• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Reflü Bastırmak Sizin Elinizde

3 Temmuz 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Reflü Nedir Belirtileri Nelerdir?

Reflü mide asidinin yukarı çıkarak yemek borusunu yakması ile ortaya çıkan, çok yaygın görülen bir hastalıktır. Çoğu vaka doğru gıda seçimi ve sağlıklı yeme alışkanlıkları sayesinde yok olur.

Reflünün temel belirtisi göğüs kemiğinin hemen altında hissedilen yanmadır. Bu yanma bazı kişilerde boğaza kadar yükselebilir. Genellikle yemeklerden sonra veya öne eğilince şiddetlenir. Aşağıdaki belirtiler de görülebilir:

  • Tüketilen gıdaların boğaza yükselmesi veya ağıza gelmesi
  • Dilin arkasında beliren ekşi-acı, rahatsız edici tat
  • Nefeste kötü koku
  • Şişkinlik ve çok fazla geğirme, hazımsızlık
  • Yutkunma güçlüğü
  • Ses kısıklığı, boğaz iltihabı; boğazda yumru varmış hissi
  • Kalıcı ve kuru öksürükler, hırıltılı solunum
  • Diş çürükleri, diş eti hastalıkları

Reflü solunum yolunu tahriş edebildiği için, astımı olan kişilerde hastalık belirtilerinin şiddetlenmesine yol açabilir.

Reflü Çeşitleri Nelerdir?

1..Reflü Özofajit
Özofajit yemek borusunun tahriş olması ve şişmesi durumudur. Reflü özofaji ise reflü hastalığı sonucu ortaya çıkan bir özafaji tipidir. Mide asidinin yemek borusuna geri kaçarak dokuya zarar vermesi nedeniyle ortaya çıkar ve genellikle mide ve göğüs yanmasına da yol açar.
2.Gastroözofageal Reflü Hastalığı
Gastroözofageal reflü hastalığı her yaştan insanı etkileyen kronik bir sindirim sistemi rahatsızlığıdır. Gastroözofageal reflü durumunun kronikleşerek hastalığa dönüşmüş halidir.Tedavi edilmezse ileride ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir. Eğer reflü semptomarını haftada iki defadan fazla yaşıyorsanız gastroözofageal reflü hastasısınız demektir. Dünyada milyonlarca insan bu hastalığa yakalanmaktadır.
3.Alkalen reflü gastrit
Mide çıkışında yer alan ve ‘pylor’ adı verilen, sinirsel kontrolle çalışan açılır-kapanır kapak düzeneğinin görev yapmaması sonucu gelişen bir hastalıktır. Mide çıkışı sürekli açık kaldığı için, mide çıkışının hemen yakınına, oniki parmak bağırsağına boşalan safra, midenin özellikle boş olduğu zamanlarda mideye kaçar. Safra, mide için tahriş edici kimyasal özellikler taşıdığı için, zamanla mide içini döşeyen örtücü mukozal yapı tahrip olur ve alkalen reflü gastrit gelişir.

4.Boğaz Reflüsü
Gırtlak reflüsü de denir. Kuru öksürük, ses kısıklığı, ses yorulması, boğaz ağrısı ve yanmaları, sık sık boğaz temizleme zorunluluğu hissetme, sık faranjit, sinüzit ve bademcik iltihabı atakları geçirme, geniz akıntısı gibi şikâyetler reflü varlığını düşündürmelidir.
5.Mide Reflüsü
Mide asidinin patolojik şekilde mideden yemek borusuna doğru geri kaçışı gastroözefageal reflü’dür. Hastalar göğüs kafesinin arkasında yanma şikayeti ile başvurabilirler. Mide reflüsü sıklıkla yemeklerden sonra olur.

Reflü Testleri Nelerdir?

1.Baryum özefagus mide duedonum grafisi
Hasta baryum içerken radyoloğun floroskopide baryumun aşağıya yemek borusuna ve mideye seyahatini incelediği bir testtir.
2.Gasroskopi
Endoskop ucunda ışık bulunan fleksibl bir tüptür. Bu tüpün ağızdan özefagusa ve mideye doğru ilerletilmesi sırasında yemek borusu incelenebilir. Hasta sedatize edilerek bu işlem gerçekleştirilir.
3.Özefagus manometresi ve PH metre
Burundan çok ince fleksibl bir tüp yemek borusundan mideye gönderilerek buradaki basınçlar ve yukarı çıkan asit miktarı ölçülebilir. Reflünün kesin tanısının “pH metre” ile de belirlenir ve bunun da iki farklı yöntemi vardır. İlkinde hastaya burun yolu ile boğazından geçirilerek yemek borusuna bir kateter yerleştirilir. Bu kateter taşınabilir bir cihaza bağlanır ve 24 saat hasta üzerinde kalır. Sürenin bitiminde endoskopi ünitesinde kateter çıkarılır ve cihazın kaydettiği veriler bilgisayarda incelenerek tanı konur. Yöntemin ikinci şekli, hasta için biraz daha konforlu bir uygulama. Kablosuz bir yöntem olan bu yeni teknikte, üzerinde aside duyarlı sensörü olan küçük bir kapsül, endoskop aracılığı ile yemek borusunun alt ucuna yerleştirilir. Bu kablosuz kapsül, algıladığı verileri 48 saat boyunca, taşınabilir bir cihaza iletir. Sürenin sonunda cihaz içerisindeki bilgiler bilgisayarda incelenir. Vücuttaki kapsül ise 7-10 gün içinde kendiliğinden sindirim sistemine düşer ve atılır. Dolayısıyla bu yöntemde, herhangi bir kablo taşıma söz konusu değildir.

Reflü Neden Olur?

1.Kilolu Olmak
Fazla kilolar karın içi basıncının artmasına neden olur. Aynı zamanda yemek borusunun alt kısmındaki kasların zayıflamasına yol açabilir. Bu iki etken mide asidinin yukarı yükselmesine ve reflüye neden olabilir.
2.Yağlı Yemekler
Midemiz, çok miktarda yağlı gıda tükettiğimiz zaman yağları sindiren mide asidinden kurtulmak için daha fazla zamana ihtiyaç duyar. Mide asidinin fazlası yukarı sızarak reflüye yol açar.
3.Sigara, Alkol, Kahve ve Çikolata
Bu ürünler yemek borusunun mideye bağlandığı bölgedeki kasların gevşemesine neden olur. Bu gevşeme reflüye yol açabilir.
4.Asitli İçecekler
Midede ortaya çıkardıkları kabarcıklar mide içi basıncının artmasına ve reflüye neden olabilir. Midenin asitliğini artırmaları da reflüye zemin hazırlar.Bu gıdalar da reflüye neden olabilir: Kızartmalar, Soğan, sarımsak, Baharatlı gıdalar, Naneli ürünler, Portakal, greyfurt gibi turunçgillerden meyvelerin suları, Domates.
5.Hamilelik
Hamilelikte hormon seviyeleri geçici olarak değişir. Ayrıca büyümekte olan fetüs, mideye daha fazla baskı yapmaya başlar. Bu iki etken mide asidinin taşmasına ve reflüye neden olabilir.
6.Bazı İlaçlar
Birçok farklı ilaç reflüye neden olabilir veya reflü belirtilerinin şiddetlenmesine yol açabilir. Bazı örnekleri şunlardır: Kalsiyum kanal blokerleri (bazı yüksek tansiyon ilaçları), Nitratlar (anjina ilaçları), Aspirin, ibuprofen gibi steroit olmayan iltihap gidericiler, Antihistaminler (alerji ilaçları).
7.Mide Fıtığı ve Diğer Nedenler
Mide fıtığı, midenin bir kısmının diyafram kasını zorlayarak göğüs kafesine taşması durumudur. Midenin yemek borusuna bağlandığı bölgede açıklığa neden olarak reflüye yol açabilir.
8.Diğer Nedenler
Gastroparezi: Midenin kendini doğal yollarla veya beklenen sürede boşaltamamasıdır. Midenin yavaş çalışması anlamına gelir. Şişkinliğe, bulantıya veya reflüye neden olabilir. Aşağıdaki etkenler gastropareziye neden olabilir: Şeker hastalığı, Kilo verdirme ameliyatları, Midenin bir kısmının alınması, Bazı (morfin gibi) opioid ağrı kesiciler, antidepresanlar, Parkinson hastalığı.

Reflü Tedavisi

1.Azar Azar, Sık Yiyin
Reflü olan ne yemeli? Günlük hayatta alınabilecek ufak önlemler çoğu reflü vakasının hafiflemesini sağlar. Günde üç büyük öğün yerine, az ama sık yemek reflünün ortaya çıkmasını engeller. Aşağıdaki önerileri de göz önünde bulundurun:

  • En büyük öğününüz akşam yemeğiniz olmasın.
  • Yatmadan önceki son üç dört saatte yemek yemeyin, alkol tüketmeyin.
  • Reflüyü tetikleyebilecek gıdaları azaltın veya hiç tüketmeyin.
  • Dar kıyafetler giymeyin, midenize baskı yaparak reflüyü şiddetlendirebilir.
  • Yatağınızın başını 10-12 cm kadar yükseltin. Başınızın altına birkaç yastık daha almak çözüm değildir, midede oluşan baskının artmasına yol açabilir.
  • Gevşeyin. Stres reflüyü ağırlaştırır.İdeal kilonuzda kalın.Sigaradan uzak durun.
2.Aloe Vera Suyu İçin
Aloe vera bitkisinin dokuları yenileyici ve canlandırıcı etkisi vardır. Mideyi rahatlatıp yemek borusunda yanmayı azaltacak, reflüyü giderecektir. Ancak laksatif etkili olduğu için günde iki bardaktan fazla tüketmemeye çalışın.

Elma Sirkesi: Beklenmedik olmasına rağmen, midedeki asitlik derecesini artırarak yemek borusunun tam kapanması için sinyal gönderilmesini sağlayabilmektedir. Bir yemek kaşığı tüketin. Ancak başka tür sirke denemeyin, reflüyü kötüleştirebilir.

Elma: Kabuğundaki pektin, doğal bir antisasit etkisi göstermektedir.

Zencefil Çayı: İltihap giderici ve rahatlatıcı etkisi ile reflüyü giderecektir. Rezene çayı, papatya ve bazı diğer bitki çaylarını da deneyebilirsiniz.

3.Reflü ilaçları
Eczanenizden şu etken maddelere sahip ilaçları alabilirsiniz:

Antiasitler: Mide asidi ile birleşerek etkisini yok eder.

Aljinatlar: Mide çeperini ve yemek borusunu kaplayan bir örtü oluştururlar. Bu kaplama, mide asidine karşı koruma sağlar.

Proton Pompa İnhibitörleri (Omeprazol): Yukarıdaki tedavilerin iyileştiremediği reflü vakalarında kullanılabilir. Bu ilaçlar midenin ürettiği asit miktarını azaltarak etkili bir çözüm sunarlar.

Ranitidin, simetidin gibi H2 reseptör antagonisti ilaçlar da benzer etki sağlar.

4.Cerrahi Müdahale
Uzun dönemli ilaç kullanmak istemiyorsanız, ilaçlar etkili olmuyorsa, veya ilaçlar şiddetli yan etkiler doğuruyorsa ,cerrahi müdahaleleri değerlendirebilirsiniz.

Nissen Fundoplikasyonu: Reflüde kullanılan esas ameliyattır. Operasyon esnasında ufak bir kesikten mide ağzına girilerek yemek borusu tabanındaki kaslar gerdirilir.Ameliyat esnasında hasta genel anestezi altındadır.Sonrasında 2 günlük hastane yatışı önerilir.

Ameliyat sonrasındaki ilk üç hafta patates püresi, çorba gibi yumuşak ve küçük parçalı gıdalar tüketilmelidir.

Yutkunma güçlüğü, geğirme, şişkinlik gibi sıkıntılarla karşılaşılabilir, kısa zamanda düzelecektir.

Mide ağzının dolgu maddeleri ile daraltıldığı, mıknatıslı klipslerle yemek borusunun (yutkunulmayan zamanlarda) kapalı tutulduğu yeni cerrahi teknikler de vardır. Doktorunuzdan detaylı bilgi isteyiniz.

Reflü Bitkisel Tedavi

Sakız: Sakız çiğnemek ağız içi tükürük seviyesini arttıracak ve mide asidini dengeleyecektir.

Zencefil: Kaynayan suyun içine atarak içebilirsiniz. Bu etkili bir mide güçlendiricidir.

Hardal: Bir çay kaşığı hardal, reflü belirtilerini azaltacaktır. Hardalı ya sade ya da bir dilim ekmeğin üzerine sürerek yemelisiniz.

Badem: Yemeklerden sonra tüketeceğiniz 2 ya da 3 badem, reflü semptomlarının ortaya çıkmasını engelleyecektir.

Karbonat: Sıcak suya bir çay kaşığı ekleyin. Mide asit seviyesini dengelemek için yavaşça için.

Yulaf Ezmesi: Kahvaltıda, süt veya yoğurtla karıştırarak tüketin.

Patates: Soyun ve rendeleyin. Çıkan suyu bir kaşık yardımı ile için.

Muz: Yemeklerden önce ya da sonra tüketebilirsiniz.

Elma Sirkesi: Bir çay kaşığı elma sirkesini bir bardak su ile karıştırıp için.

Kavun: Bu meyve reflü ile savaşta oldukça etkilidir.

Rezene: Sindirim süreci ve yanma hissi açısından oldukça yararlıdır.

Maydanoz: Taze ya da yemeklerin içinde yiyebilirsiniz.

Papaya: Sindirime yardımcı olur ve midedeki yanma ve rahatsızlık hissini ortadan kaldırır.

Elma: Yiyeceklerin daha rahat ve iyi bir şekilde sindirilmesine yardımcı olur.

Ananas: Ağır ya da aşırı yemek tüketiminden sonra mideyi rahatlamada yardımcıdır.

Tarçın: Yanma hissini azaltmak için içeceklerinize katıp tüketebilirsiniz.

Bunların yanısıra midedeki yanma hissiyle savaşmak istiyorsanız şunları yapabilirsiniz:

  • İki marul yaprağı ve soyulmuş 4 havucun suyunu çıkarın ve blender’a bir bardak su ekleyin. 5 dakika boyunca karıştırıp süzün ve sabahları açken için.
  • Kaynayan bir kap suya pelinotu ekleyin. Üzerini kapayın ve kahvaltılardan önce için.
  • Bir litre suyu kaynatın ve içine 15 gram kurutulmuş fesleğen ekleyin. Bir müddet bekleyin ve her yemekten sonra bir bardak olacak şekilde günde 3 kez için.
  • 15 gram adaçayını 30 gram limon otuyla karıştırın. Elde ettiğiniz karışımdan bir çay kaşığı alarak bir bardak sıcak suya ekleyin ve yemeklerden sonra için.
  • Bir yumurta akını iki çay kaşığı zeytinyağıyla karıştırın. Bunu gün içinde birkaç kez içebilirsiniz.
  • Bir kaç hurmayı bir miktar suyun içinde kaynatın ve elde ettiğiniz suyu için.

Reflü Diyeti

Önerilmeyen Besinler:

Gastroözofageal reflü semptomlarını azaltmak veya yok etmek için, aşağıdaki besinleri diyetinizden sınırlayabilirsiniz veya çıkarabilirsiniz:
  • Alkollü içecekler
  • Kafeinli içecekler ( çay, kahve, gazlı içecekler, enerji içecekleri gibi)
  • Yağ içeriği yüksek besinler:
  • Tam yağlı süt/yoğurt, krema, tam yağlı peynir çeşitleri, kakao
  • Kızartma ürünleri, şarküteri ürünleri (sosis, salam vb.),
  • Dondurulmuş ürünler
  • Kuruyemişler (**beslenme programınızda diyetisyeninizin belirlediği ölçülerde tüketilebilir, fazla tüketimi önerilmemektedir)
  • Çikolata

Önerilen besinler:

  • Süt ve süt ürünleri => Kremasız süt, yağsız ya da %1 yağlı süt, soya sütü, yağsız ya da az yağlı yoğurt, yağsız ya da az yağlı peynirler, light dondurma
  • Et ve diğer protein ürünleri => Yağsız, iyi pişirilmiş et-tavuk-balık grubu, kümes hayvanları, balık, haşlama ya da rafadan yumurta
  • Tahıllar => Az yağlı şekilde tüketilebilecek her türlü tahıl grubu. Ancak tam tahıllı olmasına özen gösteriniz.
  • Sebzeler => Az yağlı şekilde tüketilebilecek her tür pişmiş sebze. Özellikle turuncu ve yeşil renkli sebzeler.
  • Meyveler => Turunçgiller ve domates dışında bir kısıtlama yoktur.
  • Yağlar => Zeytin ve kanola yağı gibi sağlıklı bitkisel yağlar tercih edilmelidir. 1 kg sebze yemeği için sadece 2 yemek kaşığı sıvı yağ kullanılmalıdır.
  • İçecekler => Kafeinsiz içecekler tercih edilmelidir. Kafeinsiz kahve, bitkisel çaylar gibi.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress