozukluklar düzeltilebilir.

Çocuğunuzun durumuna, bu durumun neden olduğu belirtilere ve durumun ciddiyetine göre özel bir tedavi gerekebilir. Tedavi yöntemleri arasında ilaç kullanımı ve büyük bir ameliyat ile ameliyattan sonra bakım ve takip vardır.

Mikrognatizmin İlerleyişi

Çocuktaki çene kemiği kendiliğinden uzarsa beslenmeyle ilgili sorunlar kesilecektir.

Düzeltmek için yapılan ameliyatlar genellikle başarılıdır ancak çene kemiğinin tamamen iyileşmesi 9 ila 12 ay sürer.

Mikrognatizmde hastalığın gidişatı bu duruma neden olan etkenlere bağlıdır. Akonrojenez ya da trizomi 13 gibi belli rahatsızlıkları olan bebekler kısa süreliğine yaşarlar. Pierre Robin sendromu ya da Treacher Collins sendromu gibi rahatsızlıkları yaşayan bebekler ise tedavi olsalar da olmasalar da normal uzunlukta bir hayat sürebilirler. Çocuğunuzun doktoru, çocuğunuzun yaşadığı duruma bakarak hastalığın ilerleyişine dair sizi bilgilendirecektir.

Mikrognatizmi engellemenin doğrudan bir yolu yoktur ve bu duruma neden olacak ve engellenemeyecek pek çok etken vardır. Kalıtsal bir bozukluğunuz varsa genetik danışmanınız bu hastalığı çocuklarınıza aktarma olasılığınızın ne kadar olduğunu size anlatacaktır.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress