
⇒Tomografi kontrast boya ile veya kontrastsız yapılabilir. Kontrast madde doktorunuzun önemli damar ve yapıları analiz etmesine yardımcı olur. Ayrıca boyasız olarak görülemeyen anormallikleri belirlemelerine de izin verir.
Omuz Tomografisinin Amacı Nedir?
⇒Omuz tomografisinin en yaygın nedeni, bir yaralanmadan sonra omzu değerlendirmektir. Bu, tek seferlik bir yaralanma veya tekrarlayan bir yaralanma da olabilir. Örneğin tekrar tekrar yuvasından çıkan veya yerinden oynayan omuz gibi. Tarama doktorunuzun kırıklarınızı daha net bir şekilde değerlendirmesine veya şüpheli bir kırığı tanımlamasına yardımcı olabilir.
Doktorunuz aşağıdakiler için bir omuz tomografisi kullanabilir:
- Kan pıhtılarını tanımlamak
- Kitleleri veya tümörleri tanımlamak
- Enfeksiyonları tanımlamak
- Kaslara, tendonlara veya ligamentlere gözyaşı tanımla
- Eklem iltihabı tanımlamak
- Travma sonrası dislokasyon veya kırık gibi yaralanmaların teşhisi
- Ameliyat öncesi planlar yapmak
- Yaralanmanızın tedavisinin seyrini belirlermek
⇒Özellikle omuzda MRI yapılamıyorsa (örneğin, bir hastanın kalp pili söz konusu olduğunda), doktorunuz omuz eklem ile ilgili ağrı, sertlik veya sesleri tıkama gibi sorunları tanımlamaya yardımcı olmak için basitçe bir omuz tomografi testi isteyebilir.
Omuz Tomografisinin Riskleri Nelerdir?
⇒Bir omuz tomografisi çok az risk taşır.
⇒Prosedürde kullanılan kontrast boya, alerjik reaksiyona veya böbrek problemlerine neden olabilir. Böbrekleriniz hastalık veya enfeksiyon nedeniyle zarar görmüşse bu risk daha yüksektir. Yeni boyalar böbrekler için daha az risk oluşturur.
⇒Herhangi bir Röntgen ile olduğu gibi, Tomografi sırasında radyasyona maruz kalma da vardır. Bir Röntgen testinde kullanılan radyasyon seviyeleri yetişkinler için güvenli kabul edilir, ancak gelişmekte olan bir fetus için değildir. Hamileyseniz veya hamile olabileceğinize inanıyorsanız doktorunuza söyleyin.
Omuz Tomografisi İçin Hazırlık
⇒Test, invaziv olmadığından, Tomografi için hazırlık, sizin için fazla çaba gerektirmez.
⇒Gevşek ve rahat kıyafetler giymek isteyeceksiniz çünkü bir masaya uzanmanız gerekecek. Ayrıca, herhangi bir takı ve diğer metalik eşyaları vücudunuzdan çıkarmanız için talimat verilecektir.
Omuz Tomografi Nasıl Yapılır?
⇒Bir tomografi bir hastanenin radyoloji bölümünde veya teşhis prosedürlerinde uzmanlaşmış bir klinikte yapılır. Mücevherlerinizi çıkardıktan ve bir hastane elbisesi giyersiniz ve bir CT teknisyeni sizi bir sedyeye yatırır.
⇒Kontrast boya kullanılıyorsa, damar içine yerleştirilmiş bir hattınız olacaktır. Bu, kolunuza bir iğne sokmayı içerir, böylece kontrast boya damarlarınıza enjekte edilebilir. Acı, kanınızın çekilmesine benzer şekilde minimaldir.
⇒Teknisyeniniz test sırasında belirli bir pozisyonda yatmanızı isteyebilir. Kaliteli bir görüntü elde etmek adına yeterince doğru konumda kalmanıza yardımcı olmak için yastık veya kayış kullanabilirler. Ayrıca, görüntülerin bulanıklaşmasını önlemek için kısa taramalar sırasında nefesini tutmanız gerekebilir.
⇒Ayrı bir odadan teknisyeniniz masayı CT makinesine taşımak için bir uzaktan kumanda kullanacaktır. Cihaz plastik ve metalden yapılmış dev bir halka gibi görünür. Masa, delikten geçerek ileri geri hareket ettiğinde etrafınızda dönecektir.
⇒Bir tarama turundan sonra, teknisyen görüntüleri incelerken beklemeniz gerekebilir. Görüntülerin doktorunuz tarafından doğru bir şekilde okunması için yeterince açık olduğundan emin olmaları gerekir.
⇒Taramalar tamamlandığında normal kıyafetleriniz giyip gününüze devam edebilirsiniz.
⇒Tipik bir Tomografi 30 ila 45 dakika arasında tamamlanır.
Omuz Tomografindan Sonra
⇒Bir omuz tomografindan elde edilen sonuçların işlenmesi tipik olarak bir gün alır. Doktorunuz, taramanızın sonuçlarını tartışmak için bir takip randevusu planlayacak ve bulgulara bağlı olarak nasıl ilerleyeceğinizi size söyleyecektir.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın