
⇒Durum hafif ila şiddetli arasında değişir. Eğer tamamen renk körüyorsanız, ki bu da bir kromatopsi olarak bilinen bir durumdur, sadece gri veya siyah beyaz olarak görüyorsunuz demektir. Ancak bu durum çok nadirdir. Renk körlüğüne sahip çoğu insan diğerlerinin gördüğü kırmızılar, yeşillikler ve çentikler yerine renk tablolarında aşağıdaki renkleri görür:
- Sarı
- Gri
- Bej
- Mavi
⇒Renk körlüğü erkeklerde daha yaygındır. Kadınların renk körlüğünden geçerek sorumlu olan kusurlu kromozomu taşımaları daha olasıdır, ancak erkeklerin durumu daha miras almaları daha olasıdır. Amerikan Optometrik Derneği’ne göre, beyaz erkeklerin yaklaşık %8’i ile karşılaştırıldığında kadınların sadece %0,5’i renk körlüğü ile doğarlar.
Renk Körlüğü Belirtileri Nelerdir?
Renk Körlüğü Çeşitleri Nelerdir?
⇒Üç ana renk körlüğü vardır. Bir tipte, kişi kırmızı ve yeşil arasındaki farkı anlatmakta zorlanır. Başka bir tipte, kişi sarı ve maviyi birbirinden ayırmakta güçlük çeker. Üçüncü tipte akromatopsi denir. Bu forma sahip bir kişi hiçbir renk algılayamaz ve her şey gri veya siyah beyaz görünür. Akromatopsi, renk körlüğünün en az görülen şeklidir.
Renk körlüğü miras alınabilir veya edinilebilir.
1.Aktarılan Renk Körlüğü
2.Edinilen Renk Körlüğü
Renk Körlüğüne Ne Sebep Olur?
⇒Gözde, ışığa hassas ve gözün arkasında bulunan, retinaya renkleri görmesi için olanak sağlayan koni biçiminde sinir hücreleri vardır. Üç farklı türde koni, ışığın çeşitli dalga boylarını emer ve her tür koni farklı bir renge tepki gösterir. Her koni kırmızı, yeşil veya maviye tepki verir. Renkleri ayırt etmek için beyne bilgi gönderir. Retinanızdaki bu konilerden biri veya daha fazlası hasar gördüyse veya mevcut değilse renkleri düzgün şekilde görmekte zorluk çekersiniz.
1.Kalıtım
2.Hastalıklar
3.İlaçlar
4.Diğer Faktörler
Renk Körlüğü Nasıl Teşhis Edilir?
Renk Körlüğü Olan İnsanlar için Tahmin Nedir?
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın