
Regl Döneminden Önce Gelen Akıntı Nedir?
Regl döneminden önce gördüğünüz beyaz akıntıya lökore denir. Vajinanızdan atılan sıvıdan ve hücrelerden oluşur ve bazı zamanlarda sarı renkli olarak görünebilir.
Regl döneminizin bu evresine luteal faz denir. Progesteron hormonu, bu evrede zirve yapar. Östrojen hormonu baskın olduğu zamanlarda akıntı şeffaf renkli, yapışkan ve akışkan olma eğilimi yaşarken progesteron hormonu baskınken akıntı, daha yoğun bulanık ya da beyaz bir renk alır.
Bazı kadınlar, akıntılarını doğurgan oldukları zamanı takip edebilmek için kullanırlar. Buna doğurganlık bilinci yöntemi denir ve doğal bir takip yöntemidir.
İnce, yapışkan bir mukusun gelmesi yumurtanın salındığı zamanda gerçekleştiğinden bu akıntı türü görüldüğünde doğurganlık zamanının geldiği anlaşılır. Beyaz, yoğun bir akıntıysa doğurganlığın olmadığı zaman gelen servikal mukustur.
Reglinizin başlangıcından yumurtlama zamanına kadar beyaz akıntı türünü görmeniz bu sebepten dolayı çok mantıklıdır.
Renginden ve yoğunluğundan bağımsız olarak akıntılar vajinanızı nemlendirerek sağlıklı tutarlar. Akıntıyla birlikte acı, kaşıntı ya da kızarıklık yoksa akıntı normal olarak düşünülür.
Akıntı Neden Gelir?
1 Menstrüel Döngü
2 Doğum Kontrol Yöntemleri
3 Hamilelik
4 Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
5 Mantar Enfeksiyonu
6 Bakteriyel Vajinozis
Menstrüel Döngünüz Sırasında Ne Tür Bir Akıntı Beklemelisiniz?
Regliniz bittikten sonraki üç dört gün kuruluk görülmesi yaygındır. Bunun sonrasındaki dört veya beş gün boyunca beyaz, bulanık ya da yapışkan akıntı görebilirsiniz. Bu evreye foliküler faz denir ve yumurta bu aşamada gelişir.
Şeffaf ve yapışkan akıntı ya da şeffaf ve akışkan akıntının görülmesi yumurtlama döneminde oldukça yaygındır. Menstrüel döngünüzün bu aşamasında normal zamandaki akıntınızın 30 katı kadar fazla akıntı gelir. Yumurta akı görünümündeki bu akıntı ince yapılı ve akışkandır ve spermin gelmesini bekleyen yumurta için son derece faydalıdır.
Yumurtlama döneminden sonra progesteronun baskın hormon olmasıyla beyaz akıntı gelmeye başlar. Bu akıntıyı, döngünüzün başına göre daha yoğun bir şekilde görürsünüz. Miktarı yumurtlama sırasında daha yoğun ve neredeyse uhu kadar yapışkan bir hal alana kadar yavaşça azalır. Bu mukusun gelmesi ortalama olarak 11 ile 14 gün sürer.
Bu akıntı, reglinizin hemen öncesinde sarımsı bir renk alır ve reglinizden sonraki ilk günlerde kahverengimsi olabilir. Kahverengi akıntının içeriğinde vücudunuzdan atılan kan kalıntıları vardır.
Regl olmayı beklediğiniz dönemde kahverengi akıntı görmeniz veya hafif bir kanama olması hamile olduğunuzun bir göstergesi olabilir. Regliniz geciktiyse ve leke geliyorsa gebelik testi yapmanızı öneririz.
Akıntı için Endişelenmeli misiniz?
Doktora Ne Zaman Görünmelisiniz?
- Vajinanın etrafında acı, yanma ya da daha başka rahatsızlıklar hissediyorsanız
- Akıntıyla birlikte veya akıntı olmadan vajinanın etrafında kızarıklık ve ağrı varsa
- Peynirimsi ya da köpüklü akıntı geliyorsa
- Akıntı keskin bir şekilde kokuyorsa
- Kızarıklık varsa
- Şişme varsa
Beyaz akıntılar, regl döngünüzün bir parçasıdırlar. Her 4 kadından 3’ü hayatlarının bir aşamasında mantar enfeksiyonu geçirmişlerdir. Mantar enfeksiyonundan şüpheleniyorsanız evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler vardır.
Belirtileriniz hafiflemiyorsa, evde uyguladığınız yöntemler işe yaramıyorsa veya sizi endişlendiren başka belirtiler de ortaya çıktıysa doktorunuzla görüşmelisiniz. Daha önce mantar enfeksiyonu tedavisi almadıysanız kendiniz tedavi etmeye çalışmadan önce doktora başvurmalısınız. Doktorunuz belirtilerinize bakarak sizin için en uygun tedavi yöntemini seçecektir.
Kaynak: https://www.healthline.com
Bir cevap yazın