
Genetik Nadirlikler
Harvard Halk Sağlığı Fakültesi’ne göre, obezitedeki bazı genetik nadirlikler sadece genetik mutasyonlar sonucunda ortaya çıkıyor. Obezitenin nadir bir formu olan monogenetikobeziteye, iştah kontrolünü ve yiyecek alımını kontrol eden gende gerçekleşen özel bir mutasyonun neden olduğu bilinmektedir. Prader-Willi ve Bardet-Briedlsendromları gibi bazı genetik sendromlarda obeziteyle ilişkilendirilir.
Hayvan modellerde ve ikizler üzerinde yapılan çalışmalar, yaygın obezitenin genetikle bağlantısı olduğunu düşündürmektedir. Harvard Halk Sağlığı Fakültesi’ne göre, obezitenin bu türü tek bir genden değil, birden çok genden etkilenmektedir. Yaygın obezite, bazı kişilerin vücutlarında diğerlerine göre neden daha fazla yağ olduğunu açıklamaya yardımcı olabilir. Ama bütüne bakıldığında obeziteyi ortaya çıkaran en büyük etken hayat tarzıdır.
Kontrolü Ele Almak
Harvard Halk Sağlığı Fakültesi, obezite söz konusu olduğunda kalıtsal durumların kilonuzla ilgili kararları nadiren verdiğini belirtmektedir. Bazı kişiler genetik olarak obez olmaya eğilimli olsalar da beslenme düzeninizi, hayat tarzınızı ve çevresel faktörleri değiştirmek genetik eğilimin etkisini tersine çevirecektir. Obeziteyi önlemek için hayat tarzınızda yapabileceğiniz pek çok değişiklik bulunur.
Obezite riskini bu üç adımı atarak engelleyebilirsiniz:
1) Yürüyüş Yapın
Haftada 5 gün, günde 30 dakika yürüyüş yaparak kilonuzu kontrol altına alabilirsiniz. Amerikan Kalp Derneği’ne göre 68 kilo birisi, bir saat yürüdüğünde 240 kalori yakar. Buna vakit ayıramayacağınızdan mı endişeleniyorsunuz? Sakin olun. Bu 30 dakikalık yürüyüşleri gün içine bölebilirsiniz. İşe gitmeden önce 10 dakika, öğle arasında 10 dakika ve akşam yemeğinden sonra 10 dakika yürüyün. Ne kadar hareket ederseniz o kadar çok kalori yakarsınız. Böylece sağlık durumunuz da düzelmeye başlar.
2) Sağlıklı Beslenin
Sağlıklı beslenmek üzerinde yapılan açıklamaları dinleyin. Kitapları okuyun. Kilonuzu nasıl kontrol altına almanız gerektiğini bilmiyorsanız bu konuda araştırma yapmanız iyi olur. Ne yediğinizi düşünüp, diyetinize daha çok sağlıklı gıda eklemelisiniz. Her öğünde tabağınızın yarısı meyve ve sebzelerden oluşmalıdır. Yediklerinizi takip etmek için kullanabileceğiniz birçok uygulama bulunmaktadır. Bu uygulamalardan yardım alarak kalori takibinizi de yapabilirsiniz.
2) Stresle Başa Çıkmayı Öğrenin ve Uyku Kalitenizi Yükseltin
Pek çok araştırma, stresle obezitenin ilişkili olduğunu göstermektedir. 14 çalışmayı derleyen bir inceleme, stresteki artışın sağlıksız beslenme alışkanlıklarıyla ve kilo alımıyla yakından ilişkisi olduğunu ortaya koymuştur. Stresle baş etmek her zaman kolay değildir ama kendinizi rahatlatmak için küçük adımlar atabilirsiniz. Ailenizle ve arkadaşlarınızla vakit geçirmek, yoga ve meditasyon yapmak etkili olacaktır.
Geceleri güzel bir uyku çekmek kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Yakın zamanda yapılan pek çok çalışma, uyku eksikliğinin ve hormonal değişimlerin kilo almaya neden olduğunu gösteriyor.
Değişiklik, geçmişte kilo vermeyi denediyseniz gözünüzü korkutabilir. Her şeyi aynı anda değiştirmek yerine yavaş yavaş, küçük değişiklikler yapmaya çalışın. Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız küçük yürüyüşlere çıkın, tatlandırıcılı içecekleri bırakın ve daha iyi uyumaya çalışın. Bu küçük değişikliklerin kilonuzu kontrol etmek için son derece etkili olduğunu göreceksiniz.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın