
Miyoglobin Nedir?
*Miyoglobin vücutta bulunan bir proteindir. Doğal olarak kalp ve iskelet kaslarında bulunur. İskelet kasları, kas denildiği zaman aklımıza ilk gelen kaslardır. Kas-iskelet sisteminin ve vücut hareketlerinin uygun bir fonksiyonda çalışması için en gerekli şeydir.
*Bütün kaslar normal vücut hareketlerini -oturmak, kalkmak, yürümek- gerçekleştirebilmek için oksijene ihtiyaç duyarlar. Kasların ayrıca daha talepkâr olan aktiviteler -egzersiz- için de oksijene ihtiyacı vardır. Miyoglobin hormonu ise kan dolaşımında olan oksijenin kas liflerine alınmasını sağlar. Böylece kalp ve kas-iskelet sistemi çalışmaları için gerekli olan oksijene kavuşmuş olur.
*Eğer sağlıklı iseniz miyoglobin kaslarınızın içerisinde kalacaktır. Eğer kaslarınızda hasar meydana gelmiş ise miyoglobin kan dolaşımına karışır. Miyoglobin kan dolaşımına katıldığı zaman böbrekler tarafından süzülür ve idrar yoluyla vücuttan atılır.
Miyoglobin İdrar Testi Nasıl Uygulanır?
- Miyoglobin idrar testi, idrar örneği gerektirir. Bu testin herhangi bir riski yoktur. Hiçbir düzeyde ağrıya neden olmaması gerekir.
- Önceden hazırlanmak için birkaç adım atmanız gerekebilir. Eğer erkek iseniz doktorunuz idrar örneğini sağlamadan önce penisinizin başını silmenizi isteyecektir. Eğer kadın iseniz doktorunuz genital bölgenizi ılık ve sabunlu ise yıkamanızı ve ardından kalıntı olmadığından emin olunması için su ile durulamanızı isteyecektir. İdrar örneğini sağlamadan önce aç olmanız ya da ilaçlarınızı kullanmayı bırakmanız gerekmeyecektir.
- Bunun ardından yapmanız gereken tek şey doktorunuz tarafından saplanan kap ile idrar örneğini temin etmek olacaktır. Genellikle orta akım tercih edilir. Bunun anlamı idrar örneğini almadan önce bir miktar idrarınızı tuvalete yapmalısınız.
- Kabın kapağını kapattıktan sonra ellerinizi yıkayın. Doktorunuz bu örneği incelenmesi için laboratuvara gönderecektir.
Test Sonucunun Anlamları
Laboratuvar örneğinizi inceleyecek ve miyoglobin içerip içermediğini belirleyecektir. Eğer içeriyorsa laboratuvar yoğunluğunu belirleyecektir.
Normal Sonuçlar
İdrarda önemli miktarda miyoglobin bulunmamalıdır. Eğer idrarınıza miyoglobin bulunmuyorsa bu durum normal sonuç olarak kabul edilir. Aynı zamanda negatif sonuç olarak da bilinir.
Anormal Sonuçların Muhtemel Nedenleri
Eğer idrarınızda ölçülebilecek oranda miyoglobin mevcutsa bu durum anormal sonuç olarak kabul edilir. Anormal sonucun birkaç muhtemel nedeni vardır:
- Kas-iskelet sisteminizde sakatlık ya da ameliyat kaynaklı hasar meydana gelmiş olabilir. Uyuşturucu ya da alkol kullanımı, hastalık nöbetleri, aşırı egzersiz ya da düşük fosfat seviyesi kas-iskelet sisteminde hasara yol açabilir.
- Kaslarda hasara yol açan bir başka sorun olan kas distrofisine sahip olabilirsiniz.
- Kalp krizi geçirmeniz. Kalp krizi, kalp kaslarının hasar almasına ya da yok olmalarına neden olabilir. Bu durum kan dolaşımına miyoglobin salınmasına neden olur.
Malign Hipertermi
Malign hipertermi kas kantraktürüne ya da sertleşmesine yol açan nadir bir durumdur. Bu duruma belirli anestezi ilaçlarının ciddi yan etkileri neden olur. Bu soruna sahip olan kişilerde kendilerini risk faktörüne sokan genetik mutasyonlar mevcuttur.
Test Sonrasında Ne Olur?
- Eğer kanınızda miyoglobine rastlanırsa doktorunuz altında yatan nedeni öğrenmek ve gerekli tedaviyi sağlayabilmek için daha fazla test yapılmasını ister. Kalp krizinin tedavisi kesinlikle kas-iskelet sistemi travmalarından farklı olacaktır.
- Miyoglobin böbreklerinize zarar verebileceği için doktorunuz böbreklerinizi yakın takibe alacaktır. Bunu yapabilmek için kreatinin testi, idrar tahlili ve kan üre nitrojeni testi yapacaklardır.
- İdeal olarak doktorunuz altında yatan nedeni bulup böbreklerinizde kalıcı hasar oluşmasının önüne geçecektir. Kesin sonuçlarınız, teşhisiniz ve özel tedavi programınız için doktorunuzdan daha fazla bilgi isteyebilirsiniz.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın