
Renal Tarama Neden Gerekir?
Böbrek taraması böbrek fonksiyonu ile ilgili sorunları tanımlar. Normalde, iki böbrek:
- İdrar üreterek kandan üre veya sıvı atık çıkarır
- Kandaki sodyum ve potasyum gibi kimyasalları dengede tutar
- Kırmızı kan hücresi büyümesini destekleyen hormon eritropoietini sağlar
- Renin hormonunu üreterek kan basıncını kontrol eder
- Kemiklere kalsiyum sağlayan hormon kalsitriol sağlar
⇒Böbrek fonksiyonunda bir değişiklik tipik olarak yavaş yavaş ve semptomsuz başlar. Pek çok durumda, yıllık fiziksel olarak yapılanlar gibi rutin kan ve idrar testleri, azalmış böbrek fonksiyonunun ilk belirtilerini gösterir.
⇒Böbrek taraması, azalmış böbrek fonksiyonunun nedenini tanımlayabilir. Nedeni bir hastalık, tıkanıklık veya böbreklerde yaralanma olabilir.
⇒Bir renal tarama, aynı prosedür sırasında birden fazla türde problemi keşfedebilir. Böbrek taraması radyoizotopun akışını böbreklerden ne kadar etkili bir şekilde emilerek geçtiğini izleyerek böbrek fonksiyonunu ölçer. Ayrıca böbreklerin yapısında, boyutunda veya şeklindeki anormallikleri gösterir.
Renal taramalar aşağıdakileri belirleyebilir ve değerlendirebilir:
- Böbrekler için kan akışı azalmasını
- Renal arterlerde yüksek tansiyon olan renovasküler hipertansiyon
- Tümörler veya kistler
- Abseler
- Böbrek hastalığı
- Böbrek tedavilerinin başarısı
- Böbrek nakli reddi
Renal Taramaya Nasıl Hazırlanırım?
⇒Tipik olarak, renal taramadan önce herhangi bir özel hazırlık yapmanıza gerek yoktur. Genellikle normal diyetinizi yiyebilirsiniz. Yatıştırıcı genellikle gerekli değildir.
⇒Aldığınız reçeteli veya reçetesiz ilaçları doktorunuza bildirmelisiniz. Testten önce ve test sırasında bunları nasıl kullanacağınızı tartışın. Böbrek taramasının sonuçlarını etkileyebilecek ilaçlar alıyorsanız doktorunuz özel talimatlar verebilir. Bu ilaçlar şunları içerir:
- Diyüretikler veya su hapları
- Kalp hastalıkları veya yüksek tansiyon için ACE inhibitörleri
- Kalp rahatsızlıkları veya yüksek tansiyon için beta blokerleri
- Aspirin veya ibuprofen dahil nonsteroidal iltihap karşıtı ilaçlar (NSAID’ler)
Renal Tarama Sırasında Ne Olur?
⇒Renal tarama ayakta yapılan veya aynı gün eve dönebileceğiniz bir prosedürdür. Bir gecede hastanede kalmak zorunda kalmayacaksınız. Bir nükleer tıp teknisyeni taramayı gerçekleştirir. Bu genellikle ya hastane radyoloji bölümünde ya da özel ekipmanlı bir sağlık ofisinde yapılır.
⇒Taramanızın nedenlerine bağlı olarak, test 45 dakika ile üç saat arasında sürebilir. Eğer klostrofobik iseniz teknisyen ile konuşunuz, çünkü kamera vücudunuza yakın olabilir.
Prosedürünüzden önce, taramanızı etkileyebilecek aşağıdakileri çıkarmalısınız:
- Kıyafetler
- Takılar
- Takma dişler
- Metal ürünler
⇒Hastane elbisesi giymek zorunda kalabilirsiniz. Sonra bir tarama masasına uzanacaksınız.
⇒Bir teknisyen elinizdeki veya kolunuzdaki bir damar içine intravenöz (IV) bir hat sokabilir. Teknisyen kolunuzdaki bir damar içine bir radyoizotop yerleştirecektir. Enjeksiyon yüzünden hızlı ve keskin bir dürtme hissedebilirsiniz. Enjeksiyon ve ilk tarama arasında, böbreklerin radyoizotopu işleme koyması için bir bekleme süresi olabilir.
⇒Tarayıcı, radyoizotoptan gama ışınlarını algılayacak ve alanın görüntülerini oluşturacaktır. Herhangi bir hareket görüntüyü değiştirebileceği veya bulanıklaştırabileceğinden tarayıcı bir görüntü oluştururken hareketsiz kalmanız gerekir.
⇒Tansiyon sebebiyle bu taramaya ihtiyacınız varsa, test sırasında anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörü olarak adlandırılan yüksek tansiyon ilacı alabilirsiniz. Bu ilacın emilmesinden önce ve sonra böbreklerin karşılaştırılmasına izin verir.
⇒Eğer böbrek tıkanıklıkları aramak için tarama yapıyorsanız, idrarın böbreklerden geçmesini teşvik etmek için bir diyüretik veya su hapı alabilirsiniz. Bu, doktorunuzun idrar akışına yönelik kısıtlamaları gözlemlemesine izin verir.
⇒Tarama için boş bir mesaneye ihtiyacınız varsa, bu durumu devam ettirmek için kateter adı verilen yumuşak bir tüpe ihtiyacınız olabilir.
⇒Teknisyen taramadan sonra IV hattını ve kateteri çıkaracaktır. Ardından giysilerinize geri giyip hastaneden ayrılabilirsiniz. Doktorunuz size başka bir tavsiyede bulunmadıkça, genel düzenli diyetinize ve günlük rutininize geri dönebilirsiniz. Radyoizotop vücudundan doğal olarak çıkacaktır. Sık sıvı içme ve idrar yapma bu süreci hızlandırabilir.
Renal Tarama ile İlişkili Komplikasyonlar Nelerdir?
⇒Nükleer tıp görüntüleme güvenli kabul edilir. Radyoizotop sizi bir röntgenden daha az radyasyona maruz bırakır. Radyasyona maruz küçük alan esas olarak böbrektir. Vücudunuzdan 24 saat içinde doğal olarak geçer.
⇒Nükleer tıp prosedürlerinde kullanılan düşük radyasyon dozları, uzun vadeli olumsuz etkilerle bağlantılı değildir.
⇒Radyasyona maruz kalmak asgari ve kısa süreli olmasına rağmen, hamile olup olmadığınızı veya hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız bunu doktorunuza bildirin. Ayrıca, anne sütünüzün kontaminasyonu olmadığından emin olmak için emziriyor iseniz, bunu da doktorunuza söyleyin.
⇒İntravenöz boyalardan farklı olarak, radyoizotoplar birkaç alerjik reaksiyon riski taşır. Radyoizotoplara karşı alerjik reaksiyonlar mümkündür ancak nadirdir. Üriner sistemdeki röntgenlerde kullanılan kontrast boyasına karşı bir reaksiyonunuz varsa, renal bir tarama iyi bir seçenektir.
IV hat için iğne çubuğu aşağıdakilere neden olabilir:
- Rahatsızlık
- Kırmızılık
- Kanama
- Şişme
⇒Bu belirtilerden herhangi biri devam ederse doktorunuza başvurun. Bir enfeksiyona işaret edebilir.
⇒Fiziksel durumunuza veya yeni bir ameliyat veya yaralanma geçirmiş olup olmadığına bağlı olarak, tarayıcı masasının üzerinde uzun süre durmaktan ötürü rahatsızlık veya ağrı hissedebilirsiniz. Masadan kalktığınızda başınız dönebilir. Bu baş dönmesi ve rahatsızlık sadece bir dakika sürmelidir.
Sonuçlar Ne Anlama Geliyor?
⇒Teknisyen renal taramanızı tamamladıktan sonra nükleer tıp radyoloğu görüntüleri yorumlayacaktır. Doktorunuza kapsamlı bir rapor gönderecekler. Doktorunuz sonuçları sizinle tartışacaktır.
Bir renal taramanın anormal sonuçları şunları gösterebilir:
- Böbrek hastalığı
- Kist veya tümörlerin varlığı
- Yaralanma veya travmaya bağlı renal arterlerin tıkanması
- İdrar akışını böbreklerden mesaneye sınırlayan bir tıkanıklık
- Enfeksiyona bağlı böbrek iltihabı
- Renovasküler hipertansiyon
- Böbrek nakli ile ilgili sorunlar
- Böbrek yetmezliği
⇒Tanınızı açıklığa kavuşturmak için doktorunuz daha fazla test isteyebilir. Böbrek büyüklüğünüz ve şekli, taramanızın sonuçlarını etkiler. Anormal bir böbrek yapısı yanlış bir okuma ile sonuçlanabilir. Daha fazla onay gerekli olabilir.
⇒Ayrıca, renal taramalar bir kist ve bir tümör arasındaki farkı belirleyemediğinden, daha kesin bir teşhis için ek tanı prosedürleri gerekli olabilir.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın