• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Pankreas Kanseri Ölümcül Olabilir

6 Temmuz 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Pankreas Kanseri Belirtileri

1.Ağrı
Her on pankreas kanseri hastasının yedisi, doktora ilk defa karın, sırt veya bel ağrısı şikayeti ile gelmektedir. Bu ağrı mide civarında başlayarak sırta yayılabilir. Ağrı hafif ama sürekli olabilir, uzanınca ve yemek sonrasında şiddetlenebilir.
2.Sarılık
Pankreas kanseri hastalarının yarısına, doktora ilk gittiklerinde sarılık teşhisi de konmaktadır. Sarılık, cildin ve göz beyazının sararması durumudur. Şişen pankreasın safra kanallarını tıkaması yüzünden ortaya çıkar. Sarılık teşhisi konulan her on pankreas kanseri hastasının dokuzunda ağrı da olmaktadır.
3.Kilo kaybı
Pankreas kanseri hastalarında gözle görünür bir neden olmaksızın ileri derecede kilo kaybı olabilmektedir. İleri derece denmesi için bu kaybın hastanın kilosunun 10%’una ulaşması gerekir.
4.Şeker hastalığı
Pankreas kanseri teşhisi konulan hastaların bir kısmına aynı anda şeker hastalığı teşhisi de konmaktadır (şeker hastalığı teşhisi bir yıl öncesinde de konmuş olabilir). Bu kişilerde susuzluk, sık idrara çıkma, halsizlik ve ani açlıklar baş gösterir.
5.Pankreas kanserinin diğer belirtileri
Dışkının daha yağlı, açık renkli ve daha hacimli olması, İltihap kapan dokuların neden olduğu yüksek ateş, Hazımsızlık.Daha nadir görülen bazı pankreas kanseri türleri ise aşağıdaki belirtilere yol açabilir; Vücutta çok fazla insülin üretilmesi, sersemlik ve enerji düşüklüğü, İshal, safrakesesi taşları, Yüksek tansiyon, Ciltte ülser, ağız yaraları, kansızlık

Pankreas Kanseri Öldürür Mü?

Pankreas kanseri yaşam süresi ne kadardır? Pankreas kanseri kurtulma şansı nedir? Pankreas kanseri genel itibariyle iki türe ayrılmaktadır. Ekzokrin tipi pankreas kanserinde hayatta kalma oranı daha düşüktür:

  • Birinci evrede teşhis edilen ekzokrin pankreas kanserinde 5 yıl hayatta kalma oranı %14’tür.
  • İkinci evrede teşhis edilen ekzokrin pankreas kanserinde 5 yıl hayatta kalma oranı %7’dir.
  • Üçüncü evrede teşhis edilen ekzokrin pankreas kanserinde 5 yıl hayatta kalma oranı %3’tür.
  • Dördüncü evrede teşhis edilen ekzokrin pankreas kanserinde 5 yıl hayatta kalma oranı %1’dir.

 En ölümcül olan evrelerde bile pankreas kanseri hastaları için de tedavi seçenekleri bulunmaktadır.

Diğer bir pankreas kanseri türü ise nöroendokrin pankreas tümörüdür. Aşağıdaki istatistikler bu hastalığa yakalanan ve ameliyat ile tedavi edilen nöroendokrin pankreas tümörü hastalarından elde edilmiştir:

  • Birinci evrede teşhis edilen nöroendokrin pankreas tümöründe 5 yıl hayatta kalma oranı %61’dir.
  • İkinci evrede teşhis edilen nöroendokrin pankreas tümöründe 5 yıl hayatta kalma oranı %52’dir.
  • Üçüncü evrede teşhis edilen nöroendokrin pankreas tümöründe 5 yıl hayatta kalma oranı %41’dir.
  • Dördüncü evrede teşhis edilen nöroendokrin pankreas tümöründe 5 yıl hayatta kalma oranı %16’dir.

Ameliyat yöntemiyle tedavi edilmeyen nöroendokrin pankreas tümörü hastalarının ortalama 5 yıl hayatta kalma oranı %16 olmuştur.

Pankreas Kanserinden Kurtulanlar

Cliff (67, Erkek)

16 Temmuz 2009 tarihinde pankreas kanseri olduğumu öğrendim. Belirtiler ortaya çıktıktan sonra eşimle birlikte kontrole gittim. Endoskopi ve pankreas biyopsisi yapıldı. Bir hafta sonra ise bilgisayarlı tomografi çekildi. Testler bittikten sonra doktorumuza gittiğimizde kötü haberi aldık. Pankreas kanserim vardı. Fakat bu kötü haberin yanında bir de iyi haber vardı. Kanser pankreasımın baş bölgesindeydi ve Whipple ameliyatı ile iyileşebilen %15-20’lik şanslı bir grubun içerisindeydim. Ameliyatın ardından hayatıma kaldığım yerden eşimle birlikte devam ediyorum.

Penny (56, Kadın)

2012 yılı hayatımın en güzel yıllarından birisiydi. Üç çoğum vardı, en yakın arkadaşım ve kocam Terry ile evliydim. Hayatıma mutlu bir şekilde devam ediyordum.Yılbaşı yaklaşırken sürekli olarak yorgun olduğumu fark ettim. Menopoz stresinden olabileceğini düşündüm. İzin günlerimde öğle olana kadar uyuyordum. Şubat ayının ortalarında karın bölgemde bir ağrı hissettim ve doktora gittim. Yapılan testlerin ardından pankreas kanseri olduğumu öğrendim. Kanser ilerlemiş diğer organlarıma sıçramaya başlamıştı. Yapılan Whipple ameliyatı ile pankreasımın birinci kısmı ve kanser hücrelerinin sıçradığı diğer organlarımın hastalıklı bölümleri alındı. Eğer hastalığım çok nadir olan ve yavaş ilerleyen tümörden kaynaklanıyor olmasaydı bugün burada olmayabilirdim.

Pankreas Kanseri Neden Olur?

Pankreas kanserinin nedeni tam olarak bilinmiyor, ancak aşağıdaki etkenler görülme riskini artırmaktadır:

1.Yaşlanmak
Pankreas kanseri her yaşta görülebilir, ancak en fazla 50-80 yaşları arasında görülmektedir. Vakaların neredeyse yarısı 75 yaş ve üzeri kişilerde görülmektedir.
2.Sigara
Sigara ve diğer tütün mamulleri içerdikleri toksinler ve kimyasallar yüzünden kalıcı tahrişe ve pankreas kanserine neden olur. Araştırmalar her üç pankreas kanseri vakasından birinin sigara ile bağlantılı olduğunu ortaya koymuştur. Çiğnenebilen tütün türevleri de aynı sigara gibi tehlikelidir.
3.Pankreas İltihabı
Pankreas kanseri nadiren kronik pankreas iltihabı nedeniyle ortaya çıkar. Uzun süre ile çok miktarda alkol tüketmek kronik pankreas iltihabına neden olabilir.

Kalıtsal pankreas iltihabı olan kişilerin pankreas kanserine yakalanma riski 50% daha fazladır. Ancak kalıtsal pankreas iltihabı çok nadir görülen bir hastalıktır.

4.Diğer Risk Faktörleri
Uzun süredir var olan hepatit (karaciğer iltihabı), Diş ve diş eti hastalıkları, Çok fazla alkol tüketmek, Önceden başka bir kansere yakalanmış olmak, Radyasyon tedavisi almış olmak, Kötü beslenmek, aşırı kilolu olmak ve egzersiz yapmamak.Ayrıca; Şeker hastalığının ve helicobacter pylori bakterisinin neden olduğu iltihapların da pankreas kanseri riskini artırabileceği düşünülüyor, Her on pankreas kanseri vakasının biri, kalıtsal etkenlerle ortaya çıkmaktadır.

Pankreas Kanseri Tedavisi

1.Cerrahi Müdahale
Pankreas kanserinin tamamen iyileşmesi için genellikle ameliyat gerekir. Ancak hangi aşamada olduğuna bağlı olmak üzere vakaların %15-20’sinde ameliyat uygulanamamaktadır. Kanser yayılmışsa, ameliyat yeterli bir tedavi olmayabilir. Cerrahi müdahalede aşağıdaki seçenekler söz konusudur:

Whipple ameliyatı: Pankreas başının alınması ameliyatıdır, en sık uygulanan ameliyat türüdür. İnce bağırsağın ilk kısmının, safra kesesinin ve bazı safra kanallarının da alınması gerekir. Bazen midenin bir kısmının alınması da gerekebilir.Safra kanalının sonu ve pankreasın kalan kısmı ince bağırsağa bağlanır. Bu sayede pankreasta üretilen hormon ve enzimler vücutta kalmaya devam eder.Bu ameliyatı geçiren her üç kişiden birinin hazmı kolaylaştıran ilaçlar alması gerekli hale gelmektedir.

Distal pankreatektomi: Pankreas gövdesi ve kuyruğunun alınması ameliyatıdır. Genellikle dalağın da alınması gerekir. Mide, bağırsak, sol böbreküstü bezi, sol böbrek veya sol diyaframın bir kısmının da alınması gerekebilir.

Total pankreatektomi: Tüm pankreasın alınması ameliyatıdır. Tümörün (kanserli dokuların) nerede olduğuna bağlı olmak üzere gerekli hale gelebilir. Operasyon esnasında aşağıdaki doku ve organlar da alınır: Safra kesesi, Safra kanalları, Dalak, Küçük bağırsağın bir kısmı, Bazen midenin bir kısmı, Civardaki lenf bezleri. Ameliyat sonrasında kişide bu değişimler olur: Gıdaların sindirilebilmesi için ilaç alınması gerekli olur, Pankreasta üretilen insülin hormonu kalmayacağı için kişi şeker hastası olur, insülin takviyesi kullanması gerekir, Düzenli olarak penisilin alınması ve aşı yaptırılması gerekebilir.

2.Kemoterapi
Kemoterapide kanserli hücrelerin öldürülmesi ve çoğalmalarının engellenmesi için güçlü ilaçlar kullanılır.Ameliyat öncesinde uygulanabilir. Bu sayede tümör küçülür ve cerrahın tüm kanseri alabilme şansı artar.Ameliyat sonrasında uygulanabilir. Bu sayede pankreas kanserinin geri dönmesi riski azaltılır.Cerrahi müdahalenin mümkün olmadığı vakalarda uygulanabilir.

3.Radyasyon Tedavisi
Tedavide kanserli hücrelerin öldürülmesi ve tümörün küçültülmesi için yüksek enerjili x ışınları kullanılır.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress