• Skip to content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to secondary sidebar
  • Skip to footer

Multi Yaşam

Çünkü Yaşamın Her Anı Değerlidir

  • Yeni Eklenenler
  • Sağlıklı Yaşam
  • Mental Sağlık
  • Pozitif Yaşam
  • Bebek
  • İletişim

Romatoid Artrit (İltihaplı Romatizma) Ağrılarınızdan Kurtulun

3 Temmuz 2018 By Multiyaşam Staff Yorum Yap

Romatoid Artrit (İltihaplı Romatizma) Belirtileri

Romatoid artrit temel olarak eklemleri etkileyen bir hastalıktır. Vücuttaki herhangi bir eklemde görülebilir. Ancak el ve ayaklardaki küçük eklemler genellikle ilk etkilenenler olmaktadır. Belirtiler genellikle simetriktir, yani vücudun sol ve sağ tarafındaki aynı eklemlerde, aynı şiddette belirti görülür.

Yaygın görülen eklem belirtileri şunlardır:

1.Ağrı
Romatoid artrit eklemlerde zonklama şeklinde veya kesintisiz ağrıya neden olabilir. Sabahları daha şiddetlidir, bir süre hareketsiz kaldıktan sonra da şiddetlenebilir.
2.Eklem katılığı
Romatoid artritin etkilediği eklemler sert ve katı olabilir. Örneğin elleriniz etkilendiyse parmaklarınızı bükemeyebilir veya elinizi yumruk yapamayabilirsiniz.

  • Ağrıda olduğu gibi eklem katılığı da sabahları daha şiddetlidir (sabah sertliği). Uzun süre hareketsiz kalınca da şiddetlenebilir.
  • Osteoartrit hastalığı da romatoid artrit gibi sabah sertliğine neden olur, ancak uyandıktan sonra yarım saat içerisinde kaybolur. Romatoid artritin neden olduğu sabah sertliği genellikle daha uzun sürer.

3.Şişme, ısınma ve kızarma
Romatoid artritin etkilediği eklem yüzeyleri iltihap kapar; bu yüzden eklemler şişer, ısınır ve dokunmaya karşı hassaslaşır. Ciltte kızarıklık oluşabilir.

  • Bazı kişilerin eklem yakınındaki cilt altlarında romatoid nodül adı verilen şişlikler de oluşabilir.

4.Diğer belirtiler
Romatoid artrit, aşağıdaki daha genel belirtilere de neden olabilir:

  • Yorgunluk, enerjisizlik
  • Yüksek ateş
  • Terleme
  • İştah kaybı, kilo kaybı
  • Göz kuruluğu
  • Göğüs ağrısı

İltihaplı Romatizma Teşhisi

İR’yi teşhis etmek için doktorlar ilk önce hastanın eklemlerini kontrol ederler ve bu noktalarda oluşan şişmeleri, kızarıklıkları, reflekslerinizi ve kas gücünüzü incelerler. Tem teşhisin konması zaman alabilir. Doktorunuz aynı zamanda etkilenmiş eklemlerinize dokunarak sıcaklıklarını ve sertliklerini de incelerler. Eğer gittiğiniz hastanede Romatoloji uzmanı yok ise ve doktorunuz tam teşhisi koyamıyorsa sizi bir Romatoloji uzmanına yönlendirecektir.

Uzman doktorlar daha kapsamlı test yapmak ve kesin sonuç alabilmek için size kan testi yapar ve kanınızdaki antikorlar ile akur faz reaktanlarının seviyelerini kontrol ederler.

Aynı zamanda ultrason, X-Ray ve MRI ile eklemlerinizin filmlerinin çekilmesini istemeleri de seçenekleri arasındadır.

1.Romatoid Faktör Testi
Bu testte doktorunuz kanınızda bulunan ve romatoid faktörü denilen proteinin seviyesini kontrol eder. Eğer seviyesi yüksek ise bu otoimmun hastalığı göstergesidir.
2.Anti nükleer Antikor Testi
Bu testte ise vücudunuzun antikor üretip üretmediği kontrol edilir. Antikorlar İR aralarında bulunduğu hastalıklara sahip olduğunuz zaman savaşmaları için vücut tarafından üretilirler.
3.Eritrosit Sedimantasyon Hızı
Bu test vücudun iltihap seviyesini kontrol etmek içindir. Vücudunuzda bulunan iltihabı gösteren bu test sebebini söylemez.
4.C-reaktif Protein Testi
Vücudunuzda iltihap ya da enfeksiyon olması durumunda karaciğeriniz c-reaktif proteini üretir. Yüksek seviyelerde c-reaktif proteini üretiliyorsa vücutta bu durum İR ile doğrudan ilişkilidir.

İltihaplı Romatizma Çeşitleri

1.Seropozitif İR
Bu çeşitte kan testi yapıldığı zaman Romatoid Faktör ü pozitif çıkacaktır. Bu da vücudunuzda bulunan antikorların eklemlerinize saldırması anlamına gelmektedir.
2.Seronegatif İR
Bu çeşitte henüz antikorlar saldırıya geçmemiştir. Romatoid Faktörü testiniz negatif çıkacaktır fakat ilerleyen dönemde “Seropozitif İR” görülme ihtimali yüksektir.
3.Juvenil İdiopatik İltihaplanma
Bu çeşit 17 yaş altı gençlerde görülmektedir. Semptomları diğer çeşitlerle aynıdır ama ilave olarak göz iltihaplanması ve fiziksel gelişimde sorunlar görülebilir.

Romatoid Artrit (İltihaplı Romatizma) Neden Olur?

Romatoid artrit otoimmün bir hastalıktır. Yani normalde virüs ve bakterilerle savaşması gereken bağışıklık sisteminin, hatalı hareket ederek sağlıklı vücut hücrelerine saldırması ile ortaya çıkıyor. Ama bu süreci neyin başlattığı bilinmiyor.

Aşağıdaki etkenler romatoid artrit görülmesi riskini artırabilir:

1.Sigara İçmek
Bazı araştırmalar sigara içenlerde romatoid artrit görülmesi riskinin daha fazla olduğunu gösteriyor. Sigara, romatoid artritin neden olduğu eklem ağrısı ve katılığı gibi belirtilerin hafiflemesini sağlayabiliyor, ancak ikincil etkileri yüzünden hastalık seyrinin şiddetlenmesine yol açabiliyor.
2.Bazı Hormonlar
Romatoid artrit kadınlarda erkeklerden daha fazla görülen bir hastalık. Bu durum hastalığın östrojen veya prolaktin gibi hormonlarla ilgisinin olabileceği düşüncesini doğuruyor.

  • Hamile kalmak romatoid artrit belirtilerinin zayıflamasını sağlıyor. Ayrıca hamilelik esnasında hastalığın ilk defa ortaya çıkma riski çok düşük.
  • Doğumdan bir iki hafta sonra romatoid artrit atakları sıklaşıyor. Bunun nedeni süt üretiminden sorumlu olan prolaktin hormonu olabilir.
  • Romatoid artrit, doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda daha az görülüyor.

3.Kalıtsal Etkenler
Romatoid artritin sonraki nesillere gen yolu ile aktarıldığına dair elimizde biraz delil var. Ancak hastalığın gen yolu ile aktarılması riski düşük, çünkü genlerin romatoid artrit üzerindeki etkisi fazla değil.
4.Bazı Gıdalar
Kırmızı et açısından zengin, C vitamini açısından fakir olan diyetlerin romatoid artrit riskini artırdığını gösteren bazı çalışmalar var.

Romatoid Artrit (İltihaplı Romatizma) Tedavisi

Tedavide hastalık belirtilerinin hafifletilmesi veya yok edilmesi amaçlanır. Romatoid artriti tamamen iyileştiren bir tedavi henüz geliştirilmemiştir.

1.İlaç Tedavisi
Romatoid artrit ilaçları doktorunuz tarafından hastalığın ilk dönemlerinde yan etkileri az olan ilaçlar önerilecektir. İlerleyen dönemlerde daha güçlü ilaçların kullanılması gerekebilir. Önerilebilecek bazı ilaçlar şunlardır:

NSAID (Steroit Olmayan İltihap Gidericiler): Ağrı kesici ve iltihap giderici etki gösterirler. Advil ve Motrin gibi örnekleri vardır. NSAID’ler hastalığın seyrini yavaşlatmaz, sadece belirtilerini ortadan kaldırır.

Kortikosteroitler: Eklem hasarını yavaşlatır, eklem iltihabını azaltır, ağrıyı dindirir. Genellikle NSAID ilaçlardan fayda görmeyen kişilerde kullanılır.

  • Ekleme direk şırınga edilebilirler.
  • Anında rahatlama hissedilecektir. İlacın etkisi (hastalığın şiddetine göre değişebilmekle birlikte) aylarca sürebilir.
  • Prednizon, metilprednizon gibi örnekleri vardır.

Şeker hastalığı, katarakt gibi yan etkilere neden olabilir.

Hastalık Yavaşlatıcı Romatizma İlaçları: Bu ilaçlar hastalık seyrini yavaşlattıkları gibi, kalıcı eklem ve doku hasarlarının da önüne geçebilir. Ne kadar erken dönemde alınmaya başlarlarsa o kadar etkili olurlar.

  • İlacın faydalı etkisinin ortaya çıkması altı ayı bulabilir. Faydalı olmuyor düşüncesi ile ilaç kullanımı bırakılmamalıdır.
  • Leflunomid, metotreksat, sulfasalazin, minosiklin, hidroksiklorokin gibi örnekleri vardır. Hasta için en uygun olan türü bulunana kadar birkaç kez ilaç değişimi gerekebilir.

Bağışıklık Baskılayıcılar: Romatoid artrit bağışıklık sisteminin aktivitesi sonucu ortaya çıktığı için, baskılayıcı ilaçlar sayesinde hastalık seyri yavaşlatılabilir ve hafifletilebilir. Siklosporin, azotiyoprin, infliksimab gibi örnekleri vardır.

2.Cerrahi Müdahale
İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı vakalarda eklem hasarını gidermek, eklemin işlerliğini sağlamak ve ağrıyı azaltmak için aşağıdaki cerrahi müdahaleler uygulanabilir:

Artroplasti: Tüm eklemin yeniden şekillendirilmesi ve yenilenmesi ameliyatıdır. Hasar gören dokular alınır ve metal-plastik protezler yerleştirilir.

Tendon onarımı: Gevşeyen, yırtılan veya çok fazla hasar gören tendonlar ameliyatla onarılabilir.

Sinovektomi: Eklemlerin sinovyum tabakası iltihap kaparsa, alınması ameliyatıdır.

Artrodez: Eklem yenilemenin mümkün olmadığı vakalarda kemiklerin birbirine kaynatılması ve eklemin sabitlenmesi ameliyatıdır.

3.Sıcak-Soğuk Uygulama
Gergin kaslar sıcak uygulama sayesinde çözülebilir. 15 dakikalık sıcak duş işe yarayacaktır. Ağrıyı azaltmak için ise soğuk uygulama yapılabilir. Ayrıca;

  • Romatoid artrit atağı geldiği zaman hasta olabildiğince dinlenmeli ve hareketsiz kalmalıdır.
  • Hastalık belirtileri ortada yokken kişi düzenli olarak egzersiz yapmalıdır.
  • Akupunktur, kayropraktik, elektroterapi, hidroterapi, masaj, gıda takviyeleri veya osteopati gibi alternatif tedavi yöntemleri denenebilir.

Sabahları Sıcak Su ve Limon

13 Ağustos 2018 74 Yorum

Karın Bölgesindeki Yağları Eritmek İçin Ne Yemeli?

13 Ağustos 2018 33 Yorum

Enerjinizi Çalan 7 Şey

8 Ağustos 2018 46 Yorum

Yağ Yakımına Yardımcı Olan 5 Baharat ve Sebze

31 Temmuz 2018 24 Yorum

İç-Konuşmanın İnanılmaz Gücü

30 Temmuz 2018 101 Yorum

Beyniniz İçin 4 Baharat

30 Temmuz 2018 32 Yorum

Reader Interactions

Bir cevap yazın Cevabı iptal et

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Primary Sidebar

Metabolizmayı Hızlandırma Yolları: 8 Etkili Yöntem

30 Temmuz 2018 3 Yorum

Uyku Neden Kilo Vermede Anahtar bir Noktadır?

30 Temmuz 2018 2 Yorum

Şeker Yeme İsteğini Bastırmanın 7 Yolu

30 Temmuz 2018 6 Yorum

Daha Az Yemek İçin 8 Öneri

30 Temmuz 2018 9 Yorum

Gerçekten İşe Yarayan 7 Zayıflama Önerisi

30 Temmuz 2018 11 Yorum

Yağ Yakan 4 Sürpriz Besin

30 Temmuz 2018 1 Yorum

Bacakları İnceltmek İçin 3 Egzersiz

31 Temmuz 2018 10 Yorum

Secondary Sidebar

İşitme ve Konuşma Bozukluğunda Kullanılan Kaynaklar

Gelişimsel Sözel Anlatım Bozukluğu

REM Uykusu Davranış Bozukluğu

Paranoyak Kişilik Bozukluğu Nedir?

Pasif-Agresif Davranış

Footer

Bu siteyi kullananlar Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik İlkesi'ni kabul etmiş sayılır. Sitedeki materyaller bilgi verme amaçlıdır. Bu sitede yer alan içerik hiçbir durumda tanı, tedavi amaçlı bir öneri niteliği taşımamaktadır. Tüm sağlık sorunlarınız için öncelikle doktorunuza başvurunuz. Alternatif tedavi yöntemleri için doktorunuzdan tavsiye alınız ve doğal ürünleri sadece bilinçli olarak olarak doktorunuzun belirttiği şekilde tüketiniz.
Copyright © 2013 Multiyasam.Com
İletişim - Kullanım Koşulları - Gizlilik İlkesi

Son Yazılar

  • Beyaz İdrar Rengi Ne Anlama Gelir?
  • Doğumsal Toksoplazmoz (Konjenital Toksoplazmoz)
  • Diskektomi Ameliyatından Ne Beklemelisiniz?

Copyright © 2014 · Multiyasam.com · Powered by Wordpress