
Otizmin seviyesini belirlemek için doktorlar iki şeye dikkat ederler:
- Sosyal iletişim becerileri
- Kısıtlı ve kendini tekrarlayan davranışlar
Seviye ne kadar azalırsa, kişinin ihtiyacı olan destek de o kadar azalır. Örneğin, 1. seviye otizmi olan bir kişi hafif belirtiler gösterir ve çok fazla desteğe ihtiyacı olmaz. 2. ve 3. seviyedeki otizm orta şiddetli ve yoğun belirtilerin olduğu seviyelerdir ve bu seviyelerde daha fazla desteğe ihtiyaç duyulur.
Kişinin özel ihtiyaçlarına yönelik desteğin nasıl sağlanacağına dair belirli kurallar yoktur.
Bu seviyeler daha doğru teşhis konulmasını sağlasa bile teşhis koyma açısından mükemmel değillerdir. Bazı kişiler bu üç seviyeden hiçbirine uymayabilir. Otizm belirtileri zamanla değişebilir ve şiddeti azalıp artabilir.
1. Seviye Otizm
2. Seviye Otizm
3. Seviye Otizm
Otizmin Seviyeleri Nasıl Belirlenir?
Otizmi teşhis edebilmek için kan testi, görüntüleme testi veya tarama yapılmaz. Otizmi teşhis edebilmek için pek çok faktör göz önünde bulundurulur. Bu durumlar arasında davranışlar, iletişim becerileri ve genetik faktör bulunmaktadır.
Doktorlar, bu durumları inceledikten sonra, kişinin günlük alışkanlıklarıyla ve sosyal hayattan beklentileriyle ilgili sorular sorarlar. Hastaya psikolojik test uygulayabilirler. Teşhis, hangi belirtinin daha belirgin olduğuna bağlıdır.
Otizm seviyeleri, birbirlerinden siyah ve beyaz kadar ayrı değillerdir. Herkes için otizm seviyesi belirlenemeyebilir. Böyle durumlarda seviyeler, doktorların etkili bir tedavi planı oluşturabilmesi için kaba bir çerçeve oluşturulmasına yardımcı olabilir.
Sizde veya çocuğunuzda otizm olmasından şüpheleniyorsanız endişelerinizi aile hekiminizle paylaşabilirsiniz.
Otizmi üç kategoriye ayırmak oldukça yeni bir uygulamadır. Bu seviyeler kişinin ne kadar desteğe ihtiyacı olduğunu belirler. Kişilerin ne tür bir destek almaları gerektiğini belirtmez.
Gelecekte uzmanlar tedaviye yönelik daha belirgin yöntemler ortaya koyabilir. O zamana kadar bu seviyeler, kişinin ne tür bir tedavi alması gerektiğine karar verilirken başlangıç noktası olarak kabul edilecektir.
Kaynak: https://www.healthline.com
Bir cevap yazın