• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Regl Döneminden Önce Beyaz Akıntı Neden Gelir?

27 Ağustos 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Regl Döneminden Önce Gelen Akıntı Nedir?

Regl döneminden önce gördüğünüz beyaz akıntıya lökore denir. Vajinanızdan atılan sıvıdan ve hücrelerden oluşur ve bazı zamanlarda sarı renkli olarak görünebilir.

Regl döneminizin bu evresine luteal faz denir. Progesteron hormonu, bu evrede zirve yapar. Östrojen hormonu baskın olduğu zamanlarda akıntı şeffaf renkli, yapışkan ve akışkan olma eğilimi yaşarken progesteron hormonu baskınken akıntı, daha yoğun bulanık ya da beyaz bir renk alır.

Bazı kadınlar, akıntılarını doğurgan oldukları zamanı takip edebilmek için kullanırlar. Buna doğurganlık bilinci yöntemi denir ve doğal bir takip yöntemidir.

İnce, yapışkan bir mukusun gelmesi yumurtanın salındığı zamanda gerçekleştiğinden bu akıntı türü görüldüğünde doğurganlık zamanının geldiği anlaşılır. Beyaz, yoğun bir akıntıysa doğurganlığın olmadığı zaman gelen servikal mukustur.

Reglinizin başlangıcından yumurtlama zamanına kadar beyaz akıntı türünü görmeniz bu sebepten dolayı çok mantıklıdır.

Renginden ve yoğunluğundan bağımsız olarak akıntılar vajinanızı nemlendirerek sağlıklı tutarlar. Akıntıyla birlikte acı, kaşıntı ya da kızarıklık yoksa akıntı normal olarak düşünülür.

Akıntı Neden Gelir?

1 Menstrüel Döngü
Regl döneminizden önce gelen beyaz akıntı, menstrüel döngünüzün bir parçasıdır. Bu aşamada görülen normal akıntılara bazen yumurta akı rengindeki mukus da denilir çünkü bu akıntılar ince, yapışkan ve kaygan bir yapıdadır ve bu akıntılar kokusuzdur.
2 Doğum Kontrol Yöntemleri
Doğum kontrol yöntemleri hormon seviyelerinizi etkiler. Bu yüzden akıntının yoğunluğu artabilir. Akıntılar, doğum kontrol yöntemlerinin sebep olduğu normal yan etkilerdir.
3 Hamilelik
Regl döneminizin gelmesi gereken zamanda akıntı geliyorsa, hamileliğin erken işaretlerinden biri olabilir. Hamileliğin sebep olduğu akıntıları aylık döngünüzden kaynaklanan akıntılardan ayırt etmek zordur fakat hamileliğin sebep olduğu akıntılar çok daha yoğun ve daha kremsi bir yapıdadırlar.
4 Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar
Bel soğukluğu, klamidya ve trikomonas akıntıya sebep olan ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların arasındadırlar. Bel soğukluğunuz veya klamidyanız varsa akıntınızın rengi sarı ve irine benzer şekilde gelir fakat bu hastalıklar genellikle herhangi bir belirti göstermezler. Trikomonas ise yeşil veya sarı renkli kokulu akıntı ve kaşıntı gibi bazı belirtiler görmenize sebep olabilir.
5 Mantar Enfeksiyonu
Mantar enfeksiyonu sık rastlanan ve neden oluştuğu bilinmeyen bir hastalıktır. Antibiyotik kullanımı mantar enfeksiyonuna yakalanma olasılığınızı artırır. Bu hastalığa regl döneminden önce yakalanma riskiniz daha yüksektir. Mantar enfeksiyonunun sebep olduğu akıntı yoğun ve beyaz renklidir ve bazen peynirimsi bir görünümü olur. Mantar enfeksiyonu kaşıntıya ve yanmaya da sebep olur.
6 Bakteriyel Vajinozis
Bakteriyel vajinozis, vajinadaki doğal bakteri dengesi bozulduğunda oluşur. Sebebi bilinmese de sigara kullanmanın, vajinal duş almanın ve birden fazla partnerle ilişkiye girmenin bu hastalığa sebep olduğu düşünülmektedir. Bakteriyel vajinozisin sebep olduğu akıntı balık kokusuna benzer bir kokuya sahip olup grimsi bir beyaz renktedir.

Menstrüel Döngünüz Sırasında Ne Tür Bir Akıntı Beklemelisiniz?

Regliniz bittikten sonraki üç dört gün kuruluk görülmesi yaygındır. Bunun sonrasındaki dört veya beş gün boyunca beyaz, bulanık ya da yapışkan akıntı görebilirsiniz. Bu evreye foliküler faz denir ve yumurta bu aşamada gelişir.

Şeffaf ve yapışkan akıntı ya da şeffaf ve akışkan akıntının görülmesi yumurtlama döneminde oldukça yaygındır. Menstrüel döngünüzün bu aşamasında normal zamandaki akıntınızın 30 katı kadar fazla akıntı gelir. Yumurta akı görünümündeki bu akıntı ince yapılı ve akışkandır ve spermin gelmesini bekleyen yumurta için son derece faydalıdır.

Yumurtlama döneminden sonra progesteronun baskın hormon olmasıyla beyaz akıntı gelmeye başlar. Bu akıntıyı, döngünüzün başına göre daha yoğun bir şekilde görürsünüz. Miktarı yumurtlama sırasında daha yoğun ve neredeyse uhu kadar yapışkan bir hal alana kadar yavaşça azalır. Bu mukusun gelmesi ortalama olarak 11 ile 14 gün sürer.

Bu akıntı, reglinizin hemen öncesinde sarımsı bir renk alır ve reglinizden sonraki ilk günlerde kahverengimsi olabilir. Kahverengi akıntının içeriğinde vücudunuzdan atılan kan kalıntıları vardır.

Regl olmayı beklediğiniz dönemde kahverengi akıntı görmeniz veya hafif bir kanama olması hamile olduğunuzun bir göstergesi olabilir. Regliniz geciktiyse ve leke geliyorsa gebelik testi yapmanızı öneririz.

Akıntı için Endişelenmeli misiniz?

Akıntıların sağlık sorunlarının işaretçisi olduğu durumlar da vardır. Örneğin, yoğun beyaz akıntıyla birlikte kaşıntı yaşamanız mantar enfeksiyonunun bir göstergesidir. Sarı veya yeşil renkli akıntılar bakteriyel vajinozis gibi enfeksiyonların belirtisi olabilir.

Doktora Ne Zaman Görünmelisiniz?

  • Vajinanın etrafında acı, yanma ya da daha başka rahatsızlıklar hissediyorsanız
  • Akıntıyla birlikte veya akıntı olmadan vajinanın etrafında kızarıklık ve ağrı varsa
  • Peynirimsi ya da köpüklü akıntı geliyorsa
  • Akıntı keskin bir şekilde kokuyorsa
  • Kızarıklık varsa
  • Şişme varsa
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar da akıntıdaki değişikliklere sebep olabilir. Cinsel olarak aktifseniz ve akıntınızın renginde değişiklik gözlemlediyseniz doktora görünmelisiniz. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar tedavi edilmediklerinde kısırlık gibi daha ciddi başka rahatsızlıklara yol açabilirler.

Beyaz akıntılar, regl döngünüzün bir parçasıdırlar. Her 4 kadından 3’ü hayatlarının bir aşamasında mantar enfeksiyonu geçirmişlerdir. Mantar enfeksiyonundan şüpheleniyorsanız evde uygulayabileceğiniz bazı yöntemler vardır.

Belirtileriniz hafiflemiyorsa, evde uyguladığınız yöntemler işe yaramıyorsa veya sizi endişlendiren başka belirtiler de ortaya çıktıysa doktorunuzla görüşmelisiniz. Daha önce mantar enfeksiyonu tedavisi almadıysanız kendiniz tedavi etmeye çalışmadan önce doktora başvurmalısınız. Doktorunuz belirtilerinize bakarak sizin için en uygun tedavi yöntemini seçecektir.

Kaynak: https://www.healthline.com

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress