• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Retina Yırtılması Nasıl Tedavi Edilir?

3 Eylül 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Retina Yırtılması Düzeltilmesi Neden Uygulanır?

Retina, görülen görüntüleri optik sinirler aracılığıyla beyine ileten bölümdür. Retina kameralar gibi ışığı yakalayan milyonlarca hücreye sahiptir. Gözün hemen arkasındaki bölümdür ve görüş için çok önemlidir.

Retina ayrılması, retinanın gözün arkasında çekilmesi ve kan kaynağından kopması ile meydana gelir. Kan kaynağı olmadan retina hücreleri ölmeye başlar. Bu da görüşünüzde kalıcı hasara yol açabilir. Eğer maküla (merkezi görüş alanı) gevşemeye başlarsa görüşünüz kalıcı olarak hasar alabilir. Eğer maküla tamamen ayrılırsa görüşünüzü tamamen kaybedersiniz. Retina yırtılmasını hızla düzeltmek ciddi karmaşıklıkları oluşmaması için önemlidir.

Retina yırtılması vitröz sıvısının gözün arkasından çekilmesi ve beraberinde retinayı da geri çekmesi ve yırtması ile meydana gelir. Bu yırtılma tekrardan çekilerek gözün arkasına yerleştirilebilir.

Retina yırtılmasının bazı nedenleri ve risk faktörleri:

  • Glokom
  • Ciddi travma
  • Miyop
  • Geçmiş katarakt ameliyatları
  • Geçmiş retina ayrılması vakası
  • Ailede retina ayrılması yaşayan birisinin bulunması

Retina Yırtılması Düzeltilmesi Nasıl Uygulanır?

Yırtılmış retinayı düzeltmek için birden fazla ameliyat çeşidi vardır. Retinanda meydana gelen basit bir yırtılma kriyoterapi adı verilen dondurma yöntemi ile ya da lazer prosedürü ile düzeltilir. Farklı tipteki retina yırtılmaları farklı ameliyatlar ve farklı seviyede anestezi gerektirir. Doktorun uygulayacağı prosedür retina yırtılmasının ciddiyetine göre belirlenir.

  • Retina yırtılması düzeltmesinin bir yolu da pinömatik retinopeksidir. Bu prosedürde göze bir gaz kabarcığı enjekte edilir. Bu kabarcık retinaya baskı uygular ve eski yerine geri dönmesini sağlar. Gaz kabarcığı birkaç gün içerisinde kendiliğinden çözülür. Bu prosedür göz doktorunun ofisinde uygulanabilir.
  • Daha ciddi yırtılmalarda skleral eğilme adı verilen adı verilen prosedür uygulanabilir. Skleral eğilme sırasında doktorunuz gözün çevresine retinayı geri çeken kuvvetin etkilerini tersine çevirecek esnek bir bant sarar. Yırtılan retinanın arkasındaki sıvı çekilir ve retina gözün arkasındaki yerine geri döner. Bu prosedür hastanelerin ameliyat odalarında ya da ameliyat kliniklerinde gerçekleştirilir. Lokal ya da genel anestezi uygulanır ve bir gece hastanede kalmanız gerekir.
  • Vitrektomi ciddi retina yırtılmalarında uygulanır. Gözün arkasında bulunan vitröz sıvınışın bir bölümünün alınmasını gerektirebilir. Genellikle lokal anestezi uygulanır ve prosedür ameliyat kliniklerinde uygulanır.

Retina Yırtılması Ameliyatına Nasıl Hazırlanılır?

Retina yırtılması ameliyatları genel olarak acil durumlar altında uygulanır. Anesteziye müdahalesi olabilecek herhangi bir ilacı kullanıyorsanız doktorunuza bildirin.

Retina Yırtılması Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Ameliyat her zaman bazı riskler taşır. Eğer genel anestezi altında iseniz nefes alışverişinizi etkileyebilir. Bazı kişilerin ilaca karşı ciddi alerjik reaksiyonları vardır.

Eğer retina birleştirmeden önce zarar görürse kalıcı görüş kaybı meydana gelebilir.

Uzun Vadede Beklenmesi Gerekenler

Retina genellikle bir ameliyat ile birleştirilir ancak bazı durumlarda birden fazla ameliyat gerekir. Yırtılmaların %90’ı düzeltilebilmektedir. %10’dan daha düşük bir oran ise düzeltilememektedir. Hastalarda ya zayıf görüş ya da kalıcı görüş kaybı meydana gelir.

Ameliyatın başarısı yırtığın ciddiyetine ve retinada meydana gelen yara dokusuna bağlıdır. Eğer maküla ya da retinanın merkezi kısmı zarar görmemiş ise görüş iyi olacaktır. Eğer maküla uzun süre yırtık kalırsa görüşün bir kısmı yerine gelir ancak bu oran 20/200’den az olacaktır, bu oran ise yasal olarak kör kabul edilir. Görüşün ne kadarının geri geleceğini belirleyebilmek için birkaç ay geçmesi gerekebilir.

Kaynak: https://www.healthline.com

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress