• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Öz-Disiplin Nasıl Sağlanır?

1 Eylül 2018 By Multiyaşam Staff 24 Yorum

Uzun vadede, disiplinsizlik bazı beceri ve yeteneklerin (bir müzik aleti çalmak, yabancı dil öğrenmek gibi) kazanılamaması, dolayısıyla bunlarla gelen özgürlükten mahrum kalınması anlamına gelir.

Öz-disiplin anlık olarak ne hissettiğinize göre değil, ne düşündüğünüze göre hareket eder. Hayatta en çok önem verdiğiniz şeyler için, anın hazzı ve heyecanından fedakarlık yapmaktır. Bu yüzden öz-disiplin:

  • İlk heyecan geçtikten sonra bir proje veya fikre çalışmaya devam etmenizi,
  • Kanepede uzanıp, TV izlemek yerine spora gitmenizi,
  • Çalışmak için erken kalkmanızı,
  • Diyetinizi bozma düşüncesi geldiğinde “HAYIR” diyebilmenizi,

ve sizin için doğru ve yararlı olan daha birçok şeyi sağlar..

Geçmişte, öz-disiplin bende eksik olan şeydi ve bunun sonucu olarak şu an yapmaktan keyif alacağım birçok şeyden mahrum kaldım (gitar çalmak gibi). Ama bu konuda iyileştim ve şimdi öz-disiplin sabah 5’te uyanıp, koşmamı ardından da bu makaleyi yazmamı sağlıyor. İnanın, yatağımda kıvrılıp yatmayı isterdim, ama artık arzularım şuurumun önüne geçmiyor.

Eğer öz-disiplin konusunda zorlanıyorsanız, güzel haber geliştirilebiliyor olması. Mesela, kendimi erken kalkmak için eğiteli sadece 2 yıl oluyor. İşte öz-disiplinin 5 karakteristik özelliği :

1) Kendini Bilmek

Disiplin o an ne hissettiğine aldırmadan, en doğru olan için verdiğin karara göre hareket etmektir. Bu yüzden öz-disiplinin ilk özelliği kendini bilmektir. Amaçlarınızı ve değerlerinizi en iyi yansıtan davranışlar ve eylemlere karar vermelisiniz. Bu süre içe-bakışı ve öz analizi gerektirir. Özellikle, kararlarınızı yazarak onları daha belirgin, daha güçlü ve daha efektif hale getirebilirsiniz. Zaman ayırıp hedeflerinizi, hayallarinizi, isteklerinizi yazmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Daha da iyisi kişisel bir hedef tanımı yapmanız. Bunları yazıya dökmenin “kim olduğum”, “ne yapmak istediğim” ve “kendime biçtiğim değer” noktalarında bana güçlü bir irade kazandırdığını fark ettim.

2) Bilinçli Farkındalık

Öz-disiplin ne yapıp ve ne yapmadığınız konusunda farkındalığı da gerektiriyor. Düşünün, davranışınızın disiplinsiz bir hareket olduğunun bilincinde olmazsanız, diğer türlü nasıl hareket edebilirsiniz?

Öz-disiplini oluşturmaya başladığınızda, bazı zamanlar kendinizi disiplinsiz hareket ederken yakalayabilirsiniz (tırnak yemek, spordan kaçınmak, abur cubur yemek gibi). Öz disiplin üretmek zaman alır. Burada esas nokta, disiplinsiz hareketlerinizin bilincinde olmaktır. Zamanla bilinçlilik daha erken gelecektir. Yani disiplinsiz bir hareket yapmadan önce, kendinizi bilinçli bir konumda bulacaksınız. Bu da size hedeflerinizle uyuşan kararlar verme fırsatı verecek.

3) Öz-disipline Sadakat

Hedef ve hayallerinizi yazmak tek başına yeterli değil. Onlara içten bir bağlılık göstermeniz gerek. Yoksa, alarm saat 5’te çaldığında erteleyip “beş dakika daha” demekte hiçbir mahsur görmeyeceksiniz. Ya da baştaki motivasyon ve heyecan geçtikten sonra projenizi tamamlamaktan vazgeçeceksiniz.

Bu bağlılık konusunda problem yaşarsanız, yapacağınızı söylediğiniz şeyleri takip etmek noktasında bilinçli bir yol izleyin: Yapmak istediğiniz nedir ve buna ne zaman karar verdiniz? Sonra da bu konuda yaptıklarınızı not edin ve kendinizi değerlendirin (puanlayın). Unutmayın ölçülen şey, gelişir.

4) Cesaret

Resimdeki adamın çenesinden damlayan ter damlasına dikkat ettiniz mi? Hata olmasın, öz disiplin genellikle oldukça zordur. Duygular, iştah ve tutkular ona karşı gelen büyük güçlerdir. Bu yüzden öz disiplin cesarete büyük oranda bağlıdır. Çok zor bir engelle karşılaştığınızda, kolay bir şeymiş gibi davranmayın. Bunun yerine o acıyla ve zorlukla yüzleşecek cesareti bulun kendinizde. “Kişisel küçük zaferler” kazanmaya başladıkça, özgüveniniz artacak ve öz disipline destek olan cesaret daha doğal olarak sizde yer edecek.

5) İçsel Eğitmenlik

İç konuşma genelde zararlıdır ama onu kontrol etmeyi başardığınızda çok yararlıdır. Zorlandığınızı düşündüğünüz zaman, kendinizle konuşmanızı, kendinize cesaret vermenizi ve kendinizi rahatlatmanızı tavsiye ediyorum. Her şey bir kenara, iç konuşmanın kendisi size hedeflerinizi hatırlatır, cesaretinizi getirir, bağlılığınızı güçlendirir ve görevinizin bilincinde olmanızı sağlar. Zorluklarla karşı karşıya geldiğim zaman hep şu sözü kendime hatırlatırım. “Disiplinin bedeli, pişmanlığın acısından her zaman daha azdır. ” Bu sözü hafızanıza yerleştirin ve zorluklarla karşılaştığınızda hatırlayın. Hayatınızı değiştirebilir..

Etiketler: Öz Disiplin Nedir? Nasıl Sağlanır?

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Comments

  1. bet says

    9 Nisan 2015 at 00:29

    anlattıklarınız eski siz/şimdiki ben 🙂

    Cevapla
  2. neri says

    14 Ağustos 2015 at 11:44

    hayatımı hep erteleyerek yaşıyorum. mutsuzum hem de çok. yüksek potansiyeli olan ama bunu gereksiz şeyler için harcayan biriyim. hayatımı bunun acısıyla tüketiyorum. kendime sözler veriyorum düzelteceğime dair ama ilk fırsatta yine tembelliğe koşuyorum. hep bir bahanem var. psikiyatristlere gittim ilaçlar kullandım ama nafile. bilinçli bir hastaya yardım bile edemiyorlar. her şeyin beyinde bittiğinin farkındayım. eskiden böyle biri değildim çünkü. ama artık o kadar tembelim ki nefes almak bile acı veriyor. bunları yazarken bile elim kolum uyuşuyor, titriyorum. hayatımı ben mahvediyorum, kimsenin yardım etmesine de izin vermiyorum. kendi başıma düştüğüm bu bataklıktan çıkmaya çalışıyorum ama çaba göstermiyorum. an geliyor çıkmak için çırpınıp duruyorum ama çırpındıkça batıyorum. eskiden sonu var, dibe vururum sanıyordum ama o da olmadı. dibi yok battıkça batıyorum. yaşayarak ölüyorum. çocukluğumdan beri aklını kullanmayan insanlardan nefret ettim. tabi o zamanlar böyle değildim. ama şu an en nefret edilesi ben oldum. hayat o kadar güzel fırsatlar sunuyor ki bana, birçok kişinin arayıp da bulamadığı cinsten. ama ben kıymetini bilmiyorum. o güzelliklerin bana ulaşmasını bile erteliyorum. hayatım elimden uçup gidiyor ve ben sadece üzülerek izliyorum. siz de bunları yaşamışsınız bana yardımcı olur musunuz 🙁

    Cevapla
    • Sevgi says

      20 Ağustos 2015 at 01:05

      Eğer ölümü daha düşünerek yaşarsanız, hiç bir şeyi ertelemezsiniz.Her dakika sona gidiyoruz. Kum saati hızla akıyor.

      Cevapla
    • klm says

      21 Ağustos 2015 at 12:20

      Beni mi tarif ettiniz! Gün içinde internet sayfaları arasında kendimi arıyorum, neyim var ne oluyor bana, bi cevap bulur muyum diye. kendimi yeterince tanımadığımı sınırlarımı bilmediğimi düşünüyorum ya da hayatta bi amacım mı yok? şımarık mıyım? çok mu dertsiz büyümüşüm? Hersey havada ve ben ciddi bir boşlukta en güzel yıllarımı ne oluyor bana diye düşünerek geçiriyorum. ilaç da denedim psikologa da gittim, psikoloğuma yararlı tavsiyeler verdim sanırım. hayat mı çok ciddi ben mi kendimden çok sey umuyorum acaba! ne bileyim.

      Cevapla
      • Beyza says

        28 Ağustos 2015 at 00:12

        Bence namaz kılmayı dene(eğer kılmıyorsan) ama böyle baştan savma değil dikkatlice için rahatlar kendini hiç olmadığı kadar hafif rahat hissedersin. İnanmazsan eğer dene . Ben de senin dediğin soruları kendime çok soruyorum ama ibadet seni bu sorulardan sıyırır. Emin ol :))) umarım benim dediklerimi bir dost olarak algılamışsındır çünkü ben de arayış içinde olan bir insanım seni anlıyorum. İnşAllah mutlu olursun.

        Cevapla
        • hatice says

          30 Kasım 2015 at 17:46

          ibadet etmek ,mükemmel bir öz disiplin sağlıyor yıllardır psikolojik sorunla yasadım ilaç kullandım en son gittiğimde ilaçların hepsini ani kararla çöpe attım içimdeki manevi boşluktan kaynaklanıyormuş çok geç anladım ..ibadetlerimi düzenli ve sürekli yapacağım dedim iyiki demişim gün geçtikçe düzeldim namaz kıldıkça piskolojim zamanı kullanmam düzeldi . bukadar beklemiyordum 11 de kalkan ben nmaz kılacağım diye 6 da uyanan biri oldum..farkına varmadan .hayatım sekillendi.çok çabuk da üzülmüyorum yanlızlık duygum gitti tabi insan sorunlarda afallıyor bir çaresizlik hissediyor ama o çaresizliğin arkanızda eğer bir yaratıcı varsa ve bunu anlıyorsanız sıkıntınız hafifliyor geç oldu olgunlaşmak…üzüldüyorum kaybettiğim yıllar için bir adam için hayatımı mahvettim sonunda geç olsada kendimi buldum….haddim değildir ders vermek ama manevi ilacın özellikle namazın secdedeki teslimiyet ve askını tatmanızı isterim…

          Cevapla
  3. Kemal says

    11 Ocak 2016 at 11:35

    Namaz konusunda gerçekten haklısınız ben bu yazıyı internetten disiplinli yaşamak nasıl olur sorusu ile okudum daha önce namaz kılıyordum nefsime (egoma) uydum bıraktım namaz kıldığım zaman ki yaşantım daha pozitifti hayata daha mutlu bakabiliyordum şimdi ise karamsar karmaşık başladığı işi bitiremeyen veya sürekli erteleyen biri oldum sonuç olarak ben ilacımı buldum şimdi abdest alıp öğle namazıyla kararlı ve iradeli olarak bu sefer bırakmamak üzere bu işe başlamak bir ay sonra ne durumdayım size yazacağım inşaallah okuyan olsun yada olmasın bu da benim hedefim 🙂

    Cevapla
    • ceyda says

      2 Mart 2016 at 22:48

      İnşallah dediğinizi yapmak nasip olmuştur 🙂

      Cevapla
  4. Sedat says

    1 Şubat 2016 at 00:18

    Güzel bir Blog ve güzel yazilar var.Herkeze yazilari icin tesekkurler.

    Cevapla
  5. Musa says

    8 Nisan 2016 at 09:17

    Evet güzel paylaşımlar
    Herkes yazmış
    Allah sizin de bizimde yardımcımız olsun . Hep kolay olanı tercih ediyoruz ben de var bu hastslıklar bazen asabiyet vb . Doktora gittim bana ilacı dayadı hemen doğru dürüst konulmadan ilacı biraz kullandım bir hafta yşayan ruhsuz bir ölü gibiydim . Eşim dedi ki bırak bu ilaçı bize bağır çağır ama böyle yaşayan bir ölü oluyorsun .
    İlacı bıraktım . Aslında sulu gözlüyüm birine bağırsam ben ondan daha fazla üzülürüm .
    İlacı bıraktım çok dua ettim rabbim kurtar beni diye . Bana gelen problemlerle sinirlenmeden baş etmeye söz verdim . Ama bu da yetmedi snra farkettim ki az yediğim zaman daha az sinirleniyordum az yemeyi adet edindim . Sonra Allah’a dua etmekten mutlu olmaya başladım . Umuyorum ki rabbim beni kurtaracak yoksa heba olup giderim . Herşey onun elinde beni yaratan da başka kime gittiysem anlamadı zaten beni . Ya beni hafife aldı ya da derdimi .
    Bir de imkanı olanlar sahabe ve evliya kabirlerini ziyaret etsinler orada 5 /10 dk otursunlar düşünsünler ..
    Sonra da şunu desinler ben Allah için sizi ziyarete geldim Siz de benim için Allaha dua edin de Rabbim beni sıkıntılarımdan kurtarsın …
    Allah sizin ve bizim yardımcımız olsun … Selametle kalınız

    Cevapla
  6. Mehmet says

    6 Mayıs 2016 at 18:26

    Simdi bunlari okudum felaket gaza geldim ama bunlari daha once de defalarca yasamistim ne istikrar ne irade hicbisey yok benim sorunum suan deil sabah alarm caldiginda basliyo biri bana yardim etsin lan

    Cevapla
  7. Kemal nerdesin says

    21 Mayıs 2016 at 01:43

    Kemal nerdesin verseydin bize gazı şöyle yaptım böyle yaptım… 😉 inşallah buraya cevap yazarsın ve güldür güldür çoşkun bir şekilde hayatını guzelleştirmiş biri olarak yazarsın bu da benim sana dua niyetinde iyi temennim olsun…

    Cevapla
  8. ulden says

    27 Temmuz 2016 at 09:32

    Gaza getirici ve düşündürücü şahane bir yazı teşekkürler

    Cevapla
  9. kaan says

    8 Ağustos 2016 at 10:27

    benim öz disiplini sağlama yöntemim burda yazan herşeyle uyuşuyor

    şunu açık yüreklilikle söylemeliyimki, gerçekten sevdiği şeyleri yapan herkes kendini kolaysa disipline edebilir. yeterki o işten zevk alın o zaman gece gündüz çalışmak bile sizi asla yormaz, blakis hep daha fazla çabalamak daha fazla koşturmak istersiniz ve buda sizin yaptığınız iş konusunda uzman biri olmanızı sağlar ve dolayısıyla o alanda aranan insan olursunuz buda maaşınızı kendiniz belirlemeniz anlamına gelir herkese bol şans diliyorum…

    Cevapla
  10. havva says

    25 Ağustos 2016 at 11:55

    ben de burada cesaret

    Cevapla
  11. deniz says

    16 Ekim 2016 at 13:02

    Tembelliği kendinzden degil şeytandan bilin.risaledeki ümitsizlik bahsi bana ilaç gibi geldi.ümitszlik batakliktir.mehmet akifin şiiri çok guzel.
    Ye’s öyle bataktır ki; düşersen boğulursun. Ümmîde sarıl sımsıkı, seyret ne olursun! Azmiyle, ümidiyle yaşar hep yaşayanlar; Me’yûs olanın rûhunu, vicdânını bağlar….kuran ruha şifadır,bu dunyanın çok bir önemi yok..ebedii hayatımıızı kuurtarmaya bakalımm.yıllar sonra biz gidicez yerimize baskaları gelicekk.Allah bu dunyaya degil ahirete önem veriyor.yoksa kafir su içemezdi.ahiret bu dunyada kazanılır.ama seytan bizi kendisine benzetip ümitsizliğe dusurup ahiretmizi mahvtmk istyor.seytan Allahtan ümidini kestiği için şeytann oldu.

    Cevapla
  12. deniz says

    16 Ekim 2016 at 13:36

    Hayatnızda hep tercih yapın.her zaman onunuzde 2yol bardr ve siz birini tercih edersiniz.mesela ya şu an kalkıp işimi yapıcam yada tembelliği tercih edicem.yada annenizesinirlendiniz diyelim ki bagrıp bagırmamak 2 tervih.tercihlerle örülmüş bir haaytmz var.ya iyiyizdirya kötü ya tembel ya çalşkan ya başarlı ya başarısız. HAYATIN HER ANINDA ÖNUMUZE 2 YOL ÇIKAR YA DOĞRUYU TERCİH EDERİZ YA YANLIŞI.HEP BUNU DÜŞÜNÜN.Böyle düşünerek hayatımda inanılmaz değişikleryaptım…

    Cevapla
  13. Sezer says

    23 Ekim 2016 at 19:49

    Selam arkadaslar gercekten bilinçli bir sekilde yapilan dua ibadet insanin icindeki o derin yanlizliga çagre oluyor ne demis hz ali alimin uykusu ibadet cahilin ibadeti yorgunluktan baska birsey degildir hayati gercekleriyle kabul edip kendimizi luzumsuz yere uzmemeye çalisacagiz onemli olan elimizdekilerin kiymetini bilip daha iyisi icinde gayret gosterecegiz oldugu kadar olmadigi keder diyebilmeliyiz emin olun istedigimiz herseye sahip olsak bile mutsuz olurduk cunku insan asla doymuyor bu yuzden zaten olum var duzgun bir sekilde dolu dolu yasamak dileğiyle hepinize selamlar☺??☺?

    Cevapla
  14. Ferhat says

    25 Ekim 2016 at 14:28

    Disiplin için motivasyon gerekiyor. Sabretmek, mücadele etmek, azmetmek…. Tüm bunlar için doğru bir amaç gerekiyor. Sevmediğiniz bir işi sırf mecbur olduğunuz için yapıyorsanız, çevrenizde can dostlarınız yoksa, doğru bir amaca odaklanmadıysanız disiplin çok zor hatta anlamsız olur. Varlık amacını düşünmesi ve anlaması lazım kişinin. İbadetler elbette bu konuda yardımcı olacaktır. Ama ibadetler kuru birer eylemler olarak kalmamalı. Ve en önemlisi çevrenizde amacınıza saygı duyan, size destek olan kişilerin olması. Bir yerden başlanılması gerekiyorsa bence önce kişi çevresini, arkadaşlarını değiştirerek başlamalı. Aç kalma korkusunu yenip mecbur olduğu değil keyif aldığı işi yapmalı. İnsanlığa, dünyaya faydalı olacak küçük uğraşlar edinmeli. Birazda kendini sevmeli, tüm bunları başarmak için gerekli olan tüm donanıma sahip olduğuna inanmalıdır.
    Keyif dolu, doğru amaçlara odaklanmış, iyi bir hayat diliyorum.

    Cevapla
  15. Ahm says

    8 Aralık 2016 at 20:19

    Merhabalar,

    Size çok teşekkür ediyorum. Üniversite sınavına hazırlanan biri olarak, eksikliğini hissettiğim şeyin disiplin olduğunu bana gösterdiniz. Ayrıca son kısımda verdiğiniz sözü şu şekilde çevirirsek daha hoş duruyor,

    ”Disiplinin bedeli, pişmanlığın acısıyla karşılaşmamaya değerdir.”

    Kendisine bayıldım ve bundan sonra hep onu anıcağım.

    Cevapla
  16. Serhat KOÇAK says

    26 Aralık 2016 at 23:37

    Merhabalar

    Benim size bir sorum olacak . 23 yaşındayım Besyo Okuyorum ve son sınıfım . Okurken bi yandanda KPSS ye hazırlanıyorum . . Hayatımı düzene sokmak istiyorum ve bunun için uğraşıyorum . Öncelikle hergün uyku düzenimi sağlamaya çalışıyorum ve erken uyanıp güne sabah sporuyla başlamak istiyorum . En önemlisi olarak ta ders çalışmayı düzene oturtmak istiyorum . Fakat bunları yapamıyorum bazı günler bi gazla bi kaç saat ders çalışıyorum ve ardından 1 hafta çalşmıyorum .

    Sözün kısası sabah erken uyanıp sabah sporuyla güne başlayıp ders çalışmayı alşkanlık edinmek istiyorum fakat aşırı isteksizim ve bir türlü başlıyamıyorum ne yapmalıyım. Lütfen Yardım Edin !

    Cevapla
  17. ada says

    21 Ocak 2017 at 11:47

    Allah razi olsun su siteden bayildmmmmm?????????

    Cevapla
  18. Hasancan says

    18 Eylül 2017 at 23:44

    Mahsur değil, mahzur olacak sayın yazar.

    Cevapla
  19. sağlık says

    3 Ocak 2018 at 06:10

    Yazınız özenle hazırlanmış çok ayrıntılı. Gerçekten çok kaliteli bir siteniz var.

    Cevapla

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress