
1) Kortikosteroidle Alakalı Komplikasyonlar
Kısa Süreli Kullanım
Uzun Süreli Kullanım
2) Mesane ve Bağırsakla İlgili Sorunlar
Mesane ve bağırsak sorunlarıyla alakalı sorunlar:
- Kabızlık
- İshal
- İdrarı tutamama
Mesane aşırı aktif olabileceği gibi tamamen boşaltım yapma konusunda sorunlar da yaşayabilir. Mesane ve bağırsak sorunlarını düzeltebilmek için yüksek lifli diyet yapılması ya da lif içerikli ilaçların kullanılması gerekir. Bazıları sinir uyarma tedavisi ve fizik tedaviyle bağırsak ve mesane sorunlarına çözüm bulabiliyor.
3) Akıl Sağlığıyla İlgili Komplikasyonlar
- MS hastası kişilerde, depresyon ve bipolar bozukluk görülme olasılığı çok daha yüksektir. Bunun oluşma nedenleri son derece karmaşıktır.
- Depresyon, MS’ten kaynaklanan beyin dokularının değişmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Bu durum, hastalığın sebep olduğu duygusal sorunların da bir sonucu olabilir.
- MS hastası kişiler bazen yalnızlık hissedebilirler. Ayrıca kariyerlerinde, ekonomik ve sosyal anlamda zorluklar yaşayabilirler.
- Bipolar bozukluk, MS hastalığı ilerledikçe yan etki olarak ortaya çıkabileceği gibi kortikosteroidlerin kullanılmasından kaynaklı olarak da görülebilir.
MS’ten kaynaklanan akıl sağlığıyla alakalı sorunlar antidepresanlar ve seçici serotonin geri alım engelleyicilerle çözülebilir. Bilişsel davranış tedavisi gibi psikoterapi türleri belirtileri geçirmek için etkili olabilir. Aynı sorunu yaşayan MS hastaları, MS’in neden olduğu komplikasyonlarla, özellikle akıl sağlığıyla ilgili olan sorunlarınızla baş etmeniz konusunda size yardımcı olabilir.
4) Görüşte Değişimler
Görüşle ilgili yaşayabileceğiniz komplikasyonlar:
- Görüşte bulanıklık
- Çift görme
- Göz hareketlerinin kontrol edilememesi
- Görüş kaybı
Tedavi, görüşle alakalı sorunları çözmeye odaklanır. Çift görme sorunu yaşıyorsanız göz bandı takmanız gerekebilir. Göz hareketleri kontrol edilemediğindeyse ilaç kullanmanız gerekebilir.
5) Bilişsel Bozukluk
Bilişsel değişikliklerin, MS hastalarının günlük hayatları üzerinde bir etkisi olmaz. İlaçlar ve bilişsel rehabilitasyonla, bilişsel fonksiyonlar düzeltilebilir. Ailenin ve arkadaşların desteği de oldukça önemlidir.
6) Duyu Bozukluğu
Bu durum şu komplikasyonlara neden olabilir:
- Ağrı
- Yanma hissi
- Sertleşme
MS hastalığında, göğüs kasları sertleşip nefes almayı zorlaştırabilir. Bu duruma dizestezi denir ve spazmların sonucunda ortaya çıkar. Genellikle bu belirtiler tedaviye gerek duyulmadan kendiliğinden geçer. Belirtiler geçmezse duyuları tedavi edebilmek için ilaçlar kullanılabilir.
7) Venöz Tromboembolizm (VTE)
Bu risk faktörleri:
- Engellilik
- Kas sertliği
- Hareketsizlik
- Steroid kullanımı
Venöz tromboembolizm riskini azaltmak için MS hastası kişiler sağlıklı bir beslenme düzenini benimseyerek mümkün olduğunca çok hareket etmelidirler.
Destek Alın
MS genel anlamda kişinin kendi başına çektiği bir hastalık olsa da destek almak fiziksel, tıbbi ve duygusal ihtiyaçların giderilmesine yardımcı olur. Komplikasyonları bilmek, sağlığınızı korumak ve bu komplikasyonları geçirmek için son derece önemlidir.
MS komplikasyonları yaşadığınızda sizi önemseyen kişilerden destek alabilirsiniz. MS komplikasyonlarıyla ailenizin, arkadaşlarınızın ve doktorlarınızın yardımıyla daha kolay baş edebilirsiniz.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın