• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Obezite Genlerle Mi Alakalı? Bu Nedene Sığınmayın

8 Ekim 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Genetik Nadirlikler

Harvard Halk Sağlığı Fakültesi’ne göre, obezitedeki bazı genetik nadirlikler sadece genetik mutasyonlar sonucunda ortaya çıkıyor. Obezitenin nadir bir formu olan monogenetikobeziteye, iştah kontrolünü ve yiyecek alımını kontrol eden gende gerçekleşen özel bir mutasyonun neden olduğu bilinmektedir. Prader-Willi ve Bardet-Briedlsendromları gibi bazı genetik sendromlarda obeziteyle ilişkilendirilir.

Hayvan modellerde ve ikizler üzerinde yapılan çalışmalar, yaygın obezitenin genetikle bağlantısı olduğunu düşündürmektedir. Harvard Halk Sağlığı Fakültesi’ne göre, obezitenin bu türü tek bir genden değil, birden çok genden etkilenmektedir. Yaygın obezite, bazı kişilerin vücutlarında diğerlerine göre neden daha fazla yağ olduğunu açıklamaya yardımcı olabilir. Ama bütüne bakıldığında obeziteyi ortaya çıkaran en büyük etken hayat tarzıdır.

Kontrolü Ele Almak

Harvard Halk Sağlığı Fakültesi, obezite söz konusu olduğunda kalıtsal durumların kilonuzla ilgili kararları nadiren verdiğini belirtmektedir. Bazı kişiler genetik olarak obez olmaya eğilimli olsalar da beslenme düzeninizi, hayat tarzınızı ve çevresel faktörleri değiştirmek genetik eğilimin etkisini tersine çevirecektir. Obeziteyi önlemek için hayat tarzınızda yapabileceğiniz pek çok değişiklik bulunur.
Obezite riskini bu üç adımı atarak engelleyebilirsiniz:

1) Yürüyüş Yapın

Haftada 5 gün, günde 30 dakika yürüyüş yaparak kilonuzu kontrol altına alabilirsiniz. Amerikan Kalp Derneği’ne göre 68 kilo birisi, bir saat yürüdüğünde 240 kalori yakar. Buna vakit ayıramayacağınızdan mı endişeleniyorsunuz? Sakin olun. Bu 30 dakikalık yürüyüşleri gün içine bölebilirsiniz. İşe gitmeden önce 10 dakika, öğle arasında 10 dakika ve akşam yemeğinden sonra 10 dakika yürüyün. Ne kadar hareket ederseniz o kadar çok kalori yakarsınız. Böylece sağlık durumunuz da düzelmeye başlar.

2) Sağlıklı Beslenin

Sağlıklı beslenmek üzerinde yapılan açıklamaları dinleyin. Kitapları okuyun. Kilonuzu nasıl kontrol altına almanız gerektiğini bilmiyorsanız bu konuda araştırma yapmanız iyi olur. Ne yediğinizi düşünüp, diyetinize daha çok sağlıklı gıda eklemelisiniz. Her öğünde tabağınızın yarısı meyve ve sebzelerden oluşmalıdır. Yediklerinizi takip etmek için kullanabileceğiniz birçok uygulama bulunmaktadır. Bu uygulamalardan yardım alarak kalori takibinizi de yapabilirsiniz.

2) Stresle Başa Çıkmayı Öğrenin ve Uyku Kalitenizi Yükseltin

Pek çok araştırma, stresle obezitenin ilişkili olduğunu göstermektedir. 14 çalışmayı derleyen bir inceleme, stresteki artışın sağlıksız beslenme alışkanlıklarıyla ve kilo alımıyla yakından ilişkisi olduğunu ortaya koymuştur. Stresle baş etmek her zaman kolay değildir ama kendinizi rahatlatmak için küçük adımlar atabilirsiniz. Ailenizle ve arkadaşlarınızla vakit geçirmek, yoga ve meditasyon yapmak etkili olacaktır.

Geceleri güzel bir uyku çekmek kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Yakın zamanda yapılan pek çok çalışma, uyku eksikliğinin ve hormonal değişimlerin kilo almaya neden olduğunu gösteriyor.

Obezite, sadece genetiğin neden olduğu bir durum değildir. Hayat tarzınızda yapacağınız değişikliklerle bu durumu düzeltmeniz mümkündür. Genetik eğilimler, obeziteye neden olsa bile yapacağınız değişiklikler genlerle alakalı riskleri azaltır. Kilo vermeseniz bile, sağlıklı alışkanlıklar edinmeniz hayat kalitenizi artırır ve sağlık durumunuzu düzeltir.

Değişiklik, geçmişte kilo vermeyi denediyseniz gözünüzü korkutabilir. Her şeyi aynı anda değiştirmek yerine yavaş yavaş, küçük değişiklikler yapmaya çalışın. Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız küçük yürüyüşlere çıkın, tatlandırıcılı içecekleri bırakın ve daha iyi uyumaya çalışın. Bu küçük değişikliklerin kilonuzu kontrol etmek için son derece etkili olduğunu göreceksiniz.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress