
Forsepslerin Gelişimi
*Hindu, Tibet, Mısır ve Yunan medikal kayıtlarına göre insan fetüsünün doğumu için kullanılan bu aletlerin milattan önceye dayandığı bilinmektedir. Hepsinde olmasa da medeniyetlerin çoğunda bu aletler ölü fetüsün alınması için de kullanılmıştır. Arap dünyasında bu aletlerin kullanımı 11’inci yüzyıla kadar dayanmaktadır.
*Ancak forsepsleri kimin icat ettiği ebelere ya da doktorlara sorulduğu zaman Chamberlen ailesinden bahsedilmektedir. Doğum için forsepslerin kullanımı 7’inci yüzyılda yaşamış olan Peter Chamberlen adındaki bir doktora uzanmaktadır. Bu metot uzun yıllar boyunca bir Chamberlen ailesi sırrı olarak kalmış ve sadece belirli doktorlara öğretilmiştir. Basit tasarımı iki adet cerrahi bıçağın bebeğin başının etrafına oturacak şekilde iki kulpundan tutulması ve bebeğin doğumunun sağlanması şeklindedir. Bu teknik 1732 yılına kadar yaygınlaşmamıştır.
*Sonraki iki yüzyıl boyunca bu tasarım geliştirilmiş tutma yerleri uzatılmış ve pelvik eğrisi eklenmiştir. Bunun ardından mekanizmada geliştirmeler yapılmış ve bebeğin döndürülmesi için özel forsepsler üretilmiştir.
Vakum destekli doğumun ön koşulları:
- Rahim ağzı tamamen açılmış olmalı.
- Bebeğin doğum kanalında yeterince aşağıda olması gerekir.
- Bebeğin boyutu çok büyük olmamalı.
- Annenin pelvisi yeterince büyük olmalı.
- Bebek terme yakın olmalı.
Zor Müdahaleli Doğumlar İçin Klinik Deneyleri
- Bu noktada zor olan vajinal doğum operasyonlarının güvenliği ve etkililiği için yeterince çalışma bulunmamaktadır. Ancak güvenli ve etkili doğum planları yapılması için klinik deneylerde aktif ve deneyimli doktorlar bulunmaktadır. Ancak hala potansiyel ölüm riski bulunan vakalarda rastgele klinik deney verisi bulunmamaktadır.
- Bu nedenle günümüzde güvenli ve etkili doğum için uzman doktorların bir yedeği bulunmamaktadır. Bu doktorlar doğumu forcepler ile sağlamaktadır.
- Güvenli ve etkili doğumun sağlanabilmesi için bu tekniklerin klinik deneyler ile araştırılabilmesi ve değerlendirilmesi yararlı olacaktır. Hangi noktada forseps kullanılacağı ve hangi noktada sezaryen doğuma geçileceğini kesin olarak bilmek zorunludur. Ancak etik ve lojistik sorunlar bu deneylerin yapılmasına izin vermemektedir.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın