
Psödomonas Enfeksiyonların Belirtileri
Akciğer ve kanda meydana gelen enfeksiyonlar ciltte meydana gelen enfeksiyonlara göre daha ciddidir. Özel belirtileri vücudun enfeksiyon kapan bölgesine göre değişir.
Kan
Akciğer
Cilt
Kulak
Göz
Psödomonas Enfeksiyonların Nedenleri
Psödomonas enfeksiyonlar bağımsız bir şekilde yaşayan Pseudomonas türü bakterilerden kaynaklanır. Toprakta ve suda bulunan nemli yerleri severler. Sadece birkaç çeşidi hastalığa neden olur. En çok enfeksiyona neden olan çeşidi Pseudomonas aeruginosa.
Psödomonas Enfeksiyonları İçin Kimler Risk Altında?
Sağlıklı kişiler genel olarak düşük risk grubundadırlar. Bağışıklık sistemi başka hastalıklardan ötürü zayıf düşen kişiler yüksek risk grubundadır. Bu özellikle hastanede yatan kişiler için geçerlidir.
Bu bakteriler hastane ekipmanları ya da sağlık görevlileri tarafından taşınabilir. Psödomonas enfeksiyonlar fırsatçı enfeksiyonlar olarak bilinir.
Riski arttıran durumlar:
- Yanık yaraları
- Kemoterapi
- Kistik fibroz
- HIV ya da AIDS
- Odada bulunan mekanik aletler
- Agresif bir ameliyata girmek
Bağışıklık sistemi baskılanmış olan kişilerde görülen enfeksiyonlar ciddidir. Sağlıklı kişilerde kızarıklıklar ve kulak enfeksiyonu rapor edilmiştir. Bu enfeksiyonlar havuzda yüzmek ya da jakuzi de uzun süre durma yoluyla da oluşabilir. Göz enfeksiyonlar ise enfekte olmuş aletleri kullanan kişilerde görülür.
Psödomonas enfeksiyonlar beyin, kemikler ve sinüsler gibi çeşitli bölgeleri de etkileyebilir. Bu enfeksiyonların yukarıda listelenmeme nedeni diğer enfeksiyonlara oranla nadir olarak görülmeleridir.
Psödomonas Enfeksiyonların Teşhisi
Doktorunuz fiziksel muayenenin yanında medikal geçmişiniz ile ilgili sorular soracaktır ve son dönemde hissettiğiniz belirtileri inceleyecektir. İltihap, kan ya da doku örneği de isteyebilirler. Bu örnekler laboratuvarda Pseudomonas bakterileri için incelenir.
Psödomonas Enfeksiyonlar Nasıl Tedavi Edilir?
Psödomonas enfeksiyonlar antibiyotikler ile tedavi edilir. Maalesef son zamanlarda bazı psödomonas enfeksiyonların tedavisi zorlaşmaktadır. Bu bakteriler zamanla adapte olmakta ve gelişmektedir. Buna antibiyotik direnci adı verilir.
Antibiyotik direnci bakterilerin tedavisini zorlaştırmaktadır. Psödomonas bakteriler birden fazla antibiyotiğe karşı direnç kazanabilirler. Hatta bazıları tedavi sırasında direnç kazanmaktadır.
Doktorunuzun etkili antibiyotikleri seçmesi önemlidir. Doktorunuz daha kesin bir tedavi uygulanabilmesi için tedavinin ilk olarak laboratuvarda test edilmesini isteyebilir.
Tedavide kullanılan antibiyotik çeşitleri:
- Seftazidim
- Ciprofloxacin ya da levofloxacin
- Gentamicin
- Cafepime
- Aztreonam
- Carbapenems
- Ticarcilin
- Ureidopenicilins
Psödomonas Enfeksiyonlar Nasıl Engellenir?
Hastanelerde psödomonas enfeksiyonları engellemek için çeşitli yöntemler vardır.
Eğer ameliyattan çıkmış iseniz ya da ciddi bir hastalığın iyileşme aşamasında iseniz hemşirenizi bilgilendirmeniz gereken vakalar:
- Üzerinizde bulunan giysilerin ıslanması.
- Damar yolu tüpünün gevşemesi.
- Doktorunuzun sizin için seçtiği tedavi prosedürünü tamamen anlamanız.
Bir cevap yazın