• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Nekrotizan Enterokolit Nedir (NEC)?

14 Aralık 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

⇒Şiddetli NEC vakalarında bağırsağın duvarında bir delik oluşabilir. Bu meydana gelirse, normal olarak bağırsakta bulunan bakteriler karnınıza sızabilir ve yaygın bir enfeksiyona neden olabilir. Bu tıbbi bir acil durum olarak kabul edilir.

⇒NEC doğumdan sonraki iki hafta içinde herhangi bir yeni doğanda ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, erken doğan bebeklerde daha yaygındır, vakaların %60 ila %80’ini oluşturmaktadır. 1,5 kilodan az bebeklerin yaklaşık %10’u NEC geliştirir.

⇒NEC çok hızlı ilerleyebilen ciddi bir hastalıktır. Bebeğiniz NEC belirtileri gösteriyorsa hemen tedavi almanız önemlidir.

Nekrotizan Enterokolit Belirtileri Nelerdir?

NEC belirtileri genellikle şunları içerir:

  • Karın şişmesi 
  • Karın renginin değişmesi
  • Kanlı tabure
  • İshal
  • Yetersiz beslenme
  • Kusma

Bebeğiniz ayrıca bir enfeksiyon belirtileri de gösterebilir:

  • Apne ya da solunum bozukluğu
  • Ateş
  • Letarji

Nekrotizan Enterokolite Neden Olur?

⇒NEC’in kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak zor bir doğum sırasında oksijen eksikliğinin, katkıda bulunan bir faktör olduğuna inanılmaktadır. Düşük oksijen veya kan akışının azalması durumunda, zayıflar. Bu zayıflamış hal, bakterinin besinden bağırsağa girmesini ve bağırsak dokularında hasara sebep olmasını kolaylaştırır. Bu bir enfeksiyon veya NEC gelişmesine yol açabilir.

⇒Diğer risk faktörleri arasında; çok fazla kırmızı kan hücresi bulunması ve başka bir gastrointestinal rahatsızlığa sahip olma yer alır. Bebeğiniz erken doğmuşsa NEC riski artmıştır. Prematüre bebekler genellikle az gelişmiş vücut sistemlerine sahiptir. Bu onların sindirim, enfeksiyonla mücadele ve kan ve oksijen dolaşımında zorluk çekmelerine neden olabilir.

Nekrotizan Enterokolitis Nasıl Teşhis Edilir?

⇒Bir doktor fiziksel muayene ve çeşitli testler yaparak NEC’i teşhis edebilir. Muayene sırasında doktor şişlik, ağrı ve hassasiyet kontrolü için bebeğinizin karnına hafifçe dokunacaktır. Sonra karın röntgeni yaparlar. Röntgen, bağırsak ile ilgili ayrıntılı görüntüler sunarak doktorun iltihap ve hasarı belirtilerini daha kolay görmesini sağlar. Bebeğinizin dışkısında da kan oluğ olmadığı test edilebilir. Buna dışkı gayak testi denir.

⇒Bebeğinizin doktoru, bebeğinizin trombosit düzeylerini ve beyaz kan hücresi sayımlarını ölçmek için belirli kan testlerini de yaptırabilir. Trombositler kanın pıhtılaşmasını sağlar. Beyaz kan hücreleri enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olur. Düşük trombosit seviyeleri veya yüksek beyaz kan hücresi sayısı NEC’nin bir göstergesi olabilir.

⇒Bebeğinizin doktorunun bağırsakta sıvı olup olmadığını kontrol etmek için bebeğin karın boşluğuna iğne sokması gerekebilir. Bağırsak sıvısının varlığı genellikle bağırsakta bir delik olduğu anlamına gelir.

Nekrotizan Enterokolit Nasıl Tedavi Edilir?

⇒NEC’i tedavi etmenin sayısız farklı yolu vardır. Çocuğunuzun özel tedavi planı aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olacaktır:

  • Hastalığın şiddeti
  • Çocuğunuzun yaşı
  • Çocuğunuzun genel sağlığı

⇒Ancak çoğu durumda, doktorunuz emzirmeyi durdurmanızı söyleyecektir. Bebeğiniz sıvılarını ve besin maddelerini intravenöz olarak veya bir IV yoluyla alacaktır. Bebeğinizin enfeksiyona karşı savaşmak için antibiyotiklere ihtiyacı olacaktır. Bebeğiniz şişmiş bir karın nedeniyle nefes almakta zorlanıyorsa, ekstra oksijen veya solunum yardımı alır.

⇒Ciddi NEC vakalarında ameliyat gerekebilir. Prosedür bağırsakların hasarlı bölümlerinin kaldırılmasını içerir.

⇒Tedavi süresince bebeğiniz yakından izlenecektir. Bebeğinizin doktoru, hastalığın daha da kötüye gitmediğinden emin olmak için düzenli olarak röntgen ve kan testleri gerçekleştirir.

Nekrotizan Enterokolitli Çocuklar için Görünüş Nedir?

⇒Nekrotizan enterokolit yaşamı tehdit eden bir hastalık olabilir, ancak çoğu bebek tedavi gördükten sonra tamamen iyileşir. Nadir durumlarda, bağırsak tıkanmasına yol açarak hasar görebilir ve daraltılabilir. Emilim bozukluğu gerçekleşmesi de mümkündür. Bu, bağırsağın besinleri emediği bir durumdur. Durumun bağırsaklarının kısmî olarak çıkarıldığı bebeklerde gelişmesi daha olasıdır.

⇒Çocuğunuzun görünüşü diğer faktörlerin yanı sıra genel sağlıklarına ve hastalığın şiddetine bağlıdır. Bebeğinizin özel durumuyla ilgili daha spesifik bilgi için doktorunuzla konuşun.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress