
Raynaud Hastalığı Belirtileri
Renk Değişikliği
Hastalık olan bölge kansız kaldığı için önce beyazlar. Kan uzunca bir süre gitmezse mavileşir. Kan gitmeye başlayınca ise kan göllenmesinden dolayı morarır ve gittikçe kızararak normal et rengine döner. Uzun süreli kan gitmeme durumlarında nadiren kangren ve doku kaybı görülebilir.
Ağrı, uyuşma ve karıncalanma
Raynaud hastalığının ilk evresinde, yani kan akışının durduğu evrede az miktarda ağrı ve hissizlik oluşabilir. Kan akışının başladığı ikinci evrede ise ağrı şiddetlenir ve karıncalanma başlar. Bu döngü toplam birkaç dakika ile birkaç saat arasında sürebilir.
Raynaud Hastalığı Nedenleri
Hastalığın altında yatması muhtemel bazı durumları aşağıda görebilirsiniz.
Romatizmal Eklem İltihabı (Romatoid Artrit)
Doğuştan bağışıklık sisteminde bulunan bir aksaklık sonucu, ilerleyen zamanlarda ortaya çıkan bu hastalık Raynaud hastalığına sebep olabilir.
Sklerodermi
Bir deri sertleşmesi hastalığı olan sklerodermi, kan damarlarında spazma (kasılmaya) neden olarak Raynaud hastalığına neden olabilir.
Raynaud hastalığına neden olabilecek diğer durumlar:
- Lupus hastalığı
- Damar tıkayıcı hastalıklar
- Burger Hastalığı
- Tekrarlanan travmalar
- İltihabi kas hastalığı
Raynaud hastalığına yakalandıktan sonra sigara içmek ve damar kasılmalarına neden olacak ilaçlar kullanmak hastalık belirtilerini tetikleyebilir.
Raynaud Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Raynaud hastalığı yukarıda belirtilen nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Tamamen bağımsız olarak tek başına da kendini gösterebilir. Bu durumda hastalığın ortaya çıkmasını engellemek ne yazık ki mümkün değildir. Ancak hastalık belirtilerinin ortaya çıkmamasını sağlamak mümkündür. Bu yöntemlerin hepsi kan damarlarının büzüşmesini engellemek için uygulanır.
Yaşam Tarzı Değişiklikleri
- Kafeinden ve tütün ürünlerinden uzak durun. Egzersiz yapın. Bu sayede kan dolaşımı daha sağlıklı olur ve stresten uzak kalınır.
- Soğuğa maruz kalmayın. Eldiven ve çorap kullanın.
- El ve ayakları darbe ve travmalardan koruyun.
İlaç tedavileri
Birinci maddenin yetersiz kaldığı durumlarda, doktorunuz kan akış hızını artıracak ve damar büzüşmesini engelleyecek ilaçlar verebilir. Bunlardan bazıları:
- Hipertansiyon ilaçları
- Nitratlı yüzey kremleri
- Antidepresanlar
- Aspirin
- Ereksiyon haplarıdır.
Ayrıca, damarları daraltacağı için aşağıdaki ilaçları kullanmamalısınız:
- Migren hapları
- Östrojen içerikli ilaçlar
- Doğum kontrol hapı
- Beta blokerler
- Psödoefedrin içerikli ilaçlar.
Sempatektomi
Raynaud hastalık belirtilerinin çok şiddetli seyrettiği durumlarda, etkilenen bölgedeki damarlara büzülme emrini veren sempatik sinirler kesilebilir. Bu cerrahi operasyona sempatektomi adı verilir. Son çare olarak kullanılır.
Hangi Nitratlı yüzey kremini tavsiye edersiniz
Eda hanim bi care bulabildinizmi?
Bende agri oluyor geceleri uyutmuyor.
Ecopirin kullaniyorum kal sivilastirici prkte faydasini goremedim ben acikcasi
Yıllardan beri bu sekilde yasiyorum eller ayaklar soğukta buz kesiyor Yaklasik on yıldırda soguk yanığı oluyor karariyor sisiyor morarıyor kasinti cabası krem bi nebze de rahatlatıcı ÖNERİSİ olan varmı
İlaç kullanmıyorum bir zararı olur mu?
Raynaod hastasıyım yanlız sol elimde yüzü ve orta parmakta şişlik ve acıma başladı bu şikayetler de bu hastalıkla ilgilimi bilgi verirseniz sevinirim
Çok yakında multiyaşam üzerinden doktorlar sorunuzu cevaplayacak. Takipte kalın.