• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Respiratuvar Sinsityal Virüsü (RSV) Testi

17 Ocak 2019 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

RSV Testi Ne Zaman Yapılır?

RSV enfeksiyonunun belirtileri, diğer solunum yolu enfeksiyonları ile aynıdır.

Belirtiler arasında şunlar bulunur:
Öksürme
Hapşırma
Burun akıntısı
Boğaz ağrısı
Hırıltılı solunum
Ateş
İştahın azalması
Test genellikle prematüre bebeklerde ya da doğuştan kalp hastalığı, kronik akciğer hastalığı veya bağışıklık sistemi zayıf olan 2 yaş altındaki çocuklara yapılır. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne göre bu koşulları taşıyan bebekler ve çocuklar zatürre ve bronşiyolit enfeksiyonu için risk altındadır.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi
Centers for Disease Control and Prevention

Teste Nasıl Hazırlanmalısınız?

Bu test için özel bir hazırlık yapılmasına gerek yoktur. Burundaki ve boğazdaki salgılar hızlı bir şekilde çubukla, emilimle ya da nazal geçişlerin yıkanmasıyla toplanarak virüs için test edilir.

Doktorunuza kullandığınız ilaçları veya takviyeleri belirtin. Bu tür ilaçlar test sonuçlarını etkileyebilir.

Test Nasıl Yapılır?

RSV testi çeşitli şekillerde uygulanabilir. Bu yöntemlerin hepsi ağrısızdır ve virüsün teşhis edilmesinde son derece etkili olduğu düşünülmektedir.

I Burundaki Salgıların Emilmesi:
Doktorunuz virüsün varlığını test etmek için burun salgılarınızın örneğini emme cihazı kullanarak alır.
II Burun Yıkama:
Doktorunuz steril bir aleti salin çözeltisiyle doldurarak bu aleti burnun ucuna sokar. Çözelti yavaşa buruna sıkılır ve test için salgılar alınır.
III Nazofarengeal Çubuk:
Doktorunuz yavaşça burnunuzun arkasına gidecek şekilde pamuklu bir çubuğu burnunuza sokar. Yumuşak hareketlerle burnun içinde gezdirerek burundaki salgı örneklerini toplar ve yine yavaşça pamuklu çubuğu burun deliklerinden çıkarır.

Test Sonuçları Ne Anlama Geliyor?

Burunda yapılan testlerin normal ya da negatif olması RSV enfeksiyonunun olmadığı anlamına gelir. Çoğu durumda pozitif sonuç alınması RSV enfeksiyonunun olduğu anlamına gelir. Bu durumda bir sonraki adımda ne yapılması gerektiğini doktorunuz anlatacaktır.

RSV Antikor Testi Nedir?

RSV antikor testi denilen kan testi de bulunur. Ancak, bu test nadiren RSV enfeksiyonunu teşhis etmek için kullanılır. Virüsün varlığını teşhis etmek için bu test kullanışlı değildir çünkü küçük çocuklarda genellikle yanlış sonuçlar verir. Testin sonuçlarının elde edilmesi çok uzun sürer ve RSV antikorlarına karşı duyarlılığı az olduğundan sonuçlar etkilenebilir. Bebeklerde burunda pamuklu çubuğun kullanılması, kan alınmasına göre daha rahattır ve daha az risk barındırır.

Doktorunuz RSV antikor testini yapmak isterse kanınız alınır. Kan genellikle dirseğin iç kısmında kalınan bir damardan alınır.

Kan alımı genellikle şu şekilde gerçekleşir:

  1. Kanın alınacağı yer antiseptik ile temizlenir.
  2. Doktor ya da hemşire, damarı şişirmek için kolu üst kısımdan elastik bantla sıkar.
  3. Kan almak için iğne yavaşça damara sokulur. Kan alınır.
  4. Elastik bant çıkarılır.
  5. Kan örneği analiz yapılması için laboratuvara gönderilir.

RSV antikor testinde herhangi bir kan testinde olduğu gibi iğnenin yapıldığı yerde kanama, morarma ya da enfeksiyon riski azda olsa bulunur. İğne batırıldığında hafif bir acı ya da batma hissedebilirsiniz. Kan alındıktan sonra baş dönmesi ve sersemlik yaşayabilirsiniz.

Normal veya negatif kan testi sonucu, kanda RSV antikoru olmadığı anlamına gelebilir. Ancak bu sonuç hiçbir zaman RSV enfeksiyonunuzun olmadığı anlamına kesin bir şekilde gelmez. Bu sonuçlar özellikle bebeklerde ciddi enfeksiyon görüldüğünde bile çoğunlukla kesin değildir. Annenin antikorları doğumdan sonra bebeğin kanında olabileceğinden ve bebeğin antikorlarını gölgeleyebileceğinden bu durum yaşanır.

Pozitif test sonucu bebeğin yakın bir zamanda ya da geçmişte RSV enfeksiyonu geçirdiğini ya da annede doğumdan önce RSV antikorlarının bulunduğu anlamına gelebilir. RSV kan testi sonuçları doğru olmayabilir. Yetişkinlerde, pozitif sonuç yakın zamanda veya geçmişte kişinin RSV enfeksiyonu geçirdiği anlamına gelebilir. Ancak bu sonuçlar bile RSV enfeksiyonundan gelen antikorların varlığını doğru bir şekilde yansıtmayabilir.

Sonuçlar Anormal Çıkarsa Ne Olur?

RSV enfeksiyonunun belirtileri görülen ve sonuçları pozitif çıkan bebeklerde belirtiler genellikle ev ortamında bile 1 veya 2 hafta içerisinde geçeceğinden, bebeklerin hastanede yatmaları gerekli değildir. Ancak, enfeksiyonu şiddetli bir şekilde yaşayan ya da yüksek risk taşıyan bebeklerde RSV testi anormal çıkarsa bu kişilerin hastaneye yatırılmaları gerekebilir. Doktorunuz ateşin düşürülmesi veya burun tıkanıklığının giderilmesi için asetaminofen (Tylenol) burun damlası vermenizi önerebilir.

RSV enfeksiyonu için özel bir tedavi yoktur ve şu an için herhangi bir aşı geliştirilmemiştir. Şiddetli bir şekilde RSV enfeksiyonu geçiriyorsanız enfeksiyon tamamen tedavi edilinceye kadar hastanede kalmanız gerekebilir. Astımınız varsa akciğerlerinizdeki hava keselerini genişletmek için bronkodilatör denilen bir solunum cihazının kullanılması daha kolay nefes almanızı sağlayabilir. Doktorunuz, bağışıklık sisteminiz zayıfsa nefes alabilmenize yardımcı olacak antiviral bir ilaç olan ribavirin(Virazol) kullanmanızı önerebilir. Palivizimab(Synagis) adlı ilaç RSV enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olmak için 2 yaşın üstündeki yüksek risk barındıran çocuklara verilebilir.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress