
RSV Testi Ne Zaman Yapılır?
RSV enfeksiyonunun belirtileri, diğer solunum yolu enfeksiyonları ile aynıdır.
Belirtiler arasında şunlar bulunur: |
---|
Öksürme |
Hapşırma |
Burun akıntısı |
Boğaz ağrısı |
Hırıltılı solunum |
Ateş |
İştahın azalması |
Teste Nasıl Hazırlanmalısınız?
Bu test için özel bir hazırlık yapılmasına gerek yoktur. Burundaki ve boğazdaki salgılar hızlı bir şekilde çubukla, emilimle ya da nazal geçişlerin yıkanmasıyla toplanarak virüs için test edilir.
Doktorunuza kullandığınız ilaçları veya takviyeleri belirtin. Bu tür ilaçlar test sonuçlarını etkileyebilir.
Test Nasıl Yapılır?
RSV testi çeşitli şekillerde uygulanabilir. Bu yöntemlerin hepsi ağrısızdır ve virüsün teşhis edilmesinde son derece etkili olduğu düşünülmektedir.
I Burundaki Salgıların Emilmesi:
II Burun Yıkama:
III Nazofarengeal Çubuk:
Test Sonuçları Ne Anlama Geliyor?
Burunda yapılan testlerin normal ya da negatif olması RSV enfeksiyonunun olmadığı anlamına gelir. Çoğu durumda pozitif sonuç alınması RSV enfeksiyonunun olduğu anlamına gelir. Bu durumda bir sonraki adımda ne yapılması gerektiğini doktorunuz anlatacaktır.
RSV Antikor Testi Nedir?
RSV antikor testi denilen kan testi de bulunur. Ancak, bu test nadiren RSV enfeksiyonunu teşhis etmek için kullanılır. Virüsün varlığını teşhis etmek için bu test kullanışlı değildir çünkü küçük çocuklarda genellikle yanlış sonuçlar verir. Testin sonuçlarının elde edilmesi çok uzun sürer ve RSV antikorlarına karşı duyarlılığı az olduğundan sonuçlar etkilenebilir. Bebeklerde burunda pamuklu çubuğun kullanılması, kan alınmasına göre daha rahattır ve daha az risk barındırır.
Doktorunuz RSV antikor testini yapmak isterse kanınız alınır. Kan genellikle dirseğin iç kısmında kalınan bir damardan alınır.
Kan alımı genellikle şu şekilde gerçekleşir:
- Kanın alınacağı yer antiseptik ile temizlenir.
- Doktor ya da hemşire, damarı şişirmek için kolu üst kısımdan elastik bantla sıkar.
- Kan almak için iğne yavaşça damara sokulur. Kan alınır.
- Elastik bant çıkarılır.
- Kan örneği analiz yapılması için laboratuvara gönderilir.
RSV antikor testinde herhangi bir kan testinde olduğu gibi iğnenin yapıldığı yerde kanama, morarma ya da enfeksiyon riski azda olsa bulunur. İğne batırıldığında hafif bir acı ya da batma hissedebilirsiniz. Kan alındıktan sonra baş dönmesi ve sersemlik yaşayabilirsiniz.
Normal veya negatif kan testi sonucu, kanda RSV antikoru olmadığı anlamına gelebilir. Ancak bu sonuç hiçbir zaman RSV enfeksiyonunuzun olmadığı anlamına kesin bir şekilde gelmez. Bu sonuçlar özellikle bebeklerde ciddi enfeksiyon görüldüğünde bile çoğunlukla kesin değildir. Annenin antikorları doğumdan sonra bebeğin kanında olabileceğinden ve bebeğin antikorlarını gölgeleyebileceğinden bu durum yaşanır.
Pozitif test sonucu bebeğin yakın bir zamanda ya da geçmişte RSV enfeksiyonu geçirdiğini ya da annede doğumdan önce RSV antikorlarının bulunduğu anlamına gelebilir. RSV kan testi sonuçları doğru olmayabilir. Yetişkinlerde, pozitif sonuç yakın zamanda veya geçmişte kişinin RSV enfeksiyonu geçirdiği anlamına gelebilir. Ancak bu sonuçlar bile RSV enfeksiyonundan gelen antikorların varlığını doğru bir şekilde yansıtmayabilir.
Sonuçlar Anormal Çıkarsa Ne Olur?
RSV enfeksiyonunun belirtileri görülen ve sonuçları pozitif çıkan bebeklerde belirtiler genellikle ev ortamında bile 1 veya 2 hafta içerisinde geçeceğinden, bebeklerin hastanede yatmaları gerekli değildir. Ancak, enfeksiyonu şiddetli bir şekilde yaşayan ya da yüksek risk taşıyan bebeklerde RSV testi anormal çıkarsa bu kişilerin hastaneye yatırılmaları gerekebilir. Doktorunuz ateşin düşürülmesi veya burun tıkanıklığının giderilmesi için asetaminofen (Tylenol) burun damlası vermenizi önerebilir.
RSV enfeksiyonu için özel bir tedavi yoktur ve şu an için herhangi bir aşı geliştirilmemiştir. Şiddetli bir şekilde RSV enfeksiyonu geçiriyorsanız enfeksiyon tamamen tedavi edilinceye kadar hastanede kalmanız gerekebilir. Astımınız varsa akciğerlerinizdeki hava keselerini genişletmek için bronkodilatör denilen bir solunum cihazının kullanılması daha kolay nefes almanızı sağlayabilir. Doktorunuz, bağışıklık sisteminiz zayıfsa nefes alabilmenize yardımcı olacak antiviral bir ilaç olan ribavirin(Virazol) kullanmanızı önerebilir. Palivizimab(Synagis) adlı ilaç RSV enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olmak için 2 yaşın üstündeki yüksek risk barındıran çocuklara verilebilir.
Kaynak: Healthline
Bir cevap yazın