
Regl Dönemlerinde Baş Ağrısı Yaşamanızın Nedenleri
Baş ağrısı yaşıyorsanız bunun sebebi susuz kalmak, stres, genetik sebepler ya da beslenme düzeni olabilir. Fakat baş ağrısı doğrudan regl döneminizle alakalı olarak, regl öncesinde ve sonrasında da oluşabilir. Regl döneminde gerçekleşen durumlar:
- Hormonal dengesizlikler
- Demir seviyesinin düşmesi
Hormonal Dengesizlikler
Menstrüel migrenin belirtileri:
- Bulantı
- Kusma
- Keskin ve şiddetli zonklamalar
- Işığa ve sese karşı aşırı hassasiyet
Demir Seviyesinin Düşmesi
*Regl döneminde, vajina aracılığıyla kan ve doku atılır. Bazı kadınlar, diğerlerine göre çok daha fazla miktarda kan kaybederek çok daha ağır bir regl dönemi geçirirler.
*Çok ağır kanaması olan kadınlarda, regl dönemlerinin sonlarında demir eksikliği görülme olasılığı çok daha fazladır. Demir seviyesinde düşüklük, regl döneminden sonra baş ağrısı yaşanmasının sebebi olabilir.
Regl Döneminde ve Sonrasında Oluşan Baş Ağrıları Nasıl Geçer?
Baş ağrıları genellikle dinlenerek veya uyuyarak geçer. Regl döneminden sonra yaşadığınız baş ağrılarının geçme süresini hızlandırmak ya da ağrıyı en aza indirmek için yapabilecekleriniz:
- Damarları büzüştürüp gerilimi hafifleterek baş ağrınızı gidermek için soğuk kompres uygulayabilirsiniz.
- Eczaneden nonsteroidal antiinflamatuar ya da analjezik ilaçlar alabilirsiniz.
- Bol su içerek susuzluktan kaynaklanan baş ağrılarınızı çözebilirsiniz.
Hormonal değişikliklerden kaynaklanan baş ağrıları yaşıyorsanız doktorunuz size şunlardan birini verebilir:
- Östrojen takviyesi
- Magnezyum takviyesi
- Düzenli dozda kullanılacak doğum kontrol hapı
Demir eksikliğinden kaynaklanan baş ağrıları yaşıyorsanız, demir takviyesi alabilir ya da demirce zengin besinleri tüketebilirsiniz.
Demirce zengin besinler:
- Kabuklu deniz ürünleri
- Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, lahana)
- Baklagiller
- Kırmızı et
*Kadınların çoğu baş ağrısından menstrual döngülerinin bir parçası olarak bahsederler. Kendi baş ağrınızı hormon tedavisiyle, demir takviyesiyle ya da ağrı kesici ilaçlarla tedavi edebilirsiniz. Bazen yapabileceğiniz en iyi şey, serin, karanlık ve sessiz bir odada uzanarak ağrının kendiliğinden geçmesini beklemek olacaktır.
*Özellikle uzun süren ve şiddeti çok olan baş ağrıları yaşıyorsanız durumunuzu doktorunuzla konuşmak iyi bir fikir olabilir.
*Evde uyguladığınız tedavi yöntemleriyle hafiflemeyen, alışılmadık şekilde şiddetli baş ağrıları yaşıyorsanız bir an önce doktorunuza başvurun.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın