• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Prognatizm Nedir?

8 Aralık 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Prognatizmi Tanıma

⇒Alt çeneniz gerekenden daha fazla uzanırsa mandibular prognati var. Üst çeneniz çıktığı zaman maksiller prognati oluşur. Bimaksiler prognatizmde her iki çene de yüzünüzün geri kalanından daha ileride olur.

Prognatizmin Altta Yatan Nedenleri

⇒Bazı insanlar altta yatan herhangi bir koşul olmaksızın çıkıntılı üst veya alt çene ile doğarlar. Diğerlerinde, prognatizm aşağıdaki altta yatan koşullardan biriyle ilişkili olabilir:

1.Akromegali
Bu durum, vücudunuzun dokularınızın büyümesine neden olan çok fazla büyüme hormonu (GH) ürettiği zaman oluşur. Alt çeneniz daha büyük hale gelir. Ulusal Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü’ne (NIDDK) göre, her bir milyon insanda yaklaşık 60 kişiyi etkilemektedir ( NIDDK, 2012).

2.Bazal Hücre Nevus Sendromu

Bu; geniş bir burun, çok ayrık gözler ve ağır bir kaş gibi anormal yüz özelliklerine neden olan nadir bir kalıtsal durumdur. Bazı durumlarda prognatizm ortaya çıkar.

3.Akrodisostoz
Bu, insanların doğduğu çok nadir bir durumdur. Kısaltılmış kol ve bacaklara, işitme problemlerine, kısa bir buruna, çıkıntılı bir çene ve zihinsel geriliğe neden olabilir.

Doktora Ne Zaman Gitmeli

⇒Prognatizm dişlerin maloklüzyonu olarak adlandırılan bir duruma neden olabilir, bu da dişlerinizin doğru hizalanmadığı anlamına gelir. Bu ısırma, çiğneme ve konuşma ile ilgili sorunlara neden olabilir. Yanlış hizalanmış dişlerin temizlenmesi de daha zordur, bu da diş eti hastalığınız ve diş çürümesi riskinizi artırır. Diş hekiminiz çene hizalamanızı kontrol edebilir ve sizi tedavi için bir ortodontiste yönlendirebilir.

⇒Akromegali tedavi edilmediğinde diyabet, yüksek tansiyon ve kalp hastalığı riskinizi artırabilir. Ayrıca görme sorunları ve artrit gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bu durumun çıkıntılı bir çene ve aşağıdaki diğer belirtiler varsa, hemen doktorunuzu arayın:

  • Şişmiş eller ve ayaklar
  • Çıkıntılı kaş
  • Eklemlerde şişme
  • Kas güçsüzlüğü
  • Genişlemiş burun
  • Dişler arasında artan boşluk
  • Eklem ağrısı

⇒Bazal hücre nevus sendromu, bazal hücreli karsinom adı verilen bir cilt kanseri riskinin artmasıyla ilişkilidir. Olağandışı bir büyüme veya cilt anormallikleriniz varsa, onları kontrol ettirmek için mümkün olan en kısa sürede bir dermatoloğa başvurun.

⇒Bu durum aynı zamanda sinir sisteminizi de etkileyebilir ve körlüğe, zihinsel geriliğe, nöbetlere ve sağırlığa yol açabilir. Bu durumun fiziksel özelliklerine sahipseniz, doktorunuzu görmek önemlidir.

⇒Akrodisostoz artrit; ellerde, dirseklerde ve omurgada sınırlı hareket ve karpal tünel sendromuna yol açabilir. Çocuğunuzun bu problemin fiziksel belirtileri veya zihinsel geriliği ile bağlantılı olabilecek gelişimsel sorunları varsa doktora başvurunuz.

Prognathism Tedavisi

Diş Bakımı

⇒Ortodontist, ortognatik cerrahi ile çıkıntılı bir çeneyi düzeltebilir. Yanlış hizalanmış dişleri düzeltmek veya kozmetik nedenlerden dolayı bunu yapabilirsiniz. Dişlerinizi yeni pozisyonlarına geçirmek için diş teli kullanmak zorunda kalacaksınız. Cerrahınız gerektiğinde kemik parçalarınızı çıkaracak ve yeniden konumlandıracaktır. Çeneniz; plakalar, vidalar veya tellerle yerinde tutulacaktır.

Tıbbi Bakım

⇒Doktorunuz, çıkıntılı çenenize neden olan altta yatan koşulları teşhis edebilir ve tedavi edebilir.

⇒Akromegali, çok fazla büyüme hormonu üretilmesine neden olan hipofiz tümörünün cerrahi olarak çıkarılmasıyla tedavi edilebilir. Tümör çok büyükse radyasyon tedavisine ihtiyacınız olabilir. Doktorunuz ayrıca salınan büyüme hormonu miktarını kontrol etmek veya etkilerini engellemek için ilaç reçete edebilir.

⇒Bazal hücre nevus sendromunuz varsa, tedavi vücudunuzun hangi bölümlerinin etkilendiğine ve kanserin olup olmadığına bağlıdır.

⇒Akrodisostoz için tedavi, zihinsel gerilik ve kemik problemleri için ortopedik bakım için özel eğitim içerir.

Düzeltici Ameliyat Sonrası Ne Olur?

⇒Düzeltici çene ameliyatından sonra, geçici olarak değiştirilmiş bir diyet yemelisiniz. İlaçlar ağrıyı dindirebilir ve ameliyattan bir ila üç hafta sonra çalışmaya geri dönebilirsiniz. Çenenizin tamamen iyileşmesi yaklaşık dokuz ila 12 ay sürecektir.

Prognatizmi Önleme

⇒Bazal hücre nevus sendromu gibi genetik rahatsızlıklardan dolayı prognati önleyemezsiniz. Eğer bu durumu çocuklarınıza aktarma şansı olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız, genetik bir danışmanla konuşabilirsiniz.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress