• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Renk Körlüğü Nedir?

22 Ocak 2019 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

⇒Durum hafif ila şiddetli arasında değişir. Eğer tamamen renk körüyorsanız, ki bu da bir kromatopsi olarak bilinen bir durumdur, sadece gri veya siyah beyaz olarak görüyorsunuz demektir. Ancak bu durum çok nadirdir. Renk körlüğüne sahip çoğu insan diğerlerinin gördüğü kırmızılar, yeşillikler ve çentikler yerine renk tablolarında aşağıdaki renkleri görür:

  • Sarı
  • Gri
  • Bej
  • Mavi

⇒Renk körlüğü erkeklerde daha yaygındır. Kadınların renk körlüğünden geçerek sorumlu olan kusurlu kromozomu taşımaları daha olasıdır, ancak erkeklerin durumu daha miras almaları daha olasıdır. Amerikan Optometrik Derneği’ne göre, beyaz erkeklerin yaklaşık %8’i ile karşılaştırıldığında kadınların sadece %0,5’i renk körlüğü ile doğarlar.

Renk Körlüğü Belirtileri Nelerdir?

Renk körlüğünün en yaygın belirtisi görüşünüzde bir değişikliktir. Örneğin kırmızı ve yeşil trafik ışığı arasında ayrım yapmak zor olabilir. Renkler eskisinden daha az parlak görünebilir. Bir rengin farklı tonları tamamen aynı görünebilir.

Renk körlüğü çocuklarda genellikle genç yaşta renkleri öğrenirken görülür. Bazı insanlarda sorun, belirli nesnelerle belirli renkleri ilişkilendirmeyi öğrendiklerinden, fark edilmeden gider. Örneğin,çimenlerin yeşil olduğunu bilirler, böylece gördükleri renk yeşil olmadığı halde çimenlerle aynı renkte oluğu için yeşil derler. Semptomlar çok hafifse, bir kişi belirli renkleri görmediklerini fark etmeyebilir.

Sizin veya çocuğunuzun renk körü olduğundan şüpheleniyorsanız doktorunuza danışmalısınız. Tanıyı doğrulayabilir ve diğer daha ciddi sağlık sorunlarını dışlayabilirler.

Renk Körlüğü Çeşitleri Nelerdir?

⇒Üç ana renk körlüğü vardır. Bir tipte, kişi kırmızı ve yeşil arasındaki farkı anlatmakta zorlanır. Başka bir tipte, kişi sarı ve maviyi birbirinden ayırmakta güçlük çeker. Üçüncü tipte akromatopsi denir. Bu forma sahip bir kişi hiçbir renk algılayamaz ve her şey gri veya siyah beyaz görünür. Akromatopsi, renk körlüğünün en az görülen şeklidir.

Renk körlüğü miras alınabilir veya edinilebilir.

1.Aktarılan Renk Körlüğü
Kalıtsal renk körlüğü daha yaygındır. Genetik bir kusur yüzünden oluşur. Bu, durumun aile içinden geçtiği anlamına gelir. Renk körü olan yakın aile üyeleri olan birinin de bu duruma sahip olması daha olasıdır.

2.Edinilen Renk Körlüğü
Elde edilen renk körlüğü yaşamın ilerleyen dönemlerinde gelişir ve kadın ve erkekleri eşit şekilde etkileyebilir. Optik sinire veya gözün retinasına zarar veren hastalıklar, edinilen renk körlüğüne sebebiyet verebilir. Bu nedenle, renk vizyonunuz değişirse doktorunuzu uyarmalısınız. Daha ciddi bir sorun olduğunu gösterebilir.

Renk Körlüğüne Ne Sebep Olur?

⇒Gözde, ışığa hassas ve gözün arkasında bulunan, retinaya renkleri görmesi için olanak sağlayan koni biçiminde sinir hücreleri vardır. Üç farklı türde koni, ışığın çeşitli dalga boylarını emer ve her tür koni farklı bir renge tepki gösterir. Her koni kırmızı, yeşil veya maviye tepki verir. Renkleri ayırt etmek için beyne bilgi gönderir. Retinanızdaki bu konilerden biri veya daha fazlası hasar gördüyse veya mevcut değilse renkleri düzgün şekilde görmekte zorluk çekersiniz.

1.Kalıtım
Renk görme eksikliğinin çoğunluğu kalıtsaldır. Genellikle anneden çocuğa geçer. Kalıtsal renk körlüğü körlüğe veya diğer görme kayıplarına neden olmaz.

2.Hastalıklar
Aynı zamanda hastalığınızın veya retinanızın yaralanmasının sonucu da olabilir. Glokom ile gözün iç basıncı veya göz içi basıncı çok yüksektir. Basınç gözlerden beyne görebilmeniz için sinyaller taşıyan optik sinire zarar verir. Sonuç olarak, renkleri ayırt etme yeteneğiniz azalabilir. British Journal Gözbilimi’ne göre glokom hastalarının mavi ile sarıyı birbirinden ayırt edemedikleri 18. yüzyıldan beri kaydedilmiştir. Makula dejenerasyonu ve diyabetik retinopati, konilerin bulunduğu retinaya zarar verir. Bu renk körlüğüne neden olur. Bazı durumlarda körlüğe sebep olur. Kataraktınız varsa, gözünüzün merceği giderek saydamdan opaklığa dönüşür. Sonuç olarak renk vizyonunuz azalabilir. Görmeyi etkileyebilecek diğer hastalıklar şunlardır:

  • Şeker hastalığı
  • Parkinson hastalığı
  • Alzheimer hastalığı
  • Çoklu skleroz

3.İlaçlar
Bazı ilaçlar renk görmede değişikliklere neden olabilir. Bunlar antipsikotik ilaçlar klorpromazin (Thorazin) ve tioridazini (Mellaril) içerir.

Tüberkülozu tedavi eden antibiyotik ethambutol (Myambutol) optik sinir sorunlarına ve bazı renklerin görülmesine neden olabilir.

4.Diğer Faktörler
Renk körlüğü de diğer faktörlere bağlı olabilir. Bir faktör yaşlanmadır. Görme kaybı ve renk eksikliği yaşla birlikte yavaş yavaş ortaya çıkabilir. Ek olarak bazı plastiklerde bulunan stiren gibi zehirli kimyasallar renk görme kabiliyetini etkileyebilir.

Renk Körlüğü Nasıl Teşhis Edilir?

Renk görmek özneldir. Kırmızılar, yeşillikler ve diğer renkleri mükemmel görüşe sahip kişilerle aynı şekilde görüp görmediğinizi bilmek imkansızdır. Ancak göz doktorunuz normal göz muayenesi sırasında bu durumu test edebilir.

Test, “psödoizokromatik plakalar” olarak adlandırılan özel görüntülerin kullanımını içerecektir. Bu görüntüler, içinde sayılar veya semboller bulunan küçük, renkli noktalardan oluşur. Sadece normal görüşe sahip insanlar bu sayıları ve sembolleri görebilir. Renk körüyorsanız, sayıyı göremeyebilir veya farklı bir sayı görebilirsiniz. Çocukların okula başlamadan önce test edilmesi önemlidir, çünkü erken çocukluk dönemi eğitim materyalleri renkleri tanımlamayı içerir.

Renk Körlüğü Olan İnsanlar için Tahmin Nedir?

Renk körlüğü, hastalık veya yaralanma sonucu ortaya çıkarsa, altta yatan nedenin ele alınması, renk tespitinin iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

Bununla birlikte, kalıtsal renk körlüğü için tedavi yoktur. Göz doktorunuz renkleri ayırt etmede yardımcı olabilecek renkli gözlükler veya kontakt lensler reçete edebilir.

Renk körü olan insanlar genellikle bilinçli olarak belirli teknikleri uygularlar veya hayatı kolaylaştırmak için belirli araçları kullanırlar. Örneğin bir trafik ışığında ışıkların sırasını yukarıdan aşağıya ezberlemek, renklerini ayırt etme ihtiyacını ortadan kaldırır. Kıyafetleri etiketlemek renkleri eşleştirme konusunda yardımcı olabilir. Bazı yazılım uygulamaları, bilgisayar renklerini insanların görebileceği renk körlerine dönüştürür.

Eğer miras kalan bir renk körlüğüne sahipseniz, bu hayat boyu bir meydan okumadır. Renk kodlu kablolar arasındaki farkı anlatan bir elektrikçi olarak çalışmak gibi belirli işler için olasılıkları sınırlayabilirken, çoğu insan bu duruma uyum sağlamanın yollarını bulur.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress