• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Miyalji (Kas Romatizması) – Bu Uygulamar Ağrıyı Yok Ediyor

2 Ağustos 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Miyalji (Kas Romatizması) Nedir?

Kas romatizması olarak da bilinen miyalji sürekli hale gelen kas ağrılarını ifade eder. Miyalji kasların aşırı ve kontrolsüz kullanımından dolayı kas sakatlıkları ve buna bağlı olarak ortaya çıkabilecek çeşitli rahatsızlıkların habercisi olabilir. Günümüzde neredeyse herkes fiziksel travma, kasların aşır kullanımı ya da nezle gibi virüs enfeksiyonlarından dolayı kas ağrılarından şikayetçidir.

Birkaç günde geçen orta şiddetteki kas ağrıları önemli bir sağlık probleminin habercisi değildir. Fakat uzun süreler boyunca geçmek bilmeyen miyalji ya da kas romatizması kronik yorgunluk ve fibromiyalji sendromu gibi metabolik hastalıklarla bağlantılı olabilir. Miyaljinin tedavisi aşağıdaki nedenlere göre değişiklik gösterebilir. Fakat miyaljinin tedavisine geçmeden önce kronik hale gelen kas ağrılarına neden olan faktörlere bir göz atalım.

Miyaljinin Nedenleri

1)  Kasların Aşırı Kullanımı, Sakatlıklar ve Virüs Enfeksiyonları

Daha öncede bahsedildiği gibi kas romatizmasına birçok faktör neden olabilir. Fakat genellikle kasların ya da belirli grup kasların aşırı kullanımı, kasılma ve burkulma gibi sakatlıklar miyaljiye neden olur. Travmatik sakatlıkların yanında, grip ve nezle gibi virüs enfeksiyonları; burun akması, ateş, öksürük ve genel kırgınlıkla birlikte kas ağrılarına neden olabilir.

2)  Elektrolit Dengesizliği

Kas ağrıları ve kramplar özellikle bacaklardaki gece yarısı krampları elektrolit dengesizliğinin (önemli minerallerin dengesizliği) bir habercisi olabilir. Kalsiyum ve potasyum mineralleri düzgün kas fonksiyonları için çok önemlidir. Bu minerallerin miktarı vücutta aşırı terlemeden, kusmadan ya da ishalden dolayı azalabilir.

3)  Metabolik Düzensizlikler

Kas zayıflığı ya da kas kaybı glikojen depo hastalıkları gibi metabolik düzensizliklerden kaynaklanabilir. Bunlar glikojenin glikoza çevrilmesini ya da glikojenin glikoza parçalanmasını engelleyen bir grup kalıtsal hastalıktır. Bu hastalklar böbrekler, kalp, kan damarları ve sinir sistemi gibi vücudun diğer kısımlarını da etkileyebilmesine rağmen genelde kasları ve karaciğeri etkiler.

4)  Kronik Yorgunluk Sendromu

Kronik yorgunluk sendromu yaşam kalitesini etkileyen sürekli ve aşırı yorgunluk gibi özellikleri olan tıbbi koşulları ifade eder. Bu yorgunluk çeşidi normal bir yorulmadan dolayı değildir ve dinlenmeyle geçmez. Kas ağrılarının yannda etkilenen kişi bilinç bulanıklığı bozulmuş hafıza ya da konsantrasyon, eklem ağrıları, baş ağrıları, boğaz ağrısı, hassas lenf düğümleri, çalkantılı ruh hali ve kızgınlık gibi semptomlar geçirir. Kronik yorgunluğa neyin neden olduğu tam olarak bilinmemektedir fakat bu durum 40-50 yaş grubundaki kadınlarda daha yaygın olarak görülür.

5)  Fibromiyalji

Kronik kas ağrısı ya da fibromiyalji miyalji, güç düşüren yorgunluk, uyku bozuklukları, uyuşukluk, karıncalanma hissi ve eklem sertliği gibi rahatsızlıkları da içinde barındıran koşullardır. Fibromiyaljinin gerçek nedenleri bilinmemesine rağmen bunun hormonal rahatsızlıklardan, kimyasal dengesizlikten, stresden, travmadan ve bazı hastalıklardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu rahatsızlık da yine kadınlarda daha yaygındır.

6)  Diğer Nedenler

Bazen miyalji sıtma, dermatomiyozit, polimiyozit, miyozit, polimiyalji, deri veremi, trişinoz, kas absesi, rabdomiyoliz, dang humması, çocuk felci ve AIDS gibi hastalıkların bir belirtisi olabilir. Genus Borrelia adlı bir bakterinin ve enfeksiyon kapmış kene ısırıklarının neden olduğu Lyme hastalığı da erken dönemlerinde grip benzeri kas ağrısı, ateş ve kırgınlık gibi semptomlar gösterebilir. Bazen kas ağrıları alkol ve opioidler, barbiturateler ve benzodiazepinler gibi ilaçların da yan etkisi olarak ortaya çıkabilir.

Miyaljinin Tedavisi

Miyalji geçer mi? Miyaljinin nedenleri belirlendikten sonra tedavisi mümkündür.

1)  Sıcak ve Soğuk Uygulama

Eğer miyaljinin nedeni kasların fazla kullanımı ve yorulması ise sıcak ve soğuk uygulama ile iyileşme sağlanabilir. Bunun için buz küplerini ince bir havlunun içine koyarak, ağrıyan yerin üstünde tutun. Ya da tam tersine sıcak su torbası da kullanabilirsiniz.Sıcak bir duş da diğer basit ve etkili bir yardımcı tedavi yöntemidir.

2)  Ağrı Kesiciler

Etkilenen kaslar çok ağrılı ise non-steroidler ve antienflamatuar ağrı kesiciler kullanmak gereklidir.Kas gevşeticiler de alınabilir. Eğer miyalji lyme hastalığı, gibi bakteriyel hastalılardan kaynaklanıyorsa buna uygun antibiyotikler kullanılmalıdır.

3)  Masaj ve Terapiler

Kas ağrıları etkilenen bölgeye hafif vuruşlarla beraber masaj yaparak da azaltılabilir. Masaj fibromiyaljinin neden olduğu kas ağrıları için de etkili bir yöntemdir. Bazen Davranışçı Bilişsel Terapi ve diğer psikolojik terapiler de fibromiyaljiyi alt etmek için kullanılan tedavilerdir. Ayrıca fibromiyalji için doktorlarca tavsiye edilen antidepresanlar ve kas gevşetici ilaçlar da vardır.

4)  Karma Tedavi

Kronik yorgunluk sendromunu tedavi etmek için Davranışçı Bilişsel Terapiyle beraber ağrı kesicilerden oluşan ilaç tedavisi uygulanarak karma bir tedavi uygulanır. Ayrıca kronik yorgunluk sendromundan dolayı uyku problemleri de yaşıyorsanız ağrı kesicilerin yanında antidepresanlar da doktor tarafından hastaya tavsiye edilebilir.

5)  Düzenli Egzersizler

Düzenli fiziksel aktiviteler ya da egzersizler de fiziksel aktivite eksikliğinin ya da fibromiyaljinin neden olduğu miyaljiyi tedavi etmede kullanılan etkili yöntemlerdir. Düzenli gerdirme hareketleri ve aerobik egzersizler kasların güçlenmesini sağlayabilir ve gelecekte sık görülebilecek kas ağrılarını engelleyebilir. Egzersiz ayrıca kas gerilmelerini ve tutulmalarını engelleyerek kasların esnekliğini artırır. Uzun süreli kronik kas ağrılarının kontrolü için fiziksel terapi de gerekebilir.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress