• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Prostat Kanseri Hakkında Bilmek İstediğiniz Her Şey

19 Aralık 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Prostat Kanseri Türleri

Prostat kanseri vakalarının çoğu, adenokarsinom adı verilen bir kanser türüdür. Bu kanser türü, prostat bezi gibi bez dokusunda büyüyen bir kanserdir.

Prostat kanseri ne kadar hızlı büyüdüğüne göre sınıflandırılır. İki tür büyüme görülür:

  • Agresif veya hızlı büyüyen
  • Saldırgan olmayan veya yavaş büyüyen

Saldırgan olmayan prostat kanser varsa tümör ya zamanla çok az büyür ya da hiç büyümez. Agresif prostat kanser varsa tümör hızlı bir şekilde büyüyebilir ve kemikler gibi vücudun diğer bölgelerine yayılabilir.

Prostat Kanserinin Nedenleri ve Risk Faktörleri

Prostat kanseri için bilinen bir neden yoktur. Tüm kanserler gibi, aile geçmişinde bulunması veya belirli kimyasallara maruz kalma gibi birçok şeyden kaynaklanabilir. Etkileyen faktör ne olursa olsun kanser, prostatta hücre mutasyonlarına ve kontrolsüz hücre büyümesine yol açar.

Kimler Risk Altındadır?

Prostat kanseri erkeklerde ortaya çıkabilen bir hastalık olsa da bazı faktörler hastalık riskini artırır.

Bu risk faktörleri şunlardır:
Yaşlılık
Prostat kanserinin ailede görülmesi
Etnik köken ya da ırk (Afro-Amerikan erkeklerin prostat kanseri geçirme riski daha yüksektir.)
Şişmanlık
Genetik değişiklikler

Yaşadığınız yer prostat kanseri riskinde rol oynayabilir.

Prostat Kanserine Yakalanma Yaşı

Yukarıda belirtildiği gibi, yaş, prostat kanseri için birincil risk faktörüdür. Hastalık genellikle 65 yaşından büyük erkeklerde görülür.

40 yaşın altındaki her 10,000 erkekten sadece 1’i prostat kanserine yakalanmaktadır. Bununla birlikte, bu sayı 60 ve 69 yaşları arasındaki erkekler için 14’te 1’e kadar yükselir.
Prostat Kanseri Vakfı
Prostat Kanseri Vakfı
The Prostate Cancer Foundation

Prostat Kanserinin Belirtileri

Bazı prostat kanseri türleri saldırgan değildir. Bu nedenle herhangi bir belirti yaşamayabilirsiniz. Ancak, ilerleyen prostat kanserleri sıklıkla belirtilere neden olur.

Aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz, doktorunuzu aramaktan çekinmeyin. Prostat kanserinin bazı belirtileri diğer koşullardan kaynaklanabilir. Bu yüzden test yapılmasına ihtiyacınız olacaktır. Doktorunuz test yaparak doğru teşhis ve tedaviyi aldığınızdan emin olabilirler.

Prostat kanserinin belirtileri arasında idrar problemlerini, cinsel problemleri, ağrı ve uyuşukluğu bulunur.

1 İdrar Sorunları
İdrar sorunları yaygın görülen bir belirtidir çünkü prostat mesanenin altında bulunur ve üretrayı çevreler. Konumundan dolayı tümör prostatta büyürse, mesaneye veya idrar yoluna baskı oluşturarak sorunlara neden olabilir.

İdrar sorunları şunları içerebilir:
Sık idrara çıkma ihtiyacı
İdrarın normalden daha yavaş akması
İdrar yaparken kanama (hematüri)

2 Cinsel Sorunlar
Ereksiyon olamama, prostat kanserinin bir belirtisi olabilir. İktidarsızlık olarak da adlandırılan bu durum, ereksiyon olamayacağınız ve bu durumda kalamayacağınız anlamına gelir. Boşalmadan sonra spermde kan olması prostat kanserinin bir belirtisi olabilir.
3 Ağrı ve Uyuşma
Metastatik kanser, ilk oluştuğu yerden vücudun diğer bölgelerine yayılan kanserdir. Prostat kanseri metastaz yaptığı zaman, genellikle kemiklere yayılır.

Bu durum şu bölgelerde acıya neden olabilir:
Pelvik bölge
Sırt
Göğüs

Kanser omuriliğe yayılırsa, bacaklarınızda ve mesanenizde his kaybı olabilir.

Bazı erkekler herhangi bir belirti yaşamadan yıllarca prostat kanserine sahip olabilirler.

Prostat Kanserinin Erken Belirtileri

Yukarıdaki belirtilerden herhangi birini yaşamak prostat kanserine sahip olduğunuzu gösteren ilk belirtiler olabilirken, idrarla alakalı belirtilerin diğer belirtilerden daha erken ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.

Bu belirtilerin çoğunun, kanser olmayan iyi huylu prostat hiperplazisi ve prostatiti gibi diğer durumlardan da kaynaklanabileceğini akılda tutmak önemlidir. Bu nedenle, sahip olabileceğiniz herhangi bir belirtiyi aklınızda tutmak önemli olsa da yaşanan her belirtinin kanseri işaret etmeyebileceğini de unutmayın.

Bununla birlikte, bu koşullardan hiçbiri, idrarınızda kan görünmesine neden olmaz. Bu belirtiye sahipseniz, hemen doktorunuzu arayın. İdrarınızdaki kan kansere bağlı bir şeyden kaynaklanabilir. Ancak mümkün olan en kısa zamanda teşhis konulması iyi olacaktır.

Prostat Kanseri Taraması ve Teşhis Konulması

Prostat kanseri taraması genellikle kendi kişisel tercihlerinize bağlıdır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi tarafından belirtildiği gibi bu büyük ölçüde çoğu prostat kanserinin yavaş büyümesinden ve herhangi bir sağlık problemine neden olmamasından dolayıdır.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi
Centers for Disease Control and Preventon

Ayrıca, taramanın bir parçası olabilecek prostat spesifik antijen testinden elde edilen sonuçların, kanserin yanlış teşhisine yol açabilmektedir. Her iki nedenden dolayı, tarama gereksiz endişelere ve gereksiz tedaviye neden olabilir.

Tarama Önerileri

Yaşlanan erkeklere tarama yapılmasını önerir. Senelik genel kontrol sırasında, doktorların prostat kanseri taramasının avantajlarını ve dezavantajlarını belirli yaşlardaki erkeklerle konuşmaları tavsiye ediliyor.
Amerikan Kanser Derneği
Amerikan Kanser Derneği
American Cancer Society
Bu konuşma, şu yaş grubundaki kişiler için önerilmektedir:
40 Yaş:  Yüksek risk altındaki 65 yaşından küçük yaşta prostat kanseri olan baba, erkek kardeş veya çocuk gibi birinci derece akraba varsa
45 Yaş: Yüksek risk altındaki erkekler, Afro Amerikalı erkekler ve 65 yaşın altında birinci derece akrabasına tanı konan erkekler
50 Yaş: Ortalama bir prostat kanseri riski olan ve en az 10 yıl daha yaşaması beklenen erkekler

Teşhis için Kullanılan Araçlar

Siz ve doktorunuz, prostat kanseri taramasının sizin için iyi bir seçenek olduğuna karar verirseniz, doktorunuz muhtemelen muayene yapıp sağlık geçmişinizi anlatmanızı ister.

Ayrıca aşağıdakileri içeren bir veya daha fazla test de yapacaktır:

Testler
Dijital rektal muayene: Bu testle doktorunuz prostatınızı incelemek için eline eldiven geçirip rektumunuza parmağını sokacaktır. Prostat bezinde tümör olabilecek sert topaklar varsa hissedebilirler.
Prostat spesifik antijen testi: Bu kan testi, prostat tarafından üretilen bir protein olan prostat spesifik antijen seviyesini tespit eder.
Prostat biyopsisi: Doktorunuz prostat kanseri tanısını doğrulamak için biyopsi isteyebilir. Biyopsi için doktorunuz prostat bezinin küçük bir parçasını çıkarır.
Diğer testler: Doktorunuz ayrıca manyetik rezonans görüntüleme (MR), kemik taraması veya bilgisayarlı tomografi taraması yapabilir.

Doktorunuz sizinle bu testlerin sonuçlarını tartışacak ve sonraki adımlar için gerekli olabilecek önerilerde bulunacaktır.

1 Prostat Spesifik Antijen Testi
Prostat spesifik antijen testi, kanınızda bulunan prostat spesifik antijen miktarını kontrol eder. Seviyeler yüksekse, bu durum prostat kanserine sahip olabileceğiniz anlamına gelebilir. Bununla birlikte, kanınızda yüksek miktarda prostat spesifik antijen olmasının birçok nedeni vardır. Bu nedenle test sonuçları yanlış tanı ve gereksiz tedaviye yol açabilir.

Bu yüzden, artık prostat kanseri taraması için prostat spesifik antijen testini önermemektedir. Ancak prostat spesifik antijen testi, prostat kanseri riski yüksek olan erkekler için hâlâ uygundur. Ayrıca, teyit edilmiş bir prostat kanseri vakası varsa bu test kanserin aşamasının belirlenmesi için onaylanmıştır.
Amerikan Üroloji Derneği ve ABD Önleyici Hizmetler Görev Grubu
American Urological Association-U.S. Preventive Services Task Force

Prostat spesifik antijen testi yaptırmayı düşünmeden önce, doktorunuzla bu testlerin risklerini ve faydalarını konuşun.

2 Gleason Ölçeği
Prostat biyopsisi yaptıysanız, Gleason skoru alacaksınız. Patologlar bu skoru prostat kanseri hücrelerinin derecesini sınıflandırmak için kullanırlar. Derece, anormal hücrelerin kanser hücrelerine ne kadar benzediğini ve büyümenin ne kadar agresif olduğunu gösterir.

6’dan küçük bir Gleason skoru, hücrelerinizin kanser belirtileri göstermediği anlamına gelir, dolayısıyla riskiniz düşüktür. Puanınız 7 veya daha yüksekse, doktorunuz puanlarınızı ve prostat spesifik antijen seviyenizi, hücrelerin değerlendirilmesi için gözden geçirecektir.

Örneğin, 10-20 ng/mL arasında bir prostat spesifik antijen seviyesine sahip 7 Gleason skoru, kanser hücrelerinin tanımlandığı anlamına gelir ancak kanser yavaş büyür ve muhtemelen saldırgan değildir. Prostat spesifik antijen seviyesi 20 ng/mL’den yüksek olan 8 veya daha yüksek bir Gleason skoru daha gelişmiş bir tümörü gösterir. Bu durum kanserin agresif olma riskinin daha yüksek olduğu anlamına gelir.

Prostat Kanseri Aşamaları

Doktorunuz muhtemelen hem prostat spesifik antijen testinizden hem de Gleason skorunuzdan alınan sonuçları prostat kanserinizin evresini belirlemeye yardımcı olacak şekilde kullanacaktır. Aşama, kanserin ne kadar ilerlediğini gösterir. Bu bilgi, doktorunuzun tedavinizi planlamasına yardımcı olur.

Prostat kanserinin aşamasının belirlenmesinde kullanılan bir diğer araç ise Amerikan Ortak Kanser Komitesi (American Joint Committee on Cancer) TMN evreleme sistemidir.

Diğer birçok kanser türünde olduğu gibi prostat kanserinde de şu koşullara bağlı olan bu sistem kullanılır:

  • Tümörün boyutu
  • İlgili lenf düğümlerinin sayısı
  • Kanserin diğer bölgelere ve organlara yayılıp yayılmadığı (metastaz)

Prostat kanseri aşamaları 1 ile 4 arasındadır. Hastalık 4. aşamada en ileri düzeydedir.

Prostat Kanserinin Tedavisi

Doktorunuz, yaşınız, sağlık durumunuz ve kanserinizin aşamasına göre kanseriniz için uygun bir tedavi planı geliştirecektir.

Kanser agresif değilse, doktorunuz aktif gözetim olarak da adlandırılan dikkatli bir gözlemi tavsiye edebilir. Bu durum, tedavinin erteleneceği anlamına gelir ancak kanseri izlemek için doktorunuzla düzenli olarak görüşmeniz gerekir.

Daha agresif kanser türleri diğer seçenekler ile tedavi edilebilir:
Ameliyat
Radyasyon
Kriyoterapi
Hormon tedavisi
Kemoterapi
Stereotaktik radyocerrahi

Kanseriniz çok agresifse ve metastaz olursa kemiklerinize yayılma ihtimali vardır. Kemiğe yayılan kanserlerde yukarıdaki tedavi yöntemlerinin dışında başka tedaviler de uygulanabilir.

Prostatektomi

Prostatektomi, prostat bezinin bir kısmının veya tümünün alındığı cerrahi bir prosedürdür. Prostat dışına yayılmamış bir prostat kanseri varsa doktorunuz radikal prostatektomiye yapılabileceğini düşünebilir. Bu prosedürle tüm prostat bezi çıkarılır.

Farklı radikal prostatektomi türleri vardır. Bazıları açıktır, yani alt karnınıza büyük bir kesi atılarak yapılır. Bazı ameliyatlar ise laparoskopiktir, yani karnınızda birkaç küçük kesik olacaktır.

Prostat Kanserinde Sağ Kalma Oranı

Prostat kanseri erken teşhis edilirse ve tümör yayılmamışsa, gidişat genellikle iyidir. Erken tespit ve tedavi, olumlu sonuçlar alınmasını sağlar. Yani prostat kanseri belirtileriniz olduğunu düşünüyorsanız, hemen doktorunuzdan randevu almanız gerekir.

Ancak eğer kanser ilerler ve prostatın dışına yayılırsa, bu sizin bakış açınızı etkileyecektir.

Prostat Kanserini Önleme

Prostat kanseri için yaş gibi kontrol edilemeyen belirli risk faktörleri vardır. Ancak, diğer etkenleri kontrol edebilirsiniz.

Örneğin, sigarayı bırakmak, prostat kanseri riskini azaltabilir. Araştırmalar sigaranın prostat kanseri riskini artırdığını göstermiştir. Diyet ve egzersiz de prostat kanseri riskinizi etkileyebilecek önemli faktörlerdendir.

1 Diyet
2005 yılında yapılan bir çalışmada, prostat kanserinde diyetin rolü araştırılmıştır.

Çalışmalardan elde edilen kanıtlar, aşağıdakiler dâhil olmak üzere bazı yiyeceklerin prostat kanseri riskinizi azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir:

Bu yiyecekler:
Domates
Brokoli, Brüksel lahanası ve lahana gibi turpgiller
Balık
Soya
Zeytinyağı gibi omega-3 yağ asitleri içeren yağlar

Kanıtlar bazı gıdaların prostat kanseri riskini artırabileceğini gösteriyor:

Bu gıdalar:
Süt ve süt ürünleri
Hayvansal ürünlerde bulunan doymuş yağ
Kırmızı et
Izgara et

2 Egzersiz
2006 tarihli bir çalışma, 29,000’den fazla erkeğin egzersizle prostat kanserinin ilerleyişini ve prostat kanserinden dolayı ölümü riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Çalışma
Çalışma
2006

Egzersiz aynı zamanda kilo vermenize de yardımcı olabilir, zira araştırmalar obezitenin prostat kanseri için bir risk faktörü olduğunu göstermiştir. Doktorunuzun onayı ile haftanın çoğu gününde 30 dakika egzersiz yapmayı hedefleyin.

Doktorunuzla Konuşun

Prostat kanseri, yaşlandıkça tüm erkekler için bir risktir ancak prostat kanseri erken teşhis edilir ve tedavi edilirse, gidişat genellikle çok iyidir. Yaşlandıkça, doktorunuzla prostat kanseri riskiniz hakkında açıkça konuştuğunuzdan emin olun.

Prostat kanserinin neden olabileceğini düşündüğünüz herhangi bir belirtiniz varsa hemen doktorunuzla konuşun. Belirtileriniz olmasa bile, riskinizi azaltmak için sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemeyi düşünün. Sebze ve balık bakımından zengin ve tam yağlı süt ürünleri ve kırmızı et bakımından fakir bir beslenme planı ile doktorunuz tarafından onaylanmış bir egzersiz programı prostat kanseri riskini azaltmanıza ve sağlık durumunuzun gelişmesine yardımcı olacaktır.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress