
Romatoid Artrit (İltihaplı Romatizma) Belirtileri
Romatoid artrit temel olarak eklemleri etkileyen bir hastalıktır. Vücuttaki herhangi bir eklemde görülebilir. Ancak el ve ayaklardaki küçük eklemler genellikle ilk etkilenenler olmaktadır. Belirtiler genellikle simetriktir, yani vücudun sol ve sağ tarafındaki aynı eklemlerde, aynı şiddette belirti görülür.
Yaygın görülen eklem belirtileri şunlardır:
1.Ağrı
2.Eklem katılığı
3.Şişme, ısınma ve kızarma
4.Diğer belirtiler
İltihaplı Romatizma Teşhisi
İR’yi teşhis etmek için doktorlar ilk önce hastanın eklemlerini kontrol ederler ve bu noktalarda oluşan şişmeleri, kızarıklıkları, reflekslerinizi ve kas gücünüzü incelerler. Tem teşhisin konması zaman alabilir. Doktorunuz aynı zamanda etkilenmiş eklemlerinize dokunarak sıcaklıklarını ve sertliklerini de incelerler. Eğer gittiğiniz hastanede Romatoloji uzmanı yok ise ve doktorunuz tam teşhisi koyamıyorsa sizi bir Romatoloji uzmanına yönlendirecektir.
Uzman doktorlar daha kapsamlı test yapmak ve kesin sonuç alabilmek için size kan testi yapar ve kanınızdaki antikorlar ile akur faz reaktanlarının seviyelerini kontrol ederler.
Aynı zamanda ultrason, X-Ray ve MRI ile eklemlerinizin filmlerinin çekilmesini istemeleri de seçenekleri arasındadır.
1.Romatoid Faktör Testi
2.Anti nükleer Antikor Testi
3.Eritrosit Sedimantasyon Hızı
4.C-reaktif Protein Testi
İltihaplı Romatizma Çeşitleri
1.Seropozitif İR
2.Seronegatif İR
3.Juvenil İdiopatik İltihaplanma
Romatoid Artrit (İltihaplı Romatizma) Neden Olur?
Romatoid artrit otoimmün bir hastalıktır. Yani normalde virüs ve bakterilerle savaşması gereken bağışıklık sisteminin, hatalı hareket ederek sağlıklı vücut hücrelerine saldırması ile ortaya çıkıyor. Ama bu süreci neyin başlattığı bilinmiyor.
Aşağıdaki etkenler romatoid artrit görülmesi riskini artırabilir:
1.Sigara İçmek
2.Bazı Hormonlar
3.Kalıtsal Etkenler
4.Bazı Gıdalar
Romatoid Artrit (İltihaplı Romatizma) Tedavisi
Tedavide hastalık belirtilerinin hafifletilmesi veya yok edilmesi amaçlanır. Romatoid artriti tamamen iyileştiren bir tedavi henüz geliştirilmemiştir.
1.İlaç Tedavisi
2.Cerrahi Müdahale
3.Sıcak-Soğuk Uygulama
Bir cevap yazın