• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Postmenopozal Atropik Vajinit

26 Kasım 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Amerikan Aile Hekimliği Derneği’ne göre postmenopozal kadınların %40’ında atropik vajinit görülmektedir.
Amerikan Aile Hekimliği Derneği
Amerikan Aile Hekimliği Derneği

Vajinal Atropinin Belirtileri

Vajinal atropi yaygın olarak görülse de bu hastalığı yaşayan kişilerin sadece %20’si ila 25’inde doktor tarafından tedavi edilmeye ihtiyaç duyulacak belirtiler görülür.

Bazı kadınlarda vajinal atropi belirtiler perimenopoz sırasında veya menopoza yaklaşılan yıllarda görülebilir. Bazı kadınlarda ise belirtiler yıllar geçse de görülmeyebilir.

Belirtiler arasında şunlar bulunur:
Vajina duvarlarının incelmesi
Vajina kanalının kısalması ya da daralması
Vajinal kuruluk
Vajinada yanma (İltihaplanma)
Cinsel ilişkiden sonra lekelenme
Cinsel ilişki sırasında rahatsızlık veya acı
İdrar sırasında acı veya yanma
İdrar yolu enfeksiyonuna daha sık yakalanma
İdrar inkontinansı (İstemsiz idrar kaçırma)

Vajinal Atropinin Nedenleri

Atropik vajinitin nedeni, östrojen seviyesindeki azalmadır. Östrojen olmadan vajina dokuları incelir ve kurur. Bu dokular elastikiyetini kaybeder, daha kolay yıpranır ve zarar görür.

Östrojende azalma bazen menopoz dışında da görülebilir.

Östrojenin azalabileceği diğer durumlar:

  • Emzirme döneminde
  • Yumurtalıkların alınması
  • Kanser tedavisi için kemoterapi uygulanması
  • Kanser tedavisi için radyasyon tedavisi uygulanması
  • Meme kanseri için hormon tedavisi uygulanması
Düzenli cinsel ilişki, vajinal dokuların sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Sağlıklı cinsel hayatın, dolaşım sistemine ve kalp sağlığına faydaları bulunmaktadır.

Vajinal Atropide Risk Faktörleri

Bazı kadınların atropik vajinit yaşama olasılığı daha yüksektir. Normal doğum yapmayan bir kadın, normal doğum yapan kadınlara göre vajinal atropiye yatkınlık gösterebilir.

Sigara içmek kan dolaşımıyla ilgili sorunlara neden olarak vajinaya ve diğer dokulara yeterli oksijenin gitmesini engeller. Kan akışının azaldığı veya sınırlandığı yerlerde dokularda incelme görülebilir. Sigara içen kişiler hap şeklinde kullanılan hormon tedavilerinde daha az gelişme yaşarlar.

Muhtemel Komplikasyonlar

Atropik vajinit, kadınların vajinal enfeksiyon yaşama riskini artırmaktadır. Atropi, vajinanın asidik ortamında değişikliklere neden olarak bakterilerin, mantarların ve diğer organizmaların üremesini kolaylaştırır.

Bu durum, idrar yolu atropisi riskini de artırmaktadır. İdrar yoluyla alakalı atropi sorunlarının belirtileri arasında idrara daha sık çıkma ve idrar sırasında yanma bulunmaktadır.

Bazı kadınlar inkontinans yaşayabilir ve idrar yolu enfeksiyonunu daha sık yaşamaya başlayabilir.

Vajinal Atropi Tanısının Konulması

Cinsel ilişki, kayganlaştırıcı kullanımıyla bile acı verici olmaya başladıysa hemen doktorunuzla görüşün. Anormal vajinal kanama, akıntı, yanma veya ağrı yaşıyorsanız da doktorunuza başvurmalısınız.

Bazı kadınlar doktorlarıyla bu tür sorunları konuşmaya çekinirler. Bu belirtileri yaşıyorsanız yukarıda bahsedilen potansiyel komplikasyonların yaşanmasından kaçınmak için doktorunuzun vereceği tavsiyeleri öğrenmeniz önemli olacaktır.

Doktorunuz, sağlık geçmişinizle ilgili sorular soracaktır. Ne zamandır regl olmadığınızı veya kanserinizin olup olmadığını öğrenmek isteyecektir. Doktorunuz, kullandığınız ilaçların da listesini isteyebilir. Bazı parfümler, sabunlar, banyo ürünleri, deodorantlar, kayganlaştırıcılar ve spermisitler cinsel organlardaki hassasiyeti artırabilir.

Doktorunuz, test ve fiziksel muayene için sizi jinekoloğa yönlendirebilir. Pelvik muayene sırasında doktor elle ve hissederek pelvik organları muayene eder. Doktor, genital bölgeyi atropinin fiziksel belirtileri için de kontrol edecektir.

Bu belirtiler:

  • Vajinanın soluk, pürüzsüz ve parlak olması
  • Elastikiyet kaybı
  • Genital bölgedeki kılların seyrelmesi
  • Genital bölgenin dış kısmının pürüzsüzleşmesi ve incelmesi
  • Rahmi destekleyen dokularda esneme
  • Pelvik organda sarkma

Doktorunuz şu testleri yapmak isteyebilir:

  • Pelvik muayene
  • Smear testi
  • Vajinal asidite testi
  • Kan tahlili
  • İdrar tahlili

Smear testi, vajina duvarlarındaki dokunun alınarak mikroskop altında değerlendirildiği testtir. Bu testle vajinal atropide yaygın olarak bulunan bakteri ve hücre türlerine bakılır.

Asiditeyi test etmek için vajinanın içine kâğıt bir çubuk sokulur. Doktorunuz vajinal salgıları alıp bu test için kullanabilir.

Laboratuvar testleri ve analizi için kan ve idrar örneği vermeniz gerekebilir. Bu testler östrojen seviyesini ölçmek gibi pek çok faktörü değerlendirir.

Vajinal Atropinin Tedavisi

Tedaviyle vajinal sağlığın ve hayat kalitesinin artırılması mümkündür. Tedavi, belirtilere ve hastalığın ortaya çıkmasına neden olan etkenlere odaklanır.

Nemlendiriciler ve su bazlı kayganlaştırıcılar kuruluğu tedavi etmek için kullanılabilir.

Belirtiler ciddiyse doktorunuz östrojen hormon tedavisini önerebilir. Östrojen, vajinal elastikiyeti ve doğal nem dengesini geliştirir. Bu tedavi genellikle birkaç hafta içinde etkili olur. Östrojen topikal veya oral olarak alınabilir.

1 Topikal Östrojen
Ciltten östrojenin alınması, kana karışacak östrojen miktarını sınırlandıracaktır. Topikal östrojen, sıcak basması gibi menopozun neden olduğu bütün vücudu ilgilendiren sorunları geçirmez. Bu tür östrojen tedavileri, endometriyal kanser türleri riskini artırmakla ilişkilendirilmemiştir. Ancak, topikal östrojen kullanıyorsanız ve anormal vajinal kanama yaşıyorsanız hemen doktorunuzu aramalısınız.

Topikal östrojen pek çok şekilde bulunabilir:

  • Estring gibi vajinal halkalar kullanılabilir. Bu halkalar doktorunuz tarafından yerleştirilen yumuşak yapılı, vajinanın üst kısmına yerleştirilebilen, her 3 ayda bir değiştirilmesi gereken ve sabit dozda östrojen salınımı yapılmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir. Östrojen halkalarında yüksek dozda östrojen bulunur. Bu nedenle, kadınlarda endometriyal kanser riskini artırabilir. Bu riski ve projestin ihtiyacınızı doktorunuzla konuşabilirsiniz.
  • Vajinal östrojen kremi olan Premarin ya da Estrace kullanılabilir. Bu tür ilaçlar, vajinanın içine yatmadan önce yerleştirilir. Doktorunuz birkaç hafta boyunca kremin günlük olarak kullanılmasını isteyebilir. Daha sonra kremin kullanım süresi haftada 2 veya 3’e düşecektir.
  • Vagifem gibi östrojen tabletleri tek kullanımlık bir aletle vajinanın içine yerleştirilir. Genellikle ilk başta günde bir doz daha sonra da haftada bir veya iki doz kullanılır.

2 Oral Östrojen
Menopoz sırasında oral östrojen tedavisi genellikle sıcak basması ve vajinal kuruluğu tedavi etmek için kullanılır. Bu ilaçların uzun süre kullanımı bazı kanserlerin ortaya çıkma riskini artırır. Oral östrojen genellikle kanseri olan veya geçmişte kanseri yenmiş kişilere verilmez.

Sağlık geçmişinizde kanser yoksa progesteron, östrojen tedavisiyle birlikte verilebilir. Sizin için en iyi tedavi seçeneğine doktorunuzla birlikte karar verebilirsiniz.

Menopozdan sonra progesteron ve östrojen tedavisi alan kadınlar kanama görmeye başlayabilirler. Hem progesteron hem de östrojen kullanan kadınlarda kanser riski düşükken postmenopozal dönemde kanama görüyorsanız yine de doktorunuzla görüşmelisiniz. Bu belirti, endometriyal kanserin erken belirtisi olabilir.

Önlem ve Hayat Tarzında Yapılacak Değişiklikler

İlaç kullanmanın yanı sıra hayat tarzınızda bazı değişiklikler de yapabilirsiniz.

Atropik vajiniti olan kadınlar cinsel ilişki sırasında acı yaşayabilirler. Ancak, cinsel olarak aktif olmak vajinadaki kan dolaşımı artırır ve vajinanın doğal olarak kayganlaşmasını sağlar. Cinsel olarak aktif olmanın östrojen seviyesine etkisi yoktur. Ancak bu durum kan dolaşımını artırarak cinsel organların daha uzun süre sağlıklı olmasına yardımcı olmaktadır. Cinsel olarak tahrik olmak için vakit ayırmak, cinsel ilişkiyi daha rahat bir hâle getirecektir.

E vitamini yağı, kayganlaştırıcı olarak kullanılabilir. D vitamininin vajinadaki nemi artıracağını gösteren kanıtlar bulunmaktadır. D vitamini, vücudun kalsiyum emilimine de yardımcı olmaktadır. Bu durum, düzenli egzersizle bir araya getirildiğinde postmenopozal kemik erimesini önler veya yavaşlatır.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress