
Multiple Sklerozda Steroid Kullanımı
MS tedavisinde kullanılan steroidlere glukokortikoidler denir. Bu ilaçlar, vücudunuzda doğal olarak üretilirler.
Glukokortikoidler, inflamatuvar hücrelerin merkezi sinir sistemine geçmesini engelleyen kan damarlarıyla beyin arasındaki bariyeri kapatmaya yararlar. Böylece iltihap bastırılır ve MS’in belirtileri hafifler.
Steroidlerin enjekte edilmesinin ardından bazı durumlarda bir veya iki hafta boyunca doz yavaşça artılırken steroidlerin ağız yoluyla alınması istenir. Bazı vakalardaysa, oral steroidler altı hafta kadar uzun bir süre boyunca kullanılabilir.
MS hastalığında steroid tedavisi için belirlenmiş standart bir doz yoktur. Doktorunuz belirtilerinizin ciddiyetini düşünerek mümkün olan en düşük dozla tedaviye başlamak isteyecektir.
MS tedavisinde kullanılan steroidlerden bazıları:
1 Solumedrol
2 Prednizon
3 Deksametazon
İşe Yarıyor mu?
Steroid kullanıldığında yaşadığınız ataklardan çok daha hızlı kurtulabileceğinizi gösteren kanıtlar vardır. MS belirtilerinizin kaybolması birkaç günü bulabilir.
MS’in belirtileri kişiden kişiye göre değiştiği gibi steroid tedavileri de değişkenlik gösterir. Steroid kullanımının sizi ne kadar iyileştireceği ya da bu tedaviyi ne kadar süre almanız gerektiği tahmin edilemez.
Yapılan birçok ufak çaplı çalışma, yüksek doz kullanılan ve damardan verilenmetilprednizolonun yerine oral kortikosteroidlerin kullanılabileceğini gösteriyor.
2017 yılında yapılan toplu analiz, oral metilprednizolonun, intravenözmetilprednizolondan daha kalitesiz olmadığını ortaya koyuyor. Bu analize göre iki kullanım şekli de eşit derecede güvenli olarak görülüyor.
Oral steroidleri kullanmak daha uygun ve ucuz olduğundan intravenöz tedaviler yerine kullanmak için iyi bir alternatiftirler. Damardan alınan ilaçlar sizin için sorun oluşturuyorsa oral steroidleri tercih etmeniz sizin için çok daha iyi olacaktır.
Kendi hastalığınızda oral steroidlerin kullanımıyla ilgili doktorunuzla görüşebilirsiniz.
MS Hastalığında Steroid Kullanımın Yan Etkileri
Ara sıra yüksek dozda kortikosteroid kullanılması genellikle sorun oluşturmasa da yan etkilerin ortaya çıkması mümkündür. Bazı yan etkileri hemen hissedebilirsiniz. Kimi hastadaysa yan etkiler çok daha uzun süreli tedavilerde ortaya çıkar.
Kısa Vadede Ortaya Çıkan Yan Etkiler
Uzun Vadede Ortaya Çıkan Yan Etkiler
İlacın Azaltılarak Bırakılması
Doktorunuzun önerilerini dikkate alarak steroidlerin yavaşça bırakılması önemlidir. Steroidleri kullanmayı birden bırakırsanız yoksunluk sendromu yaşayabilirsiniz. Prednizon, özellikle haftada birden çok kez kullanıldığında kortizol üretimini etkiler.
İlacı çok hızlı bir şekilde bıraktığınızı gösteren durumlar:
- Vücutta ağrılar
- Eklem ağrıları
- Yorgunluk
- Baş dönmesi
- Bulantı
- İştah kaybı
- Zayıflık
Deksametazonu birden bırakmak şu durumlara sebep olabilir:
- Kafa karışıklığı
- Sersemlik
- Baş ağrısı
- İştah kaybı
- Kilo kaybı
- Kaslarda ve eklemlerde ağrı
- Cildin soyulması
- Mide bozulması ve kusma
Kortikosteroidler MS’in sebep olduğu nöbetlerin etkilerini kısa sürede yok etmek için kullanılırlar. Hastalığın kendisini tedavi etmezler.
Steroidlerinfaydaları ve zararları kişisel ihtiyaçlar da göz önünde bulundurularak karşılaştırılır ve buna göre kullanımına karar verilir.
Doktorunuzla bu konuda konuşmanız gerekenler:
- Belirtilerinizin ciddiyeti ve bu belirtilerin günlük işlerinizi etkileyip etkilemediği
- Steroidlerin sizin için kullanımının uygunluğu
- Steroidlerin muhtemel yan etkileri ve bu yan etkilerin sizi nasıl etkileyeceği
- Oluşabilecek ciddi komplikasyonlar
- Kullandığınız diğer ilaçlarla steroidlerin arasında oluşabilecek etkileşimler
- Sağlık sigortanızın steroid tedavisini kapsayıp kapsamadığı
- Belirtilerinizi azaltmak için uygulanabilecek başka alternatif tedavilerin varlığı
Kaynak: https://www.healthline.com
Bir cevap yazın