• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Parainfluenza Nedir?

20 Aralık 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

⇒HPIV’lerin semptomları soğuk algınlığına benzer. Vakalar hafif olduğunda virüsler sıklıkla yanlış teşhis edilir.  HPIV ile enfekte olan çoğu sağlıklı insan tedavi edilmeden iyileşir. Bununla birlikte zayıflamış bir bağışıklık sistemi olan bir kişi yaşamı tehdit eden bir enfeksiyon geliştirme riski altındadır.

Parainfluenza Virüslerinin Türleri Nelerdir?

⇒Dört tip HPIV vardır. Hepsi solunum yolu enfeksiyonuna neden olur; ancak enfeksiyonun tipi, belirtileri ve enfeksiyonun yeri sahip olduğunuz virüsün türüne bağlıdır. Dört HPIV türü herkesi etkileyebilir.

1.HPIV-1
HPIV-1 çocuklarda krup hastalığının önde gelen nedenidir. Krup hastalığı ses tellerinin yanında ve üst solunum sisteminin diğer bölümlerinde şişlik şeklinde ortaya çıkan bir solunum hastalığıdır. HPIV-1, sonbaharda krup salgınlarından sorumludur. Amerika Birleşik Devletleri’nde salgınlar tek sayılı yıllarda daha yaygın olma eğilimindedir.

2.HPIV-2
HPIV-2 çocuklarda krup hastalığına neden olur, ancak doktorlar HPIV-1’den çok daha az sık karşılaşırlar. En çok sonbaharda görülür ama HPIV-1’den daha azdır.

3.HPIV-3
Bir HPIV-3 enfeksiyonu, çoğunlukla, akciğerlerdeki en küçük hava yollarındaki iltihaplardan şişen pnömoni ve bronşiolit ile ilişkilidir. Genellikle ilkbaharda ve yaz başında enfeksiyonlara neden olur, ancak yıl boyunca ortaya çıkar.

HPIV-3 ile ne kadar sure bulaşıcı olduğunuz kesin olarak belirlenemedi. Bununla birlikte, viral dökülme ve dolayısıyla HPIV-3 aktarma riskinin tipik olarak semptomların ilk 3 ila 10 günü içinde olduğu gösterilmiştir. Nadir durumlarda, viral dökülme üç ila dört haftaya kadar görülmüştür.

4.HPIV-4
HPIV-4 diğer türlerden daha nadirdir. Diğer HPIV suşlarının aksine, bilinen mevsimsel HPIV-4 yapısı yoktur.

Parainfluenza Nasıl Bulaşır?

⇒HPIV tarafından çeşitli yollarla enfekte olabilirsiniz. HPIV 10 saate kadar sert bir yüzey üzerinde yaşayabilir. Ellerinizle kontamine bir yüzeye dokunduğunuzda ve ardından burnunuza veya ağzınıza dokunduğunuzda enfekte olabilirsiniz.

⇒Virüsler size enfekte bir insanla yakın temas yoluyla da bulaşabilir. Genellikle semptomların ortaya çıkması için enfeksiyondan iki veya yedi gün geçmesi gerekir.

Parainfluenza Belirtileri Nelerdir?

Dört tip HPIV’nin yaygın semptomları, yaygın soğuk algınlığına çok benzemektedir. Şunları içerirler:

  • ateş
  • öksürük
  • burun akması
  • tıkalı burun
  • göğüs ağrısı
  • boğaz ağrısı
  • nefes darlığı
  • hırıltılı nefes
  • nefes almada zorluk

⇒Çoğu zaman HPIV’lerin semptomları sağlıklı yetişkinlerde endişeye neden olacak kadar şiddetli değildir. Ancak bir bebekte, yaşlı bir yetişkinde veya uzlaşılmış veya zayıflamış bir bağışıklık sistemi olan herhangi bir kimsenin hayatı tehdit edici olabilir.

⇒Yüksek riskli bir grubun parçasıysanız ve HPIV semptomlarınız varsa, doktora veya acil servise gitmelisiniz.

Parainfluenza Nasıl Teşhis Edilir?

  • Yüksek riskli bir grubun parçası değilseniz, doktorunuz HPIV sorununuzu teşhis edemeyebilir. Eğer tehlikeye açık bir bağışıklık sisteminiz varsa, doktorunuz belirli bir HPIV tipini doğrulamak isteyebilir.
  • Belirtilerinizin HPIV’lerinkiyle uyuşup uyuşmadığını belirlemek için doktorunuz fiziksel bir muayene yapabilir. Daha doğru bir teşhis için doktorunuz boğaz veya burun slime testi yapabilir. Bir hücre kültüründe virüsün varlığını tespit edebilir ve tanımlayabilirler. Doktorunuz vücudunuzdaki virüsle savaşmak için antijenleri tespit ederek belirli bir virüsü teşhis edebilir.
  • Doktorunuz göğsünüzün bir göğüs röntgenini veya tomografisini isteyebilir. Bunlar doktorunuzun solunum sisteminizde neler olduğunu görmesini sağlayan görüntüleme teknikleridir. Röntgen ve tomografi, doktorunuzun semptomların derecesini ve pnömoni gibi komplikasyonlarınız olup olmadığını belirlemesine yardımcı olabilir.

Parainfluenza İçin Tedaviler Nelerdir?

⇒HPIV’i vücudunuzdan çıkarabilecek hiçbir tedavi yoktur. HPIV enfeksiyonunuz varsa sadece kendi kendin bitmsine izin vermeniz gerekir.

⇒Semptomlar tuzlu burun damlaları ve aspirin (Bufferin) veya asetaminofen (Tylenol) gibi analjezikler gibi reçetesiz ilaçlarla tedavi edilebilir.

⇒Ancak ateş ve virüs enfeksiyonu olan çocukların ve gençlerin aspirin almaması gerektiğini belirtmek önemlidir. Aspirin viral bir hastalığı tedavi etmek için kullanıldığında hayati tehlike oluşturan bir bozukluk olan Reye’s sendromuna sebep olur.

⇒Serin buhar nemlendiricileri, krupalı ​​çocukların daha iyi nefes almasına yardımcı olabilir.

Parainfluenzayı Nasıl Önleyebilirim?

  • HPIV enfeksiyonunu önlemek için adımlar atabilirsiniz. Ellerinizi düzenli olarak yıkayın ve virüsleri tutabilecek yüzeyleri dezenfekte edin. Enfekte olmuş kişilerle yakın temastan kaçınmak da enfeksiyona yakalanma riskinizi azaltabilir.
  • Şu anda HPIV enfeksiyonunu önleyen bir aşı bulunmamaktadır.

Parainfluenza İçin Uzun Vadeli Görünüm Nedir?

⇒Bir HPIV çoğu insan için ciddi bir hastalık değildir, ancak belirtiler birkaç gün boyunca çok rahatsız edici olabilir. Bağışıklık sisteminiz düzgün bir şekilde işlediği sürece enfeksiyonla savaşabilmelisiniz.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress