• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Miyoglobin İdrar Testinin Amacı, Prosedürü Ve Sonuçları

10 Ekim 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Doktorunuz idrarınızda bulunan miyoglobin seviyesini ölçmek için miyoglobin testi uygular. Doktorunuz bu testi farklı nedenlerden dolayı isteyebilir. Kas dokularınızın hasar görmüş olduğundan şüphelenmesi durumunda isteyebilir.

Kas dokularında meydana gelen hasarın böbrek rahatsızlığına yol açma riskini belirleyebilir. Eğer ani böbrek yetmezliği yaşarsanız bunun nedenini de miyoglobin testi ile öğrenebilirler. Bunun nedeni ise miyoglobinin böbreklere ciddi hasarlar verebilmesidir.

Miyoglobin Nedir?

*Miyoglobin vücutta bulunan bir proteindir. Doğal olarak kalp ve iskelet kaslarında bulunur. İskelet kasları, kas denildiği zaman aklımıza ilk gelen kaslardır. Kas-iskelet sisteminin ve vücut hareketlerinin uygun bir fonksiyonda çalışması için en gerekli şeydir.

*Bütün kaslar normal vücut hareketlerini -oturmak, kalkmak, yürümek- gerçekleştirebilmek için oksijene ihtiyaç duyarlar. Kasların ayrıca daha talepkâr olan aktiviteler -egzersiz- için de oksijene ihtiyacı vardır. Miyoglobin hormonu ise kan dolaşımında olan oksijenin kas liflerine alınmasını sağlar. Böylece kalp ve kas-iskelet sistemi çalışmaları için gerekli olan oksijene kavuşmuş olur.

*Eğer sağlıklı iseniz miyoglobin kaslarınızın içerisinde kalacaktır. Eğer kaslarınızda hasar meydana gelmiş ise miyoglobin kan dolaşımına karışır. Miyoglobin kan dolaşımına katıldığı zaman böbrekler tarafından süzülür ve idrar yoluyla vücuttan atılır.

Miyoglobin İdrar Testi Nasıl Uygulanır?

  • Miyoglobin idrar testi, idrar örneği gerektirir. Bu testin herhangi bir riski yoktur. Hiçbir düzeyde ağrıya neden olmaması gerekir.
  • Önceden hazırlanmak için birkaç adım atmanız gerekebilir. Eğer erkek iseniz doktorunuz idrar örneğini sağlamadan önce penisinizin başını silmenizi isteyecektir. Eğer kadın iseniz doktorunuz genital bölgenizi ılık ve sabunlu ise yıkamanızı ve ardından kalıntı olmadığından emin olunması için su ile durulamanızı isteyecektir. İdrar örneğini sağlamadan önce aç olmanız ya da ilaçlarınızı kullanmayı bırakmanız gerekmeyecektir.
  • Bunun ardından yapmanız gereken tek şey doktorunuz tarafından saplanan kap ile idrar örneğini temin etmek olacaktır. Genellikle orta akım tercih edilir. Bunun anlamı idrar örneğini almadan önce bir miktar idrarınızı tuvalete yapmalısınız.
  • Kabın kapağını kapattıktan sonra ellerinizi yıkayın. Doktorunuz bu örneği incelenmesi için laboratuvara gönderecektir.

Test Sonucunun Anlamları

Laboratuvar örneğinizi inceleyecek ve miyoglobin içerip içermediğini belirleyecektir. Eğer içeriyorsa laboratuvar yoğunluğunu belirleyecektir.

Normal Sonuçlar

İdrarda önemli miktarda miyoglobin bulunmamalıdır. Eğer idrarınıza miyoglobin bulunmuyorsa bu durum normal sonuç olarak kabul edilir. Aynı zamanda negatif sonuç olarak da bilinir.

Anormal Sonuçların Muhtemel Nedenleri

Eğer idrarınızda ölçülebilecek oranda miyoglobin mevcutsa bu durum anormal sonuç olarak kabul edilir. Anormal sonucun birkaç muhtemel nedeni vardır:

  • Kas-iskelet sisteminizde sakatlık ya da ameliyat kaynaklı hasar meydana gelmiş olabilir. Uyuşturucu ya da alkol kullanımı, hastalık nöbetleri, aşırı egzersiz ya da düşük fosfat seviyesi kas-iskelet sisteminde hasara yol açabilir.
  • Kaslarda hasara yol açan bir başka sorun olan kas distrofisine sahip olabilirsiniz.
  • Kalp krizi geçirmeniz. Kalp krizi, kalp kaslarının hasar almasına ya da yok olmalarına neden olabilir. Bu durum kan dolaşımına miyoglobin salınmasına neden olur.

Malign Hipertermi

Malign hipertermi kas kantraktürüne ya da sertleşmesine yol açan nadir bir durumdur. Bu duruma belirli anestezi ilaçlarının ciddi yan etkileri neden olur. Bu soruna sahip olan kişilerde kendilerini risk faktörüne sokan genetik mutasyonlar mevcuttur.

Test Sonrasında Ne Olur?

  • Eğer kanınızda miyoglobine rastlanırsa doktorunuz altında yatan nedeni öğrenmek ve gerekli tedaviyi sağlayabilmek için daha fazla test yapılmasını ister. Kalp krizinin tedavisi kesinlikle kas-iskelet sistemi travmalarından farklı olacaktır.
  • Miyoglobin böbreklerinize zarar verebileceği için doktorunuz böbreklerinizi yakın takibe alacaktır. Bunu yapabilmek için kreatinin testi, idrar tahlili ve kan üre nitrojeni testi yapacaklardır.
  • İdeal olarak doktorunuz altında yatan nedeni bulup böbreklerinizde kalıcı hasar oluşmasının önüne geçecektir. Kesin sonuçlarınız, teşhisiniz ve özel tedavi programınız için doktorunuzdan daha fazla bilgi isteyebilirsiniz.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress