• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Müdahaleli Vajinal Doğum

21 Ekim 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Neyse ki hamile kadınların çoğunluğu normal doğum yaparlar. Ancak doğum sırasında gelişen bazı durumlar annenin ve bebeğin korunması için acil müdahale gerektirir. Bu vakalarda doktor sezaryen doğumdan kaçınmak için müdahaleli vajinal doğumu tercih edebilir.

Pek çok açıdan vajinal doğum tercih edilmektedir. Sezaryen doğuma oranla vajinal doğumun enfeksiyon, aşırı kan kaybı, kan nakli gereksinimi, ameliyat karmaşıklıklar ve gelecek hamileliklerdeki sorun oluşması riski daha düşüktür. Ayrıca bebeğin doğum kanalından geçmesi akciğerlerinde bulunan fazla sıvının çıkmasını da sağlar.

Deneyimli ellerde müdahaleli vajinal doğum yapılması önemli karmaşıklıklardan kaçınmak adına yararlıdır. Son dönemde yapılan araştırmalar sezaryen doğumun annenin pelvik destek alması, doğumun zamanlaması ve fetüs yaralanması gibi durumlardan kaçınmak için yararlıdır.

Müdahaleli vajinal doğumda forsepsler ya da vakum kullanılır. Forsepsler ve vakum ile doktor bebeğin doğumu için ekstra güç kullanır.

Normal vajinal doğum ve müdahaleli vajinal doğum arasında ileride oluşabilecek psikolojik ve fiziksel gelişim farklarını incelemek adına yapılan bir çalışmada iki grup arasında fark görülmemiştir. 14 yaşına kadar takip edilen çocuklarda vakum kullanımına ait herhangi bir zekâ ya da nörolojik bozukluk görülmemiştir.

Forsepslerin Gelişimi

*Hindu, Tibet, Mısır ve Yunan medikal kayıtlarına göre insan fetüsünün doğumu için kullanılan bu aletlerin milattan önceye dayandığı bilinmektedir. Hepsinde olmasa da medeniyetlerin çoğunda bu aletler ölü fetüsün alınması için de kullanılmıştır. Arap dünyasında bu aletlerin kullanımı 11’inci yüzyıla kadar dayanmaktadır.

*Ancak forsepsleri kimin icat ettiği ebelere ya da doktorlara sorulduğu zaman Chamberlen ailesinden bahsedilmektedir. Doğum için forsepslerin kullanımı 7’inci yüzyılda yaşamış olan Peter Chamberlen adındaki bir doktora uzanmaktadır. Bu metot uzun yıllar boyunca bir Chamberlen ailesi sırrı olarak kalmış ve sadece belirli doktorlara öğretilmiştir. Basit tasarımı iki adet cerrahi bıçağın bebeğin başının etrafına oturacak şekilde iki kulpundan tutulması ve bebeğin doğumunun sağlanması şeklindedir. Bu teknik 1732 yılına kadar yaygınlaşmamıştır.

*Sonraki iki yüzyıl boyunca bu tasarım geliştirilmiş tutma yerleri uzatılmış ve pelvik eğrisi eklenmiştir. Bunun ardından mekanizmada geliştirmeler yapılmış ve bebeğin döndürülmesi için özel forsepsler üretilmiştir.

Vakum destekli doğumun ön koşulları:

  • Rahim ağzı tamamen açılmış olmalı.
  • Bebeğin doğum kanalında yeterince aşağıda olması gerekir.
  • Bebeğin boyutu çok büyük olmamalı.
  • Annenin pelvisi yeterince büyük olmalı.
  • Bebek terme yakın olmalı.

Zor Müdahaleli Doğumlar İçin Klinik Deneyleri

  • Bu noktada zor olan vajinal doğum operasyonlarının güvenliği ve etkililiği için yeterince çalışma bulunmamaktadır. Ancak güvenli ve etkili doğum planları yapılması için klinik deneylerde aktif ve deneyimli doktorlar bulunmaktadır. Ancak hala potansiyel ölüm riski bulunan vakalarda rastgele klinik deney verisi bulunmamaktadır.
  • Bu nedenle günümüzde güvenli ve etkili doğum için uzman doktorların bir yedeği bulunmamaktadır. Bu doktorlar doğumu forcepler ile sağlamaktadır.
  • Güvenli ve etkili doğumun sağlanabilmesi için bu tekniklerin klinik deneyler ile araştırılabilmesi ve değerlendirilmesi yararlı olacaktır. Hangi noktada forseps kullanılacağı ve hangi noktada sezaryen doğuma geçileceğini kesin olarak bilmek zorunludur. Ancak etik ve lojistik sorunlar bu deneylerin yapılmasına izin vermemektedir.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress