
♦♦Nöralji, sinirlerin tahriş olması ya da zarar görmesi nedeniyle meydana gelen bıçaklama, yanma ve ciddi ağrı hissidir. Sinirlerin vücudun herhangi bir yerinde olabilir ve sinir hasarı farklı nedenlerden olabilir. Bu nedenlerden bazıları:
- Yaşlanma
- Şeker hastalığı ya da MS gibi hastalıklar
- Zona hastalığı gibi enfeksiyonlar
Nöralji ağrılarının tedavisi nedene göre değişmektedir.
Nöralji Çeşitleri
1.Postherpetik Nöralji
♦♦Bu nöralji çeşidi zona hastalığından dolay meydana gelir ve vücudun herhangi bir yerinde olabilir. Zona hastalığı ağrı veren kızarıklık ve su toplanması ile karakterize edilen bir virüs enfeksiyonudur. Nöralji zona hastalığının ortaya çıktığı yerde meydana gelir. Ağrı hafif ya da ciddi olabilir. Aynı şekilde kalıcı ya da geçici olabilir. Aylar ya da yıllar boyunca sürebilir. Bazı vakalarda ağrı kızarıklıktan önce meydana gelir. Her zaman için sinir hatları üzerinde oluşur bu nedenle vücudun bir tarafı ile sınırlı kalır.
2.Trigeminal Nöralji
♦♦Bu nöralji çeşidi trigeminal siniri ile bağlantılıdır. Bu sinir beyinden ve yüzün değişik bölümlerinden geçer. Ağrı, sinirin beyin kökü ile buluştuğu noktada bir damar tarafından baskıya uğraması nedeniyle oluşabilir. Ayrıca MS nedeniyle de oluşabilir.
♦♦Trigeminal nöralji genellikle yüzün bir tarafında ciddi ağrılar oluşmasına neden olur. En çok 50 yaş üzerindeki insanlarda görülür.
3.Glosofarinjeal Nöralji
♦♦Glosofarinjeal sinirden, boğazda bulunur, kaynaklanan ağrı en sık görülenidir. Bu nöralji türü boğaz ve boyunda ağrıya neden olur.
Nöraljinin Nedenleri
Bazı nöralji türlerinin nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Ağrının nedenleri sinirde sakatlık olması, baskı oluşması ya da sinirin çalışma şeklinde değişiklikler olmasıdır.
1.Enfeksiyon
2.MS
3.Sinirlere Olan Baskı
4.Şeker Hastalığı
5.Daha Az Görülen Nedenler
Medikal Yardıma Ne Zaman Başvurulmalı?
Doktor Randevusundan Ne Beklenmeli?
Nöralji Tedavisi
Eğer doktorunuz nöraljinin nedeni kesin olarak bulabildiyse tedavi yönteminiz altında yatan neden göre belirlenir. Eğer neden bulunamadıysa tedaviniz ağrının azaltılmasına yönelik yapılacaktır. Potansiyel tedaviler:
- Ameliyat.
- Şeker seviyesinin daha detaylı kontrol edilmesi.
- Fiziksel terapi.
- Kaynağın bulunması için sinir engelleme tekniği.
- Ağrının azaltılması için ilaçlar.
Reçete edilebilecek ilaçlar:
- Antidepresanlar
- Nöbet engelleyici ilaçlar
- Kısa süreli narkotik ağrı ilaçları
- Sürülebilen kremler
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın