• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Perimenopozda Depresif Belirtiler 4 Kat Daha Fazla

5 Aralık 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Perimenopozal Depresyon

Pek çok çalışma perimenopozun depresyon belirtilerini kötüleştirdiğini ve depresyonla aralarında ilişki olduğunu göstermektedir.

Genel Psikiyatri Arşivinde 2000’li yıllarda yayınlanmış eski çalışmalarda araştırmacılar perimenopozal kadınlarda, henüz bu hormonal geçişe girmeyen kadınlara göre iki kat daha fazla majör depresif bozukluk teşhisi konduğunu bulmuşlardır.
Genel Psikiyatri Arşivi
Archives of General Psychiatry

Bu çalışmalar, perimenopozal kadınlarda, perimenopoz dönemine girmeyen kadınlara göre depresif belirtilerin görülme ihtimalinin 4 kat daha fazla olduğunu belirtmektedir.

Sürekli sıcak basması yaşayan kadınlarda depresif belirtilerin görülme olasılığı daha fazladır.

Depresyon riski yüksek olan diğer kadınlar:

  • Doğum yapmamış kadınlar
  • Antidepresan ilaç kullanan kadınlar

Yakın zamanlarda yapılan araştırmalar perimenopoz ile depresyon arasındaki bu ilişkiyi desteklemektedir.

Perimenopozal Depresyonun Belirtileri

Perimenopozal dönemde ya da hayatın herhangi bir noktasında depresyon yaşıyorsanız hastalığın şu belirtilerini deneyimleyebilirsiniz:

Başlıca Belirtiler

Belirtiler:
Yorgunluk veya enerjisizlik
Bilişsel fonksiyonlarda azalma
Dikkatsizlik
Önceden keyif alınan aktivitelere karşı ilgi kaybı
Değersiz, çaresiz veya umutsuz hissetme

Depresyonle İlişkili Diğer Belirtiler

Perimenopozal depresyonla ilişkilendirilen diğer belirtiler:
Duygu durumda değişimler
Asabiyet
Sebepsiz yere ağlamak ya da gözlerin dolması
Derinden ümitsizlik
Sıcak basması veya gece terlemesiyle ilişkili uyku sorunları

Perimenopozal Depresyonda Risk Faktörleri

Bazı çalışmalar, estradiol gibi kadınlık hormonlarındaki dalgalanmaların depresyonun oluşması için bir unsur olduğunu göstermektedir. Ancak, perimenopozal depresyonun oluşmasına pek çok farklı etken neden olabilir.

2010 yılında yapılan bir çalışma, perimenopoz döneminde olup daha önce depresyon yaşamayan kadınların, premenopoz dönemindeki kadınlara göre 2 ila 4 kat daha fazla depresyon riski altında olduğunu göstermektedir.

Uyku düzenini etkileyen sıcak basmaları da bu araştırmada incelenen ve depresyonu tetiklediği düşünülen durumların arasındadır.

Boşanma, işten çıkma ya da ebeveynlerden birinin ölümü gibi stresli olaylar hayatın bu aşamasına gelmiş kişiler arasında sık rastlanan durumlardır. Bu olaylar depresyonu tetikleyebilir.

Daha başka pek çok etken de perimenopozal depresyonla ilişkilendirilmektedir:

Risk Faktörleri:
Aile geçmişinde depresyonun olması
Daha önce cinsel tacize veya şiddete maruz kalmak
Yaşlanma ve menopozla ilgili olumsuz düşüncelere sahip olmak
Birden fazla menopoz belirtisinin yaşanması
Hareketsiz bir yaşam tarzı
Sigara içmek
Sosyal tecrit
Kendine güvenin azalması
Daha fazla çocuk sahibi olamama veya artık çocuk sahibi olamama

Hormonlar ve Moral

Pek çok kadın menopoza geçiş döneminde duygu durumunda değişiklikler yaşar. Duygu durumunda yaşanan bu değişiklikler hormon seviyelerinde dalgalanmaların olmasıyla ilişkilidir. Östrojen seviyesi dalgalandığında beyindeki serotonin ve noradrenalin seviyeleri etkilenir.

Serotonin, noradrenalin ve dopamin doğrudan duygu durumunuzu etkileyen beyninizde bulunan kimyasallardır. Bu kimyasallar anksiyeteyi azaltarak ve uyku kalitenizi artırarak sizin mutlu hissetmenize yardımcı olurlar. Duygu durumunuzu düzenleyen bu kimyasallar dengelendiğinde genel bir sakinlik ve mutluluk yaşarsınız.

Östrojen seviyesi yükselirken progesteronun düşmesi gibi hormon seviyelerinde dalgalanmalar yaşamanız serotonin ve noradrenalinin etkili nörotransmitterler olarak çalışma yeteneklerini etkiler. Bunun sonucunda ise depresyona neden olabilen duygu durumunda değişiklikler ortaya çıkar.

Depresyon ve Perimenopoz Üzerindeki Etkisi

Perimenopoz ve depresyonun karmaşık bir ilişkileri bulunmaktadır. Perimenopozun etkileri depresyona neden olmakla kalmaz. 2003 yılında yapılan bir çalışma depresyonun erken başlangıçlı perimenopoza neden olduğunu göstermektedir.

Çalışma, 30’lu yaşların sonlarında ve 40’lu yaşların başlarında depresyon yaşayan kadınların, depresif belirtiler yaşamayan kadınlara göre 45. doğum günlerinden önce perimenopoza girdiklerini göstermektedir.

Araştırma, erken perimenopozun erken menopoza neden olduğu veya uzun süre perimenopozda bulunmanın bu duruma neden olduğu konusunda bir sonuca varamamıştır.

Her iki durumda da östrojen seviyesinin düşmesi diğer sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmektedir.

Bu riskler arasında şunlar bulunur:

  • Bilişsel fonksiyonlarda azalma
  • Kalp krizi
  • İnme
Antidepresan kullanan kadınların, kullanmayan kadınlara göre perimenopoza erkenden girme ihtimali çalışmaya göre üç kat fazladır.

Perimenopoz ve Antidepresanların Diğer Tarafı

Antidepresanlar, erken başlangıçlı perimenopozal depresyonla ilişkilendirilse de rahatsızlık veren belirtilerin çoğunu hafifletmeye yardımcı olurlar.

2011 yılında yapılan bir çalışmada essitalopramın (Lexapro) sıcak basmalarının ciddiyetini azalttığı ve bu etkinin plasebo ilaçlara kıyasla sıcak basmalarını yarı yarıya azalttığı ortaya konmuştur. Essitaloptam, seçici serotonin geri alım engelleyiciler denilen bir ilaç grubuna aittir.

Çalışma, Lexapro’nun depresif belirtileri geçirmek konusunda hormon tedavisinden 3 kat daha fazla etkili olduğunu da bulmuştur. Ayrıca, hormon tedavisi alan kadınların sadece %31’i sıcak basması şikâyetlerinde rahatlama yaşadığını belirtirken, sadece antidepresan kullanan kadınların %56’sı rahatlama yaşadığını belirtmektedir.

2004 yılında yapılan Kadın Sağlığı Girişimi’nin yaptığı bir çalışma hormon tedavisinin kalp krizi ve inme riskini artırdığını bilen herkes için antidepresan kullanımı iyi haber olarak nitelendirilir.

Hala essitalopramın neden işe yaradığı anlaşılamamaktadır. Ancak, bulgular çalışmaya katılan kadınların üzerinde ciddi yan etkiler olmadığını göstermektedir. Yine de antidepresanların bazı yan etkileri bulunmaktadır.

Antidepresanların yan etkileri:
Sersemlik
Uyuyamama
Yorgunluk
Mide sorunları

Perimenopozal Depresyon Yaşayan Kişiler için Evde Uygulayabilecekleri Tedavi Yöntemleri

Perimenopozal depresyonun belirtilerini kontrol altına almak için evde uygulayabileceğiniz pek çok çözüm yöntemi ve hayat tarzınızda yapılabilecek bazı değişiklikler bulunmaktadır.

1) Düzenli Egzersiz Yapın

Düzenli egzersiz yapmanız serotonin ve endorfin hormonlarının vücuda salınmasını sağlayacaktır. Depresyon yaşayan kişilerde bu kimyasallarda bir artışın olması, depresyonun kontrolü ele almadan yok olmasını sağlayacaktır.

2) İyi Uyuyun

İyi uyumak için her gün yatağa aynı saatte girmek, yatak odasının sessiz, karanlık ve serin olması gibi bazı alışkanlıkları benimseyebilirsiniz. Yatakta elektronik cihaz kullanımından uzak durmalısınız.

3) Nefes Egzersizleri Yapın

Nefes egzersizleri yapmanız anksiyeteyi azaltır. Vücudunuzun doğal sakinleme yöntemlerine verdiği tepkiyi incelemek yaygın kullanılan bir tekniktir. Bunun için diyaframdan yavaşça nefes alın ve daha sonra yavaşça nefes verin.

Bunu günde 15 dakika yapmanız stres seviyenizi düşürecektir.

4) Kediotu

Kediotu bitkisinin perimenopozal depresyona yardımcı olduğu gösterilmiştir. Kediotu bitkisini kullanmanız sıcak basmasını azaltacağından daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir.

Kediotu bitkisi takviyelerini hap şeklinde bulmanız da mümkündür.

5) B Vitamini

B vitamini, perimenopozal kadınlarda duygusal ve zihinsel sağlık için önemli olabilir.
B vitaminleri:
B1 vitamini (tiamin)
B3 vitamini (niasin)
B5 vitamini (pantotenik asit)
B6 vitamini (piridoksin)
B9 vitamini (folik asit )
B-2 vitamini (kobalamin)

Bu B vitaminlerini süt ürünlerinde, lifli yeşil sebzelerde ve fasulyede bulabilirsiniz. B vitaminini takviye olarak da kullanabilirsiniz.

Menopoza geçiş döneminde depresyon riski düşündüğünüzden de yüksektir. Perimenopozu olan kişilerin depresyon belirtilerine dikkat etmeleri ve ne zaman yardım almaları gerektiğini bilmeleri önemlidir. Hafif, orta veya klinik depresyon yaşıyorsanız doktorunuzdan randevu alarak tedavi seçeneklerinizi değerlendirin.
Multiyaşam
Multiyaşam

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress