
Oftalmoskopi Ne Zaman Kullanılır?
- Optik sinirlerde hasar
- Retina ayrılması
- Glakom
- Sarı nokta hastalığı
- Sitomegalovirüs (CMV)
- Melanom
- Hipertansiyon
- Şeker hastalığı
Oftalmoskopi İçin Nasıl Hazırlanılmalı?
- Oftalmoskopi öncesinde doktorunuz göz bebeklerinizin genişlemesi ve arkalarının daha rahat görülmesi için damla kullanır.
- Bu damlalar birkaç saat için görüşünüzün bulanıklaşmasına ve gözlerinizin ışığa hassas olmasına neden olabilir. Göz bebeklerinizi test sonrasında korumak için yanınızda güneş gözlüklerinizi getirin. Ayrıca sizi eve götürmesi için yanınızda bir kişi getirin. Eğer işiniz temiz bir görüş gerektiriyorsa o gün için iş yerinizden izin almanız gerekir.
- Herhangi bir ilaca karşı alerjiniz varsa doktorunuza söyleyin. Alerjik reaksiyona yol açabilecek göz damlalarını kullanmaktan kaçınacaktır.
- Bazı ilaçlar göz damlaları ile etkileşime geçebilir. Bu nedenle kullandığınız reçetesiz ilaçlar ve takviyeler de dahil olmak üzere bütün ilaçlarınızı doktorunuza bildirmeniz gerekmektedir.
- Son olarak kendiniz glokom hastası iseniz ya da ailenizde glokom hastası olan bir kişi doktorunuza söylemeniz gerekir. Glokom hastalığı riski durumunda muhtemelen göz damlası kullanılmayacaktır.
Test Sırasında Ne Olur?
*Prosedürün başlangıcında doktorunuz göz bebeklerinizin büyümesi için göz damlası kullanabilir. Bu damlalar nedeniyle gözünüzde birkaç saniye için batma hissi oluşabilir. Ayrıca ağzınızda alışılmadık bir tat bırakabilirler.
*Doktorunuz gözünüzün arka bölümünü büyümüş olan göz bebeklerinizden inceleyecektir. Yapılabilecek olan 3 farklı muayene vardır.
- Direkt muayene
- Dolaylı muayene
- Yarık lamba muayenesi
- Direkt Muayene
*Bir sandalyeye oturtulursunuz. Odadaki ışıklar kapatılır. Doktorunuz karşınızda oturur ve bir oftalmoskop kullanarak gözünüzü muayene eder.
*Oftalmoskop üzerinde ilave lensler bulunan bir alettir. Doktorunuz bu lensler araçlığı ile bakarak gözlerinizi muayene eder. Muayene için farklı yönlere bakmanız istenebilir.
Dolaylı Muayene
*Bu test doktorunuzun göz yapınızı daha detaylı incelemesini sağlar.
*Bu test için uzanmanız ya da yatay bir şekilde oturmanız istenir. Doktorunuzun alnının ortasında parlak bir ışık bulunur. Bir lens yardımı ile bu ışık gözünüze doğrultulur ve muayene edilir.
*Doktorunuz muayene sırasında belirli yönlere bakmanızı ister. Ayrıca küçük bir sonda ile gözünüze baskı da uygulanabilir.
Yarık Lamba Muayenesi
*Bu prosedür doktorunuza dolaylı muayene ile aynı görüntüyü sağlar ancak daha detaylıdır.
*Yarık lamba adı verilen bir aletin önünde oturursunuz. Alnınızı ve çenenizi buna yerleştirmeniz istenir. Böylece muayene sırasında başınız sabit durur.
*Siz pozisyonunuzu aldığınız zaman doktorunuz parlak bir ışık açar. Ardından bir mikroskop ile gözünüzün arka tarafını görebilir. Daha iyi bir görüş elde edebilmek için farklı yönlere bakmanız istenebilir ve doktorunuz parmakları ile gözlerinizin açık kalmasını sağlayabilir. Ayrıca küçük bir sonda ile gözünüze baskı uygulanabilir.
Riskler Nelerdir?
Oftalmoskopi genellikle rahatsız edicidir ancak ağrıya neden olmamalıdır. Işıkların kapatılmasının ardından ardıl görüntüler görebilirsiniz.
Nadir durumlarda göz damlalarına reaksiyon verebilirsiniz. Neden olabileceği durumlar:
- Ağız kuruması
- Kanlanma
- Sersemlik
- Bulantı ve kusma
- Dar açılı glokom
Bir cevap yazın