• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Rinoplasti Nedir?

4 Aralık 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Sıklıkla “burun işi” olarak adlandırılan rinoplasti, kemiğin veya kıkırdağın değiştirilmesiyle burnunuzun şeklini değiştirmek için yapılan bir ameliyattır. Rinoplasti en sık görülen plastik cerrahi yöntemlereden biridir.

Rinoplasti Nedenleri

⇒İnsanlar bir yaralanma sonrası burunlarını düzeltmek için burun estetiğine, solunum problemlerini düzeltmeye, doğum kusurudan ya da burnunun görünümünden memnun olmadıklarından ihtiyaç duyarlar.

Cerrahınızın rinoplasti ile burnunuza yapabileceği olası değişiklikler şunlardır:

  • boyutta bir değişiklik
  • açıda bir değişiklik
  • köprünün doğrultulması
  • ucun yeniden şekillendirilmesi
  • burun deliklerinin daralması

⇒Rinoplasti sağlığınızdan ziyade görünüşünüzü iyileştirmek için yapılırsa, burun kemiği tamamen büyüene kadar beklemeniz gerekir. Kızlar için, bu yaklaşık 15 yaşında. Erkekler biraz daha büyüyene kadar hala büyüyor olabilir. Ancak, solunum bozukluğu nedeniyle ameliyat oluyorsanız, rinoplasti daha genç yaşta yapılabilir.

Rinoplastinin Riskleri

Tüm ameliyatlar enfeksiyon, kanama veya anestezi için kötü bir tepki gibi bazı riskler taşır. Rinoplasti de riskinizi artırabilir:

  • nefes alma zorlukları
  • burun kanaması
  • uyuşmuş bir burun
  • asimetrik bir burun
  • yara izleri

⇒Bazen hastalar ameliyatlarından memnun kalmazlar. İkinci bir ameliyat istiyorsanız, tekrar ameliyat etmeden önce burun tamamen iyileşene kadar beklemeniz gerekir. Bu bir yıl sürebilir.

Rinoplasti için Hazırlanma

⇒Rinoplasti için iyi bir aday olup olmadığınızı tartışmak için önce cerrahınızla görüşmelisiniz. Ameliyatı neden istediğini ve neyi başarmayı umduğunuz hakkında konuşun.

⇒Cerrahınız tıbbi geçmişinizi inceleyecek ve mevcut herhangi bir ilaç ve tıbbi durumu size soracaktır. Hemofili, aşırı kanamaya neden olan bir bozukluk, varsa cerrahınız muhtemelen herhangi bir elektif cerrahiyi önerecektir.

⇒Cerrahınız ne tür değişiklikler yapılabileceğini belirlemek için burnunuza ve dış kısmına cildinize yakından bakarak fiziksel bir muayene gerçekleştirecektir. Cerrahınız kan testi veya diğer laboratuar testlerini isteyebilir.

⇒Cerrahınız ayrıca herhangi bir ek ameliyatın aynı zamanda yapılıp yapılmayacağını da düşünecektir. Örneğin, bazı insanlar çene büyütme işlemine başlarlar, çenenizi daha iyi tanımlayan bir prosedürdür, aynı zamanda burun estetiği yaparlar.

⇒Bu danışma aynı zamanda burnunuzun çeşitli açılardan fotoğraflanmasını içerir. Bu çekimler ameliyatın uzun dönem sonuçlarını değerlendirmek için kullanılacaktır ve cerrahi sırasında başvurulabilir.

⇒Ameliyatınızın maliyetlerini anladığınızdan emin olun. Rinoplasti kozmetik nedenlerden ötürü ise, sigorta kapsamına girmesi daha az olasıdır.

⇒Ameliyattan iki hafta önce iki hafta önce ibuprofen veya aspirin içeren ağrı kesicilerden kaçınmalısınız. Bu ilaçlar kan pıhtılaşma sürecini yavaşlatır ve daha fazla kanamanızı sağlayabilir. Cerrahınızın hangi ilaçları ve ekleri aldığınızı bilmesini sağlayın, böylece onlara devam edip etmemeniz konusunda size tavsiyelerde bulunabilirler.

⇒Sigara iyileşme sürecini yavaşlattığından sigara içenler rinoplastiden iyileşme konusunda daha fazla güçlük çekmektedir. Nikotin kan damarlarınızı daraltır, bu da daha az oksijene ve kanın dokuları iyileştirmesinde zorluğa neden olur. Ameliyattan önce ve sonra sigarayı bırakmak iyileşme sürecine yardımcı olabilir.

Rinoplasti Prosedürü

⇒Rinoplasti bir hastanede, bir doktorun ofisinde ya da bir ayakta cerrahi olarak yapılabilir. Doktorunuz lokal veya genel anestezi kullanacaktır. Basit bir prosedürse, burnunuza lokal anestezi alırsınız, bu yüzünüzü de uyuşur. Ayrıca, sizi sersemleten bir damar hattından bir ilaç alabilirsiniz, ancak yine de uyanık olursunuz.

⇒Genel anestezide, bir ilacı teneffüs edersiniz ya da sizi bilinçsiz hale getirecek bir IV’den geçirirsiniz. Çocuklara genellikle genel anestezi verilir.

⇒Uyuştuğunuz veya bilinçsiz olduğunuzda cerrahınız burun delikleri arasında veya içinde kesikler yapacaktır. Cildinizi kıkırdak veya kemikten ayırır ve yeniden şekillendirmeye başlarlar. Yeni burnunuz az miktarda ek kıkırdağa ihtiyaç duyarsa, doktorunuz kimi kulağınızdan veya burnunuzun derinliklerinden alabilir. Daha fazlasına ihtiyaç varsa, bir implant veya kemik grefti alabilirsiniz. Bir kemik grefti, burnunuzdaki kemiğe eklenen ek kemiktir.

⇒Prosedür genellikle bir ile iki saat arasında sürer. Ameliyat karmaşıksa, daha uzun sürebilir.

Rinoplastiden İyileşme

⇒Ameliyattan sonra doktorunuz burnunuza plastik veya metal atel yerleştirebilir. Atel, iyileşirken burnunuzun yeni şeklini korumasına yardımcı olacaktır. Ayrıca septumu stabilize etmek için nazal paktları veya atelleri yerleştirilbilir. Septum burun delikleriniz arasındaki yerdir.

⇒Ameliyattan en az birkaç saat sonra bir iyileşme odasında izleneceksiniz. Her şey yolundaysa o gün sonunda ayrılacaksınız. Sizi eve götürecek birine ihtiyacınız olacak çünkü anestezi hala etki ediyor olacak. Eğer karmaşık bir prosedürse, bir iki gün hastanede kalmak zorunda kalabilirsiniz.

⇒Kanamayı ve şişliği azaltmak için başınızın göğsünüzün üzerinde durmasını isteyeceksiniz. Burnunuz şişmiş veya pamukluysa, sıkışık hissedebilirsiniz. İnsanların genellikle ameliyattan bir hafta sonra atelleri ve pansumanı bırakması gerekir. Emilebilir dikişler alabilirsiniz, yani çözüleceklerdir ve çıkarılması gerekmez. Dikişler emilemezse, ameliyattan bir hafta sonra dikişi almak için doktorunuzu tekrar görmeniz gerekir.

⇒Hafıza kaybı, bozulmuş yargı ve yavaş reaksiyon süresi ameliyat için kullanılan ilaçların yaygın etkileridir. Mümkünse, ilk gece yanınızda bir arkadaş ya da akrabanız olsun.

⇒Ameliyatınızdan birkaç gün sonra drenaj ve kanama yaşayabilirsiniz. Burun altına bantlanmış bir gazlı bez parçası olan bir damlalık pedi kan ve mukusu emebilir. Doktorunuz damla pedinizi ne sıklıkta değiştireceğinizi söyleyecektir.

⇒Baş ağrınız olabilir, yüzünüz kabarık hisseder ve doktorunuz ağrı kesici ilaçları reçete edebilir.

Doktorunuz ameliyattan birkaç hafta sonra aşağıdakilerden kaçınmanızı söyleyebilir:

  • koşma ve diğer yorucu fiziksel aktiviteler
  • yüzme
  • burnunu üfleme
  • aşırı çiğneme
  • çok hareket gerektiren gülmek, gülümsemek veya diğer yüz ifadeleri
  • kafanızın üzerinde kıyafet çekmek
  • burnunuzda dinlenme gözlüğü
  • güçlü diş fırçalama

⇒Özellikle güneşe maruz kalmaya dikkat edin. Burnunuzdaki cildi kalıcı olarak renksiz bırakabilirsiniz.

⇒Bir haftada işe ya da okula dönebilmeniz gerekir.

⇒Rinoplasti göz çevrenizdeki bölgeyi etkileyebilir ve birkaç hafta boyunca göz kapaklarınızın etrafında geçici hissizlik, şişme veya renk değişikliği olabilir. Nadir durumlarda, bu altı ay sürebilir ve hafif bir şişlik daha uzun sürebilir. Renk kaybını ve şişmeyi azaltmak için soğuk kompresler veya buz paketleri uygulayabilirsiniz.

⇒Rinoplasti sonrası takip bakımı önemlidir. Randevularınızı aldığınızdan ve doktorunuzun talimatlarına uyduğunuzdan emin olun.

Rinoplasti Sonuçları

⇒Rinoplasti nispeten güvenli ve kolay bir prosedür olmasına rağmen, ondan iyileşme biraz zaman alabilir. Burnunuzun ucu özellikle hassastır ve aylarca uyuşabilir ve şişebilir. Birkaç hafta içinde tamamen iyileşmiş olabilirsiniz, ancak bazı etkiler aylarca sürebilir. Ameliyatınızın sonucunu tam olarak anlayabilmeniz için bütün bir yıl olabilir.

Kaynak: Healthline

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress