
Nabzın Zayıf Atmasına Neden Olan 8 Durum
1) Hipovolemik Şok
Hipovolemik şok, vücuttaki kanın ya da sıvının %20’sinden daha fazlası kaybedildiğinde ortaya çıkan hayati risk barındıran bir durumdur. Vücut sıvısının önemli bir miktarının kaybedilmesi, vücudun kalbe yeterli miktarda kan pompalayamamasına neden olur. Hipovolemik şok, tıbbi aciliyet gerektirir. Hipovolemik şok; bulantı, baş dönmesi, hızlı nefes alma, ciltte solgunluk ve nabzın zayıf olması gibi belirtilere sahiptir.
2) Kardiyojenik Şok
Kardiyojenik şok, kalbin hasar alarak organlardan birine yeterli kan akışının gitmesini engellediğinde görülür. Bu şok türü nadir olarak görülse de yaşandığında bir an önce tıbbi müdahale gerektirir. Belirtileri arasında terleme, el ve ayak parmaklarının soğuk olması, hızlı kalp atışı ve zayıf nabız bulunur.
3) Sıcaklık
Sıcaklıktan dolayı yaşanan acil durumlara genellikle sıcak havaya ve güneşe uzun süre maruz kalmak neden olur. Sıcaklığın neden olduğu durumların sıcak krampları, ısı bitkinliği ve sıcak çarpması olarak üç aşaması bulunur. Sıcak krampları, kaslarda ağrıya ve gerginliğe neden olur. Isı bitkinliğinin varlığında kas krampları, hızlı nefes alma, bulantı, kusma ve baş ağrısı görülür. Sıcak çarpmasında ise vücut sıcaklığı yükselir, davranışlar değişir, kişi halüsinasyon görmeye başlar, hızlı nefes alır ve nabzı zayıflar. Bunun sonucunda nöbet ya da bilinç kaybı yaşayabilir.
4) Potasyum Seviyesinin Yüksek Olması
Potasyum vücudun düzgün bir şekilde işleyebilmesi için gerekli olan bir mineraldir. Ancak potasyum seviyesinin yüksek olması tehlikeli olabilir. Potasyum seviyesi normalden yüksek olduğunda yorgunluk, uyuşma, bulantı ya da kusma, nefes almada zorlanma, kalp atışının düzensiz olması ve nabzın zayıflaması görülebilir.
5) Kardiyak Tamponad
Kardiyak tamponad, kalbin vücuda yeterince kan pompalayamamasının sonucunda kalbin etrafında çok fazla sıvı toplanmasına neden olan ciddi bir rahatsızlıktır. Bu hastalık anksiyete, tansiyonun düşük olması, zayıflık, boyna doğru yayılan göğüs ağrısı, nefes almada zorlanma, nabzın zayıf olması ve bilinç kaybı gibi durumların yaşanmasına neden olur.
6) Ventriküler Taşikardi
Ventriküler taşikardi, kalp karıncıklarında başlayan çok hızlı kalp ritmidir. Bu duruma kalbin elektrik sistemindeki bir bozukluk yol açar. Ventriküler taşikardisi olan kişilerde nabız zayıf atar.
7) Arteriyel Embolizm
Arteriyel embolizm, damardaki bir pıhtının atardamarlara doğru ilerleyerek orayı tıkamasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Genellikle kolları, bacakları ya da ayakları etkiler. Arteriyel embolizm yaşandığında vücudun etkilenen bölümünde soğukluk, nabız zayıflığı, hareketin azalması, uyuşma, kasta spazmlar, cildin solması gibi belirtiler ortaya çıkar.
8) Aort Disseksiyonu
Aort disseksiyonu, atardamarların iç ve orta kısımlarının arasında bulunan damara kan girmesi anlamına gelir. Aortta yırtılma olduğunda bu durum acil müdahale gerektiren ciddi bir durum haline gelir. Belirtileri arasında nefessiz kalma, bayılma, terleme, vücudun bir tarafında zayıflık ya da felç, konuşma güçlüğü, bir kolda öbür kola göre daha düşük nabız ve kafa karışıklığı bulunur.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın