
PCR ve PCR Yöntemi Nedir?
PCR, açılımı polimeraz zincir reaksiyonu, basitçe bir tüp içerisine gerekli enzimleri ve kimyasalları ekleyerek ve de belli seviyede ısıların uygulanması aracılığı ile DNA ve RNA’nın kopyalanması ya da çoğaltılması için kullanılan etkili ve sonuç veren bir testtir.

PCR Nasıl Yapılır? Prosedürü Nedir?
PCR, DNA’nın belli bir bölgesini çoğaltan bir yöntemdir. Prosedür için bir tüp içerisine çoğaltılması hedeflenen DNA kalıbı, genellikle ısıya dayanıklı olduğu için kullanılan Taq polimerazı gibi çoğaltıcı bir enzim, 2 DNA primeri, dNTP (deonükleosid trifosfat), bir tampon çözelti, +2 yüklü bir katyon (genellikle Mn+2 ya da Mg+2) ve bir değerlikli bir katyon (genellikle K, potasyum).
Prosedür çeşitli evrelerden oluşur:
1. Başlangıç
2. Denşirme
3. Tavlama
4. Uzatma ve Germe
5. Son Germe
6. Son Adım
PCR Testi
Polimeraz zincir reaksiyonuna (PCR) dayanılarak yapılan PCR testi incelenen DNA’nın arttırılmasını sağlayarak bu DNA’da aranan maddelerin bulunmasını kolaylaştırır.
Örneğin HIV (Aids) testi için bireyden alınan örnek PCR testi ile çoğaltılarak ölçülebilir ve tanımlanabilir duruma getirilir. Bireyin kanında antikor üretilip üretilmediğini gözlemleyen Elisa testinin aksine PCR testi erken dönemde virüse sahip olduğu halde bu virüse antikor üretmeyen kişilerde 9 ila 11 gün içinde HIV virüsü olup olmadığını saptayabilmektedir.
HIV PCR Testi Fiyatı
HIV PCR testinin fiyatları ise Sağlık Bakanlığının talimatları sebebiyle direk olarak yayınlanmamaktadır. Lakin internetten bu testleri yapan laboratuarlarla iletişime geçildiği takdirde hızlı bir şekilde cevap alınabilir ve fiyat konusunda bilgi edinilebilir. Laboratuvarların ortalama fiyatlandırmaları ise 700 ₺ civarında değişmektedir.
Bir Doktor Neden PCR Testi İster?
PCR testi, hekimlerin hastaları teşhis ve tedavi etmesine yardımcı olan birçok farklı tıbbi soruna cevap verebilecek bir dizi testin temelini oluşturmaktadır. Örneğin, PCR testleri, özellikle de (örneğin HIV ve diğer virüsler ve bazı mantarlar) yetiştirilmesi zor olan hastalarda patojenik organizmaları tespit edebilir ve tanımlayabilir.Doktorlar, genetik hastalıkların teşhisine yardımcı olmak için PCR testleri isterken, diğer yandan, çocukların ebeveynlerini tanımlamak gibi biyolojik ilişkileri saptamak için PCR kullanırlar. PCR testleri, belirli kanserlerde bulunan genetik mutasyonları ve yeniden düzenlemeleri tanımlamak için de kullanılır.
PCR Çeşitleri
Geleneksel PCR
AFLP PCR
Türgen Spesifik PCR
Alu PCR
Montaj PCR
Asimetrik PCR
Koloni PCR
Sıcak Başlatma PCR
Yerinde PCR
Ters PCR
Sekanslararası Spesifik PCR
Gecikmiş PCR
Uzun Menzil PCR
Metilasyon Spesifik PCR
Yuvalanmış PCR
Tekrar Eden Sekans Temelli PCR
Ters Transkriptaz PCR
Tek Hücreli PCR
TD PCR
Real Time PCR
Multipleks PCR
HIV RNA PCR Testi Güvenirliği
Şüpheli cinsel ilişki sonrası HIV / aids bulaşmasının saptanabilirliği ilk 10 gün boyunca imkansızdır. HIV RNA PCR testi bulaşmadan 9 ila 11 gün sonrasında bulaşmayı tespit edebilmektedir ve bu yüzden de erken teşhiste büyük öneme sahiptir. Şüpheli cinsel ilişkiden 9 ila 11 gün arasında yapılan HIV RNA PCR testinin %100 doğruluk payı olmasa da erken teşhis koyabilen tek testtir. Ancak bulaşmadan 28 gün sonra doğru sonuç alma olasılığı %100’dür.
Bir cevap yazın