
Tırnak sağlığı, vücudunuzun ne kadar sağlıklı olduğunu gösterir.
⇒Tırnakların sağlıklı olması genellikle beslenmeyle ve sindirimle ilgili ipuçları verir. Zayıf, kolay kırılan ya da soyulan tırnaklar sistematik bir hastalıktan ziyade yetersiz beslenmenin sonucunda oluşur.
⇒Bir ya da iki tırnakta olan anormallikler genellikle büyük bir sağlık sorununa işaret etmez.
⇒Sağlıklı tırnaklarda renk ve doku değişikliği olmamalıdır ve ayrıca tırnakların üstleri pürüzsüz olmalıdır. Tırnaklarınızın şekli size endişe veriyorsa, tırnağınızın neden o halde olduğunu anlayabilmeniz için yazımızı okuyarak bilgi edinebilirsiniz.
Tırnağın Yapısı Neden Değişir?
Kırılma
Pürüzlü ve kırılan tırnaklar en sık şikâyet edilen tırnak sorunları arasındadır. Bu durum, genellikle kadınlarda görülür. Onikoşizi denilen bu durum parmakların çok sık ıslanmasının sonucunda ortaya çıkar. Bu durumu engellemek için temizlik yaparken eldiven giyebilirsiniz.
Düzeltmek için: İçeriğinde alfa hidroksi asit ya da lanolin bulunan losyonları kullanabilirsiniz. İşe yaramazsa doktora görünün. Hipotiroidi hastalığı da, demir eksikliği gibi zayıf ve kırılgan tırnaklara neden olur.
Yumuşaklık ya da Zayıflık
Bu tür tırnaklar çok kolay bir şekilde kırılır veya çok yumuşak olduklarından çok kolay eğilirler. Yumuşak tırnaklar genellikle çok fazla neme ya da çok fazla deterjan, temizlik maddeleri, ojeye ve asetona maruz kalındığında oluşur.
Düzeltmek için: Tırnaklarınızı kimyasal maddelerden koruyun. Tırnaklarınızı doğal halinde bırakarak iyileşmesi için fırsat verin. Zayıf tırnaklar genellikle B vitamini, kalsiyum, demir ve yağ asitlerinin eksikliğinde ortaya çıkar. Bu vitamin ve minerallerin eksikliğinden emin olmadığınız sürece kendi başınıza takviye kullanmaya başlamamalısınız. Doktora gidip basit bir kan testiyle vitamin ve mineral eksikliğinizin olup olmadığını anlayabilirsiniz.
Soyulma
Tırnakta oluşan bu durum genellikle tırnağınızı kullandığınız işler yapmak, tırnağa çok sert baskı uygulamak ya da tırnaktaki ojeyi silmek gibi travmalar sonrasında görülür. Tırnaklar çok fazla sabunlu suya maruz kaldıklarında da soyulurlar.
Tırnaklarınızdaki soyulmanın sağlık durumunuzdan mı yoksa dış etkenlerden mi etkilendiğini kolayca anlayabilirsiniz. Ayak tırnaklarınız da soyuluyorsa demir eksikliği gibi bir durum tırnaklarınızın soyulmasına neden oluyor olabilir.
Düzeltmek için: Bu durumun sağlığınızla ilgili olduğunu düşünüyorsanız beslenme düzeninize mercimek, kırmızı et ya da pişmiş patates kabuğu ekleyebilirsiniz. Ayrıca biyotin de alabilirsiniz. Bu durumun nedeni, tırnak üzerindeki dış etkilerse tırnaklarınızı losyonla nemlendirebilirsiniz. Bulaşık yıkarken eldiven kullanmanız, bu durumun oluşmasını engelleyecektir.
Çizgiler
Tırnağınızda dikey ya da yatay çizgiler var mı? Dikey çizgiler genellikle yaş ilerledikçe ortaya çıkar ve tırnak etlerinden itibaren görülür. Bu durum, tırnakta renk değişikliği gibi başka belirtilerle birlikte görülmediği sürece bir sorun yoktur. Fakat Beau çizgileri olarak da bilinen yatay çizgiler daha ciddi bir durumun belirtisidir.
Düzeltmek için: Bu duruma neden olan etkeni bulmak için doktora gidin. Dikey çizgiler demir eksikliği anemisinin sonucunda açığa çıkabilir ve tedavi edilmediği sürece tırnağın gelişimini etkiler.
Sararma
Sararan tırnaklar çok yaygın bir şekilde görülür ve bu durumun açığa çıkmasının genellikle iki nedeni vardır: Enfeksiyon ve çok fazla oje kullanımı.
Düzeltmek için: Yeni gelen tırnak kendi renginde gelecektir ancak var olan tırnaktaki enfeksiyondan kaynaklanan renk bozukluğunu düzeltmek için çay ağacı yağı ve E vitamininden faydalanılabilir. A vitamini kullanmak da renk bozukluğunu geçirmek için faydalı olacaktır.
Bu yöntemleri denemeden önce doktorunuza danışın. Renkte düzelme olmuyorsa bu durum başka sorunların belirtisi olabilir.
Siyah Çizgiler
Splinter hemoraji olarak da bilinen bu durumda siyah çizgiler sanki kıymık batması olarak görünür. Bu çizgiler birden fazla olabilir. Genellikle tırnağı kapıya sıkıştırmak gibi alınan darbeler bu duruma neden olur.
Düzeltmek için: Bu çizgiler, tırnağın altındaki damarda iltihap olduğunu gösterir. Tırnak uzadıkça zamanla bu çizgiler geçer.
Beyaz Noktalar
Tırnağa yayılan beyaz noktalar genellikle ilkokul çağında ortaya çıkar ve çinko eksikliğinin belirtisidir. Genellikle 3 ay boyunca günde 30 miligram çinko takviyesi almak bu durumu geçirir. Bu belirtinin açığa çıkmasına neden olan diğer durumlar:
Alerjik reaksiyon, Mantar enfeksiyonu, Tırnağın yaralanması.
Yarım Ayların Olmaması
Tırnakların başlangıç noktasında küçük beyaz yuvarlaklar vardır. Bunlara tırnaklardaki yarım aylar denir. Ay kelimesi Latincedeki küçük ay anlamına genel lunula kelimesinden gelmektedir. Bu lunulalar herkeste bulunmamaktadır. Lunulalar derinizin altında saklanmış durumda olabilir.
Çoğu zaman bu durumun bir anlamı olmasa da eğer lunulalar ortadan kaybolduysa, bunun birkaç nedeni olabilir: Yetersiz beslenme, Depresyon, Anemi
Lunulalar kırmızı renge dönmeye başlarsa ve şu belirtileri yaşarsanız doktora görünmeniz gerekir: Baş dönmesi, Anksiyete, Sersemlik, Kilo kaybı ve kilo alma, Anormal aşerme.
Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Durumlar
Bazı hastalıklar, tırnaklardaki rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Sedef hastalığı genellikle tırnakların soyulmasına neden olur. Hipotiroidi hastalığıysa zayıf ve çabuk kırılan tırnaklara neden olur.
Tırnakta oluşan herhangi bir değişimi doktorunuza danışmalısınız. Endişelenmenizi gerektirecek hastalıkların belirtisi olabilecek durumlar:
- Tırnakta soyulma
- Tırnakta çizgilerin oluşması
- Tırnakta renk değişikliği
- Enine ve boyuna olukların oluşması
- Tırnağın yapısında ve kalınlığında değişim olması
Siyah çizgilerSedef hastalığı, endokardit, tırnakta pigment bozukluğuCiltte iltihaplanma, üfürüm, gece terleme, tırnağın kanamasıSoyulmaDemir eksikliğiYorgunluk, solgunluk, kalp çarpıntıları
Tırnak Sağlığı | Nedenleri | Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Belirtiler |
---|---|---|
Kırılgan | Hipotiroidi, demir eksikliği | Yorgunluk, iştah kaybı, anksiyete |
Zayıflık ve yumuşama | Nemlendiricilere ve kimyasallara çok fazla maruz kalınması | Yorgunluk, zayıflık |
Sararma | Tiroit hastalıkları, sedef hastalığı ve diyabet | Yorgunluk, anksiyete, cildin iltihaplanması, aşırı susuzluk |
Çizgiler ve oluklar | Demir eksikliği anemisi (dikey çizgiler varsa) Böbrek hastalığı (yatay çizgiler varsa) |
Anksiyete, kilo kaybı, ayakların şişmesi, idrara aşırı çok çıkılması. Tüm 20 tırnakta birden yatay çizgi olması kabakulak hastalığının, tiroit hastalıklarının ya da diyabetin belirtisi olabilir. |
Yarım dairenin olmaması | Anemi, yetersiz beslenme veya depresyon | Yorgunluk, kilo kaybı, sersemlik, anormal aşermeler, görüşte zayıflama |
Tırnak Sağlığınızı Nasıl Koruyabilirsiniz?
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın